Fish River Canyon

Fish River Canyon

De op één na langste canyon ter wereld

De Fish River Canyon is na de Grand Canyon de grootste kloof ter wereld. Een spectaculair natuurwonder dat absoluut niet mag ontbreken bij een rondreis door Namibië!

Top reisorganisaties naar Namibië

Top reisorganisaties naar Namibië
Fish River Canyon

Fish River Canyon is de iets kleinere versie van de Grand Canyon in Amerika. Deze canyon staat op de tweede plaats van de grootste canyons ter wereld en is te vinden in Namibië. Ondanks dat de Grand Canyon en Fish River Canyon op veel punten soortgelijk zijn, is er ook een heel belangrijk verschil. De Grand Canyon wordt namelijk jaarlijks overspoeld met toeristen, terwijl de Fish Riiver Canyon nog door het grote publiek ontdekt moet worden. Dit betekent dat je er echt nog kan genieten van een aangename rust, ontspanning en stilte.

De Fish River Canyon ontdekken

Wanneer je de Fish River Canyon wilt gaan ontdekken, dan is het heel belangrijk om een gids met je mee te nemen. In de meeste gevallen maak je een tocht van enkele dagen. Onderweg zal je ook door de Fish River Canyon lopen, daadwerkelijk in het water, en dit kan gevaarlijk zijn wanneer je geen professionele begeleiding bij je hebt. Het is namelijk zo dat het er zogenaamd stroomopwaarts kan regenen, waardoor het water bijzonder snel kan stijgen tot een gevaarlijk punt. Het nadeel is dat je niet kan zien of het stroomopwaarts regent of niet. Daarom is het belangrijk om de route te volgen onder de leiding van een ervaren gids. Uiteraard is het altijd goed om van tevoren de weerberichten te bekijken.

Fish River Canyon
Fish River Canyon

Orange River
Orange River

Orange River

Je kunt niet alleen de Fish River Canyon bezoeken, maar direct ook de Orange River. Deze canyon ontstaat als het ware uit de Fish River Canyon en is absoluut adembenemend om te zien. Je kunt er genieten van een uitzicht dat je nergens anders ter wereld zal kunnen zien. Het is een onvergetelijk plaatje. Uiteraard kun je een bezoek aan de Orange River combineren met een bezoek aan de Fish River Canyon, welke overigens ook wel de Visrivier Canyon wordt genoemd onder de lokale bevolking.

Van Seeheim tot Ai-Ais

De kloof van de Fish River Canyon loopt van de plaats Seeheim tot de plaats Ai-Ais. De kloof kent een totale lengte van maar liefst 160 kilometer en heeft op het breedste punt een breedte van 27 meter. Uiteraard zijn er ook zeer diepe punten te ontdekken in de kloof. Zo is deze op bepaalde plekken meer dan 550 meter diep. De Fish River Canyon is gesitueerd aan de benedenloop van de zogeheten visrivier. Het bijzondere van deze rivier is wel dat het stromende water oranje van kleur is. Dit verklaard ook dat de rivier waarin deze uitmondt ook wel de oranjerivier genoemd wordt.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Fish River Canyon hike
Fish River Canyon hike

Fish River Canyon, Namibië
Fish River Canyon, Namibië

Hiken in de Fish River Canyon

De meest populaire wandelroute van heel Zuid-Afrika is te vinden bij de Fish River Canyon: de "90. Wandelaars, zowel getraind als ongetraind, beginnen aan deze bijzondere wandeltocht. In totaal is het wandelpad maar liefst 90 kilometer lang. Tijdens de tocht kom je langs de meest bijzondere plekken die te vinden zijn in de kloof. Omdat je direct door de kloof loopt is het een best pittige wandeling. Er zijn dan ook veel wandelaars die de toch vroeg of laat moeten staken voordat deze voltooid is. Het probleem is niet alleen de zwaarte van de wandelroute, maar vooral ook de hoge temperaturen waarin deze wandelroute vaak wordt gevolgd.

