Johannesburg

Johannesburg

Heftige stad in Zuid-Afrika

Johannesburg, Jo’burg of Jozi voor intimi, is een stad met een verleden. Apartheid, Nelson Mandela en townships zijn onlosmakelijk met de stad verbonden en vormen de rode draad van je bezoek aan deze bijzondere plek.

Top reisorganisaties naar Zuid-Afrika

Top reisorganisaties naar Zuid-Afrika
Johannesburg

Bruisend Johannesburg vormt het economische hart van Zuid-Afrika en is de grootste stad van het land. Een plek berucht om de criminaliteit, maar waar de laatste jaren steeds meer bijzondere initiatieven komen. Logeer in het hippe Maboneng en dompel je onder in de geschiedenis van de Apartheid, met een fietstocht door de townships van Soweto als hoogtepunt.

Apartheid Museum

Hoe lang je ook in Johannesburg bent, zorg dat je sowieso een paar uur vrijhoudt voor de must visit van de stad: het Apartheid Museum. Dit indringende museum neemt je mee op een reis door de tijd waarin de vrijheid van gekleurde Zuid-Afrikanen ernstig werd ingeperkt. Een multimediale tour leidt langs foto’s, teksten en andere overblijfselen, en laat je de donkerste bladzijde in de Zuid-Afrikaanse geschiedenis even herbeleven. Er zijn kamers met verschillende thema’s, waaronder de beruchte studentenopstand in 1976 en een expositie over Nelson Mandela. Trek zeker 3 uur uit om alles op je gemak te bekijken en te lezen.

Apartheid Museum, Johannesburg
Apartheid Museum, Johannesburg

Apartheid museum, Johannesburg
Apartheid museum, Johannesburg

Constitution Hill, Johannesburg
Constitution Hill, Johannesburg

Constitution Hill

Constitution Hill deed dienst als fort en later als gevangenis tijdens het Apartheidsregime, en onder andere Mahatma Gandhi en Nelson Mandela hebben hier gevangen gezeten. Je kunt er verschillende tentoonstellingen over de Apartheid bekijken en luisteren naar de bizarre verhalen over deze verschrikkelijke plek. Elk uur zijn er gratis rondleidingen met gidsen die je graag meer vertellen over de geschiedenis van Zuid-Afrika.

Soweto

Soweto staat voor South Western Townships en omvat de grootste township van Zuid-Afrika. Deze vroegere woonplaats van Nelson Mandela en Desmond Tutu is het kloppend hart van hedendaags Afrika, maar kent een duistere geschiedenis. Ontstaan in een periode dat woningen in Johannesburg waren voorbestemd voor de blanke bevolking en later het toneel van de studentenopstand in 1976. Inmiddels is Soweto een reusachtige miljoenenstad met zowel goede als slechte buurten, een mix van krottenwijken en nieuwbouw, en waar altijd wat valt te zien op straat. Bezienswaardigheden zijn het huis van Nelson Mandela, het Hector Pierson Museum en de kleurrijke Orlando Towers, waar je zelfs van kan bungeejumpen.

Soweto, Johannesburg
Soweto, Johannesburg

Maboneng Precinct, Johannesburg
Maboneng Precinct, Johannesburg

Maboneng Precinct

Het hipste deel van Johannesburg is Maboneng Precinct, een superleuke wijk met mooie horeca en bijzondere culturele initiatieven. Lange tijd was dit deel van de stad verwaarloosd, met veel leegstaande loodsen en criminaliteit. De laatste 10 jaar heeft de wijk echter een enorme transformatie ondergaan en vind je er bijzondere street art, designhostels en koffiebarretjes. Een veilige buurt en de ideale plek om te overnachten tijdens je verblijf in Jo’burg. Tegelijkertijd is die verandering niet ten koste gegaan van het typisch Zuid-Afrikaanse sfeertje, en dat maakt dit stadsdeel extra leuk.

Neighbourgoods Market & Market on Main

De Neighboorgoods Market in Braamfontein is dé plek voor een zaterdags ontbijt. Deze wekelijkse food markt bestaat uit gezellige kraampjes en foodtrucks met originele gerechten. Hier komen de locals graag voor een uitgebreid ontbijt of een lunch met verschillende hapjes, een voorbeeld dat je gerust kan volgen! Krijg je geen genoeg van de Zuid-Afrikaanse markten? Elke zondag kun je op de Market on Main in Maboneng terecht voor kleding van lokale designers, bijzondere vintage vondsten en lekker eten.

Neighbourgoods Market, Johannesburg
Neighbourgoods Market, Johannesburg

44 Stanley, Johannesburg
44 Stanley, Johannesburg

44 Stanley

Johannesburg kent veel verlaten gebouwen en oude industriële flatgebouwen, en de buurt rondom 44 Stanley is niet anders. Dit deel van de stad is de laatste jaren echter uitgegroeid tot een urban broedplaats met volop ruimte voor boetieks, design studio’s, koffiebarretjes en fijne terrassen. Waar vroeger flatgebouwen stonden kun je nu lekker eten, borrelen en bijzondere kledingstukken op de kop tikken.

