Home
Reissoorten
Groepsrondreizen

Groepsrondreizen

Groepsrondreizen of groepsreizen zijn een ideale manier om een verre bestemming te ontdekken. In een betrekkelijk korte periode reis je met een groep mensen langs een vaste route binnen één of meerdere landen. Doorgaans zorgt een reisbegeleider tijdens de groepsreis voor het juiste verloop van de reis. Het doel van een groepsrondreis is om je op een efficiënte en (meestal) comfortabele wijze de bezienswaardigheden, activiteiten, cultuur, natuur en inwoners van een ver land  te laten ervaren. En dat alles tegen een zeer aantrekkelijke prijs.

Een groepsrondreis maken

Groepsrondreizen zijn populair en dat is niet voor niets. Deze vorm van reizen biedt veel voordelen ten opzichte van het zelf organiseren van een verre reis. Het belangrijkste voordeel van een groepsrondreis is dat accomodatie, vervoer en begeleiding allemaal geregeld zijn. Doordat je deze zaken niet zelf hoeft te regelen bespaar je zowel voor als tijdens de reis veel tijd. Deze tijd kun je gebruiken om te genieten van je reis! Hierdoor zie je tijdens een groepsrondreis natuurlijk ook meer bezienswaardigheden én ben je er zeker van dat je alle hoogtepunten tijdens je verblijf in het buitenland ook echt zult zien of beleven.

Dat overnachtingen, transport en reisbegeleiding geregeld zijn is bovendien erg makkelijk. Je hoeft je niet druk te maken over waar het volgende hotel zich bevindt of hoe je nu bij die tempel in de bergen kunt komen. De reisbegeleiding zorgt ervoor dat de reis goed verloopt.Ontspannen op reis dus!

 Een reisleider (of reisbegeleider) kan je vaak ook veel vertellen over het land, de bevolking en de bezienswaardigheden. Bijna altijd is de reisleider enthousiast over het land en vertelt hier graag over. Af en toe wordt er naast de reisleider ook gewerkt met lokale gidsen om je nog beter te kunnen informeren.

Doordat je met een reisorganisatie reist die al jaren ervaring heeft met het organiseren van rondreizen is het reisschema tot in de puntjes uitgewerkt. Zo zie je naast de hoogtepunten binnen een land bij veel reisorganisaties ook dingen buiten de gebaande paden. Dingen die je bij een zelf georganiseerde reis niet snel zult ervaren. En in sommige landen staat het toerisme nog dermate in de kinderschoenen dat reizen op individuele basis er überhaupt erg moeilijk is.

Daarnaast is het reizen in een groep gezellig. Tijdens je groepsvakantie leer je nieuwe mensen kennen en hier ontstaan dikwijls hele goede vriendschappen uit! Het is bovendien leuk om je reiservaringen met anderen te delen.

Tot slot is er nog één groot en voor veel mensen doorslaggevend voordeel: de prijs. De prijzen van groepsreizen zijn een stuk aantrekkelijker dan wanneer je de reis zelf zou organiseren. Je reist immers met een groep en daardoor is alles aanzienlijk goedkoper. De kosten voor het vervoer worden gedeeld en de reisorganisatie heeft vaak goede prijsafspraken met lokale hotels en vliegmaatschappijen. Hierdoor ben je soms wel 50% tot 60% goedkoper uit als je de reis in groepsvorm boekt.

Natuurlijk hebben groepsrondreizen ook nadelen. Je kunt pech hebben met de groep en met enkele personen niet de juiste “klik” hebben. Of misschien laat de reisbegeleiding wel te wensen over. In beide gevallen zul je het er toch mee moeten doen. Net als het reisschema. Deze ligt nagenoeg vast en biedt meestal weinig mogelijkheden tot aanpassingen. Een nadeel van een vast programma is ook dat als je graag ergens iets langer zou willen blijven (of juist niet) je toch gebonden bent aan het schema. Als je liever niet met een onbekende groep rondreist kun je er ook voor kiezen om een individuele rondreis te boeken.

