Spitzkoppe

Spitzkoppe

Iconische rotsformatie in Namibië

Een van de meest iconische plekken in Namibië is de Spitzkoppe, ook wel de Matterhorn van Namibië genoemd. Deze indrukwekkende rotsformatie is het resultaat van een jarenlang proces van erosie en steekt vele honderden meters boven de omgeving uit. 

Top reisorganisaties naar Namibië

Top reisorganisaties naar Namibië
Spitzkoppe

Voor veel reizigers is een bezoek aan de Spitzkoppe het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van een reis naar Namibië. Je kunt er mooi hiken, klimmen, sterren kijken én eeuwenoude rotstekeningen spotten.

Landschap

Er zijn maar weinig plekken in zuidelijk Afrika waar het landschap zo iconisch is als dat van de Spitzkoppe in Namibië. Het uitzicht wordt hier gedomineerd door een enorme granieten eilandberg die op zijn hoogste punt maar liefst 700 meter boven het omliggende landschap uittorent. Een bijzonder gezicht, want de rest van de omgeving is vrijwel plat en juist dat maakt deze plek zo uniek. Vanwege het gebrek aan bebouwing en andere menselijke aanpassingen heb je hier regelmatig het idee dat je je op een buitenaardse planeet bevindt, en het zal je dan ook niet verbazen dat deze plek dienst deed als filmlocatie voor de science fiction film 2001: A Space Odyssey.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst
Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Ontstaan van Spitzkoppe

Voor het ontstaan van de bijzondere Spitzkoppe rotsformaties moeten we vele miljoenen jaren terug in de tijd. Volgens onderzoekers kreeg het landschap zijn iconische vorm door het instorten van een vulkaan, gevolgd door een jarenlang proces van winderosie. Het resultaat is een van de mooiste plekken in heel Namibië. De Spitzkoppe is naar schatting zo’n 700 miljoen jaar oud en het hoogste punt ligt maar liefst 1784 meter boven zeeniveau.

Hiken

Het is zeker een aanrader om één dag uit te trekken om een mooie wandeling te maken door het gebied. Onderweg krijg je de rotsformaties vanuit een heel nieuw perspectief te zien en heb je bovendien kans om verschillende soorten wilde dieren tegen te komen. Rondom Spitzkoppe zijn drie routes uitgestippeld die om een zekere mate van fitheid vragen. De makkelijkste hiken is de Pontok Route, deze duurt ongeveer 4,5 uur en neemt je mee naar het uitkijkpunt op de top van de Spitzkoppe. De Bushman Circle Route (7 uur) en de Matterhorn Route (6-8 uur) vragen om iets meer klimervaring en bevatten redelijk wat steile stukken. Voor alle routes geldt overigens dat je een gids mee moet nemen en deze niet op eigen gelegenheid mag afleggen.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Rotstekeningen

Rondom de Spitzkoppe rotsformatie zijn veel eeuwenoude rotstekeningen van de San gevonden. Bij de ingang van het park kun je een kaartje krijgen waarop ze alle 37 staan aangegeven, maar let op dat je ze alleen onder begeleiding van een gids mag bezoeken. In het verleden zijn veel van de rotstekeningen verwoest door vandalisme en sindsdien moet je altijd met iemand van het park mee. Dat is overigens geen straf, want zij kunnen je meer vertellen over de geschiedenis van deze plek en de San. Zo blijkt uit onderzoek dat Spitzkoppe vooral in het droge seizoen een toevluchtsoord was en veel rotstekeningen hebben dan ook te maken met rituelen die voor regen moesten zorgen.

