Bezienswaardigheden

De mooiste bezienswaardigheden van Zuid-Afrika

Kaapstad

De wetgevende hoofdstad van Zuid-Afrika wordt liefkozend de ‘moederstad’ genoemd. Het is enerzijds een moderne en hippe stad, maar wel met veel historisch en cultureel besef. De koloniale geschiedenis en Nederlandse invloeden zijn duidelijk terug te vinden in de binnenstad. Wanneer je lekker wilt winkelen of eten dan is het Victoria & Alfred Waterfront de plaats waar je moet zijn. Restaurants, cafés en clubs bepalen het straatbeeld van Kaapstad met Longstreet als sprankelend middelpunt. Wil je wat meer van de natuur en het landschap zien dan kun je terecht in de botanische tuinen van Kirstenbosch, Lion’s Head en uiteraard de Tafelberg. Beklim de 1086 meter hoge berg en geniet van het onvergetelijke uitzicht over de stad en de oceaan. Robbeneiland, waar Nelson Mandela 27 jaar lang gevangen heeft gezeten, is van hieruit eveneens goed te zien.

Johannesburg

Johannesburg is het financiële centrum van Zuid-Afrika. Er is genoeg te doen, maar uitstapjes in deze stad kun je het beste georganiseerd ondernemen. Soweto bijvoorbeeld, de beroemdste kleurlingenwijk van het land, is niet een plaats waar je op eigen houtje naartoe moet gaan. In Gold Reef City zie je spelenderwijs hoe Johannesburg uitgroeide van een klein mijnstadje tot de grote stad die het nu is.

Pretoria

De politieke hoofdstad van Zuid-Afrika is Pretoria. Hier vind je vooral veel schitterende overheidsgebouwen en monumenten. Het Voortrekkermonument herdenkt bijvoorbeeld de Afrikaanse pioniers die in 1836 uit de Kaap vertrokken zodat ze niets meer met de Britten te maken zouden hebben. Zelfs vandaag de dag nog is dit monument het symbool van de Zuid-Afrikaanse eenheid. In het natuurhistorische Transvaal Museum zijn veel archeologische vondsten te vinden, met een aantal zeer opmerkelijke stukken.

Coastal Region

Vlakbij Kaapstad ligt de bekendste wijnstreek van Zuid-Afrika. Namen als Stellenbosch, Paarl en Swartland zeggen genoeg voor de wijnliefhebber. In de Coastal Region kun je wijnboerderijen en destilleerbedrijven bezoeken. Dit kan op eigen gelegenheid, maar ook georganiseerd, zodat je niet zelf hoeft te rijden. Altijd handig, want na al die glazen wijn, port en brandy ben je natuurlijk niet helemaal nuchter meer.

Kruger National Park

Kruger National Park is niet zomaar een van de vele schitterende wildparken die Zuid-Afrika te bieden heeft. Het is het oudste en bekendste park. Je kunt er met eigen auto rondrijden of een georganiseerde safari boeken. Overnachten is ook geen enkel probleem, daar zijn minidorpjes (restcamps) voor ingericht. Vroeg in de ochtend en laat in de middag maak je de meeste kans om de wilde dieren te zien.

Blyde River Canyon

Eeuwenlang stroomde de Blyde River door de gelijknamige canyon en sleet zo een kloof uit van 700 meter diep. Het resultaat daarvan is dat je nu over een lengte van 20 kilometer heel veel bizarre rotseilanden en –plateaus tegenkomt. De planten, apen en andere dieren uit dit gebied zorgen dat je er je ogen uitkijkt. Vooral op ‘God’s Window’, een schitterende uitzichtplaats.

Garden Route

Wanneer je wilt rondreizen dan is de Garden Route (ook wel Tuinroute) in het zuidwesten van het land uitermate geschikt voor jou. De route loopt langs de dorpjes Mossel Bay, Plettenberg Bay en Knysna. Onderweg kom je eindeloze stranden, baaien, wildparken en culturele uitstapjes tegen. Ontspanning is er ook, want je kunt er snorkelen, duiken, bungeejumpen en waterskiën.

 

Meer weten over reizen naar Zuid-Afrika?

Bekijk hier alle informatie

Reizen naar Zuid-Afrika