Grand Canyon

Grand Canyon

Één van de mooiste natuurverschijnselen ter wereld

De Grand Canyon heeft roestbruine rotsen die reiken tot aan de horizon en de diepe ravijnen die worden gespleten door een kolkend blauwe rivier. Het is een landschap vol extremen en één van 's werelds mooiste natuurverschijnselen. De Grand Canyon moet je gewoon gezien hebben.

Top reisorganisaties naar Amerika

Top reisorganisaties naar Amerika
Grand Canyon

Het is een bekend plaatje: de uitgestrekte kloof met zijn duizelingwekkende afgronden. Aan de rand van de Grand Canyon liggen verschillende uitkijkpunten en vanaf daar heb je een fascinerend uitzicht over het gebied. Schuifel naar het randje van de kloof en laat je verbluffen door één van de meest spectaculaire natuurverschijnselen op onze aarde.

Natuurgeweld

De Grand Canyon is het resultaat van een indrukwekkend staaltje natuurgeweld. De enorme kloof is uitgeslepen door de woeste Colorado rivier. Doordat de bron van de rivier erg hoog ligt, stroomt het water sneller dan andere rivieren. In miljoenen jaren tijd heeft dat geresulteerd in een scheur in de aardkorst van ongeveer 1600 meter diep en 350 kilometer lang. Op het breedste punt liggen de noordelijke en zuidelijke rand maar liefst 29 kilometer uit elkaar.

North Rim en South Rim

Als je de Grand Canyon wil bezoeken wordt onderscheid gemaakt wordt tussen een zogenoemde North Rim en een South Rim. De zuidelijke 'rand' van de Canyon is het populairst. Hier kun je het hele jaar door de diepe ravijnen en adembenemende uitzichtpunten bezoeken. Het uitzicht is aan deze kant het mooist, de wandelpaden zijn in goede staat en je vindt er voldoende faciliteiten om te eten en te overnachten. Daar staat tegenover dat het hier behoorlijk druk is. Veel toeristen reizen naar dit deel van de Canyon en daarom is het vaak dringen bij de fotogenieke plekjes.

Grand Canyon lodge
Grand Canyon lodge

Grand Canyon, South Rim
Grand Canyon, South Rim

Het noorden van de Canyon wordt een stuk minder bezocht. Dit deel van het park is vanwege winters weer van half mei tot november te bezoeken. Hier rijden geen bussen vol toeristen, maar ben je helemaal alleen met de natuur. Je hoort de wind ruisen, de vogels fluiten en je kan er uren hiken zonder ook maar iemand tegen te komen. Wil je de North Rim bezoeken? Boek dan ruim van tevoren je accommodatie, want er zijn in dit deel van de Canyon maar weinig slaapplaatsen te vergeven.

Grand Canyon Village

Grand Canyon Village ligt in het zuidelijke deel van de Canyon. Met zijn bezoekerscentrum, parkeerplaatsen en winkels is het dorpje het startpunt van de meeste toeristen. Hier kun je vanaf uitzichtpunt Mather Point een eerste blik op de kloof werpen. Vanuit Grand Canyon Village vertrekken ook de gratis shuttlebussen.

Grand Canyon Village
Grand Canyon Village

Hermit Trail - Grand Canyon
Hermit Trail - Grand Canyon

Hermits Rest Route

In het westen van Grand Canyon Village begint de Hermits Rest Route. Deze tocht is 8 mijl lang en onderweg kom je verschillende uitkijkpunten tegen. Je kan de route in de wintermaanden met je huurauto rijden, in de rest van het jaar gaan shuttlebussen op en neer. Het is ook mogelijk om de route te voet te doen. Laat je in dat geval met de shuttlebus bij het eindpunt afzetten en loop de route in omgekeerde volgorde voor de meest rustige beleving. Bij het eindpunt van de route vind je ook het begin van de Hermit Trail, een pad dat naar de Colorado rivier leidt.

Desert View Drive

De Desert View Drive is een prachtige route die van het oosten van Grand Canyon Village tot de Desert View uitkijktoren – zo'n 40 kilometer verderop – loopt. De weg komt langs zes uitzichtpunten en een aantal picknickplaatsen. Onderweg kun je genieten van indrukwekkende panorama's en prachtige uitkijkjes op de roodbruine rotsen en de kronkelende rivier.

Desert View Drive, Grand Canyon
Desert View Drive, Grand Canyon

Desert View Drive, Grand Canyon
Desert View Drive, Grand Canyon

Innercanyon

Het uitzicht op de Grand Canyon is waanzinnig, maar een wandeling door de diepe ravijnen is ook een ware belevenis. Deze lager gelegen delen worden de Inner Canyon genoemd. Helemaal onderin de kloof baant de Colorado rivier zich met veel geweld een weg tussen de rotsen.

Het is mogelijk om via verschillende routes naar beneden af te dalen, maar houd er rekening mee dat de paden niet allemaal even goed zijn onderhouden en dat de klim omhoog loodzwaar is. Het is daarnaast onmogelijk om in één dag van boven naar beneden te lopen en weer omhoog te gaan. Regel daarom tijdig een slaapplaats in de Canyon. Bekende wandelroutes zijn de Bright Angel Trail en de South Kaibab Trail.

