Damaraland

Damaraland

Fantastisch regio in Namibië

Damaraland is een fascinerende regio in het noorden van Namibië. Dit ruige gebied omvat een woestijnlandschap met indrukwekkende rotsformaties en hoge, puntige bergen. Je bekijkt er eeuwenoude rotstekeningen en bijzondere natuurverschijnselen, en kan er prachtig kamperen onder een heldere sterrenhemel.

Top reisorganisaties naar Namibië

Top reisorganisaties naar Namibië
Damaraland

Tijdens je rondreis door Namibië moet je ook zeker een bezoek hebben gebracht aan Damaraland, het thuis van Twyfelfontein, Spitzkoppe en het Versteende Woud. De regio is vernoemd naar haar inwoners: de Damara, het volk dat al vele honderden jaren in Namibië woont. In Damaraland maak je kennis met hun tradities, gebruiken en geschiedenis.

Petrified Forest

Het Petrified Forest, ofwel het Versteende Woud, is een bijzonder natuurverschijnsel waar eeuwenoude bomen in de loop der tijd zijn veranderd in fossielen. Hier loop je niet onder een groen bladerdak, maar over een open veld met hier en daar een versteende boomstam van tientallen meters lang. Sommigen zijn zó goed bewaard gebleven dat het bijna lijkt of de bomen nog leven. Onmogelijk, want naar schatting zijn de bomen zo’n 260 miljoen jaar oud en dat maakt de kolossale stammen nog veel interessanter. De grootste exemplaren zijn wel 30 meter lang en hebben een omtrek van 6 meter. Bekijk de stammen aandachtig en let ook op de jaarringen, die na al die tijd nog steeds kunnen vertellen hoelang de boom geleefd heeft.

Petrified forest
Petrified forest

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Spitzkoppe, Namibië
Spitzkoppe, Namibië

Spitzkoppe

Spitzkoppe is een puntige, granieten berg die zo’n 700 meter boven het omliggende platte landschap uitsteekt, ook wel bekend als de ’Matterhorn van Afrika’. Het staat bekend als een van de mooiste plekjes van heel Namibië en zeker als je er een nachtje blijft logeren is deze omgeving magisch mooi. Je vindt er enkele kampeerplekken en bungalows, maar voor het echte avontuur blijf je natuurlijk in de openlucht slapen. Zet je tent op tussen de rotsen en geniet van de ongerepte natuur. ’s Avonds kruip je bij een kampvuurtje en als het buiten aardedonker is, heb je een onvergetelijk uitzicht op de sterren en de Melkweg.

Twyfelfontein

Een van de hoogtepunten van een bezoek aan Damaraland is Twyfelfontein. Twyfelfontein is een prachtige vallei met grillige, roodbruine rotsformaties. Een waanzinnig gezicht, maar de echte publiekstrekkers zijn de honderden prehistorische rotstekeningen, gemaakt in grotten en ravijnen. In totaal vind je hier meer dan 2500 verschillende tekeningen van jagende bosjesmannen en dieren. Hoe oud de tekeningen precies zijn is onduidelijk, maar om deze bijzondere vondsten te behouden staat deze plek sinds 2007 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Twyfelfontein
Twyfelfontein

Twyfelfontein
Twyfelfontein

Lions Mouth

Onderweg naar Twyfelfontein kom je langs indrukwekkende rotsformaties, waaronder Lions Mouth. Deze rots lijkt vanuit een bepaalde hoek op een opengesperde leeuwenbek en is een populaire halte om even te pauzeren en een foto te maken.

