Home
Blog
Reisadviezen
Hoe gevaarlijk is Johannesburg?

Hoe gevaarlijk is Johannesburg?

1 minuut leestijd
Hoe gevaarlijk is Johannesburg?

Je reis door Zuid-Afrika begint in Johannesburg en meteen maakt het thuisfront zich zorgen. Maar hoe gevaarlijk is Johannesburg nou eigenlijk?

Voor Johannesburg geldt er geen negatief reisadvies, maar toch maken veel mensen zich zorgen over hun veiligheid. Al gelden er wel een aantal veiligheidsrisico’s, dat maakt de stad niet meteen onveilig. Wij vertellen je er graag meer over.

Misdaadhoofdstad van de wereld

Johannesburg, ook wel Jo’burg, stond ooit bekend als de misdaadhoofdstad van de wereld. In sommige delen van de stad en ook in de townships vinden regelmatig mishandelingen, roofovervallen en zelfs moorden plaats. Ook zijn carjackings in Jo’burg (en in heel Zuid-Afrika) aan de orde van de dag. Toch wil dat niet meteen zeggen dat de stad onveilig is. 

Waar kun je beter niet komen? 

Het centrum van de stad is een plek waar je vanwege de vele criminaliteit beter niet kunt komen. In het Central Business District mag je zelfs door rood rijden als het donker is. Hillbrow was voorheen een wijk met veel bars en clubs, maar tegenwoordig is het het centrum van drugshandel en er worden regelmatig mensen doodgeschoten. Ook Yeoville en Berea kun je tijdens je bezoek aan Johannesburg beter vermijden.

Op veel andere plekken bloeit de stad echter op. Zo is het nieuwe, economische zakencentrum Sandton een erg fijne en relatief veilige plek. Maar wanneer je alleen in rijke, blanke wijken als Sandton, Rosebank en Parkview verblijft, krijg je geen realistisch beeld van Zuid-Afrika. Breng daarom zéker ook een bezoek aan een township als Soweto, die behoorlijk in opkomst is. In Melville, de uitgaanswijk van Jo’burg, ga je met je voetjes van de vloer. 

Gebruik je gezonde verstand

Toeristen zijn over het algemeen niet het doelwit van incidenten in Johannesburg. Wel is alertheid geboden. Net als in veel andere grote steden is het aan te raden niet te enthousiast met je camera, telefoon of waardevolle spullen over straat te lopenGeef zakkenrollers geen kans door in drukke gebieden je tas goed in de gaten te houden. Common sense is de beste raadgever. Over het algemeen is pinnen geen enkel probleem, maar accepteer geen ‘hulp’ van vreemden. Ook in Johannesburg hebben ze handige trucs om je op die manier geld afhandig te maken.

Waar moet je rekening mee houden?

Waakzaamheid is in Johannesburg absoluut aangeraden. Maar eerlijk is eerlijk, dat geldt voor veel grote steden. Ja, er vinden veel geweldsmisdrijven plaats. En ja, toch zijn er ontzettend veel toeristen die - met een aantal regels en hun gezonde verstand - alsnog een hele fijne tijd hebben in Jo’burg.

Top reizen naar Johannesburg

Reisorganisaties met reizen naar Johannesburg

Meer blogs over Johannesburg

Beoordelingen van Zuid-Afrika

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
9.1
Cultuur
8.1
Stranden
7.5
Steden
7.8
Eten & drinken
8.2
Activiteiten
8.8