Trail running

Het is loodzwaar om je door de kloof van de Fish River Canyon te bewegen. Toch zijn er altijd mensen die meer willen dan alleen een wandeltocht maken. Daarom is het ook mogelijk om in de kloof aan trail running te doen. In hoog tempo leg je de hele route af. Hier moet je echt een bijzonder goede conditie voor hebben en je moet de snelheid er lekker in hebben zitten. Het record bedraagt nog geen zeven uur voor het afleggen van de hele route middels trail running. Dit record staat op naam van Ryan Sandes, een hardloper uit Zuid-Afrika.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Het landschap

Fish River Canyon heeft een bijzonder landschap dat absoluut de moeite van het ontdekken waard is. In de basis is het landschap van de Fish River Canyon zeker te vergelijken met het landschap van de Amerikaanse Grand Canyon, maar er zijn ook enkele belangrijke verschillen. De Grand Canyon wordt toch gekenmerkt door massa’s toeristen die de omgeving bezoeken, door neonreclame om de aandacht te trekken, door rumoer van alle aanwezige mensen, door bebouwing en toeristische trekpleisters. Je zal niets van dit alles terug vinden in de Fish River Canyon. Dit is op en top natuur, zonder poespas. In sommige tijden van het jaar is het echt te heet om de Fisch River Canyon in te gaan. Men vermoedt dat de Fish River Canyon al meer dan 500 miljoen jaren geleden is ‘geboren’. Door de jaren heen is de vallei wel veranderd. Zo is de kloof door de jaren heen steeds dieper geworden.

Reizen naar de Fish River Canyon — Hoe kom je er?

Je reist natuurlijk met het vliegtuig naar Namibië. De reis duurt ongeveer tien uur, gerekend op basis van een vertrek vanaf de luchthaven in Amsterdam. Fish River Canyon is in de zuidelijke punt van het land te vinden, aan de kant van de grens tussen Namibië en Zuid-Afrika.

Beste reistijd voor de Fish River Canyon

De beste reistijd voor de Fish River Canyon is tijdens de wintermaanden van mei tot augustus. Je hebt dan de beste omstandigheden voor de Fish River Canyon hike. Toch kan het er dan nog behoorlijk heet zijn met temperaturen ruim boven de 35 graden Celcius. In de zomermaanden is het er zo mogelijk nog warmer, maar valt er ook meer regen waardoor het ook erg benauwd kan zijn.

Populaire reizen naar Fish River Canyon

Het beste van Afrika (59 dagen) - Noordwaarts

Het beste van Afrika (59 dagen) - Noordwaarts

Meer bezienswaardigheden in Namibië

Alle bezienswaardigheden in Namibië

Namibië ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Fish River Canyon ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Namibië.
Natuur & omgeving
9.3
Cultuur
7.8
Stranden
5.9
Steden
6.8
Eten & drinken
8.2
Activiteiten
9.1
7,7

Het woeste Namibië

Namibië
Individuele rondreis met Riksja Travel
25-01-2017

Droge woestijnen, uitgestrekte wildernis en verlaten landschappen. Als je dit zo leest zou je waarschijnlijk denken dat je hier vooral niet naar toe moet gaan. Maar het tegendeel is waar. Namibië en Botswana zijn landen die juist spannend en avontuurlijk zijn om door heen te reizen. De reis die ik samen met mijn vrouw in april en mei 2014 heb gemaakt is een aaneenschakeling van hoogtepunten geweest. Een wandelsafari bijvoorbeeld bij het Naukluft park. Hier hebben wij een 'ontmoeting' met een cheeta’s. En dat is best wel spannend omdat we te voet zijn en niet door een auto beschermd worden. Of een olifant die besluit vlak voor onze auto de weg over te steken en zich ineens bedreigd voelt. Dit overkomt ons in het Moremi Game Reserve waardoor we een paar honderd meter achteruit moeten rijden. Er zijn genoeg filmpjes op Youtube te zien waarbij het wel misgaat en auto’s door olifanten aangevallen worden. De grens oversteken tussen Botswana en Zimbabwe is door de complete chaos en drukte een beleving op zich. Gelukkig voor ons worden de stempels in onze paspoorten door een gids geregeld. Ontmoetingen met traditionele volken als de Himba’s en Bushmen hebben indruk op ons gemaakt. Het is fascinerend om te zien hoe deze mensen met twee stokjes hout vuur maken of water uit wortels van planten halen. Eigenlijk zijn vier weken veel te kort om door Namibië en Botswana te reizen. We gaan zeker nog een keer terug naar voor meer mooi Afrikaanse avonturen.

