Swakopmund

Swakopmund

Gemoedelijk kustplaatsje met duitse kenmerken

Namibië is een voormalige Duitse kolonie en in het gemoedelijke kustplaatsje Swakopmund waan je je regelmatig bij onze oosterburen. Eventjes dan, want met de woeste Atlantische kust en de omliggende Namib-woestijn om de hoek is het overduidelijk dat je hier te maken hebt met een bijzondere Afrikaanse bestemming.

Top reisorganisaties naar Namibië

Top reisorganisaties naar Namibië
Swakopmund

In Swakopmund dragen de straten Duitse namen en worden ze geflankeerd door traditionele vakwerkhuizen, je kunt er dineren met Schnitzel en Kartoffelsalad, en in de kroeg drink je uiteraard een Duits biertje. Nergens in Namibië is de Duitse invloed nog zo goed te zien als hier, en daarmee is Swakopmund op cultureel gebied een van de meest interessante bestemmingen tijdens je reis door dit prachtige Afrikaanse land.

Swakopmund Museum

Aan de voet van de vuurtoren ligt het Swakopmund Museum, een eersteklas museum over de geschiedenis van de regio. Het museum bevindt zich op de plek van een oud havenpakhuis dat in 1914 werd verwoest door een Brits oorlogsschip. De collectie bestaat uit stukken uit verschillende periodes: van gereconstrueerde kamers en huizen uit het koloniale tijdperk tot informatie over lokale stammen, geologie en de geschiedenis van Namibië. Hier kun je je rustig twee uur vermaken met het bekijken van de tentoonstellingen en de bijzondere museumcollectie.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Woermannhaus

Het centrum van Swakopmund is prachtig, met brede avenues die Duitse namen dragen en overal overblijfselen van de Duitse periode. Tijdens een wandeling door de stad kom je langs statige huizen en bijzondere monumenten, zoals de oude gevangenis en het treinstation. Een van de meest indrukwekkende bouwwerken is echter het Woermannhaus, een voormalig Duits handelshuis daterend uit 1905 en later in gebruik als hostel voor zeelieden. Het huis is een prachtig voorbeeld van Duitse architectuur, want volledig gemaakt volgens de kenmerkende vakwerk-bouwstijl, met houten balken en witgepleisterde muren. Het pand was lange tijd vervallen maar kreeg in 1976 een grondige renovatie en de titel Nationaal Monument.

Pier van Swakopmund

Swakopmund is direct aan de Atlantische Oceaan gelegen en dat is wel een ander kaliber dan onze Noordzee. Bekijk hoe de woeste golven op de kust beuken vanaf de pier van Swakopmund, een houten constructie die tientallen meters uit de kust loopt. Vanaf hier heb je een uitstekend uitzicht over de oceaan en kun je de stad vanuit een nieuw perspectief bekijken. Het is de perfecte plek om te genieten van de zonsondergang en uit te waaien op een winderige dag. Aan het eind van de pier vind je een restaurant waar je verfijnde gerechten eet uit de oceaan.

Pier van Swakopmund
Pier van Swakopmund

National Marine Aquarium Swakopmund
National Marine Aquarium Swakopmund

National Marine Aquarium

Het National Marine Aquarium is het ideale uitje voor reizigers met kinderen of voor wie interesse heeft in de onderwaterwereld. Het complex bestaat uit verschillende aquariums waar je op slechts enkele centimeters afstand staat van de meest bijzondere bewoners van de zeebodem. Van haaien tot krabben en van schildpadden tot zeesterren, het is de ideale manier om meer te leren over het leven in de Atlantische Oceaan. Het hoogtepunt van je bezoek is een wandeling door de tunnel, waarbij je in een lange buis over de bodem van een aquarium kan lopen.