Organ Pipes

Ook Organ Pipes is een rotsformatie die je bij Twyfelfontein gaat tegenkomen. Deze vier meter hoge rotswand is een prachtig voorbeeld van wat de natuur in de loop der eeuwen kan maken: een kloof van zo’n 100 meter met talloze zeshoekige pijlers in de kleuren oranje, bruin en geel. De bijzondere vormen zijn ontstaan na een vulkaanuitbarsting en hebben van een afstandje wel iets weg van een orgel. Weet je meteen waar de naam vandaan komt.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Damara Living Museum
Damara Living Museum

Damara Living Museum

Wil je meer weten over het leven van de lokale stammen in Damaraland? Dan moet je het Damara Living Museum zeker niet overslaan. In dit kleinschalige museum maak je kennis met de historie, tradities en cultuur van het Damaravolk, een van de oudste stammen van het land. Je kunt er een rondleiding krijgen van een lokale gids en een kijkje nemen in het leven van de Damara. Het Damara Living Museum ligt op 8 kilometer van Twyfelfontein en is goed te combineren met een bezoek aan de rotsschilderingen, Lions Mouth en Organ Pipes.

Wondergat

Wondergat is een zogenoemd zinkgat, een stuk land dat is ingestort, met een groot, gapend gat in de grond als gevolg. Het Wondergat is waarschijnlijk veroorzaakt door een ondergrondse rivier en is duizelingwekkend diep. Hoeveel meter precies is onbekend, want duikers hebben het nooit tot de bodem kunnen redden. Hier kun je een blik werpen op de binnenkant van moeder aarde, maar let wel goed op: er zijn geen hekken of waarschuwingsborden, dus wees heel voorzichtig als je bij de rand komt.

Wondergat
Wondergat

Brandberg, Namibië
Brandberg, Namibië

Brandberg

De Brandberg is de hoogste berg van Namibië en is gelegen in het zuiden van Damaraland. Het mooiste moment om de Brandberg te bekijken is aan het eind van de middag, als de berg een gouden gloed krijgt door de laagstaande zon. Het lijkt dan even alsof de berg in brand staat, een goed moment voor foto’s.

Reizen naar Damaraland — Hoe kom je er?

Damaraland is gelegen ten noorden van de kustplaats Swakopmund en loopt helemaal door tot aan Etosha National Park. De beste manier om deze veelzijdige regio te ontdekken? Per 4x4 met een tent op het dak, zodat je ’s nachts kan stoppen op de meest idyllische kampeerplekjes. Neem ruim de tijd om dit indrukwekkende gebied te bekijken, want de afstanden zijn groot en de wegen doorgaans slecht.

Populaire reizen naar Damaraland

Meer bezienswaardigheden in Namibië

Alle bezienswaardigheden in Namibië

Namibië ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Damaraland ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Namibië.
Natuur & omgeving
9.3
Cultuur
7.8
Stranden
5.9
Steden
6.8
Eten & drinken
8.2
Activiteiten
9.1
7,7

Het woeste Namibië

Namibië
Individuele rondreis met Riksja Travel
25-01-2017

Droge woestijnen, uitgestrekte wildernis en verlaten landschappen. Als je dit zo leest zou je waarschijnlijk denken dat je hier vooral niet naar toe moet gaan. Maar het tegendeel is waar. Namibië en Botswana zijn landen die juist spannend en avontuurlijk zijn om door heen te reizen. De reis die ik samen met mijn vrouw in april en mei 2014 heb gemaakt is een aaneenschakeling van hoogtepunten geweest. Een wandelsafari bijvoorbeeld bij het Naukluft park. Hier hebben wij een 'ontmoeting' met een cheeta’s. En dat is best wel spannend omdat we te voet zijn en niet door een auto beschermd worden. Of een olifant die besluit vlak voor onze auto de weg over te steken en zich ineens bedreigd voelt. Dit overkomt ons in het Moremi Game Reserve waardoor we een paar honderd meter achteruit moeten rijden. Er zijn genoeg filmpjes op Youtube te zien waarbij het wel misgaat en auto’s door olifanten aangevallen worden. De grens oversteken tussen Botswana en Zimbabwe is door de complete chaos en drukte een beleving op zich. Gelukkig voor ons worden de stempels in onze paspoorten door een gids geregeld. Ontmoetingen met traditionele volken als de Himba’s en Bushmen hebben indruk op ons gemaakt. Het is fascinerend om te zien hoe deze mensen met twee stokjes hout vuur maken of water uit wortels van planten halen. Eigenlijk zijn vier weken veel te kort om door Namibië en Botswana te reizen. We gaan zeker nog een keer terug naar voor meer mooi Afrikaanse avonturen.

