Soweto

Soweto

De township van Johannesburg

Soweto staat voor South Western Township en is de bekendste township van Zuid-Afrika. Gelegen op enkele kilometers buiten het centrum van Johannesburg vind je een van de armste delen van de stad en dé plek waar de pijnlijke geschiedenis van Zuid-Afrika tot leven komt.

Top reisorganisaties naar Zuid-Afrika

Top reisorganisaties naar Zuid-Afrika
Soweto

Een bezoek aan Soweto mag niet ontbreken tijdens je reis naar Johannesburg. Dit is het echte Zuid-Afrika en je krijgt er een levendige geschiedenisles over de apartheid. Onze tip? Ga op pad met een local en luister tijdens een onvergetelijke fietstocht naar de indringende verhalen over deze plek.

Geschiedenis van Soweto

Soweto is de beroemdste sloppenwijk van Zuid-Afrika en vormt de thuisbasis van ruim een miljoen zwarte Afrikanen. Deze zogenoemde township was het centrum van de anti-apartheidsbeweging in Zuid-Afrika en kende vele beroemde inwoners, zoals Nelson Mandela en Desmond Tutu. Het stadsdeel was in 1976 het toneel van de bekende Soweto-opstand, toen inwoners van de wijk protest maakten tegen plannen van de regering. Deze gebeurtenis was het begin van het einde van de apartheid. Nog steeds is Soweto een van de armste delen van Johannesburg, en domineren provisorische hutjes met daken van golfplaten hier het straatbeeld, maar tegelijkertijd gloort er hoop aan de horizon en wordt het leven er langzaam een stukje beter.

Soweto, Johannesburg
Soweto, Johannesburg

Soweto, Johannesburg
Soweto, Johannesburg

Vilakazi Street

De belangrijkste en meest bekende straat in Soweto is Vilakazi Street. Hier woonden twee van de bekendste inwoners van heel Soweto, namelijk Nelson Mandela en Desmond Tutu. De toekomstige president en aartsbisschop woonden bij elkaar in de straat en vormden beiden een belangrijke schakel in de strijd tegen de apartheid. Het vroegere huis van Mandela is tegenwoordig een museum en ziet er nog precies zo uit als in de jaren 50, het huis van Desmond Tutu is alleen van de buitenkant te bekijken. Je herkent deze aan het ronde blauwe bord op de gevel.

Hector Pieterson Museum & Memorial

Hector Pieterson was een 13-jarige jongen die ten tijde van de opstand in 1976 werd doodgeschoten door de politie. Het is de zwartste bladzijde in de geschiedenis van Soweto en een gebeurtenis waar je simpelweg niet omheen kunt. In de jaren negentig werd een gedenkplek gemaakt en in 2002 opende het Hector Pieterson Museum. Verplichte kost voor iedereen die Soweto bezoekt, want hier krijg je op indrukwekkende wijze een inkijkje in de geschiedenis. Je leert er meer over de bewuste opstand en krijgt een helder beeld van de omstandigheden destijds.

Soweto, Johannesburg
Soweto, Johannesburg

Soweto, Johannesburg
Soweto, Johannesburg

Orlando Towers

De Orlando Towers heb je ongetwijfeld wel eens op een foto gezien. Deze twee reusachtige koeltorens zijn onderdeel van de voormalige Orlando Power Station en een van de bekendste landmarks in Johannesburg en omgeving. De Orlando Towers zijn volledig onder handen genomen door een stel lokale kunstenaars en zijn wat dat betreft al de moeite van het bezoeken waard, maar nog leuker is het om naar boven te gaan. Niet alleen heb je vanaf hier een geweldig uitzicht over de stad, je kunt er ook bungeejumpend of abseilend naar beneden.

Fietstour

Een van de leukste manieren om Soweto te verkennen is per fiets. Soweto is namelijk ontzettend uitgestrekt en vanaf de fiets kun je een aanzienlijk deel van deze township bekijken. Doe dat bij voorkeur tijdens een fietstour die je met een lokale gids onderneemt, want op die manier komt jouw geld bij de juiste personen terecht. Zo’n fietstour is de leukste manier om Soweto te zien én je maakt ook nog eens kennis met de lokale bevolking. Luister naar de verhalen van de bewoners en bekijk de interessantste bezienswaardigheden van Soweto.