Marine Memorial

Het Marine Denkmal, ofwel Marine Memorial, is een gedenkplaats voor de Duitse soldaten die zijn gevallen ten tijde van de van de Herero-opstand in 1904. Een bloedige strijd waar een hele geschiedenis aan vooraf ging, en die vooral aan de kant van de Hererobevolking vele levens heeft gekost. Het monument is gelegen tegenover de zomerresidentie van de president van Namibië.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Namib Desert
Namib Desert

Woestijn

Swakopmund is de springplank voor een bezoek aan de woestijn, want de stad wordt omringd door de droge en dorre Namib-woestijn. Hier vind je onder andere de wereldberoemde Sossusvlei en Dodevlei, met betoverende zandduinen en eeuwenoude dode bomen. Swakopmund is een geijkte halte tijdens een langere rondreis door dit bijzondere natuurgebied, maar je kunt vanuit Swakopmund ook een dagtripje maken. Onder begeleiding van een gids ga je met 4x4 de woestijn in voor een tocht door het warme zand, maar je kunt het natuurschoon ook vanuit een klein vliegtuigje of luchtballon bekijken.

Boottochtje

Een van de leukste excursies die je vanuit Swakopmund kan ondernemen is een boottochtje over de oceaan. Stap aan boord van een catamaran en werp je hengel uit om je eigen lunch binnen te halen, maar je kunt ook rustig achterover leunen en genieten van de vele zeehonden, flamingo’s en pelikanen die je onderweg tegenkomt.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Reizen naar Swakopmund — Hoe kom je er?

Swakopmund is gelegen aan de Atlantische kust, op ruim 4 uur rijden van de Namibische hoofdstad Windhoek. Het vliegveld van Swakopmund ligt ongeveer 35 kilometer verderop en heeft directe verbindingen met Windhoek en verschillende Zuid-Afrikaanse bestemmingen zoals Johannesburg en Kaapstad.

Reis je georganiseerd dan mag je er op rekenen dat je ergens tijdens je reis een stop maakt in Swakopmund. Ga je liever zelf op pad, dan kun je het best een auto huren om het land te ontdekken, want het openbaar vervoer tussen plekken en in de steden is minimaal. Gelukkig is Swakopmund compact genoeg om te voet te verkennen, en heb je alle bezienswaardigheden binnen handbereik.

Populaire reizen naar Swakopmund

Het beste van Afrika (59 dagen) - Noordwaarts

Het beste van Afrika (59 dagen) - Noordwaarts

Meer bezienswaardigheden in Namibië

Alle bezienswaardigheden in Namibië

Namibië ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Swakopmund ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Namibië.
Natuur & omgeving
9.3
Cultuur
7.8
Stranden
5.9
Steden
6.8
Eten & drinken
8.2
Activiteiten
9.1
7,7

Het woeste Namibië

Namibië
Individuele rondreis met Riksja Travel
25-01-2017

Droge woestijnen, uitgestrekte wildernis en verlaten landschappen. Als je dit zo leest zou je waarschijnlijk denken dat je hier vooral niet naar toe moet gaan. Maar het tegendeel is waar. Namibië en Botswana zijn landen die juist spannend en avontuurlijk zijn om door heen te reizen. De reis die ik samen met mijn vrouw in april en mei 2014 heb gemaakt is een aaneenschakeling van hoogtepunten geweest. Een wandelsafari bijvoorbeeld bij het Naukluft park. Hier hebben wij een 'ontmoeting' met een cheeta’s. En dat is best wel spannend omdat we te voet zijn en niet door een auto beschermd worden. Of een olifant die besluit vlak voor onze auto de weg over te steken en zich ineens bedreigd voelt. Dit overkomt ons in het Moremi Game Reserve waardoor we een paar honderd meter achteruit moeten rijden. Er zijn genoeg filmpjes op Youtube te zien waarbij het wel misgaat en auto’s door olifanten aangevallen worden. De grens oversteken tussen Botswana en Zimbabwe is door de complete chaos en drukte een beleving op zich. Gelukkig voor ons worden de stempels in onze paspoorten door een gids geregeld. Ontmoetingen met traditionele volken als de Himba’s en Bushmen hebben indruk op ons gemaakt. Het is fascinerend om te zien hoe deze mensen met twee stokjes hout vuur maken of water uit wortels van planten halen. Eigenlijk zijn vier weken veel te kort om door Namibië en Botswana te reizen. We gaan zeker nog een keer terug naar voor meer mooi Afrikaanse avonturen.