Arthur Wittendorp
Gereisd met gezin in April 2014
8,5

Op zoek naar de big 5 in zuid afrika

Namibië
Individuele rondreis met NRV
09-01-2017

Afgelopen september hebben we een heerlijke reis gemaakt naar Zuid Afrika.
De gehele reis hebben we zelf samengesteld en alle locaties en huurauto ( Hyundai Tucson) uitgezocht. Omdat we al vaker in Zuid Afrika zijn geweest wilden we graag 3 weken in en om het Krugerpark en prive parken er om heen blijven om op ons gemak zo veel te kunnen safarien als we wilden. Heerlijk soms meer dan een uur met de auto blijven wachten bij een waterplas om te zien wat er allemaal komt badderen en drinken. Soms zijn we ook er een dag met een ranger op uit getrokken omdat die toch precies weten waar je moet zijn om zoveel mogelijk te zien. We hebben geslapen in de mooiste lodges en ook heerlijk gegeten. Onze lodges waren: Fly Inn logde Johannesburg, Entabeni Legend Lodges, Sefapane en Sefapane River Lodge, Timbavati, Crocodile Kruger en Hippo Hollow lodge. Stuk voor stuk aanraders. We verbleven overal 3 nachten. Vele herinneringen en foto's rijker moesten we helaas na 3 weken weer naar huis. Afrika wie omkijkt gaat terug !!!

Marianne Hens
Gereisd met partner in October 2014
8,5

Zuid-Afrika, Namibië, Botswana en Zimbabwe

Namibië
Groepsrondreis met FOX Vakanties
26-01-2016

Van Kaapstad naar de Victoria Falls. Veel beleefd, veel gezien, prachtige natuur en landschap. Geweldige reisleider die heel actief was om het ons naar de zin te maken.

Jan van der Borden
Gereisd met partner in October 2014
8,5

Kampeerrondreis door Zuid Afrika, Namibië en botswana

Namibië
Groepsrondreis met FOX Vakanties
20-01-2016

Hoogtepunten van Namibië, Dune 45. Sossusvlei en Deadvlei. Schitterend! etosha national park, ontzettend veel dieren gezien bij de waterholes. Spitzkoppe, back to basic zonder stromend water en buiten geslapen in een hele mooie omgeving. De Himba tribe. Gaaf en spannend om in Afrika in een tentje te slapen, je hoort snachts de dieren langs je tentje lopen!

Niki
Gereisd met partner in October 2015
9,0

Namibië, zoveel rust en ruimte

Namibië
Groepsrondreis met Sawadee
09-01-2016

Mijn rondreis door Namibië was als persoonlijke hoogtepunt de in the Namid Woestijnen, de Sossusvlei woestijn. Zo mooi, zo gloeiend rood, schitterend. In de zinderende hitte kom je aan bij Dunn 45. De allerbekendste vallei. Je kan erop doorlopen. Ik durfde niet, halverwege kwam ik weer terug. Had hoogtevrees. Het rulle zand maakt het stappen ook moeilijk ietwat. Maar wel een zeer prachtige reiservaring. De schitterende lodges. Zoveel natuur en rust, dat je echt bijna niemand ziet en lijkt het alsof het de onbewoonde wereld is! Ik zou deze reis aan een ieder aanraden om echt een keer geweest te zijn. Mijn reis was nog mooier, doordat de gids en chauffeur heel erg relax waren en vrij om stops in te lassen.

Nazrien Ozir
Alleen gereisd in April 2015

Wil je meer weten over reizen naar Namibië? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Namibië