Addo Elephant National Park

Addo Elephant National Park

Olifanten spotten in Zuid-Afrika

Op ongeveer een uurtje rijden van de Zuid-Afrikaanse stad Port Elizabeth ligt een natuurpark dat goed valt te combineren met de Garden Route. Het Addo Elephant National Park is de uitgelezen bestemming om olifanten te spotten, maar je komt er ook andere leden van de Big Five tegen.

Top reisorganisaties naar Zuid-Afrika

Top reisorganisaties naar Zuid-Afrika
Addo Elephant National Park

Olifanten, zebra’s en leeuwen: je hebt zomaar kans dat ze de weg blokkeren tijdens een game drive door het Addo Elephant National Park. Het park staat bekend om haar grote populatie van olifanten en diverse vogelsoorten, maar je kunt er ook spectaculair mooi hiken maken en overnachten in de wildernis. 

Geschiedenis van het Addo Elephant National Park

Het Addo Elephant National Park is een van de mooiste wildparken van Zuid-Afrika en bestaat sinds 1931. Benieuwd waarom het park deze naam heeft gekregen? Addo werd opgericht nadat jagers vrijwel alle olifanten in het gebied hadden afgeschoten. De overgebleven olifanten werden in een beschermd gebied geplaatst en inmiddels is de populatie gegroeid tot enkele honderden olifanten. In geen enkel ander park in Zuid-Afrika vind je zoveel olifanten op één plek, maar er zijn ook vele andere wilde dieren die in het park leven.  

Addo Elephant National Park, Zuid-Afrika
Addo Elephant National Park, Zuid-Afrika

Addo Elephant National Park, Zuid-Afrika
Addo Elephant National Park, Zuid-Afrika

Wilde dieren spotten

Tijdens een rondreis naar Zuid-Afrika moet je natuurlijk de Big Five gespot hebben. En wat dat betreft zit je zeker goed in het Addo Elephant National Park. Hier heb je namelijk grote kans om olifanten, leeuwen en neushoorns tegen te komen, en sommige mensen hebben hier ook buffels en luipaarden gezien. Maar dat is niet het enige wild dat je kan spotten, want er wonen nog veel meer dieren in het park. Je vindt er ook een grote kudde zebra’s, zwijnen en antilopes, en die laten zich over het algemeen graag zien aan de bezoekers van het Addo Elephant National Park.

Paradijs voor vogelspotters

Fan van vogels? Ook dan moet je koers zetten naar het Addo Elephant National Park, want je vindt er tal van verschillende soorten. Dat heeft alles te maken met de gevarieerde landschappen, want hier wordt grasland afgewisseld door duinen en bos. Het is een aantrekkelijke plek voor tal van vogelsoorten, waaronder de Jan-van-Gent vogels. Addo is een belangrijke broedplek voor deze vogels, dus vergeet niet om je verrekijker in te pakken. 

Addo Elephant National Park, Zuid-Afrika
Addo Elephant National Park, Zuid-Afrika

Addo Elephant National Park, Zuid-Afrika
Addo Elephant National Park, Zuid-Afrika

Zelf door het park rijden

Er zijn verschillende manieren om een safari in het Addo Elephant National Park te maken en het leukst is om met je eigen auto op pad te gaan. Dat is best spannend, want je staat regelmatig oog-in-oog met een leeuw of olifant. De wegen in het park zijn grotendeels verhard en je kunt eenvoudig de uitgestippelde routes volgen. Als je vroeg in de ochtend gaat heb je de meeste kans om wilde dieren te spotten, want dan komen dieren uit hun schuilplaats om te badderen en te drinken. Tip: rijd langzaam en houd je camera in de aanslag, wilde dieren zijn vaak zo weer verdwenen.

Maak een game drive

Het is ook mogelijk om je door het park te laten rijden door een ervaren ranger. Dat heeft zo zijn voordelen, want je hoeft zelf niet op de weg of route te letten. Je kunt je daarom volledig focussen op de bosjes waar dieren verscholen zitten. Tegelijkertijd heb je een hoop kennis binnen handbereik, want rangers kunnen je een hoop vertellen over het park en haar bewoners. Tot slot weten zij daarnaast precies waar je de meeste kans hebt om een dier te spotten, en heb je op die manier de grootste kans om bijvoorbeeld een luipaard of neushoorn te spotten.