Arthur Wittendorp
Gereisd met gezin in April 2014
8,5

Op zoek naar de big 5 in zuid afrika

Namibië
Individuele rondreis met NRV
09-01-2017

Afgelopen september hebben we een heerlijke reis gemaakt naar Zuid Afrika.
De gehele reis hebben we zelf samengesteld en alle locaties en huurauto ( Hyundai Tucson) uitgezocht. Omdat we al vaker in Zuid Afrika zijn geweest wilden we graag 3 weken in en om het Krugerpark en prive parken er om heen blijven om op ons gemak zo veel te kunnen safarien als we wilden. Heerlijk soms meer dan een uur met de auto blijven wachten bij een waterplas om te zien wat er allemaal komt badderen en drinken. Soms zijn we ook er een dag met een ranger op uit getrokken omdat die toch precies weten waar je moet zijn om zoveel mogelijk te zien. We hebben geslapen in de mooiste lodges en ook heerlijk gegeten. Onze lodges waren: Fly Inn logde Johannesburg, Entabeni Legend Lodges, Sefapane en Sefapane River Lodge, Timbavati, Crocodile Kruger en Hippo Hollow lodge. Stuk voor stuk aanraders. We verbleven overal 3 nachten. Vele herinneringen en foto's rijker moesten we helaas na 3 weken weer naar huis. Afrika wie omkijkt gaat terug !!!

Marianne Hens
Gereisd met partner in October 2014
8,5

Zuid-Afrika, Namibië, Botswana en Zimbabwe

Namibië
Groepsrondreis met FOX Vakanties
26-01-2016

Van Kaapstad naar de Victoria Falls. Veel beleefd, veel gezien, prachtige natuur en landschap. Geweldige reisleider die heel actief was om het ons naar de zin te maken.

Jan van der Borden
Gereisd met partner in October 2014
8,5

Kampeerrondreis door Zuid Afrika, Namibië en botswana

Namibië
Groepsrondreis met FOX Vakanties
20-01-2016

Hoogtepunten van Namibië, Dune 45. Sossusvlei en Deadvlei. Schitterend! etosha national park, ontzettend veel dieren gezien bij de waterholes. Spitzkoppe, back to basic zonder stromend water en buiten geslapen in een hele mooie omgeving. De Himba tribe. Gaaf en spannend om in Afrika in een tentje te slapen, je hoort snachts de dieren langs je tentje lopen!

Niki
Gereisd met partner in October 2015
9,0

Namibië, zoveel rust en ruimte

Namibië
Groepsrondreis met Sawadee
09-01-2016

Mijn rondreis door Namibië was als persoonlijke hoogtepunt de in the Namid Woestijnen, de Sossusvlei woestijn. Zo mooi, zo gloeiend rood, schitterend. In de zinderende hitte kom je aan bij Dunn 45. De allerbekendste vallei. Je kan erop doorlopen. Ik durfde niet, halverwege kwam ik weer terug. Had hoogtevrees. Het rulle zand maakt het stappen ook moeilijk ietwat. Maar wel een zeer prachtige reiservaring. De schitterende lodges. Zoveel natuur en rust, dat je echt bijna niemand ziet en lijkt het alsof het de onbewoonde wereld is! Ik zou deze reis aan een ieder aanraden om echt een keer geweest te zijn. Mijn reis was nog mooier, doordat de gids en chauffeur heel erg relax waren en vrij om stops in te lassen.

Nazrien Ozir
Alleen gereisd in April 2015

Wil je meer weten over reizen naar Namibië? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Namibië