Damaraland

Damaraland

Fantastisch regio in Namibië

Damaraland is een fascinerende regio in het noorden van Namibië. Dit ruige gebied omvat een woestijnlandschap met indrukwekkende rotsformaties en hoge, puntige bergen. Je bekijkt er eeuwenoude rotstekeningen en bijzondere natuurverschijnselen, en kan er prachtig kamperen onder een heldere sterrenhemel.

Damaraland

Tijdens je rondreis door Namibië moet je ook zeker een bezoek hebben gebracht aan Damaraland, het thuis van Twyfelfontein, Spitzkoppe en het Versteende Woud. De regio is vernoemd naar haar inwoners: de Damara, het volk dat al vele honderden jaren in Namibië woont. In Damaraland maak je kennis met hun tradities, gebruiken en geschiedenis.

Petrified Forest

Het Petrified Forest, ofwel het Versteende Woud, is een bijzonder natuurverschijnsel waar eeuwenoude bomen in de loop der tijd zijn veranderd in fossielen. Hier loop je niet onder een groen bladerdak, maar over een open veld met hier en daar een versteende boomstam van tientallen meters lang. Sommigen zijn zó goed bewaard gebleven dat het bijna lijkt of de bomen nog leven. Onmogelijk, want naar schatting zijn de bomen zo’n 260 miljoen jaar oud en dat maakt de kolossale stammen nog veel interessanter. De grootste exemplaren zijn wel 30 meter lang en hebben een omtrek van 6 meter. Bekijk de stammen aandachtig en let ook op de jaarringen, die na al die tijd nog steeds kunnen vertellen hoelang de boom geleefd heeft.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Spitzkoppe

Spitzkoppe is een puntige, granieten berg die zo’n 700 meter boven het omliggende platte landschap uitsteekt, ook wel bekend als de ’Matterhorn van Afrika’. Het staat bekend als een van de mooiste plekjes van heel Namibië en zeker als je er een nachtje blijft logeren is deze omgeving magisch mooi. Je vindt er enkele kampeerplekken en bungalows, maar voor het echte avontuur blijf je natuurlijk in de openlucht slapen. Zet je tent op tussen de rotsen en geniet van de ongerepte natuur. ’s Avonds kruip je bij een kampvuurtje en als het buiten aardedonker is, heb je een onvergetelijk uitzicht op de sterren en de Melkweg.

Twyfelfontein

Een van de hoogtepunten van een bezoek aan Damaraland is Twyfelfontein. Twyfelfontein is een prachtige vallei met grillige, roodbruine rotsformaties. Een waanzinnig gezicht, maar de echte publiekstrekkers zijn de honderden prehistorische rotstekeningen, gemaakt in grotten en ravijnen. In totaal vind je hier meer dan 2500 verschillende tekeningen van jagende bosjesmannen en dieren. Hoe oud de tekeningen precies zijn is onduidelijk, maar om deze bijzondere vondsten te behouden staat deze plek sinds 2007 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Lions Mouth

Onderweg naar Twyfelfontein kom je langs indrukwekkende rotsformaties, waaronder Lions Mouth. Deze rots lijkt vanuit een bepaalde hoek op een opengesperde leeuwenbek en is een populaire halte om even te pauzeren en een foto te maken.

Organ Pipes

Ook Organ Pipes is een rotsformatie die je bij Twyfelfontein gaat tegenkomen. Deze vier meter hoge rotswand is een prachtig voorbeeld van wat de natuur in de loop der eeuwen kan maken: een kloof van zo’n 100 meter met talloze zeshoekige pijlers in de kleuren oranje, bruin en geel. De bijzondere vormen zijn ontstaan na een vulkaanuitbarsting en hebben van een afstandje wel iets weg van een orgel. Weet je meteen waar de naam vandaan komt.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Damara Living Museum

Wil je meer weten over het leven van de lokale stammen in Damaraland? Dan moet je het Damara Living Museum zeker niet overslaan. In dit kleinschalige museum maak je kennis met de historie, tradities en cultuur van het Damaravolk, een van de oudste stammen van het land. Je kunt er een rondleiding krijgen van een lokale gids en een kijkje nemen in het leven van de Damara. Het Damara Living Museum ligt op 8 kilometer van Twyfelfontein en is goed te combineren met een bezoek aan de rotsschilderingen, Lions Mouth en Organ Pipes.