Liliesleaf Farm

In Johannesburg zijn nog veel verwijzingen naar de geschiedenis van Zuid-Afrika te vinden, en ook Liliesleaf Farm speelde een belangrijke rol in de strijd tegen Apartheid. In deze boerderij hielden strijders van de ANC, tegenstanders van het regime, geheime bijeenkomsten. Het is de plek waar onder andere Nelson Mandela op 11 juli 1963 werd opgepakt om later te worden veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf in het Rivoniaproces. Tegenwoordig is de boerderij een museum waarin het leven van de strijders van de ANC centraal staat.

Liliesleaf Farm, Johannesburg
Liliesleaf Farm, Johannesburg

Voetbalstadion, Johannesburg
Voetbalstadion, Johannesburg

Reizen naar Johannesburg — Hoe kom je er?

Johannesburg ligt op ongeveer 11 uur vliegen vanuit Nederland en de stad heeft een directe verbinding met Amsterdam. Een retourtje met KLM begint bij € 750, maar als je ergens onderweg overstapt ben je doorgaans minder geld kwijt. Kijk eens bij maatschappijen Turkish Airlines en Emirates voor een vlucht met overstap in respectievelijk Istanbul of Dubai. Het internationale vliegveld van Johannesburg is de drukste van heel Afrika en ligt 21 kilometer buiten het centrum.

Eenmaal in Johannesburg is het openbaar vervoer en het aantal taxi’s beperkt, dus het is raadzaam om een auto te huren. Maak je een trip naar Soweto? Een van de leukste manieren om deze stad te ontdekken is per fiets. Verschillende hostels bieden fietstochten aan waarbij je onder begeleiding van een local langs de meest boeiende plekjes in de townships rijdt.

Populaire reizen naar Johannesburg

Blogs over Johannesburg

· Suzanne van Duijn
Hoe gevaarlijk is Johannesburg?
Je reis door Zuid-Afrika begint in Johannesburg en meteen maakt het thuisfront zich zorgen. Maar hoe gevaarlijk is Johannesburg nou eigenlijk?
· Redactie
4 Uitstapjes om Johannesburg te ontsnappen
Het stadsleven in het Zuid-Afrikaanse Johannesburg kan net als in vele andere steden soms erg stressvol zijn. Om aan de drukte te ontsnappen geven we je vier uitstapjes vanuit Johannesburg.
· Redactie
Johannesburg per toeristenbus
Als toerist kun je niet om de opvallende, rode dubbeldekkerbussen heen, die in diverse steden in de wereld zogeheten ‘City Sightseeing Tours’ aanbieden. Vanaf het dek van de bus kun je alle bezienswaardigheden van een stad goed overzien en als je een plek graag nader wilt bestuderen, dan stap je gewoon uit en later weer op.

Meer bezienswaardigheden in Zuid-Afrika

Alle bezienswaardigheden in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Johannesburg ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Zuid-Afrika.
Natuur & omgeving
9.1
Cultuur
8.1
Stranden
7.5
Steden
7.8
Eten & drinken
8.2
Activiteiten
8.8
1,0

Alles aan Zuid-Afrika is slecht.

Zuid-Afrika
Singlereis met Corendon
07-03-2024

Ik kan hier kort en krachtig over zijn Zuid-Afrika is een crimineel en smerig land.

Sam
Alleen gereisd
7,4

Met NRV een rondreis Zuid-Afrika gemaakt in april 2022

Zuid-Afrika
Groepsrondreis met NRV
20-12-2022

Halverwege de reis kreeg mijn echtgenote Omicron. Gestrand in St. Lucia. Het gezelschap trok verder. Wij hadden ons goed verzekerd, dachten wij bij Ennia, Curaçao, waar wij wonen. Helaas , de kleine lettertjes, niet tegen Corona. De meerkosten werden dus niet gedekt, maar de gezondheid was en is belangrijker. Kwalijk was echter dat de NRV zo slim was om onze retour ticket te laten verlopen. Onnodige kosten, bovenop de andere kosten : 1.835,= euro voor 2 enkeltjes Johannesburg- Schiphol. Zeer teleurstellend dat de Geschillencommissie de kant van NRV gekozen heeft en voor ons zeer onbevredigend. Wij nooit meer met NRV op stap.

D. Vos
Gereisd met partner
8,5

South africa is definetly underated. I was surprised by the beauty of this country and its people there

Zuid-Afrika
Camperreis met Travel Smart
06-05-2019

Definitely a country that im coming again because there are so much to do and see. The trip is not over yet

Zubair
Gereisd met vrienden in April 2019
8,7

17 daagse Low Budget rondreis Zuid-Afrika Najaar 2015

Zuid-Afrika
Groepsrondreis met FOX Vakanties
17-10-2018

Geweldig mooi land!! Vriendelijk en gastvrij!! Goed eten en goede hotels!! Veel gezien in de 17 dagen dat ik dit fantastische land bezocht. Ik kom beslist nog eens terug!

Pieter Smit
in November 2015
8,0

Geweldige rondreis Zuid Afrika

Zuid-Afrika
Groepsrondreis met Kras Reizen
14-02-2017

Iedereen zou deze rondreis moeten maken in zijn leven! Zoveel verschillende dieren, culturen,natuur. Fantastisce gids en goede chauffeur. We hebben genoten van de hele reis. Veel kilometers gereden maar dat was zeker de moeite waard!

Kees Versijde
Gereisd met partner in January 2017

Wil je meer weten over reizen naar Zuid-Afrika? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Zuid-Afrika