Keetmanshoop

Keetmanshoop

Centrale hub in het zuiden van Namibië

Maak je een rondreis door Namibië, dan is de kans groot dat je op een bepaald moment het stadje Keetmanshoop doorkruist. Dit is een van de bekendste knooppunten in het zuiden van het land en een goede plek om even te stoppen.

Keetmanshoop

Keetmanshoop moet het niet hebben van haar wereldberoemde bezienswaardigheden, maar in het stadje vind je wel een hoop voorzieningen. Prima hotels bijvoorbeeld, maar ook een ziekenhuis, garage en supermarkten. De ideale plek dus om je voor te bereiden op een langere roadtrip.

Centrum van Keetmanshoop

Keetmanshoop is niet heel erg groot en er zijn weinig bezienswaardigheden, maar vanwege de strategische ligging ten opzichte van Windhoek en Zuid-Afrika, is er een grote kans dat je er terecht komt tijdens een rondreis door Namibië. Keetmanshoop werd in 1866 gesticht toen een Duitse missionaris op deze plek een kerk liet bouwen en sindsdien is het stadje aardig uitgebreid. In het centrum vind je nog een aantal Duitse elementen en architectuur, waarvan de kerk en het postkantoor het beste voorbeeld zijn. In Keetmanshoop vind je daarnaast alles wat je nodig hebt: van supermarkten tot pinautomaten en van een ziekenhuis tot autogarage. Mede daarom is het slim om hier een (korte) stop te plannen.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Keetmanshoop Museum

Een van de weinige bezienswaardigheden in het centrum van Keetmanshoop is het lokale museum. Het Keetmanshoop Museum is gevestigd in de vroegere kerk van het dorpje en heeft een aantal interessante tentoonstellingen over het dorp en haar historie. Er zijn wat oude gebruiksvoorwerpen te bewonderen, zoals een ossenkar, en je kunt er een aantal kunstwerken bekijken. Daarnaast is ook het oude kerkgebouw het bewonderen waard. De oorspronkelijke kerk uit 1866 werd in 1890 verwoest, dus de huidige kerk dateert officieel uit 1895. Al met al ben je er niet langer dan een uurtje zoet, maar dat is genoeg om alles te weten te komen over dit stadje.

Quiver Tree Forest

Op zo’n 14 kilometer ten noorden van Keetmanshoop vind je het Quiver Tree Forest, oftewel het Kokerbomenwoud. Dit is een bos waar je ongeveer 250 eeuwenoude exemplaren van de beroemde kokerboom kan bewonderen, al is het eerder een vetplant dan een boom. Kokerbomen komen eigenlijk alleen voor in het zuiden van Afrika en danken hun naam aan de holle takken. Leuk weetje: vroeger werd deze omgeving bewoond door de bosjesmannen die de holle takken gebruikten als koker om pijlen mee te schieten. Vanwege klimaatverandering worden de bomen steeds zeldzamer, dus bezoek deze plek zolang het nog kan.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Giant’s Playground

Op een klein stukje rijden van het Quiver Tree Forest ligt een andere attractie: Giant’s Playground. Deze Speeltuin van de Reuzen dankt zijn naam aan de bijzondere geologische rotsformaties. De verschillende rotsen zijn als een soort blokken op elkaar gestapeld, alsof er reuzen mee hebben gespeeld. In werkelijkheid werd het fotogenieke landschap gevormd door een jarenlang proces van erosie. Ook in de Speeltuin van de Reuzen kun je kokerbomen bewonderen. Omdat beide bezienswaardigheden zo dicht bij elkaar liggen, zijn ze uitstekend met elkaar te combineren. Blijf je een dagje plakken in Keetmanshoop, dan is het een aanrader om met de auto naar deze twee plekken te rijden.

Uitstapje naar de Fishriver Canyon

Keetmanshoop is een van de beste plekken om een tripje naar de schitterende Fishriver Canyon te regelen. De Fishriver Canyon is na de Grand Canyon de grootst kloof ter wereld en de uitzichten zijn vergelijkbaar. Deze kloof is honderden meters diep en op sommige plekken kilometers breed. Hier en daar heb je geweldige uitzichtpunten waar je de grootsheid van de omgeving op je kan laten inwerken, maar de echte avonturiers maken een wandeling door de kloof. In vijf dagen trotseer je niet alleen de bloedhitte, maar ook duizelingwekkende afstanden. Gelukkig zal het mooie uitzicht een hoop goedmaken. In Keetmanshoop hoef je niet lang te zoeken naar een betrouwbare touroperator die je mee kan nemen op een excursie naar de Fishriver Canyon.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Reizen naar Keetmanshoop — Hoe kom je er?

