Panorama Route

Panorama Route

Prachtige autoroute door Zuid-Afrika

Zuid Afrika is bij uitstek het land waar je afwisselende road trips kan maken. De Panoramaroute bijvoorbeeld, die je meeneemt door prachtige valleien, over indrukwekkende berglandschappen en langs bijzondere, natuurijk gevormde bezienswaardigheden.

Panorama Route

De Panoramaroute is een prachtige route om het noordoosten van Zuid Afrika te ontdekken. De route loopt dwars door het indrukwekkende decor van de provincie Mpumalanga, en is perfect te combineren met een bezoek aan het Kruger National Park.

Graskop

Het officieuze startpunt van de Panoramaroute ligt bij het plaatsje Graskop, een toeristendorpje met volop winkels en restaurants. Het dorp diende vanaf eind 19e eeuw als verblijfsplaats voor arbeiders die in de nabijgelegen goudmijn werkten. Tegenwoordig staat het plaatsje bekend om de vele pannenkoekenrestaurants, en is het verder vooral een goede uitvalsbasis om de omgeving te bezoeken. Vanuit Graskop is het een klein stukje rijden naar de nabijgelegen bezienswaardigheden als God’s Window, Pelgrim’s Rest en de watervallen. Een andere goede uitvalsbasis is het zuidelijkere Sabie, een klein plaatsje met in de omgeving genoeg te doen voor een actieve vakantie. 

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

God’s Window

Een van de eerste bezienswaardigheden die je op de Panoramaroute zal tegenkomen is God’s Window. Een uitzichtpunt dat zijn naam niet voor niets heeft gekregen, want hier wordt je getrakteerd op onvergetelijke vergezichten van moeder natuur. Vanuit het ‘raam van God’ heb je eindeloos uitzicht op het enorme, 700 meter diepe ravijn. De vallei is bedekt met oerwoud in alle tinten groen, en wordt omlijst door enorme bergtoppen. Op een heldere dag kun je hier tot aan het Krugerpark en zelfs Mozambique kijken.

Pinnacle

In de buurt van God’s Window kun je ook even stoppen bij Pinnacle Rock, een spitse rotsformatie die 30 meter hoog is. Vanaf hier heb je weliswaar niet zulke verbluffende uitzichten als bij God’s Window, maar het is zeker een korte stop waard.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Blyde Rivier Canyon

Het natuurlijke hoogtepunt van de Panoramaroute is de Blyde River Canyon. Deze gigantische kloof is 26 kilometer lang en 800 meter diep, en uitgesleten door de Blyde rivier. In het natuurgebied lopen verschillende mooie wandelroutes, en als je de tijd hebt kun je er prachtig paardrijden. De meeste toeristen kiezen er echter voor om de kloof vanuit de auto te volgen, want de Panoramaroute kreeg zijn naam natuurlijk niet voor niets: tijdens het rijden kom je langs de mooiste uitzichtpunten, watervallen en rotsformaties. 

Bourke’s Potholes

Bourke’s Potholes is de naam van een bijzonder natuurverschijnsel in de Blyde Rivier Canyon. Door de eeuwen heen is op deze plek het zachte gesteente uitgesleten door de kolkende watermassa, en zijn diepe gaten ontstaan. Het resultaat is een betoverend mooi landschap, waarvan je je bijna niet kan voorstellen dat het door de natuur is gevormd.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Three Rondavels

Ook Three Rondavels is gevormd door een natuurlijk proces van erosie. Deze bijzondere rotsformatie heeft drie enorme, cirkelvormige pieken en is vernoemd naar de traditionele hutjes van de de Afrikaanse Xhosa stam. De top steekt honderden meters boven het ravijn uit, en is al van ver te zien. Vanaf het uitkijkpunt geniet je van een schitterend panorama met de drie bergtoppen boven je en de spectaculaire Blyde River Canyon beneden je. Plan je bezoek aan het eind van de dag voor een onvergetelijke Afrikaanse zonsondergang.