Wel varieert de individuele vrijheid per reisorganisatie. Als je daar veel waarde aan hecht is het verstandig hier goed naar te kijken voordat je gaat boeken. Waar je ook rekening moet houden bij het boeken van een groepsrondreis is de vertrekgarantie. Veel rondreizen bieden geen vertrekgarantie en mochten er dan te weinig deelnemers aan de reis zijn dan kan de reis door de reisorganisatie geannuleerd worden.

Hoe groot zijn de groepen bij een groepsrondreis?

De groepsgrootte van groepsrondreizen varieert per reisorganisatie en soms per reis. De grootte kan liggen tussen de 10 en 30 personen. Veel rondreizen hebben een maximum aantal en vaak ook een minimum om vertrek te kunnen garanderen! Het voordeel van een kleinere groep  is dat je iets meer persoonlijke aandacht kunt verwachten en dat wachttijden korter kunnen zijn. Daarentegen kan de prijs iets hoger liggen en wellicht wil je wat meer leven in de brouwerij? Op de website van de rondreisorganisaties vind je informatie over de grootte van de groepen en ook vaak welk type reizigers mee op reis gaan.

Wat kost een groepsrondreis?

De kosten voor een groepsrondreis kunnen enorm uiteenlopen. De prijs is niet alleen afhankelijk van waar je naar toe gaat en hoe lang je in dat land verblijft, de mate van comfort speelt ook een belangrijke rol! Reis je in groepsvorm met het openbaar vervoer en slaap je in basic hostels of reis je per luxe touringcar met overnachtingen in 4-sterren hotels? Bij de rondreizen staat doorgaans vermeld hoe comfortabel het vervoer en de accomodaties zijn. De periode waarin je reist kan ook van grote invloed zijn op de prijs. Ben je er net tijdens een festiviteit (die je natuurlijk wilt meemaken!) of zit je in het laagseizoen? De groepsgrootte is speelt daarnaast ook een rol natuurlijk.

Het is hierdoor erg moeilijk om globaal aan te geven hoe duur een groepsreis is. Het beste is om een kijkje te nemen in ons rondreizen overzicht. Hier staan alle reizen van alle rondreisaanbieders en kun je zelf de prijzen vergelijken!  Enkele reisorganisaties hebben speciale korting, zoals vroegboekkorting of juist een last-minute aanbieding. Het kan interessant zijn deze aanbiedingen in de gaten te houden!

Welke groepsrondreis boeken?

Groepsrondreizen zijn populair en hierdoor is het aanbod ook erg groot. Je kunt een groepsrondreis boeken in alle soorten en maten. Actief, avontuurlijk, cultureel, luxe, singlereizen of een reis speciaal voor oudere mensen. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een groepsreis voor. Veel groepsreizen bieden een combinatie van avontuur, cultuur en natuur, maar je kunt ook een reis boeken helemaal gericht op het maken van wandelingen, het nemen van foto’s of het bekijken van tempels.

Voordat je een groeprondreis gaat boeken zou je eerst kunnen vaststellen wat je graag wilt zien en/of doen. Of misschien heb je al een land in gedachten, maar weet je nog niet welke soort groepsreis goed bij je past? Door online reissites te bekijken en reisverhalen te lezen of door reiservaringen van bekenden krijg je soms ook goede ideeën. Er worden rondreizen georganiseerd naar alle uithoeken van de wereld dus neem er rustig de tijd voor. Populaire landen voor een groepsvakantie zijn bijvoorbeeld Zuid-Afrika, Peru, Thailand of Costa-Rica. Exotische bestemmingen ver weg van huis dus.

Lees ook de beoordelingen en ervaringen met de reisorganisaties. De ene reisorganisatie is de andere namelijk niet. Het vervoer, doelgroep, sfeer en reisdoel kunnen bijvoorbeeld per reisorganisatie verschillen. Populaire reisorganisaties die groepsrondreizen organiseren zijn: Shoestring, Sawadee, Djoser, Koning Aap, en Fox.