Keetmanshoop is de grootste stad in het zuiden van Namibië en vormt een belangrijk knooppunt in dit deel van het land. Hier komen verschillende uitvalswegen samen en dus is de stad goed te bereiken als je een rondreis door Namibië gaat maken. Heb je geen eigen (huur)auto tot je beschikking, dan kun je er ook geraken met het openbaar vervoer. Bussen tussen Windhoek en Zuid-Afrika doorkruisen Keetmanshoop, maar je kunt ook gebruik maken van de gedeelde combi-taxi’s die vaste routes rijden vanuit onder andere Lüderitz en Mariental. Er gaat ook een trein vanuit Windhoek, maar deze doet er aanzienlijk langer over dan de bus.

Eenmaal aangekomen in Keetmanshoop kun je het stadje eenvoudig te voet verkennen. Wil je grotere afstanden afleggen, dan kun je gebruik maken van de taxi. Voor een uitstapje naar Giant’s Playground en Quiver Tree Forest kun je ook terecht bij een van de bureautjes in de stad.

Wil je meer weten over reizen naar Namibië? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Namibië

Andere bezienswaardigheden in Namibië

Alle bezienswaardigheden in Namibië

Namibië ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Keetmanshoop ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Namibië.
Natuur & omgeving
9.3
Cultuur
7.8
Stranden
5.9
Steden
6.8
Eten & drinken
8.2
Activiteiten
9.1
8,0

Namibie, avontuurlijk kamperen in de pure natuur!

Namibië
23-02-2015

Namibie is een prachtig Afrikaans land met pure natuur en diverse landschappen! Ook fotografisch gezien is Namibie geweldig.

Ik bezocht Namibie in mei 2013. Om de kosten te beperken en zoveel mogelijk te genieten van de natuur heb ik een kampeersafari gedaan in een internationaal gezelschap. Ik vloog op Kaapstad om na enkele dagen in Kaapstad door te reizen naar Namibie. Vanuit Kaapstad vertrokken we richting Sederbergen met geweldige rotsformaties en vergezichten. Door Namaqualand rijden we vervolgens richting Oranjerivier. We zetten onze tenten op langs de oever van de rivier. Je kunt hier een mooie kanotocht maken!

Vanuit Oranjerivier zijn we doorgereden naar de Fish River Canyon (visrivierskloof). Na de Grand Canyon is dit de grootste kloof ter wereld en daarom een must see als je Namibie bezoekt. Zorg ervoor dat je voor zonsopkomst op het panoramapunt bent. De zonsondergang is daar werkelijk fantastisch! Helaas was ik in een groep, anders had ik nog een extra dag uitgetrokken om hier te wandelen en te genieten van deze prachtige canyon.

Hierna reden we richting het Namib Naukluft National Park. Dit park is bekend vanwege het verlaten woestijnlandschap en de hoge rode duinen. Hier heb ik als amateurfotograaf enorm naar uitgekeken omdat je hier werkelijk prachtige foto's kunt maken. De hoogtepunten van het Namib Naukluft National Park waren 'Dune 45' en 'Dodevlei'. Heel vroeg in de ochtend reden we naar Dune 45 om de hoge duin te beklimmen en vanuit daar te genieten van de zonsopkomst met uitzicht over de Sossusvlei en de prachtige roodgekleurde duinen. Het is een behoorlijke klim, maar je krijgt er een prachtig uitzicht voor terug. Denk wel aan bescherming voor je camera vanwege het opstuivende zand door de wind. Breng na Dune 45 zeker een bezoek aan Dodevlei, een witte kleivlakte bij de Sossusvlei met dode acacia's omgeven door de hoge duinen. Neem hier je tijd, je kunt er werkelijk prachtige foto's maken. Voor mij was dit een hoogtepunt van de reis en ik wil hier zeker nog een keer terug gaan en dan meer tijd nemen om echt te genieten van deze plek en foto's te maken.

Vanuit de woenstijn reden we vervolgens richting de stad Swakopmund. Onderweg moet je wel even stoppen bij de steenbokskeerkring. Toch een leuk aandenken om een foto te maken bij het bord. Stop net voor Swakopmund ook nog even bij Walvisbaai; hier vind je ontelbare Flamingo's. In Swakopmund kom je weer even in de bewoonde wereld. De stad ligt tussen de oceaan en de woestijn in. Je kunt genoeg activiteiten doen en even lekker uiteten of over het strand wandelen. Ik heb in Swakopmund een Township bezocht. Het is altijd indrukwekkend om te zien hoe de mensen daar leven en hoe blij de kinderen zijn met bijv. pennen of een ballon. We zijn ook bij mensen thuis geweest en hebben daar gegeten. Een aanrader!