Watervallen

Langs de Panoramaroute vind je talloze prachtige watervallen, de één nog hoger en imposanter dan de ander. Indrukwekkend zijn de Berlin Falls en Lisbon Falls, die dicht bij elkaar liggen. Maar minstens zo bijzonder zijn de Lone Creek Falls, de Horseshoe Falls en de Mac Mac Falls. Die laatste is trouwens ook een fijne plek om wat langer te blijven hangen: de nabijgelegen Mac Mac Pools zijn ideaal om te zwemmen en bij te picknicken.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Pilgrim’s Rest

Nadat er in 1873 goud werd gevonden in de buurt van de plaats Sabie werd Mpumalanga overspoeld door goedzoekers. Pilgrim’s Rest is zo’n typisch mijnwerkersdorpje dat nog in originele staat is te bewonderen. De laatste goudmijn werd in 1971 gesloten, en sindsdien zijn de huizen gerestaureerd en sommigen verbouwd tot musea. Je maakt er kennis met het zware mijnwerkersleven, en leert meer over de goudkoorts die in het gebied heerste. Daarnaast zijn er hoop restaurants en terrasjes, waardoor Pilgrim’s Rest de perfecte plek is om even te pauzeren.

De Panorama Route rijden

De Zuid-Afrikaanse Panoramaroute doorkruist de oostelijke provincie Mpumalanga en is het best te bereiken via de stad Johannesburg. De Panoramaroute ligt bovendien zeer gunstig ten opzichte van het Kruger National Park, en daarom valt deze route eigenlijk altijd wel te combineren op de heen- of terugreis. Graskop ligt op ruim 4 uur rijden ten oosten van Johannesburg, vanwaar het nog een klein uurtje rijden is naar de ingang van het park.

Voor de Panoramaroute zelf hoef je in principe geen dagen uit te trekken. De route is 50 kilometer lang, en hoewel er onderweg een heleboel is te zien, is het niet per sé noodzakelijk om een nachtje te blijven slapen. Tenzij je dat natuurlijk heel erg leuk vindt.

Wil je meer weten over reizen naar Zuid-Afrika? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Zuid-Afrika

Andere bezienswaardigheden in Zuid-Afrika

Alle bezienswaardigheden in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Panorama Route ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Zuid-Afrika.
Natuur & omgeving
9.1
Cultuur
8.1
Stranden
7.5
Steden
7.9
Eten & drinken
8.3
Activiteiten
8.9
8,0

Geweldig lieve mensen in een prachtig land!

Zuid-Afrika
17-02-2015

Wilde dieren zo dichtbij te zien is echt een beleving

Christa Berndt
Gereisd met partner in May 2021
8,0

Zeer afwisselende reis!

Zuid-Afrika
17-02-2015

Wat kun je hier veel beleven. Natuur, cultuur, heerlijk eten en supermooie wijnen. En prachtige stranden. Hier vind je echt alles en daarbij ook nog eens een aangename temperatuur.

Arlettpet
Gereisd met partner in May 2021
9,0

Kort samengevat suuuuuuuuuuuuuuuper

Zuid-Afrika
17-02-2015

hebben daar 3 jaar gewoond en van de provencie natal tot kaapstad zeker 1000 km, maar gans die route is niet te beschrijven hoe mooi, je hebt jaren nodig om alles te bezichtigen + eten is super, klimaat super, uitzichten, enz....., taunus gebergte, de zoulous, kruger park, overal langs de weg staan er barbeque's en kun je zalig genieten langs de weg, het is allemaal teveel om op te noemen, maar wat zeker is, het is het mooiste en prachtigste en klimaat van gans de wereld., want hebben al heel vele landen bezocht en gewoond in de wereld....

Leleu jacques
Gereisd met partner in May 2021
8,0

Nog nooit zoveel afwisseling qua activiteiten en landschappen gehad in 1 land!

Zuid-Afrika
19-02-2015

Voor afwisseling en de mooiste natuur ga je naar Zuid-Afrika. Op safari, wijnproeverij en Stellenbosch, naar cheetah opvangcentrum, dolfijnen en walvissen spotten, luieren op het strand, skydiven, bungeejumpen en ga zo maar door. Vergeet vooral niet een dagje te surfen, sandboarden en te overnachten in een township. Met dit laatste krijg je alles mee van de Afrikaanse cultuur. Huur een auto en trek erop uit!

Lotte Aalders
Gereisd met vrienden in May 2021
8,0

Mooiste reis ooit.!

Zuid-Afrika
20-02-2015

met je eigen auto door het krugerpark rijden er is niets mooiers net zo lang blijven staan tot je een goede foto heb. Het is een hele belevenis.! Ieder stukje natuur in zuid Afrika is anders je blijft je ogen uit kijken.! En het eten voor 5 euro ben je heerlijk uit eten geweest lekker Hollandse maaltijden.! Ook via de sanipass in Lesotho geweest met een excursie erg mooi en 1 nachtje in Swaziland zeker leuk om even mee te nemen als je er toch bent.! Zuid Afrika is echt een aanrader.!!!

Marjolein
Gereisd met gezin in May 2021