Tafelberg

Tafelberg

Iconische berg in Kaapstad

De Tafelberg is de beroemde berg die ten oosten van Kaapstad over de stad waakt. Het is een onvervalste landmark, want werkelijk overal in de stad kun je de kenmerkende platte berg zien liggen. De Tafelberg is 1084 meter hoog en ongeveer 3 kilometer breed, en een beklimming behoort absoluut tot de hoogtepunten van je bezoek aan Kaapstad.

Top reisorganisaties naar Zuid-Afrika

Top reisorganisaties naar Zuid-Afrika
Tafelberg

De Tafelberg is onderdeel van het grotere Tafelberg Nationaal Park, dat zich van Signal Hill tot Kaappunt uitstrekt. Het gevarieerde landschap is de ideale bestemming voor outdoorliefhebbers: je kunt er niet alleen wandelen, maar ook onder meer abseilen, klimmen, mountainbiken en paragliden.

Platteklip Gorge

Er gaan talloze routes naar de top van de Tafelberg en je Kaapstad-ervaring is niet compleet zonder deze indrukwekkende berg te hebben bedwongen. De makkelijkste en kortste route omhoog heet Platteklip Gorge en is geschikt voor iedereen met een gemiddelde conditie. Langs dit drie kilometer lange wandelpad heb je talloze mooie uitzichtpunten en plekjes waar je op je gemak even kan uitrusten. Op een heldere dag kun je ontzettend ver kijken, maar zorg dat je een beetje vroeg bent om het heetst van de dag te vermijden. Het duurt ongeveer twee uur voordat je boven bent en de route begint bij het station van de kabelbaan.

Platteklip Gorge, Tafelberg
Platteklip Gorge, Tafelberg

Platteklip Gorge, Tafelberg
Platteklip Gorge, Tafelberg

Skeleton Gorge, Tafelberg
Skeleton Gorge, Tafelberg

Skeleton Gorge

Minstens zo mooi, maar net iets zwaarder is Skeleton Gorge. Deze route begint bij de botanische tuinen en voert daarna langs watervallen en prachtige rotspartijen. Op sommige plekken moet je met een houten ladder naar boven klauteren, dus niet geschikt voor klimmers met hoogtevrees. De weg omhoog neemt ongeveer 3 à 4 uur in beslag.

Kabelbaan

Als je niet zo goed te been bent of gewoon geen zin hebt om de berg te beklimmen (of af te dalen), dan kun je je gelukkig ook met de kabelbaan naar boven laten brengen. Binnen vijf minuten wordt je omhoog getakeld, en onderweg heb je volop mooie uitzichten over Kaapstad en omgeving. In het hoogseizoen gaat de kabelbaan elke 10 minuten omhoog, in het laagseizoen elke 20 minuten. Met slecht weer is de kabelbaan gesloten.

Kabelbaan, Tafelberg
Kabelbaan, Tafelberg

Kabelbaan, Tafelberg
Kabelbaan, Tafelberg

Klimmen

Is wandelen op de Tafelberg niet spannend genoeg? Je kan ook met handen en voeten de berg bedwingen en al klimmend boven gaan. De steile rotsklippen en de fenomenale uitzichten maken dit een van de mooiste klimlocaties ter wereld. Er zijn verschillende organisaties die klimexcursies aanbieden, geschikt voor zowel beginnende als ervaren klimmers.

Abseilen

Eenmaal boven moet je natuurlijk ook weer naar beneden. Wie genoeg heeft van het wandelen neemt gewoon de kabelbaan, maar de echte adrenalinejunkies doen dat door te abseilen. Laat jezelf via een stevig koord naar beneden zakken, de duizelingwekkende diepte in. Een stuk spannender dan wanneer je te voet afdaalt en je bent ook nog eens een stuk sneller beneden.

Tafelberg abseilen
Tafelberg abseilen

Tafelberg paragliden
Tafelberg paragliden

Paragliden

Als een vogel vanaf grote hoogte over Kaapstad en de Tafelberg vliegen? Ga paragliden! Samen met een instructeur spring je vanaf een hoge rots de diepte in. De aanloop is het engst, maar zodra de grond onder je voeten verdwijnt is dat snel vergeten. Zweef over Kaapstad en bekijk de Tafelberg van een afstandje in de lucht.

Kaap de Goede Hoop & Kaappunt

Kaap de Goede Hoop en Kaappunt markeren het meest zuidelijke puntje van het Kaapse Schiereiland en het eind van het Tafelberg Nationaal Park. Kaap de Goede Hoop bezoek je vanwege de woeste natuur, de mooie uitzichten over zee en de oude vuurtoren. Je maakt er prachtige wandelingen door ongerepte natuur en langs het strand vind je genoeg mooie plekjes voor een braai. Een uitstapje naar Kaap de Goede Hoop hoort bij elk bezoek aan Kaapstad.
Let op: niet te verwarren met het meest zuidelijke puntje van Afrika, want dat ligt een stukje verderop bij Kaap Agulhas.

