Stellenbosch

Stellenbosch

Centrum van de Zuid-Afrikaanse wijnbouw

In de Zuid-Afrikaanse West-Kaap provincie is Stellenbosch hét hart van de wijnbouw. Het is het niet voor niets het begin van de wijnroute en natuurlijk vind je er mooie wijngaarden, maar het stadje zelf is ook leuk.

Top reisorganisaties naar Zuid-Afrika

Top reisorganisaties naar Zuid-Afrika
Stellenbosch

Stellenbosch in Zuid-Afrika kan wel worden gezien als één groot openluchtmuseum, zo mooi is het. De geschiedenis is dan ook rijk. Simon van der Stel, ontdekte een stuk mooi en vruchtbaar land in 1679. Hij was op dat moment de gouverneur van Kaap de Goede Hoop. Hij besloot er direct een dorp te stichten, direct langs de kant van de Eerste Rivier. Hij noemde het dorp Van der Stel se Bosch. Het dorp bestaat nog steeds, nu onder de naam Stellenbosch. Rond het dorp zijn de mooiste, en ook zeker de oudste, wijngaarden van heel Zuid-Afrika te vinden.

De Dorpstraat van Stellenbosch

Stellenbosch wordt eigenlijk allang niet meer gezien als dorp, maar meer als een studentenstad met een erg rijke geschiedenis. Het wordt ook wel eens het eikendorp genoemd. Er zijn veel oude straatjes te vinden waar je werkelijk de meest indrukwekkende details kunt vinden. De oude eikenbomen maken het geheel helemaal af, evenals de oude gebouwen die de historie lijken uit te ademen. De oude Dorpstraat mag je echt niet missen als je hier toch bent. Deze straat is officieel een nationaal monument en je kunt er de meest indrukwekkende oude gebouwen vinden in talloze stijlen, van Victoriaans en Gregoriaans tot Kaap-Hollands. In enkele van de best bewaarde oude gebouwen kun je tegenwoordig winkels, hotels, restaurants en ateliers vinden.

Dorpstraat, Stellenbosch
Dorpstraat, Stellenbosch

Stellenbosch
Stellenbosch

Moederkerk, Stellenbosch
Moederkerk, Stellenbosch

De Moederkerk

De Moederkerk wordt echt gezien als het symbool van de stad. De Moederkerk is niet meer helemaal origineel, want de oorspronkelijke Moederkerk brandde af in het jaar 1710. Het heeft in totaal meer dan tien jaar geduurd om de kerk weer helemaal te herbouwen. Vervolgens werd er in het jaar 1814 een stuk bijgebouwd, en een halve eeuw daarna werd de kerk helemaal gemaakt zoals deze nu nog steeds is. Carl Otto Hagar, een kunstenaar uit Duitsland heeft de Neogotische stijl in het ontwerp van de Moederkerk gerealiseerd.

Oom Samie se Winkel

Wil je eens echt winkelen zoals men dat tweehonderd jaar geleden deed? In Stellenbosch is het nog steeds mogelijk. In de Dorpstraat kun je Oom Samie se Winkel vinden. Deze winkel bestaat al meer dan twee eeuwen en is door al die jaren heen nooit aangepast in het interieur of exterieur. De winkel is nog altijd in de oorspronkelijke staat. Je vindt er onder meer wijnen, fruitsoorten, kleding en antieke gebruiksvoorwerpen. Het enige wat er wel veranderd is in de handelswijze van de winkel is dat je er nu gewoon met geld kan betalen waar je vroeger moest ruilen.

Oom Samie se winkel, Stellenbosch
Oom Samie se winkel, Stellenbosch

Stellenbosch universiteit
Stellenbosch universiteit

De Universiteit

De Universiteit van Stellenbosch heeft een bijzonder goede naam en dit is zeker te merken. Maar liefst een kleine twintigduizend studenten worden door de Universiteit naar de plaats getrokken. De Universiteit is dan ook zeer compleet, met de sportvelden van Coetzenburg. Hier werden al meerdere grote sport- en atletiekprofessionals ontdekt. De Universiteit heeft ervoor gezorgd dat er steeds meer jong publiek naar Stellenbosch kwam, en dit heeft er weer voor gezorgd dat er meer uitgaansgelegenheden werden geopend. Je kunt er dan ook tot vroeg in de ochtend uitgaan. Overigens is ook de oudste muziekschool te vinden in Stellenbosch.

Het Dorpsmuseum

Wanneer je een echte liefhebber van musea bent, dan is een bezoek aan het Dorpsmuseum echt aan te raden. Het museum bestaat eigenlijk uit vier woningen die volledig gerestaureerd zijn. De interieurs zijn aangepast aan de verschillende periodes die gepasseerd zijn en veel hebben betekend voor de plaats. Het Schreuderhuis is de oudste woning van de vier woningen. Deze werd gebouwd in het jaar 1709 en behoort tot de oudste grote gebouwen van Stellenbosch .De jongste woning stamt uit het jaar 1850 en is te herkennen aan de unieke Victoriaanse stijl.