We verlaten de stad en rijden weer het woestijnlandschap in richting Spitzkoppe. De granieten rotsformaties van Spitzkoppe vond ik erg bijzonder. De granieten 'eilandenberg' is ca. 700 miljoen jaar oud. We hebben tussen het graniet gekampeerd, bij het kampvuur gezeten, een wandeling gemaakt en de granieten rotsen beklommen. De zonsopkomst en -ondergang is hier prachtig! Ook kun je hier 's nachts de sterrenhemel mooi bewonderen omdat je echt middenin de natuur slaapt. Spitzkoppe was voor mij wederom een van de hoogtepunten van Namibie.

Na Spitzkoppe rijden we naar Outjo, de plek waar we de Himba-stammen ontmoeten. De Himba zijn nomaden en leven voornamelijk van hun vee. We mochten ook het schooltje in waar de kinderen les krijgen en tijdens speeltijd hebben we buiten in een kringetje met ze gedanst. Heel leuk om kennis te maken met dit bijzondere volk. Laten we hopen dat hun tradionele levenswijze in stand wordt gehouden en nog lang niet verdwijnt. De Himba is een typische bevolkingsgroep van Namibie. Een kennismaking met de Himba-stammen is daarom zeker een must als je het land bezoekt.

Na een stukje cultuur is het tijd voor het spotten van wildlife in Namibie: Etosha National Park. Het is een van de grootste wildparken van Afrika en bestaat voor een groot deel uit een zoutpan. Etosha betekent niet voor niets 'grote witte vlakte'.
We hebben in Etosha overnacht op 2 verschillende campings. Een hoogtepunt is dat je de avond en nacht door kunt brengen bij een waterpoel waar de kans groot is om olifanten, neushoorns, giraffen en andere dieren te spotten. Ik heb bijvoorbeeld op 1 avond een kudde olifanten, giraffen, een zwarte neushoorn en een jakhals tegelijk bij de waterpoel gezien! Echt heel bijzonder. Bij de andere waterpoel heb ik 's avonds meerdere neushoorns zien drinken en horen communiceren. Alleen al het horen van de geluiden, hoe neushoorns met elkaar communiceren, is zeer bijzonder.

Vanuit Etosha reden we vervolgens naar het eindpunt van onze reis: Windhoek, de hoofdstad van Namibie. Hier hebben we nog een stadswandeling gedaan en vanuit Windhoek ben ik vervolgens terug gevlogen naar Nederland.

De kampeersafari met Nomad (via Kras) was een onvergetelijke ervaring. Je moet wel elke dag je tent zelf opzetten en afbreken en afwassen, maar het mooie van kamperen is dat je altijd middenin de natuur bent en 's avonds lekker buiten rondom het kampvuur zit. Ik ga zeker terug naar dit geweldige land, maar dan niet meer georganiseerd zodat ik zelf kan bepalen hoeveel tijd ik op bepaalde plekken wil doorbrengen. Gedurende deze reis had ik de tijdsverdeling op bepaalde momenten namelijk graag anders gezien.

Kim Paffen
Gereisd met vrienden in May 2021
8,0

Onze rondreis door Namibië was ronduit TOP!

Namibië
03-03-2015

verschillende soorten duinen, prachtig! Etosha eveneens zeer mooi! Al met al de moeite waard!

Annemiek Velink van Schaik
Gereisd met partner in May 2021
9,0

Een geweldige bestemming

Namibië
02-04-2015

Een avontuurlijke 'over land'- reis met een truck door een diversiteit van landschappen: woestijn (Namib), canyons (Fish River & Sesriem)) moerasdelta (Etosha), onmetelijke zandduinen (Sossusvlei), de kust met 'dolfijnen excursie (Walvisbaai), bergen (Spitzkoppe Mountains) safari's in nationale parken (o.a. Etosha, Botswana), kano tochten door de Okavango delta, (en er met een vliegtuigje overheen vliegen). Kamperen in een geweldig land met veel verscheidenheid in cultuur en natuur
Kortom: de reis die minstens een maal in jeleven gedaan moet hebben!

Bert Meijer
Gereisd met partner in May 2021
7,3

Namibië voor natuurliefhebbers

Namibië
30-09-2015

Ik wilde graag op safari in Afrika, Zuid Afrika was het idee maar uiteindelijk voor Namibië gekozen. Geen spijt gehad van deze keuze. Het land biedt zoveel. Verschillende landschappen, veel activiteiten, en lekker en bijzonder eten. De wilde dieren in het wild zien is ook een must!

Jen
Alleen gereisd in May 2021
7,3

Namibië heeft prachtige wonderen van de natuur.

Namibië
30-09-2015

Geweldige natuurverschijnselen zoals de Sossusvlei, Dead Vlei, Fish River Canyon. Prachtige gebieden met heel veel wildlife zoals Etosha National Parc, Walvisbaai en Cape Cross. Ontmoet de prachtige mensen van de Himba en de Herero stammen.

Jetty van der Graaf
in May 2021