Soweto, Johannesburg
Soweto, Johannesburg

Soweto, Johannesburg
Soweto, Johannesburg

Credo Mutwa Cultural Village

Soweto is een bron van bijzondere ontmoetingen en bezienswaardigheden, want in elke straat ligt weer een nieuwe verrassing te wachten. Neem nou de Credo Mutwa Cultural Village, een culturele broedplaats waar je de kunstwerken van de lokale artiest Credo Mutwa kan bekijken. De stokoude artiest maakt fantasierijke sculpturen en werkt daarnaast als medicijnman. Zijn Cultural Village is een bijzondere bezienswaardigheid en een plek waar je blijft rondkijken.

Overnachten in Soweto

Een bezoek aan Soweto is niet iets wat alle toeristen zullen ondernemen, maar de laatste jaren wordt een bezoek aan deze township in steeds meer reisprogramma’s opgenomen. Je kunt ervoor kiezen om een dagtour te maken, maar het is ook mogelijk om in de township te blijven slapen. Dat klinkt gevaarlijker dan dat het is. Er zijn inmiddels een paar B&B’s waar je met open armen wordt ontvangen door de lokale bevolking en een bijzonder inkijkje krijgt in het dagelijks leven in de township. Heb je de tijd? Dan is het zeker een aanrader om te blijven overnachten in Soweto.

Soweto, Johannesburg
Soweto, Johannesburg

Soweto, Johannesburg
Soweto, Johannesburg

Reizen naar Soweto — Hoe kom je er?

Soweto ligt op ongeveer 25 kilometer rijden van het centrum van Johannesburg. Er zijn maar weinig toeristen die de township op eigen gelegenheid bezoeken, de meesten kiezen ervoor om via hun reisorganisatie een excursie te boeken.

Populaire reizen naar Soweto

Meer bezienswaardigheden in Zuid-Afrika

Alle bezienswaardigheden in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Soweto ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Zuid-Afrika.
Natuur & omgeving
9.1
Cultuur
8.1
Stranden
7.5
Steden
7.8
Eten & drinken
8.2
Activiteiten
8.8
1,0

Alles aan Zuid-Afrika is slecht.

Zuid-Afrika
Singlereis met Corendon
07-03-2024

Ik kan hier kort en krachtig over zijn Zuid-Afrika is een crimineel en smerig land.

Sam
Alleen gereisd
7,4

Met NRV een rondreis Zuid-Afrika gemaakt in april 2022

Zuid-Afrika
Groepsrondreis met NRV
20-12-2022

Halverwege de reis kreeg mijn echtgenote Omicron. Gestrand in St. Lucia. Het gezelschap trok verder. Wij hadden ons goed verzekerd, dachten wij bij Ennia, Curaçao, waar wij wonen. Helaas , de kleine lettertjes, niet tegen Corona. De meerkosten werden dus niet gedekt, maar de gezondheid was en is belangrijker. Kwalijk was echter dat de NRV zo slim was om onze retour ticket te laten verlopen. Onnodige kosten, bovenop de andere kosten : 1.835,= euro voor 2 enkeltjes Johannesburg- Schiphol. Zeer teleurstellend dat de Geschillencommissie de kant van NRV gekozen heeft en voor ons zeer onbevredigend. Wij nooit meer met NRV op stap.

D. Vos
Gereisd met partner
8,5

South africa is definetly underated. I was surprised by the beauty of this country and its people there

Zuid-Afrika
Camperreis met Travel Smart
06-05-2019

Definitely a country that im coming again because there are so much to do and see. The trip is not over yet

Zubair
Gereisd met vrienden in April 2019
8,7

17 daagse Low Budget rondreis Zuid-Afrika Najaar 2015

Zuid-Afrika
Groepsrondreis met FOX Vakanties
17-10-2018

Geweldig mooi land!! Vriendelijk en gastvrij!! Goed eten en goede hotels!! Veel gezien in de 17 dagen dat ik dit fantastische land bezocht. Ik kom beslist nog eens terug!

Pieter Smit
in November 2015
8,0

Geweldige rondreis Zuid Afrika

Zuid-Afrika
Groepsrondreis met Kras Reizen
14-02-2017

Iedereen zou deze rondreis moeten maken in zijn leven! Zoveel verschillende dieren, culturen,natuur. Fantastisce gids en goede chauffeur. We hebben genoten van de hele reis. Veel kilometers gereden maar dat was zeker de moeite waard!

Kees Versijde
Gereisd met partner in January 2017

Wil je meer weten over reizen naar Zuid-Afrika? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Zuid-Afrika