Kaap de Goede Hoop
Kaap de Goede Hoop

Cape of Good Hope
Cape of Good Hope

Lion's Head, Kaapstad
Lion's Head, Kaapstad

Lion’s Head

In het noordelijke deel van het Tafelberg Nationaal Park vind je Lion’s Head. Lion’s Head is de naam van de iconische rots die vanuit de verte wel iets weg heeft van een leeuwenkop. Het leuke is dat je deze rots ook kunt beklimmen en vanaf de top heb je 360 graden uitzicht over onder andere de Tafelberg, Camps Bay, Robbeneiland en de Oceaan. De klim omhoog is een flinke: houd rekening met een uur à anderhalf uur naar boven, en het pad gaat soms erg steil omhoog zonder dat je je ergens aan kan vasthouden. Stevige schoenen zijn dus geen overbodige luxe. Eenmaal is het een aanrader om te blijven wachten tot de zonsondergang, want die kun je vanaf hier heel erg goed bekijken.

Reizen naar de Tafelberg — Hoe kom je er?

De Tafelberg ligt pal naast Kaapstad en torent hoog boven alles uit. Er lopen talloze wandelpaden die je naar het topje brengen, maar je kunt ook de kabelbaan nemen. De bus stopt bij het kabelbaanstation, maar je kunt er ook met je huurauto komen. Kaap de Goede Hoop en Kaappunt liggen op ongeveer een uurtje rijden buiten Kaapstad en zijn niet met het openbaar vervoer te bereiken. Daar zul je dus echt een huurauto moeten hebben.

Tafelberg, Kaapstad
Tafelberg, Kaapstad

Dassie op de Tafelberg
Dassie op de Tafelberg

Populaire reizen naar Tafelberg

Blogs over Tafelberg

· Redactie
De tafelbergen van Canaima
Eén van de grootste nationale parken ter wereld, met een oppervlakte zo groot als België, maar toch relatief onbekend: het prachtige Nationaal Park Canaima, in Venezuela.
· Redactie
Tafelberg: Één van de 7 Natuurwonderen
Wist jij dat de Tafelberg in Kaapstad één van de 7 nieuwe natuurwonderen ter wereld is?

Meer bezienswaardigheden in Zuid-Afrika

Alle bezienswaardigheden in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Tafelberg ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Zuid-Afrika.
Natuur & omgeving
9.1
Cultuur
8.1
Stranden
7.5
Steden
7.8
Eten & drinken
8.2
Activiteiten
8.8
1,0

Alles aan Zuid-Afrika is slecht.

Zuid-Afrika
Singlereis met Corendon
07-03-2024

Ik kan hier kort en krachtig over zijn Zuid-Afrika is een crimineel en smerig land.

Sam
Alleen gereisd
7,4

Met NRV een rondreis Zuid-Afrika gemaakt in april 2022

Zuid-Afrika
Groepsrondreis met NRV
20-12-2022

Halverwege de reis kreeg mijn echtgenote Omicron. Gestrand in St. Lucia. Het gezelschap trok verder. Wij hadden ons goed verzekerd, dachten wij bij Ennia, Curaçao, waar wij wonen. Helaas , de kleine lettertjes, niet tegen Corona. De meerkosten werden dus niet gedekt, maar de gezondheid was en is belangrijker. Kwalijk was echter dat de NRV zo slim was om onze retour ticket te laten verlopen. Onnodige kosten, bovenop de andere kosten : 1.835,= euro voor 2 enkeltjes Johannesburg- Schiphol. Zeer teleurstellend dat de Geschillencommissie de kant van NRV gekozen heeft en voor ons zeer onbevredigend. Wij nooit meer met NRV op stap.

D. Vos
Gereisd met partner
8,5

South africa is definetly underated. I was surprised by the beauty of this country and its people there

Zuid-Afrika
Camperreis met Travel Smart
06-05-2019

Definitely a country that im coming again because there are so much to do and see. The trip is not over yet

Zubair
Gereisd met vrienden in April 2019
8,7

17 daagse Low Budget rondreis Zuid-Afrika Najaar 2015

Zuid-Afrika
Groepsrondreis met FOX Vakanties
17-10-2018

Geweldig mooi land!! Vriendelijk en gastvrij!! Goed eten en goede hotels!! Veel gezien in de 17 dagen dat ik dit fantastische land bezocht. Ik kom beslist nog eens terug!

Pieter Smit
in November 2015
8,0

Geweldige rondreis Zuid Afrika

Zuid-Afrika
Groepsrondreis met Kras Reizen
14-02-2017

Iedereen zou deze rondreis moeten maken in zijn leven! Zoveel verschillende dieren, culturen,natuur. Fantastisce gids en goede chauffeur. We hebben genoten van de hele reis. Veel kilometers gereden maar dat was zeker de moeite waard!

Kees Versijde
Gereisd met partner in January 2017

Wil je meer weten over reizen naar Zuid-Afrika? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Zuid-Afrika