Klimmen

Echte sportievelingen kunnen er ook voor kiezen om te gaan rotsklimmen in het gebied. De eerste keer dat iemand de Spitzkoppe wist te beklimmen was in 1946 en sindsdien trekt de rotsformatie jaarlijkst vele klimmers. Er zijn acht routes die naar de top leiden en dat kan in principe zelfs zonder zekering.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Kamperen bij Spitzkoppe

Je hebt ontzettend mooie lodges rondom de Spitzkoppe, maar misschien is kamperen nog wel het mooiste avontuur. Rondom de rotsformaties heb je alle ruimte om je eigen kamp op te zetten en het is hier ondanks de indrukwekkende natuur vrijwel nooit echt druk. Per kampeerplek worden maximaal 8 personen tegelijkertijd toegelaten en dankzij de vele rotsen kun je altijd een eigen plekje creëeren. De meeste kampeerplekken zijn vrij basic, maar er zijn ook plekjes met een toilet en een plek om te braaien.

Sterrenkijken

Een van de leukste activiteiten die je bij Spitzkoppe kan ondernemen? Sterrenkijken. Het wordt hier na zonsondergang namelijk zó ontzettend donker dat je de sterrenhemel en melkweg duidelijk aan de hemel kan zien staan. Met name op nachten dat de maan nog niet zo vol is, kun je verschillende sterrenbeelden en planeten aan de hemel spotten. Het is slim om van tevoren een app te downloaden waarmee je de verschillende sterrenstelsels van elkaar kunt onderscheiden.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Reizen naar Spitzkoppe — Hoe kom je er?

Spitzkoppe ligt in de regio Damaraland in Namibië, op een vrij strategische plek ten opzichte van hoogtepunten als Etosha National Park, Swakopmund en Windhoek. Openbaar vervoer vind je in dit deel van Namibië niet en dus ben je aangewezen op vervoer met een huurauto. In principe is het mogelijk om vanuit Windhoek (3 uur rijden) of Swakopmund (1,5 uur) een dagtrip te maken, maar in de praktijk ben je dan heel veel aan het rijden. Het is daarom een aanrader om in ieder geval één nachtje te blijven slapen voordat je verder reist.

Populaire reizen naar Spitzkoppe

Blogs over Spitzkoppe

· Suzanne van Duijn
Must-see in Namibië: Spitzkoppe
Ongerepte natuur, indrukwekkende cultuur en veel wildlife maken Afrika tot een geliefd vakantieland. Ook Namibië is een populaire bestemming en de beste manier om het land te ontdekken is met een self-drive. En dan mag je Spitzkoppe niet missen! 

Meer bezienswaardigheden in Namibië

Alle bezienswaardigheden in Namibië

Namibië ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Spitzkoppe ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Namibië.
Natuur & omgeving
9.3
Cultuur
7.8
Stranden
5.9
Steden
6.8
Eten & drinken
8.2
Activiteiten
9.1
7,7

Het woeste Namibië

Namibië
Individuele rondreis met Riksja Travel
25-01-2017

Droge woestijnen, uitgestrekte wildernis en verlaten landschappen. Als je dit zo leest zou je waarschijnlijk denken dat je hier vooral niet naar toe moet gaan. Maar het tegendeel is waar. Namibië en Botswana zijn landen die juist spannend en avontuurlijk zijn om door heen te reizen. De reis die ik samen met mijn vrouw in april en mei 2014 heb gemaakt is een aaneenschakeling van hoogtepunten geweest. Een wandelsafari bijvoorbeeld bij het Naukluft park. Hier hebben wij een 'ontmoeting' met een cheeta’s. En dat is best wel spannend omdat we te voet zijn en niet door een auto beschermd worden. Of een olifant die besluit vlak voor onze auto de weg over te steken en zich ineens bedreigd voelt. Dit overkomt ons in het Moremi Game Reserve waardoor we een paar honderd meter achteruit moeten rijden. Er zijn genoeg filmpjes op Youtube te zien waarbij het wel misgaat en auto’s door olifanten aangevallen worden. De grens oversteken tussen Botswana en Zimbabwe is door de complete chaos en drukte een beleving op zich. Gelukkig voor ons worden de stempels in onze paspoorten door een gids geregeld. Ontmoetingen met traditionele volken als de Himba’s en Bushmen hebben indruk op ons gemaakt. Het is fascinerend om te zien hoe deze mensen met twee stokjes hout vuur maken of water uit wortels van planten halen. Eigenlijk zijn vier weken veel te kort om door Namibië en Botswana te reizen. We gaan zeker nog een keer terug naar voor meer mooi Afrikaanse avonturen.

