Geschiedenis

Volgens onderzoeken en opgravingen woonde de voorloper van de moderne mens twee tot drie miljoen jaar geleden in Zuid-Afrika. Uit een veel latere periode (10.000 voor Christus) zijn nog rotsschilderingen te bezichtigen in de Cederbergen en Swaziland. Het Transvaal Museum in Pretoria heeft bovendien nog verschillende voorwerpen uit deze tijd tentoongesteld.

Bartolomeu Diaz was de allereerste Europeaan die in 1488 naar Indië voer via Afrika. Het duurde nog tot 1652 voordat de eerste nederzetting op Kaap de Goede Hoop werd gesticht door de Nederlander Jan van Riebeeck. Aanvankelijk worden de Europeanen welkom geheten door de oorspronkelijke bevolking, maar de stemming slaat al snel om. Later, in 1797, komen de Britten aan de macht in de Kaap. De Zuid-Afrikanen zijn hier niet blij mee. De boeren trekken het binnenland in en de Zoeloes trekken ten strijde tegen de indringers, met aan het hoofd Shaka Zoeloe. Dit loopt echter niet goed af voor de Zoeloes: tijdens de Slag bij de Bloedrivier in 1838 sneuvelen meer dan 20.000 Zoeloes.

Nadat er goud en diamanten worden gevonden in Zuid-Afrika komt het tot de eerste Boerenoorlog, die door de Britten wordt gewonnen. Toen het land eenmaal een Britse kolonie was, werd de situatie alleen nog maar slechter. Na de Tweede Wereldoorlog wordt de apartheid ingevoerd. Een economische boycot door veel landen als protest is het gevolg. In 1991 besluit president De Klerk het racistische apartheidbeleid af te schaffen. Hij laat de gevangengezette vrijheidsstrijder Nelson Mandela vrij uit de gevangenis en deze wordt in 1994 gekozen tot president van Zuid-Afrika. Daarmee wordt de eerste stap gezet naar een democratisch Zuid-Afrika.

Meer weten over reizen naar Zuid-Afrika?

Bekijk hier alle informatie

Reizen naar Zuid-Afrika