Krugerpark

Krugerpark

Dé Afrikaanse safari bestemming

Er wonen olifanten, leeuwen en hyena's, er groeien bomen met namen als Paddaboom en Appelblaar, en je kunt er slapen onder een heldere sterrenhemel. Voor een bijzonder avontuur tussen de wilde dieren en in de uitgestrekte natuur moet je in het Zuid-Afrikaanse Krugerpark zijn.

Top reisorganisaties naar Zuid-Afrika

Top reisorganisaties naar Zuid-Afrika
Krugerpark

Het Kruger National Park is misschien wel het beroemdste wildpark ter wereld. Met zijn bijzondere bomen en planten, vruchtbare valleien en subtropische vegetatie is het de ideale woonplaats van maar liefst 148 zoogdieren en heel veel soorten vogels. Behalve de 'Big Five' heb je hier zomaar kans om giraffes, cheeta's, zebra's, wrattenzwijnen en hyena's tegen te komen, en dat maakt het Krugerpark een onmisbare halte tijdens een rondreis door Zuid-Afrika.

Safari

Je kan met een ranger het park in, maar de meeste toeristen gaan op eigen gelegenheid met een (huur)auto op pad. Houd je in dat geval wel aan de regels. Steekt er een kudde olifanten over? Blijf altijd op gepaste afstand. Je mag niet harder dan 50 kilometer per uur rijden en uitstappen is op de meeste plekken streng verboden. De wegen zijn grotendeels geasfalteerd, dus is een 4x4 is niet per sé noodzakelijk. Toch is het voor het spotten van dieren wel leuker, want hoe hoger de auto, hoe meer je natuurlijk ziet.

Elke dag wordt in alle kampen bijgehouden welke dieren waar zijn gespot. Op die manier krijg je een redelijk beeld van waar zich bepaalde diersoorten bevinden. Daar kun je rekening mee houden als je weer op pad gaat, maar het is natuurlijk geen garantie dat je ze ook echt te zien krijgt.

De beste tijd om dieren te spotten is in de vroege morgen en in de late middag. Je hebt dan de meeste kans dat de dieren actief zijn, want op het heetst van de dag zullen ze zich minder laten zien. Volg hun voorbeeld en gebruik de warme middagen om even bij te komen. 

Big Five

Het Krugerpark is de uitgelezen bestemming om de Big Five in het wild te aanschouwen. Buffels, olifanten, luipaarden, leeuwen en nijlpaarden leven in alle vrijheid op de uitgestrekte savannen en in de dichte bossen. Met een kleine 12.000 olifanten is het Krugerpark zelfs de plek waar de meeste Afrikaanse olifanten leven.

De grootste kans om ze alle vijf te spotten heb je in de privéreservaten aan de rand van het park. De rangers die je hier begeleiden kennen het gebied op hun duimpje en weten feilloos de sporen van de dieren te herkennen. Doordat je hier off road mag rijden kun je bovendien veel dichter bij het wild komen.

Krugerpark wildlife
Krugerpark wildlife

Nachtsafari

Blijf je een paar nachten in het park, boek dan zeker een nachtsafari. Zodra de zon onder gaat, rijd je onder begeleiding van een ranger het park in. Zet al je zintuigen op scherp en aanschouw hoe leeuwen en luipaarden door het donker sluipen. Luister naar het geritsel van de struiken en probeer de jagende hyena's te ontdekken. Vergeet trouwens ook niet een keer omhoog te kijken en de heldere sterrenhemel te bestuderen. De sterren zijn hier namelijk een stuk beter te zien dan in de kampen.

Restcamps en privéreservaten

In het zuidelijk deel van het Krugerpark heb je de grootste kans om wilde dieren tegen te komen en daarom liggen de meeste accommodaties in het zuiden. Als je gaat overnachten heb je twee opties: Je verblijft in één van de 23 omheinde restcamps in het park zelf, of je boekt een accommodatie in een privéreservaat aan de rand van het park.

Vanuit het restcamp kun je er met je huurauto op uit, in de privéreservaten ga je altijd met een ervaren ranger het park in. De restcamps zijn vrij groot: je kunt er bungalows huren of kamperen en vaak vind je hier een restaurant, supermarkt en pinautomaat. Een privéreservaat is kleiner opgezet en de accommodatie is een stuk luxer. Dat zie je natuurlijk terug in de prijs, maar in een privéreservaat heb je wel weer een veel grotere kans om wilde dieren te zien dan in de rest van het park.

