Pilanesberg National Park

Pilanesberg National Park

Alternatief voor het Kruger Park

Het Kruger National Park is het bekendste natuurpark van Zuid-Afrika, maar daardoor kan het er wel erg druk worden. Ben je op zoek naar een plek die minstens zo mooi is, maar waar je niet in de file staat om wilde dieren te spotten? Bezoek het Pilanesberg National Park.

Top reisorganisaties naar Zuid-Afrika

Top reisorganisaties naar Zuid-Afrika
Pilanesberg National Park

Het Pilanesberg National Park ligt net als Kruger nabij de stad Johannesburg en is daarmee een logisch alternatief. Ook hier kun je de Big Five spotten, maar er komen over het algemeen veel minder toeristen. Wat je zoal kan zien in het Pilanesberg National Park? Lees verder voor onze tips.

Magnifiek natuurpark

Het Pilanesberg National Park omvat een gebied dat vroeger een vulkaan was. Het park ligt in de oude krater en op sommige plekken kun je dat nog wel zien. In het midden ligt een groot stuwmeer en je wordt omringd door vulkanisch gevormde heuvels, waarvan de Pilanesberg verreweg de grootste is. Met een hoogte van 600 meter torent deze hoog boven de omgeving uit.

Pilanesberg, Zuid Afrika
Pilanesberg, Zuid Afrika

Pilanesberg, Zuid Afrika
Pilanesberg, Zuid Afrika

Big 5

Oorspronkelijk woonden er geen wilde dieren in het Pilanesberg National Park, maar tijdens een grootscheepse verhuizing in het jaar 1979 werden maar liefst 6.000 dieren naar het park gebracht. Het resultaat is niet mis, want Pilanesberg wordt inmiddels tot de beste natuurparken van Zuid-Afrika gerekend. Dat heeft alles te maken met de diversiteit van het wildlife, want vrijwel alle dieren uit Zuidelijk Afrika leven in het Pilanesberg National Park. Anno nu wordt het gebied bevolkt door tienduizenden wilde dieren en heb je tijdens een safari grote kans om de Big 5 te spotten. Olifanten, buffels, neushoorns, leeuwen en luipaarden laten zich met grote regelmaat aan bezoekers zien, maar je komt er nog veel meer wildlife tegen. Houd je ogen open om giraffes, zebra’s, wrattenzwijnen en wildebeesten te spotten.

Vogelspotten

Het klinkt misschien iets minder spannend dan de Big 5, maar ook vogelspotters komen in het Pilanesberg National Park aan hun trekken. In totaal kun je hier meer dan 300 verschillende soorten vogels tegenkomen, die hier ofwel overwinteren of het gehele jaar wonen. In de buurt van het Manyane complex is speciaal voor vogelliefhebbers een wandelroute uitgestippeld die langs de beste plekken in het park lopen. Vergeet dus niet om je wandelschoenen en verrekijker mee te nemen, want op dit stuk kom je een hoop mooie vogels tegen.

Pilanesberg, Zuid Afrika
Pilanesberg, Zuid Afrika

Pilanesberg, Zuid Afrika
Pilanesberg, Zuid Afrika

Mankwe Dam

In het hart van het Pilanesberg National Park ligt een groot stuwmeer, genaamd de Mankwe Dam. Dit is het centrum van het park en de uitgelezen plek om wilde dieren te spotten. Met name tijdens het droge seizoen komen ze vanuit alle uithoeken om hier te drinken.

Ballonvaart

Een van de gaafste manieren om het park te bekijken is niet vanuit een auto, maar vanuit de lucht. Het is namelijk mogelijk om een ballonvaart te maken in het Pilanesberg National Park. Je staat in alle vroegte op en ziet vanaf grote hoogte hoe de zon opkomt. Vervolgens ‘drijf’ je over het park en kun je de dieren van een afstandje bekijken. Spot hoe een olifantenfamilie aan het drinken is, een leeuw op jacht is naar zijn prooi en hoe grote groepen zebra’s over de vlaktes hollen.

Pilanesberg, Zuid Afrika
Pilanesberg, Zuid Afrika

Pilanesberg, Zuid Afrika
Pilanesberg, Zuid Afrika

Overnachten in het park

Wil je écht bijzonder overnachten in Zuid-Afrika, kies dan voor een slaapplek in het park. In het Pilanesberg National Park kun je op verschillende plekken blijven overnachten in een zogenoemde lodge en wakker worden met uitzicht over het park. Dat is prijzig, maar wel een onvergetelijke ervaring. Je slaapt in een luxe bungalow in de bushbush en hebt alle comfort binnen handbereik. Tegelijkertijd word je omringd door ongerepte natuur en kun je vanuit je slaapkamerraam de nodige wilde dieren spotten.