Addo Elephant National Park, Zuid-Afrika
Addo Elephant National Park, Zuid-Afrika

Addo Elephant National Park, Zuid-Afrika
Addo Elephant National Park, Zuid-Afrika

Hiken in het Addo Elephant National Park

Het park bekijken vanuit je auto is lekker veilig en comfortabel, maar je kunt ook de benenwagen nemen. Er zijn verschillende wandelroutes in het park uitgestippeld, die een dagdeel of zelfs meerdere dagen in beslag nemen. Mocht je niet vies zijn van een uitdaging, dan is het een aanrader om de Alexandria Hiking Trail te volgen. Deze route is 36 kilometer lang en brengt je in twee dagen langs de hoogtepunten in het park. Je mag deze wandeling gewoon op eigen gelegenheid doen en je slaapt ’s nachts in een kamp in het park. 

Reizen naar het Addo Elephant National Park — Hoe kom je er?

Het Addo Elephant National Park ligt op steenworp afstand van Port Elizabeth en is een logische halte voor reizigers die de iconische Garden Route volgen. Het park ligt op ongeveer een uurtje rijden van Port Elizabeth, maar je kunt ook kiezen voor een overnachting in het park zelf. Dat is wel zo handig, want dan ben je ’s ochtends de eerste die de weg op gaat. 

Maak je een rondreis door Zuid-Afrika, dan is het een aanrader om dat met een huurauto te doen. Je kunt dan op eigen gelegenheid door de wildparken reizen.

Populaire reizen naar Addo Elephant National Park

Meer bezienswaardigheden in Zuid-Afrika

Alle bezienswaardigheden in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Addo Elephant National Park ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Zuid-Afrika.
Natuur & omgeving
9.1
Cultuur
8.1
Stranden
7.5
Steden
7.8
Eten & drinken
8.2
Activiteiten
8.8
1,0

Alles aan Zuid-Afrika is slecht.

Zuid-Afrika
Singlereis met Corendon
07-03-2024

Ik kan hier kort en krachtig over zijn Zuid-Afrika is een crimineel en smerig land.

Sam
Alleen gereisd
7,4

Met NRV een rondreis Zuid-Afrika gemaakt in april 2022

Zuid-Afrika
Groepsrondreis met NRV
20-12-2022

Halverwege de reis kreeg mijn echtgenote Omicron. Gestrand in St. Lucia. Het gezelschap trok verder. Wij hadden ons goed verzekerd, dachten wij bij Ennia, Curaçao, waar wij wonen. Helaas , de kleine lettertjes, niet tegen Corona. De meerkosten werden dus niet gedekt, maar de gezondheid was en is belangrijker. Kwalijk was echter dat de NRV zo slim was om onze retour ticket te laten verlopen. Onnodige kosten, bovenop de andere kosten : 1.835,= euro voor 2 enkeltjes Johannesburg- Schiphol. Zeer teleurstellend dat de Geschillencommissie de kant van NRV gekozen heeft en voor ons zeer onbevredigend. Wij nooit meer met NRV op stap.

D. Vos
Gereisd met partner
8,5

South africa is definetly underated. I was surprised by the beauty of this country and its people there

Zuid-Afrika
Camperreis met Travel Smart
06-05-2019

Definitely a country that im coming again because there are so much to do and see. The trip is not over yet

Zubair
Gereisd met vrienden in April 2019
8,7

17 daagse Low Budget rondreis Zuid-Afrika Najaar 2015

Zuid-Afrika
Groepsrondreis met FOX Vakanties
17-10-2018

Geweldig mooi land!! Vriendelijk en gastvrij!! Goed eten en goede hotels!! Veel gezien in de 17 dagen dat ik dit fantastische land bezocht. Ik kom beslist nog eens terug!

Pieter Smit
in November 2015
8,0

Geweldige rondreis Zuid Afrika

Zuid-Afrika
Groepsrondreis met Kras Reizen
14-02-2017

Iedereen zou deze rondreis moeten maken in zijn leven! Zoveel verschillende dieren, culturen,natuur. Fantastisce gids en goede chauffeur. We hebben genoten van de hele reis. Veel kilometers gereden maar dat was zeker de moeite waard!

Kees Versijde
Gereisd met partner in January 2017

Wil je meer weten over reizen naar Zuid-Afrika? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Zuid-Afrika