Arthur Wittendorp
Gereisd met gezin in April 2014
8,5

Op zoek naar de big 5 in zuid afrika

Namibië
Individuele rondreis met NRV
09-01-2017

Afgelopen september hebben we een heerlijke reis gemaakt naar Zuid Afrika.
De gehele reis hebben we zelf samengesteld en alle locaties en huurauto ( Hyundai Tucson) uitgezocht. Omdat we al vaker in Zuid Afrika zijn geweest wilden we graag 3 weken in en om het Krugerpark en prive parken er om heen blijven om op ons gemak zo veel te kunnen safarien als we wilden. Heerlijk soms meer dan een uur met de auto blijven wachten bij een waterplas om te zien wat er allemaal komt badderen en drinken. Soms zijn we ook er een dag met een ranger op uit getrokken omdat die toch precies weten waar je moet zijn om zoveel mogelijk te zien. We hebben geslapen in de mooiste lodges en ook heerlijk gegeten. Onze lodges waren: Fly Inn logde Johannesburg, Entabeni Legend Lodges, Sefapane en Sefapane River Lodge, Timbavati, Crocodile Kruger en Hippo Hollow lodge. Stuk voor stuk aanraders. We verbleven overal 3 nachten. Vele herinneringen en foto's rijker moesten we helaas na 3 weken weer naar huis. Afrika wie omkijkt gaat terug !!!

Marianne Hens
Gereisd met partner in October 2014
8,5

Zuid-Afrika, Namibië, Botswana en Zimbabwe

Namibië
Groepsrondreis met FOX Vakanties
26-01-2016

Van Kaapstad naar de Victoria Falls. Veel beleefd, veel gezien, prachtige natuur en landschap. Geweldige reisleider die heel actief was om het ons naar de zin te maken.

Jan van der Borden
Gereisd met partner in October 2014
8,5

Kampeerrondreis door Zuid Afrika, Namibië en botswana

Namibië
Groepsrondreis met FOX Vakanties
20-01-2016

Hoogtepunten van Namibië, Dune 45. Sossusvlei en Deadvlei. Schitterend! etosha national park, ontzettend veel dieren gezien bij de waterholes. Spitzkoppe, back to basic zonder stromend water en buiten geslapen in een hele mooie omgeving. De Himba tribe. Gaaf en spannend om in Afrika in een tentje te slapen, je hoort snachts de dieren langs je tentje lopen!

Niki
Gereisd met partner in October 2015
9,0

Namibië, zoveel rust en ruimte

Namibië
Groepsrondreis met Sawadee
09-01-2016

Mijn rondreis door Namibië was als persoonlijke hoogtepunt de in the Namid Woestijnen, de Sossusvlei woestijn. Zo mooi, zo gloeiend rood, schitterend. In de zinderende hitte kom je aan bij Dunn 45. De allerbekendste vallei. Je kan erop doorlopen. Ik durfde niet, halverwege kwam ik weer terug. Had hoogtevrees. Het rulle zand maakt het stappen ook moeilijk ietwat. Maar wel een zeer prachtige reiservaring. De schitterende lodges. Zoveel natuur en rust, dat je echt bijna niemand ziet en lijkt het alsof het de onbewoonde wereld is! Ik zou deze reis aan een ieder aanraden om echt een keer geweest te zijn. Mijn reis was nog mooier, doordat de gids en chauffeur heel erg relax waren en vrij om stops in te lassen.

Nazrien Ozir
Alleen gereisd in April 2015

Wil je meer weten over reizen naar Namibië? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Namibië