Arthur Wittendorp
Gereisd met gezin in April 2014
8,5

Op zoek naar de big 5 in zuid afrika

Namibië
Individuele rondreis met NRV
09-01-2017

Afgelopen september hebben we een heerlijke reis gemaakt naar Zuid Afrika.
De gehele reis hebben we zelf samengesteld en alle locaties en huurauto ( Hyundai Tucson) uitgezocht. Omdat we al vaker in Zuid Afrika zijn geweest wilden we graag 3 weken in en om het Krugerpark en prive parken er om heen blijven om op ons gemak zo veel te kunnen safarien als we wilden. Heerlijk soms meer dan een uur met de auto blijven wachten bij een waterplas om te zien wat er allemaal komt badderen en drinken. Soms zijn we ook er een dag met een ranger op uit getrokken omdat die toch precies weten waar je moet zijn om zoveel mogelijk te zien. We hebben geslapen in de mooiste lodges en ook heerlijk gegeten. Onze lodges waren: Fly Inn logde Johannesburg, Entabeni Legend Lodges, Sefapane en Sefapane River Lodge, Timbavati, Crocodile Kruger en Hippo Hollow lodge. Stuk voor stuk aanraders. We verbleven overal 3 nachten. Vele herinneringen en foto's rijker moesten we helaas na 3 weken weer naar huis. Afrika wie omkijkt gaat terug !!!

Marianne Hens
Gereisd met partner in October 2014
8,5

Zuid-Afrika, Namibië, Botswana en Zimbabwe

Namibië
Groepsrondreis met FOX Vakanties
26-01-2016

Van Kaapstad naar de Victoria Falls. Veel beleefd, veel gezien, prachtige natuur en landschap. Geweldige reisleider die heel actief was om het ons naar de zin te maken.

Jan van der Borden
Gereisd met partner in October 2014
8,5

Kampeerrondreis door Zuid Afrika, Namibië en botswana

Namibië
Groepsrondreis met FOX Vakanties
20-01-2016

Hoogtepunten van Namibië, Dune 45. Sossusvlei en Deadvlei. Schitterend! etosha national park, ontzettend veel dieren gezien bij de waterholes. Spitzkoppe, back to basic zonder stromend water en buiten geslapen in een hele mooie omgeving. De Himba tribe. Gaaf en spannend om in Afrika in een tentje te slapen, je hoort snachts de dieren langs je tentje lopen!

Niki
Gereisd met partner in October 2015
9,0

Namibië, zoveel rust en ruimte

Namibië
Groepsrondreis met Sawadee
09-01-2016

Mijn rondreis door Namibië was als persoonlijke hoogtepunt de in the Namid Woestijnen, de Sossusvlei woestijn. Zo mooi, zo gloeiend rood, schitterend. In de zinderende hitte kom je aan bij Dunn 45. De allerbekendste vallei. Je kan erop doorlopen. Ik durfde niet, halverwege kwam ik weer terug. Had hoogtevrees. Het rulle zand maakt het stappen ook moeilijk ietwat. Maar wel een zeer prachtige reiservaring. De schitterende lodges. Zoveel natuur en rust, dat je echt bijna niemand ziet en lijkt het alsof het de onbewoonde wereld is! Ik zou deze reis aan een ieder aanraden om echt een keer geweest te zijn. Mijn reis was nog mooier, doordat de gids en chauffeur heel erg relax waren en vrij om stops in te lassen.

Nazrien Ozir
Alleen gereisd in April 2015

Wil je meer weten over reizen naar Namibië? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Namibië