Innercanyon
Innercanyon

Grand Canyon helicopter
Grand Canyon helicopter

Reizen naar de Grand Canyon — Hoe kom je er?

Vanaf Amsterdam Schiphol vliegt Lufthansa met één overstap voor € 560 naar Las Vegas. Je doet er minstens 15 uur over. KLM heeft acht keer per dag vluchten naar Las Vegas. Retourtjes met een overstap beginnen beginnen bij € 784. Je zou ook via Phoenix kunnen reizen. Voor een retourtje Amsterdam-Phoenix betaal je bij KLM € 680. Reizen met Lufthansa kan een paar tientjes schelen: Vanaf € 589 voor vlucht met overstap.

De luchthavens van Las Vegas en Phoenix liggen op een halve dag rijden van het zuidelijk deel van de Canyon. Vanaf Las Vegas kun je ook met een georganiseerde bustour of per Trans Canyon Shuttle bij de Grand Canyon komen.

Eenmaal in het park vertrekken vanaf Grand Canyon Village meerdere keren per dag shuttlebussen. De bussen zijn gratis en je kan kiezen uit drie verschillende routes. In het hoogseizoen rijden ze af en aan. Het is ook mogelijk om de kloof vanuit de lucht te bekijken: vanuit een helikopter of klein vliegtuigje heb je de mooiste uitzichten.

Een bezoek aan de Grand Canyon is goed te combineren met een rondreis (roadtrip!) langs bijvoorbeeld Bryce Canyon en Yosemite National Park.

Grand Canyon kaart
Grand Canyon kaart

Populaire reizen naar Grand Canyon

Blogs over Grand Canyon

· Laurens Taekema
Rondreis Noord-Amerika: Bekijk reizen (+tips)
Een rondreis door Noord-Amerika, wat een geweldig plan! Maak een reis naar Amerika, Canada of Mexico. Maar hoe begin je te plannen en waar gaat je reis naartoe? We helpen je alvast een handje mee met wat handige tips en een paar voorbeeld routes. Lees mee!
· Suzanne van Duijn
Havasu Canyon: Spectaculair zijravijn van de Grand Canyon
Wat krijg je als je de Grand Canyon combineert met turkoois water? Juist ja, de Havasu Canyon. De moeite waard als je in het zuidwesten van de USA bent!!
· Suzanne van Duijn
Wandelen in de Grand Canyon: De 5 mooiste routes en hikes
Je beleeft de Grand Canyon in Arizona pas écht tijdens één van deze vijf wandeltochten. Let's hike!

Meer bezienswaardigheden in Amerika

Alle bezienswaardigheden in Amerika

Beoordelingen van Grand Canyon

De Grand Canyon ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl en gebaseerd op hun ervaringen tijdens hun rondreis Amerika en bezoek aan Grand Canyon.
10

Super mooie ervaring

Amerika
Grand Canyon
15-12-2019

We zijn onder begeleiding van een gids in een klein busje met 12 personen een hele dag rondom de Grand Canon geweest. Eten en drinken was inbegrepen. Deze gids bracht ons op de wat rustigere plekken. Hij had een verrekijker bij zich en liet ons details zien van voormalige rotswoningen en de Colorado River. Aan het einde van de dag bracht hij ons naar een plek waar zich vaak condors begeven. Wij zagen er veel die dag. We hadden geluk. Er was ook een nest met een jong dat daar tegen de wand van de rots zat. De gids was een hele leuke man met veel humor. Een dag om nooit te vergeten. Geweldige ervaring!

Nanette Lemmens
Gereisd met gezin
10

America reizen

Amerika
Grand Canyon
07-10-2019

HEB ZELF EEN RONDREIS GEMAAKT IN AMERICA LAS VEGAS LOS ANGLES SAN FRACISCO EN DE BEROEMDE ROTS ALCATRAS EN NOG VELE ANDERE . HET IS EEN WONDERMOOI LAND

VAN CUTEM SYLVIE
Gereisd met vrienden
8,0

Grand Canyon

Amerika
Grand Canyon
02-02-2017

Erg gaaf om dit een keer gezien te hebben. Mijn tip: zoek ruim voor de zonsondergang een plekje op en kijk hoe de zonder onder gaat, erg gaaf om te zien.

Japke Nijholt
Gereisd met partner
9,0

Indrukwekkend

Amerika
Grand Canyon
22-01-2017

Wat een hoogte, wat een diepte! Geweldig genoten van dit NP. Het kost een hoop dollars, maar ga zeker voor een helikopter vlucht. Vanuit de lucht zie je pas echt hoe kolossaal dit NP is!

Marieke
Gereisd met partner
9,0

Thunderstorms & sunset

Amerika
Grand Canyon
16-10-2016

We waren er in mei 2015 met onze kids (toen 4 en 10 jaar), hoe indrukwekkend om daar bij Hopi Point de zon onder te zien gaan en 5 condors in de schemering te zien vliegen! We hebben 1 hele dag zonovergoten (maar fris) weer gehad, voor de rest onweer, hagel en 's nachts was het slechts 2 graden! :-) Met de kids waren de buslijnen erg handig! Met de trein hadden we ook wel gaaf gevonden trouwens (Grand Canyon Railway vanuit Williams, met een RV campground ernaast).

Nathalie
Gereisd met gezin

Wil je meer weten over reizen naar Amerika? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Amerika