Home
Reissoorten
Individuele rondreizen

Individuele rondreizen

Individuele rondreizen worden ook wel privéreizen genoemd. Het is een vorm van rondreizen waarbij de reis op individuele basis wordt uitgevoerd. Je reist dus met je eigen privé gezelschap. Dit kan jijzelf met een vriend of vriendin zijn, of met het gezin of zelfs een kleine groep vrienden of familie. Voor de reis zelf wordt doorgaans (net als bij een groepsrondreis) wel een vast reisschema gehanteerd. Het vervoer en de accomodaties zijn meestal vooraf geregeld. Een individuele reis is ideaal als je ontspannen en in een relatief korte periode één of meerdere landen wilt ontdekken met vriend(en) of familie.

Een individuele rondreis maken

Je kunt je afvragen wat het verschil is tussen het boeken van een individuele rondreis en het zelf organiseren van je reis. Als je zelf je reis regelt (noem het een ”individuele reis”) doe je toch bijna hetzelfde? Toch is dit niet helemaal het geval. Bij een individuele rondreis boek je in één keer de gehele rondreis bij een reisorganisatie. Dit reisbureau regelt het transport en de overnachtingen voor je. Meestal zitten de uitstapjes naar bezienswaardigheden en activiteiten hier ook bij inbegrepen. Dit is natuurlijk erg gemakkelijk en scheelt je ook veel tijd. Als je zelf vooraf de route, de hotels, de uitstapjes en het vervoer regelt dan zul je hiervoor veel moeite moeten doen. Een andere mogelijkheid zou zijn om terplekke alles te regelen, maar dan is de kans groot dat je veel minder zult zien dan wanneer je een privérondreis zou boeken.

Het grote voordeel van een individuele rondreis ten opzichte van een groepsrondreis is dat de reis niet in een onbekende en grote groep plaatsvindt, maar met je eigen reisgezelschap. Je deelt je reiservaringen zo met je naasten en je komt niet voor verrassingen te staan wat betreft je medereizigers. Je hoeft tijdens de reis ook geen rekening te houden met  deze groep. Individuele rondreizen bieden ook meer mogelijkheden wat betreft vertrekdata. Je zit niet vast aan een groep dus je kunt die meestal zelf bepalen. Daarnaast kun je vaak in samenspraak met de reisspecialisten van het reisbureau je reis op maat maken. Wil je een paar extra dagen aan het strand? Dan kun je dat meestal eenvoudig in het schema aanpassen. Zo kun je je eigen droomreis samenstellen!

Wat kost een individuele rondreis?

Individuele rondreizen zijn doorgaans niet goedkoop. Natuurlijk heeft de mate van comfort, de reisduur en de bestemming veel invloed op de prijs, maar doordat de reis speciaal voor jou wordt georganiseerd zul je rekening moeten houden met een aanzienlijk prijskaartje. Aan de andere kant kun je vaak ook privéreizen boeken tegen hele goede prijzen, omdat de reisorganisatie goede prijsafspraken heeft gemaakt met de hotels, tour-organisaties en vervoersbedrijven. Zou je zelf de reis organiseren dan is de kans groot dat je voor precies hetzelfde veel meer zult betalen. Een individuele reis kun je natuurlijk ook zo gek maken als je zelf wilt.

Voor een goed overzicht van de verschillende mogelijkheden en prijzen neem je een kijkje in ons individuele rondreis overzicht. Hier kun je alle prijzen vergelijken. Dit kan ook per bestemming of reisorganisatie.

Welke individuele rondreis boeken?

Individuele rondreizen kunnen per rondreisaanbieder erg verschillen. Zo zit er bij het ene reisbureau wel een reisbegeleider bij die je tijdens de gehele reis begeleidt en bij de ander wordt je per bestemming opgewacht door een lokale gids. Let er bij het boeken van een individuele reis ook op of de uitstapjes en toegangsgelden voor nationale parken en bezienswaardigheden wel of niet inbegrepen zijn. Bij sommige organisaties is het eten ook inbegrepen. Het is daarnaast belangrijk te bepalen wat het comfortlevel van je reis moet zijn. Er zijn reisorganisaties die puur exclusieve luxe reizen op maat aanbieden en organisaties die juist de meer basic en goedkopere reizen aanbieden, waarbij je soms ook met het openbaar vervoer kunt reizen bijvoorbeeld.

Een speciale vorm van een individuele rondreis is een zogenaamde “fly-drive”. Dit is, zoals de naam al doet vermoeden. Een vakantie waarbij je eerst gaat vliegen en vervolgens gaat rijden. Nadat je bent geland met het vliegtuig staat er een huurauto voor je klaar en kan je reis beginnen. Je rijdt dan met deze huurauto langs een vooraf bepaalde route en de accomodaties voor overnachtingen zijn al geregeld. Bij fly-drives heb je dus nog iets meer vrijheid dan bij een “standaard” individuele rondreis, omdat je zelf achter het stuur zit.

Vergelijk bij het boeken van een privéreis zeker de verschillende aanbiedingen, reisorganisaties en reizen onderling. Door ervaringen, beoordelingen en reisverhalen te lezen kun je voor jezelf bepalen welke reis en reisorganisatie in aanmerking komen. Je kunt daarna vaak online een vrijblijvende offerte opvragen om te kijken wat de kosten zijn. Goede reis!