Beste reistijd

Het Krugerpark kent regenachtige zomers (van oktober tot maart) en droge winters (van april tot september) met warme dagen en koude nachten. In het regenseizoen zullen de dieren meer verspreid zijn over het park, en laten ze zich een stuk minder zien bij de aangelegde waterpunten aan de kant van de weg. De beste tijd om ze te spotten is dus in de winter.

Kruger nationaal park
Kruger nationaal park

Reizen naar het Krugerpark — Hoe kom je er?

Het Krugerpark ligt in het noordoosten van Zuid-Afrika en vanuit Nederland is het daarom het handigst om op Johannesburg te vliegen. De prijs voor een rechtstreeks retourtje met KLM begint bij 750 euro, British Airways vliegt via Londen voor 500 euro op en neer.

Vanuit Johannesburg kun je vervolgens weer een binnenlandse vlucht naar het Kruger Park Gateway Airport nemen of op het vliegveld een auto huren. Dat kan bij de balies in de aankomsthal. Het is handig om voor vertrek de auto via internet te regelen. Vanaf de luchthaven van Johannesburg is het nog een halve dag rijden naar de toegangspoorten van het park.

Populaire reizen naar Krugerpark

Blogs over Krugerpark

· Redactie
VIDEO: leeuwen vs. Polo in Krugerpark
In het Zuid-Afrikaanse Krugerpark mag je met eigen (huur)auto safari rijden. Je hebt hiervoor geen fourwheeldrive nodig; een gewone auto volstaat. Ja, ook een felblauwe polo. En dan krijg je dít soort taferelen... 

Meer bezienswaardigheden in Zuid-Afrika

Alle bezienswaardigheden in Zuid-Afrika

Beoordelingen van Krugerpark

De Krugerpark ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl en gebaseerd op hun ervaringen tijdens hun rondreis Zuid-Afrika en bezoek aan Krugerpark.
9,0

Verzorgde reis via Afrika reizen.

Zuid-Afrika
Krugerpark
11-05-2020

De reis van ons leven, 7 dagen krugerpark geslapen bij de krokodillen rivier, hier kwamen veel dieren water drinken.
We hebben een bushwalk gehad en ochtend en avond safari’s alle dieren van de big five gezien we kwamen ogen te kort.
3 dagen in Kaapstad vertoefd en toen naar Botswana, met een boot tussen de nijlpaarden en krokodillen door.
Ik heb een mooi foto boek gemaakt en kijk er bijna elke dag nog in.
We kwamen 13 maart terug en 15 maart ging alles op slot vanwege Corona.
Dit pakken ze ons nooit meer af.
Gerry en Rob uit Laren ( gld)

Gerry en Rob Muurling
Gereisd met partner
8,0

Rondreis vanaf Johannesburg naar Kaapstad.

Zuid-Afrika
Krugerpark
24-12-2019

Wij hebben een prachtige reis gehad.
En mochten de Big Five zien. Alles gespot in 2 dagen tijd door het Krugerpark.
Veel gezien en gedaan .Wij hebben een 17 daagse reis gehad. Via Jong Intra reizen.

Johan en Janna
10

Weekje krugerpark

Zuid-Afrika
Krugerpark
19-02-2019

Super mooie dingen gezien, zowel op de self driving safari als toen we een gids meehadden via onze lodge die overigens ook te gek was. Half uurtje van de ene gate naast Hoedspruit. We gaan komende maand weer terug, want het was een te gek gebied met elke dag entertainment van de natuur.

Steffen
Gereisd met partner
9,0

17 daagse Low Budget rondreis Zuid-Afrika Najaar 2015

Zuid-Afrika
Krugerpark
17-10-2018

Genoten van de geweldige natuur! Helaas een van de Big Five gemist(Luipaard!!),toch genoten!! De bevolking en het eten is er prima in de diversen resorts en de gidsen waren prima!!

Pieter Smit
9,0

Een weekje krugerpark

Zuid-Afrika
Krugerpark
23-09-2018

Een week verbleven rondom het krugerpark, ook de panorama route gedaan en leuke dingen in de veilige regio gedaan. We verbleven in het Krugerpark voor een paar dagen wat goed betaalbaar en super mooi was. De ligging van de lodges zijn vrij centraal net buiten het park. Binnen 20 minuten ben je bij de gate en kan je zelf op safari. Je kunt ook een georganiseerde safari doen maar die zijn wel een stuk duurder. In ieder geval een enorme aanrader om dit gebied te bezoeken.

Stef
Gereisd met partner

Wil je meer weten over reizen naar Zuid-Afrika? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Zuid-Afrika