Wondergat

Wondergat is een zogenoemd zinkgat, een stuk land dat is ingestort, met een groot, gapend gat in de grond als gevolg. Het Wondergat is waarschijnlijk veroorzaakt door een ondergrondse rivier en is duizelingwekkend diep. Hoeveel meter precies is onbekend, want duikers hebben het nooit tot de bodem kunnen redden. Hier kun je een blik werpen op de binnenkant van moeder aarde, maar let wel goed op: er zijn geen hekken of waarschuwingsborden, dus wees heel voorzichtig als je bij de rand komt.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Brandberg

De Brandberg is de hoogste berg van Namibië en is gelegen in het zuiden van Damaraland. Het mooiste moment om de Brandberg te bekijken is aan het eind van de middag, als de berg een gouden gloed krijgt door de laagstaande zon. Het lijkt dan even alsof de berg in brand staat, een goed moment voor foto’s.

Reizen naar Damaraland — Hoe kom je er?

Damaraland is gelegen ten noorden van de kustplaats Swakopmund en loopt helemaal door tot aan Etosha National Park. De beste manier om deze veelzijdige regio te ontdekken? Per 4x4 met een tent op het dak, zodat je ’s nachts kan stoppen op de meest idyllische kampeerplekjes. Neem ruim de tijd om dit indrukwekkende gebied te bekijken, want de afstanden zijn groot en de wegen doorgaans slecht.

Wil je meer weten over reizen naar Namibië? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Namibië

Andere bezienswaardigheden in Namibië

Alle bezienswaardigheden in Namibië

Namibië ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Damaraland ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Namibië.
Natuur & omgeving
9.3
Cultuur
7.8
Stranden
5.9
Steden
6.8
Eten & drinken
8.2
Activiteiten
9.1
8,0

Namibie, avontuurlijk kamperen in de pure natuur!

Namibië
23-02-2015

Namibie is een prachtig Afrikaans land met pure natuur en diverse landschappen! Ook fotografisch gezien is Namibie geweldig.

Ik bezocht Namibie in mei 2013. Om de kosten te beperken en zoveel mogelijk te genieten van de natuur heb ik een kampeersafari gedaan in een internationaal gezelschap. Ik vloog op Kaapstad om na enkele dagen in Kaapstad door te reizen naar Namibie. Vanuit Kaapstad vertrokken we richting Sederbergen met geweldige rotsformaties en vergezichten. Door Namaqualand rijden we vervolgens richting Oranjerivier. We zetten onze tenten op langs de oever van de rivier. Je kunt hier een mooie kanotocht maken!

Vanuit Oranjerivier zijn we doorgereden naar de Fish River Canyon (visrivierskloof). Na de Grand Canyon is dit de grootste kloof ter wereld en daarom een must see als je Namibie bezoekt. Zorg ervoor dat je voor zonsopkomst op het panoramapunt bent. De zonsondergang is daar werkelijk fantastisch! Helaas was ik in een groep, anders had ik nog een extra dag uitgetrokken om hier te wandelen en te genieten van deze prachtige canyon.

Hierna reden we richting het Namib Naukluft National Park. Dit park is bekend vanwege het verlaten woestijnlandschap en de hoge rode duinen. Hier heb ik als amateurfotograaf enorm naar uitgekeken omdat je hier werkelijk prachtige foto's kunt maken. De hoogtepunten van het Namib Naukluft National Park waren 'Dune 45' en 'Dodevlei'. Heel vroeg in de ochtend reden we naar Dune 45 om de hoge duin te beklimmen en vanuit daar te genieten van de zonsopkomst met uitzicht over de Sossusvlei en de prachtige roodgekleurde duinen. Het is een behoorlijke klim, maar je krijgt er een prachtig uitzicht voor terug. Denk wel aan bescherming voor je camera vanwege het opstuivende zand door de wind. Breng na Dune 45 zeker een bezoek aan Dodevlei, een witte kleivlakte bij de Sossusvlei met dode acacia's omgeven door de hoge duinen. Neem hier je tijd, je kunt er werkelijk prachtige foto's maken. Voor mij was dit een hoogtepunt van de reis en ik wil hier zeker nog een keer terug gaan en dan meer tijd nemen om echt te genieten van deze plek en foto's te maken.

Vanuit de woenstijn reden we vervolgens richting de stad Swakopmund. Onderweg moet je wel even stoppen bij de steenbokskeerkring. Toch een leuk aandenken om een foto te maken bij het bord. Stop net voor Swakopmund ook nog even bij Walvisbaai; hier vind je ontelbare Flamingo's. In Swakopmund kom je weer even in de bewoonde wereld. De stad ligt tussen de oceaan en de woestijn in. Je kunt genoeg activiteiten doen en even lekker uiteten of over het strand wandelen. Ik heb in Swakopmund een Township bezocht. Het is altijd indrukwekkend om te zien hoe de mensen daar leven en hoe blij de kinderen zijn met bijv. pennen of een ballon. We zijn ook bij mensen thuis geweest en hebben daar gegeten. Een aanrader!

