Skeleton Coast

Skeleton Coast

Scheepswrakken, walvisskeletten en wildernis

Skeleton Coast doet zijn naam eer aan: de desolate kustlijn is een kerkhof vol roestige scheepswrakken, met hier en daar de overblijfselen van een walvisskelet. Gelegen in het noorden van Namibië vind je dit bijzondere stukje ongerept Afrika, een unieke bestemming waar je ogen tekort komt.

Top reisorganisaties naar Namibië

Top reisorganisaties naar Namibië
Skeleton Coast

De meest afgelegen en onbegaanbare kustlijn ter wereld dankt zijn naam aan de vele walvisskeletten en schepen die hier vergingen, maar dat is geen reden om er uit de buurt te blijven. Skeleton Coast is een geïsoleerd stukje aarde waar je in de uitgestrekte wildernis geniet van ultieme rust en kan kamperen op de meest spectaculaire plekken.

Scheepswrakken

Het meest iconische beeld van de Skeleton Coast is dat van een eindeloze, verlaten kustlijn met her en der een scheepswrak. De kust voor Namibië stond onder Portugese zeelieden bekend als levensgevaarlijk, met plotselinge mistbanken, heftige branding en onberekenbare stromingen. Ofwel, de toegangspoort tot de hel. Vele schepen zijn hier in de loop der eeuwen vergaan en zelfs de zeelieden die levend het vasteland wisten te bereiken hadden in de uitgestrekte woestijn geen schijn van kans. De kust ligt bezaaid met duizenden roestige wrakken, waaronder het beroemde schip Dunedin Star die in 1940 verging.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

4x4 excursie

Vanwege de onherbergzaamheid van het gebied is Skeleton Coast alleen met een 4x4 terreinwagen toegankelijk. Vanuit Swakopmund of Henties Bay kun je met een gids naar het ruige noorden rijden. De chauffeur kent de regio en de auto op zijn duimpje en dat is wel zo prettig mochten jullie langs de weg komen te staan met autopech. In deze contreien kom je namelijk maar zelden iemand tegen.

Surfen in Henties Bay

Ondanks de reputatie van Skeleton Coast, kun je op sommige plekken prima surfen. Een van de beste plekken is Henties Bay, ooit een gemoedelijk vissersdorpje en inmiddels uitgegroeid tot een geliefde strandbestemming. Hier geniet je van de relaxte sfeer en mooie stranden, perfect voor wandelingen, picknicks of om te surfen.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Cape Cross Seal Reserve

Op zo’n 53 kilometer ten noorden van Henties Bay ligt het Cape Cross Seal Reserve, een reservaat met de grootste zeehondenkolonie ter wereld. Hier leven zo’n 150.000 tot 210.000 zeehonden en het is vanzelfsprekend de beste plek om de beestjes te spotten. Ze maken een oorverdovend geluid en de geur van rotte vis is verschrikkelijk, maar het blijft een prachtig gezicht. November en december zijn de beste maanden om deze plek te bezoeken: in deze periode worden de jongen geboren en heb je ook kans om hyena’s en jakhalzen te spotten.

Namib Woestijn

De Namib Woestijn is de oudste woestijn ter wereld en strekt zich over een breedte van 200 kilometer helemaal uit langs de Namibische kust. Hier vind je de hoogste zandduinen ter wereld, spectaculaire bergen die volledig bestaan uit roestbruin zand. De woestijn loopt helemaal door tot aan de kustlijn en omvat een kurkdroog gebied waar het extreem warm kan worden.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

 

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Kaokoveld

Het meest noordelijke stukje van de Skeleton Coast is het verlaten Kaokoveld, een plek voor de echte avonturiers. Hier zijn geen steden, dorpen of tankstations en er rijdt al helemaal geen openbaar vervoer. De kans dat je iemand tijdens je reis tegenkomt is miniem en ontvangst van je telefoon kun je vergeten. Zorg er dus voor dat je hoe dan ook goed voorbereid op pad gaat.

Ugab River Hiking Trail

Een van de mooiste wandelingen die je langs de Skeleton Coast kan maken is de Ugab River Hiking Trail. Deze pittige wandeling is 50 kilometer lang en volgt in drie dagen de Ugab Rivier, gelegen op zo’n 200 kilometer ten noorden van Swakopmund. De wandeling komt door spectaculaire landschappen, langs watervallen en rotsformaties, en is uitsluitend geschikt voor mensen die goed te been zijn en een goede conditie hebben.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Skeleton Coast vanuit een vliegtuigje

Zie je het niet zitten om de extremen van Skeleton Coast met een 4x4 te ontdekken, dan kun je het gebied ook altijd nog vanuit de lucht bekijken. En eigenlijk is dat natuurlijk minstens zo leuk. Stap in Swakopmund aan boord van een propellervliegtuig en cirkel in zo’n 1,5 uur boven de kustlijn. Van bovenaf zie je de eeuwenoude scheepswrakken liggen, spot je zeehondenkolonies en heb je een waanzinnig uitzicht over de eindeloze, grillige duinen van de Namib Woestijn. Heb je weinig tijd en wil je toch de hoogtepunten van Skeleton Coast zien, dan is dit je kans.

Reizen naar de Skeleton Coast — Hoe kom je er?

Skeleton Coast is gelegen in het noorden van Namibië, en loopt grofweg van Swakopmund tot de grens van Angola. Een desolaat stuk land, met slechte, onbegaanbare wegen en eindeloze ongerepte gebieden. Een avontuur waarvoor je een 4x4 nodig hebt, maar zorg wel dat je goed voorbereid op pad gaat, in the middle of nowhere stranden met autopech is niet een heel prettig idee. Sla dus altijd voldoende water, brandstof en eten in, zeker als je helemaal doorrijdt naar het noorden. Speel je liever op safe, dan kun je er ook voor kiezen om vanuit Swakopmund of Henties Bay een georganiseerde excursie te maken.