Dorpsmuseum, Stellenbosch
Dorpsmuseum, Stellenbosch

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Toy & Miniature Museum

Een ander leuk museum is ook te vinden in een unieke, oude woning, welke werd gebouwd in 1815. Dit is het Toy & Miniature Museum. Hier kun je de meest gedetailleerde miniaturen vinden in een unieke structuur. Daarnaast kun je er bijzonder oud speelgoed bewonderen. Er zijn complete landschappen met treinsporen en woningen te vinden in miniatuur. Deze zijn gemaakt van suikerglazuur en dat maakt het geheel misschien wel nog meer bijzonder. Je kan een beetje worden overdonderd door de grote hoeveelheid miniaturen, waardoor je al snel het idee hebt dat je de echte pronkstukken zomaar zou kunnen missen. Gelukkig kun je er ook kiezen voor een leuke rondleiding, waarbij je gegarandeerd de mooiste stukken onder de aandacht gebracht krijgt. Ben je meer van de moderne kunst? Dan is het Rupert Museum een uitstekende optie.

Reizen naar Stellenbosch — Hoe kom je er?

Om in Stellenbosch te komen vlieg je eerst naar Kaapstad. De vliegreis vanaf Amsterdam, Schiphol, duurt een kleine twaalf uur. Vanaf Kaapstad is het nog ongeveer vijftig kilometer rijden naar Stellenbosch. Je hoeft dan ook niet erg lang meer te reizen vanaf het vliegveld, en dat is natuurlijk wel zo prettig als je al twaalf uur in een vliegtuig hebt gezeten.

Stellenbosch wijn tour
Stellenbosch wijn tour

Beste reistijd Stellenbosch

Stellenbosch kun je het gehele jaar door wel bezoeken, echter tijdens de wintermaanden valt er wel wat meer regen.

Populaire reizen naar Stellenbosch

Meer bezienswaardigheden in Zuid-Afrika

Alle bezienswaardigheden in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Stellenbosch ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Zuid-Afrika.
Natuur & omgeving
9.1
Cultuur
8.1
Stranden
7.5
Steden
7.8
Eten & drinken
8.2
Activiteiten
8.8
1,0

Alles aan Zuid-Afrika is slecht.

Zuid-Afrika
Singlereis met Corendon
07-03-2024

Ik kan hier kort en krachtig over zijn Zuid-Afrika is een crimineel en smerig land.

Sam
Alleen gereisd
7,4

Met NRV een rondreis Zuid-Afrika gemaakt in april 2022

Zuid-Afrika
Groepsrondreis met NRV
20-12-2022

Halverwege de reis kreeg mijn echtgenote Omicron. Gestrand in St. Lucia. Het gezelschap trok verder. Wij hadden ons goed verzekerd, dachten wij bij Ennia, Curaçao, waar wij wonen. Helaas , de kleine lettertjes, niet tegen Corona. De meerkosten werden dus niet gedekt, maar de gezondheid was en is belangrijker. Kwalijk was echter dat de NRV zo slim was om onze retour ticket te laten verlopen. Onnodige kosten, bovenop de andere kosten : 1.835,= euro voor 2 enkeltjes Johannesburg- Schiphol. Zeer teleurstellend dat de Geschillencommissie de kant van NRV gekozen heeft en voor ons zeer onbevredigend. Wij nooit meer met NRV op stap.

D. Vos
Gereisd met partner
8,5

South africa is definetly underated. I was surprised by the beauty of this country and its people there

Zuid-Afrika
Camperreis met Travel Smart
06-05-2019

Definitely a country that im coming again because there are so much to do and see. The trip is not over yet

Zubair
Gereisd met vrienden in April 2019
8,7

17 daagse Low Budget rondreis Zuid-Afrika Najaar 2015

Zuid-Afrika
Groepsrondreis met FOX Vakanties
17-10-2018

Geweldig mooi land!! Vriendelijk en gastvrij!! Goed eten en goede hotels!! Veel gezien in de 17 dagen dat ik dit fantastische land bezocht. Ik kom beslist nog eens terug!

Pieter Smit
in November 2015
8,0

Geweldige rondreis Zuid Afrika

Zuid-Afrika
Groepsrondreis met Kras Reizen
14-02-2017

Iedereen zou deze rondreis moeten maken in zijn leven! Zoveel verschillende dieren, culturen,natuur. Fantastisce gids en goede chauffeur. We hebben genoten van de hele reis. Veel kilometers gereden maar dat was zeker de moeite waard!

Kees Versijde
Gereisd met partner in January 2017

Wil je meer weten over reizen naar Zuid-Afrika? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Zuid-Afrika