Lüderitz

Lüderitz

Voormalig diamandstadje

Een van de meest interessante stadjes in het zuiden van Namibië is het van oorsprong Duitse Lüderitz. Vroeger was het een welvarend diamantstadje, tegenwoordig komen de meeste toeristen vooral af op het nabijgelegen spookdorpje Kolmanskop.

Top reisorganisaties naar Namibië

Top reisorganisaties naar Namibië
Lüderitz

Lüderitz kent een lange Duitse geschiedenis en dat zie je op nog veel plekken terug in het straatbeeld. Het stadje ligt een beetje uit de richting, maar er zijn genoeg redenen om deze plek in je reisschema op te nemen.

Diamantstadje

De geschiedenis van het stadje Lüderitz gaat terug tot de 19de eeuw, toen het werd gesticht door de Duitse tabakshandelaar Adolf Lüderitz. Hij begon hier een handelspost en daarmee was het de allereerste Duitse nederzetting in dit deel van Afrika. Het stadje begon pas echt te groeien nadat er in 1907 bij toeval diamanten werden gevonden. Diamantkoorts bracht schepen vol Duitse gelukszoekers naar Namibië en in de jaren die volgden stond het stadje bekend om haar bloeiende handel in diamanten. Dat duurde enkele tientallen jaren, tot de diamanten grotendeels op waren en de handel in elkaar stortte vanwege de oorlog. In Lüderitz is overigens nog steeds een memorial te vinden dat het nalatenschap van Adolf Lüderitz eert.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Duitse invloeden

De langdurige Duitse invloed heeft zijn sporen achtergelaten in het centrum van Lüderitz. Tijdens een stadswandeling kom je er al snel achter dat veel bouwwerken uit de Duitse periode nog netjes overeind staan en daardoor doet het stadje heel Europees aan. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Lüderitz is de Felsenkirche, die bovenop de Diamantberg in het midden van de stad is gelegen. Ook het bekijken waard is het monumentale Goerke-Haus, een prachtig Art Nouveau-huis waar de vroegere luitenant Hans Goerke heeft gewoond. Hoewel er tegenwoordig niet meer zoveel diamanten worden gevonden als vroeger, kun je nog steeds diamantzoekers aan het werk zien. Dat gebeurt met name ten zuide van de stad en op het water: waar diamantvissers diamanten van de bodem proberen te plukken.

Spookstadje Kolmanskop

Het dorpje Kolmanskop ligt vlak bij Lüderitz en diende oorspronkelijk als woonplaats voor de vele diamantzoekers. Toen de diamanthandel in elkaar stortte raakte het dorpje echter snel in verval en in de jaren erna is het langzaam overgenomen door de natuur. De vroegere huisjes staan echter nog steeds overeind en het spookstadje is de laatste jaren uitgegroeid tot een ware toeristenattractie. Hier kun je een kijkje nemen in de oude woningen waar het woestijnzand vrij spel heeft gekregen. Tijdens een rondleiding mag je in sommige huizen een kijkje nemen en kom je erachter welke functie deze plekken vroeger hadden. Zo zat hier vroeger een theater, gymzaal, kegelbaan en zelfs een ijsfabriek die diende om het bier te koelen.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Kitesurfen

Kitesurfers vanuit de hele wereld komen in groten getale naar Lüderitz om te kitesurfen. Vanwege de unieke ligging aan de rand van de woestijn en pal aan de koude oceaan kan het héél hard waaien in dit deel van Namibië. Er is een speciaal kanaal waarop ze hun kunsten vertonen en waar jaarlijks een poging wordt gedaan om het snelheidsrecord te breken.

Pinguïns spotten

Voor de kust van Lüderitz ligt een eiland met de naam Penguin Eiland. Zoals de naam al doet vermoeden kun je hier pinguïns spotten, maar ook andere zeevogels en dieren zoals dolfijnen, walvissen en zeehonden laten zich regelmatig zien. Genoeg redenen dus om een excursie te plannen. Dat hoeft niet heel lastig te zijn. Stap aan boord van een van de vele toeristenboten in de haven, neem plaats op een stoeltje op het dek en speur het water af naar zeedieren.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Lüderitz Museum

Als je het interessant vindt om meer te lezen over de koloniale geschiedenis van Lüderitz en de lokale diamantindustrie, dan moet je zeker een bezoekje brengen aan het plaatselijke museum. Het Lüderitz Museum is kleinschalig, maar heeft stellingkasten vol interessante voorwerpen die de geschiedenis van het stadje vertellen. Er zijn oude foto’s uit de Duitse periode te bekijken, maar je kunt er ook archeologische vondsten en informatie over de oorspronkelijke bewoners vinden.

Reizen naar Lüderitz — Hoe kom je er?

Lüderitz ligt in het zuiden van Namibië, op ruim 700 kilometer van de hoofdstad Windhoek. Om er te komen ben je dus wel even onderweg, maar gelukkig zijn er meer bezienswaardigheden die in dit deel van Namibië liggen. Zo kun je Lüderitz het best combineren met een bezoek aan bijvoorbeeld de Fish River Canyon en de Sossusvlei. Het is een aanrader om tijdens je rondreis door Namibië een auto te huren, want openbaar vervoer is er nauwelijks en als het er al is kost het vaak onnodig veel extra tijd.