Populaire reizen naar Skeleton Coast

Meer bezienswaardigheden in Namibië

Alle bezienswaardigheden in Namibië

Namibië ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Skeleton Coast ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Namibië.
Natuur & omgeving
9.3
Cultuur
7.8
Stranden
5.9
Steden
6.8
Eten & drinken
8.2
Activiteiten
9.1
7,7

Het woeste Namibië

Namibië
Individuele rondreis met Riksja Travel
25-01-2017

Droge woestijnen, uitgestrekte wildernis en verlaten landschappen. Als je dit zo leest zou je waarschijnlijk denken dat je hier vooral niet naar toe moet gaan. Maar het tegendeel is waar. Namibië en Botswana zijn landen die juist spannend en avontuurlijk zijn om door heen te reizen. De reis die ik samen met mijn vrouw in april en mei 2014 heb gemaakt is een aaneenschakeling van hoogtepunten geweest. Een wandelsafari bijvoorbeeld bij het Naukluft park. Hier hebben wij een 'ontmoeting' met een cheeta’s. En dat is best wel spannend omdat we te voet zijn en niet door een auto beschermd worden. Of een olifant die besluit vlak voor onze auto de weg over te steken en zich ineens bedreigd voelt. Dit overkomt ons in het Moremi Game Reserve waardoor we een paar honderd meter achteruit moeten rijden. Er zijn genoeg filmpjes op Youtube te zien waarbij het wel misgaat en auto’s door olifanten aangevallen worden. De grens oversteken tussen Botswana en Zimbabwe is door de complete chaos en drukte een beleving op zich. Gelukkig voor ons worden de stempels in onze paspoorten door een gids geregeld. Ontmoetingen met traditionele volken als de Himba’s en Bushmen hebben indruk op ons gemaakt. Het is fascinerend om te zien hoe deze mensen met twee stokjes hout vuur maken of water uit wortels van planten halen. Eigenlijk zijn vier weken veel te kort om door Namibië en Botswana te reizen. We gaan zeker nog een keer terug naar voor meer mooi Afrikaanse avonturen.

Arthur Wittendorp
Gereisd met gezin in April 2014
8,5

Op zoek naar de big 5 in zuid afrika

Namibië
Individuele rondreis met NRV
09-01-2017

Afgelopen september hebben we een heerlijke reis gemaakt naar Zuid Afrika.
De gehele reis hebben we zelf samengesteld en alle locaties en huurauto ( Hyundai Tucson) uitgezocht. Omdat we al vaker in Zuid Afrika zijn geweest wilden we graag 3 weken in en om het Krugerpark en prive parken er om heen blijven om op ons gemak zo veel te kunnen safarien als we wilden. Heerlijk soms meer dan een uur met de auto blijven wachten bij een waterplas om te zien wat er allemaal komt badderen en drinken. Soms zijn we ook er een dag met een ranger op uit getrokken omdat die toch precies weten waar je moet zijn om zoveel mogelijk te zien. We hebben geslapen in de mooiste lodges en ook heerlijk gegeten. Onze lodges waren: Fly Inn logde Johannesburg, Entabeni Legend Lodges, Sefapane en Sefapane River Lodge, Timbavati, Crocodile Kruger en Hippo Hollow lodge. Stuk voor stuk aanraders. We verbleven overal 3 nachten. Vele herinneringen en foto's rijker moesten we helaas na 3 weken weer naar huis. Afrika wie omkijkt gaat terug !!!

Marianne Hens
Gereisd met partner in October 2014
8,5

Zuid-Afrika, Namibië, Botswana en Zimbabwe

Namibië
Groepsrondreis met FOX Vakanties
26-01-2016

Van Kaapstad naar de Victoria Falls. Veel beleefd, veel gezien, prachtige natuur en landschap. Geweldige reisleider die heel actief was om het ons naar de zin te maken.

Jan van der Borden
Gereisd met partner in October 2014
8,5

Kampeerrondreis door Zuid Afrika, Namibië en botswana

Namibië
Groepsrondreis met FOX Vakanties
20-01-2016

Hoogtepunten van Namibië, Dune 45. Sossusvlei en Deadvlei. Schitterend! etosha national park, ontzettend veel dieren gezien bij de waterholes. Spitzkoppe, back to basic zonder stromend water en buiten geslapen in een hele mooie omgeving. De Himba tribe. Gaaf en spannend om in Afrika in een tentje te slapen, je hoort snachts de dieren langs je tentje lopen!

Niki
Gereisd met partner in October 2015
9,0

Namibië, zoveel rust en ruimte

Namibië
Groepsrondreis met Sawadee
09-01-2016

Mijn rondreis door Namibië was als persoonlijke hoogtepunt de in the Namid Woestijnen, de Sossusvlei woestijn. Zo mooi, zo gloeiend rood, schitterend. In de zinderende hitte kom je aan bij Dunn 45. De allerbekendste vallei. Je kan erop doorlopen. Ik durfde niet, halverwege kwam ik weer terug. Had hoogtevrees. Het rulle zand maakt het stappen ook moeilijk ietwat. Maar wel een zeer prachtige reiservaring. De schitterende lodges. Zoveel natuur en rust, dat je echt bijna niemand ziet en lijkt het alsof het de onbewoonde wereld is! Ik zou deze reis aan een ieder aanraden om echt een keer geweest te zijn. Mijn reis was nog mooier, doordat de gids en chauffeur heel erg relax waren en vrij om stops in te lassen.

Nazrien Ozir
Alleen gereisd in April 2015

Wil je meer weten over reizen naar Namibië? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Namibië