Sun City

Je kunt vanuit Johannesburg in 3 uurtjes naar de ingang van het Pilanesberg National Park rijden, maar het nabijgelegen Sun City is een betere uitvalsbasis. De stad ligt op een klein stukje rijden van de ingang van het park en je vindt er tal van luxe hotels en attracties voor het hele gezin. Het is natuurlijk niet echt authentiek en Afrikaans, maar er zijn wel veel casino’s, resorts en golfbanen. Comfortabel is het in ieder geval zeker. Je kunt ervoor kiezen om niet in het Pilanesberg National Park te overnachten, maar te blijven slapen in Sun City.

Pilanesberg, Zuid Afrika
Pilanesberg, Zuid Afrika

Pilanesberg, Zuid Afrika
Pilanesberg, Zuid Afrika

Reizen naar Pilanesberg National Park — Hoe kom je er?

Het Pilanesberg National Park ligt in het noorden van Zuid-Afrika, nabij Johannesburg. Het park ligt op ongeveer 3 uur rijden van Johannesburg en is het best te bereiken met eigen vervoer. Op de luchthaven van Johannesburg kun je een auto huren om dit deel van het land te verkennen.

Ook in het Pilanesberg National Park heb je eigen vervoer nodig. Er lopen verschillende wegen door het park die je langs de beste plekken voeren om dieren te spotten.

Populaire reizen naar Pilanesberg National Park

Meer bezienswaardigheden in Zuid-Afrika

Alle bezienswaardigheden in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Pilanesberg National Park ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Zuid-Afrika.
Natuur & omgeving
9.1
Cultuur
8.1
Stranden
7.5
Steden
7.8
Eten & drinken
8.2
Activiteiten
8.8
1,0

Alles aan Zuid-Afrika is slecht.

Zuid-Afrika
Singlereis met Corendon
07-03-2024

Ik kan hier kort en krachtig over zijn Zuid-Afrika is een crimineel en smerig land.

Sam
Alleen gereisd
7,4

Met NRV een rondreis Zuid-Afrika gemaakt in april 2022

Zuid-Afrika
Groepsrondreis met NRV
20-12-2022

Halverwege de reis kreeg mijn echtgenote Omicron. Gestrand in St. Lucia. Het gezelschap trok verder. Wij hadden ons goed verzekerd, dachten wij bij Ennia, Curaçao, waar wij wonen. Helaas , de kleine lettertjes, niet tegen Corona. De meerkosten werden dus niet gedekt, maar de gezondheid was en is belangrijker. Kwalijk was echter dat de NRV zo slim was om onze retour ticket te laten verlopen. Onnodige kosten, bovenop de andere kosten : 1.835,= euro voor 2 enkeltjes Johannesburg- Schiphol. Zeer teleurstellend dat de Geschillencommissie de kant van NRV gekozen heeft en voor ons zeer onbevredigend. Wij nooit meer met NRV op stap.

D. Vos
Gereisd met partner
8,5

South africa is definetly underated. I was surprised by the beauty of this country and its people there

Zuid-Afrika
Camperreis met Travel Smart
06-05-2019

Definitely a country that im coming again because there are so much to do and see. The trip is not over yet

Zubair
Gereisd met vrienden in April 2019
8,7

17 daagse Low Budget rondreis Zuid-Afrika Najaar 2015

Zuid-Afrika
Groepsrondreis met FOX Vakanties
17-10-2018

Geweldig mooi land!! Vriendelijk en gastvrij!! Goed eten en goede hotels!! Veel gezien in de 17 dagen dat ik dit fantastische land bezocht. Ik kom beslist nog eens terug!

Pieter Smit
in November 2015
8,0

Geweldige rondreis Zuid Afrika

Zuid-Afrika
Groepsrondreis met Kras Reizen
14-02-2017

Iedereen zou deze rondreis moeten maken in zijn leven! Zoveel verschillende dieren, culturen,natuur. Fantastisce gids en goede chauffeur. We hebben genoten van de hele reis. Veel kilometers gereden maar dat was zeker de moeite waard!

Kees Versijde
Gereisd met partner in January 2017

Wil je meer weten over reizen naar Zuid-Afrika? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Zuid-Afrika