We verlaten de stad en rijden weer het woestijnlandschap in richting Spitzkoppe. De granieten rotsformaties van Spitzkoppe vond ik erg bijzonder. De granieten 'eilandenberg' is ca. 700 miljoen jaar oud. We hebben tussen het graniet gekampeerd, bij het kampvuur gezeten, een wandeling gemaakt en de granieten rotsen beklommen. De zonsopkomst en -ondergang is hier prachtig! Ook kun je hier 's nachts de sterrenhemel mooi bewonderen omdat je echt middenin de natuur slaapt. Spitzkoppe was voor mij wederom een van de hoogtepunten van Namibie.

Na Spitzkoppe rijden we naar Outjo, de plek waar we de Himba-stammen ontmoeten. De Himba zijn nomaden en leven voornamelijk van hun vee. We mochten ook het schooltje in waar de kinderen les krijgen en tijdens speeltijd hebben we buiten in een kringetje met ze gedanst. Heel leuk om kennis te maken met dit bijzondere volk. Laten we hopen dat hun tradionele levenswijze in stand wordt gehouden en nog lang niet verdwijnt. De Himba is een typische bevolkingsgroep van Namibie. Een kennismaking met de Himba-stammen is daarom zeker een must als je het land bezoekt.

Na een stukje cultuur is het tijd voor het spotten van wildlife in Namibie: Etosha National Park. Het is een van de grootste wildparken van Afrika en bestaat voor een groot deel uit een zoutpan. Etosha betekent niet voor niets 'grote witte vlakte'.
We hebben in Etosha overnacht op 2 verschillende campings. Een hoogtepunt is dat je de avond en nacht door kunt brengen bij een waterpoel waar de kans groot is om olifanten, neushoorns, giraffen en andere dieren te spotten. Ik heb bijvoorbeeld op 1 avond een kudde olifanten, giraffen, een zwarte neushoorn en een jakhals tegelijk bij de waterpoel gezien! Echt heel bijzonder. Bij de andere waterpoel heb ik 's avonds meerdere neushoorns zien drinken en horen communiceren. Alleen al het horen van de geluiden, hoe neushoorns met elkaar communiceren, is zeer bijzonder.

Vanuit Etosha reden we vervolgens naar het eindpunt van onze reis: Windhoek, de hoofdstad van Namibie. Hier hebben we nog een stadswandeling gedaan en vanuit Windhoek ben ik vervolgens terug gevlogen naar Nederland.

De kampeersafari met Nomad (via Kras) was een onvergetelijke ervaring. Je moet wel elke dag je tent zelf opzetten en afbreken en afwassen, maar het mooie van kamperen is dat je altijd middenin de natuur bent en 's avonds lekker buiten rondom het kampvuur zit. Ik ga zeker terug naar dit geweldige land, maar dan niet meer georganiseerd zodat ik zelf kan bepalen hoeveel tijd ik op bepaalde plekken wil doorbrengen. Gedurende deze reis had ik de tijdsverdeling op bepaalde momenten namelijk graag anders gezien.

Kim Paffen
Gereisd met vrienden in May 2021
8,0

Onze rondreis door Namibië was ronduit TOP!

Namibië
03-03-2015

verschillende soorten duinen, prachtig! Etosha eveneens zeer mooi! Al met al de moeite waard!

Annemiek Velink van Schaik
Gereisd met partner in May 2021
9,0

Een geweldige bestemming

Namibië
02-04-2015

Een avontuurlijke 'over land'- reis met een truck door een diversiteit van landschappen: woestijn (Namib), canyons (Fish River & Sesriem)) moerasdelta (Etosha), onmetelijke zandduinen (Sossusvlei), de kust met 'dolfijnen excursie (Walvisbaai), bergen (Spitzkoppe Mountains) safari's in nationale parken (o.a. Etosha, Botswana), kano tochten door de Okavango delta, (en er met een vliegtuigje overheen vliegen). Kamperen in een geweldig land met veel verscheidenheid in cultuur en natuur
Kortom: de reis die minstens een maal in jeleven gedaan moet hebben!

Bert Meijer
Gereisd met partner in May 2021
7,3

Namibië voor natuurliefhebbers

Namibië
30-09-2015

Ik wilde graag op safari in Afrika, Zuid Afrika was het idee maar uiteindelijk voor Namibië gekozen. Geen spijt gehad van deze keuze. Het land biedt zoveel. Verschillende landschappen, veel activiteiten, en lekker en bijzonder eten. De wilde dieren in het wild zien is ook een must!

Jen
Alleen gereisd in May 2021
7,3

Namibië heeft prachtige wonderen van de natuur.

Namibië
30-09-2015

Geweldige natuurverschijnselen zoals de Sossusvlei, Dead Vlei, Fish River Canyon. Prachtige gebieden met heel veel wildlife zoals Etosha National Parc, Walvisbaai en Cape Cross. Ontmoet de prachtige mensen van de Himba en de Herero stammen.

Jetty van der Graaf
in May 2021