Populaire reizen naar Lüderitz

Meer bezienswaardigheden in Namibië

Alle bezienswaardigheden in Namibië

Namibië ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Lüderitz ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Namibië.
Natuur & omgeving
9.3
Cultuur
7.8
Stranden
5.9
Steden
6.8
Eten & drinken
8.2
Activiteiten
9.1
7,7

Het woeste Namibië

Namibië
Individuele rondreis met Riksja Travel
25-01-2017

Droge woestijnen, uitgestrekte wildernis en verlaten landschappen. Als je dit zo leest zou je waarschijnlijk denken dat je hier vooral niet naar toe moet gaan. Maar het tegendeel is waar. Namibië en Botswana zijn landen die juist spannend en avontuurlijk zijn om door heen te reizen. De reis die ik samen met mijn vrouw in april en mei 2014 heb gemaakt is een aaneenschakeling van hoogtepunten geweest. Een wandelsafari bijvoorbeeld bij het Naukluft park. Hier hebben wij een 'ontmoeting' met een cheeta’s. En dat is best wel spannend omdat we te voet zijn en niet door een auto beschermd worden. Of een olifant die besluit vlak voor onze auto de weg over te steken en zich ineens bedreigd voelt. Dit overkomt ons in het Moremi Game Reserve waardoor we een paar honderd meter achteruit moeten rijden. Er zijn genoeg filmpjes op Youtube te zien waarbij het wel misgaat en auto’s door olifanten aangevallen worden. De grens oversteken tussen Botswana en Zimbabwe is door de complete chaos en drukte een beleving op zich. Gelukkig voor ons worden de stempels in onze paspoorten door een gids geregeld. Ontmoetingen met traditionele volken als de Himba’s en Bushmen hebben indruk op ons gemaakt. Het is fascinerend om te zien hoe deze mensen met twee stokjes hout vuur maken of water uit wortels van planten halen. Eigenlijk zijn vier weken veel te kort om door Namibië en Botswana te reizen. We gaan zeker nog een keer terug naar voor meer mooi Afrikaanse avonturen.

Arthur Wittendorp
Gereisd met gezin in April 2014
8,5

Op zoek naar de big 5 in zuid afrika

Namibië
Individuele rondreis met NRV
09-01-2017

Afgelopen september hebben we een heerlijke reis gemaakt naar Zuid Afrika.
De gehele reis hebben we zelf samengesteld en alle locaties en huurauto ( Hyundai Tucson) uitgezocht. Omdat we al vaker in Zuid Afrika zijn geweest wilden we graag 3 weken in en om het Krugerpark en prive parken er om heen blijven om op ons gemak zo veel te kunnen safarien als we wilden. Heerlijk soms meer dan een uur met de auto blijven wachten bij een waterplas om te zien wat er allemaal komt badderen en drinken. Soms zijn we ook er een dag met een ranger op uit getrokken omdat die toch precies weten waar je moet zijn om zoveel mogelijk te zien. We hebben geslapen in de mooiste lodges en ook heerlijk gegeten. Onze lodges waren: Fly Inn logde Johannesburg, Entabeni Legend Lodges, Sefapane en Sefapane River Lodge, Timbavati, Crocodile Kruger en Hippo Hollow lodge. Stuk voor stuk aanraders. We verbleven overal 3 nachten. Vele herinneringen en foto's rijker moesten we helaas na 3 weken weer naar huis. Afrika wie omkijkt gaat terug !!!

Marianne Hens
Gereisd met partner in October 2014
8,5

Zuid-Afrika, Namibië, Botswana en Zimbabwe

Namibië
Groepsrondreis met FOX Vakanties
26-01-2016

Van Kaapstad naar de Victoria Falls. Veel beleefd, veel gezien, prachtige natuur en landschap. Geweldige reisleider die heel actief was om het ons naar de zin te maken.

Jan van der Borden
Gereisd met partner in October 2014
8,5

Kampeerrondreis door Zuid Afrika, Namibië en botswana

Namibië
Groepsrondreis met FOX Vakanties
20-01-2016

Hoogtepunten van Namibië, Dune 45. Sossusvlei en Deadvlei. Schitterend! etosha national park, ontzettend veel dieren gezien bij de waterholes. Spitzkoppe, back to basic zonder stromend water en buiten geslapen in een hele mooie omgeving. De Himba tribe. Gaaf en spannend om in Afrika in een tentje te slapen, je hoort snachts de dieren langs je tentje lopen!

Niki
Gereisd met partner in October 2015
9,0

Namibië, zoveel rust en ruimte

Namibië
Groepsrondreis met Sawadee
09-01-2016

Mijn rondreis door Namibië was als persoonlijke hoogtepunt de in the Namid Woestijnen, de Sossusvlei woestijn. Zo mooi, zo gloeiend rood, schitterend. In de zinderende hitte kom je aan bij Dunn 45. De allerbekendste vallei. Je kan erop doorlopen. Ik durfde niet, halverwege kwam ik weer terug. Had hoogtevrees. Het rulle zand maakt het stappen ook moeilijk ietwat. Maar wel een zeer prachtige reiservaring. De schitterende lodges. Zoveel natuur en rust, dat je echt bijna niemand ziet en lijkt het alsof het de onbewoonde wereld is! Ik zou deze reis aan een ieder aanraden om echt een keer geweest te zijn. Mijn reis was nog mooier, doordat de gids en chauffeur heel erg relax waren en vrij om stops in te lassen.

Nazrien Ozir
Alleen gereisd in April 2015

Wil je meer weten over reizen naar Namibië? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Namibië