New York

New York

The city that never sleeps

New York is de stad van de hoogste wolkenkrabbers, de grootste winkels, de beste musea en de hipste restaurants. New York overtreft alles, en daarom moet je deze geweldige stad minstens één keer in je leven gezien hebben.

New York

New York is een overweldigende metropool waar op elke hoek van de straat wel iets valt te beleven. Neem de lift naar het topje van het Empire State Building, bekijk een voorstelling op Broadway, ga winkelen in het Meatpacking District en neem een kleine pauze in Central Park. Wat je ook doet, in New York kun je je makkelijk een paar weken vermaken met shoppen en sightseeing.

Empire State Building

Eén van de meest herkenbare gebouwen van New York is het enorme Empire State Building. Met zijn 381 meter torent hij hoog boven de andere wolkenkrabbers uit. Het pand uit 1931 was zelfs lange tijd het hoogste gebouw ter wereld! Als je in de buurt bent dan moet je echt even omhoog naar een van de twee observatieplatforms op de 86e en 102e verdieping. Vanaf hier heb je een werkelijk fantastisch uitzicht over de skyline van de stad.

Vind je de wachttijd te lang? Een alternatief is de bovenste verdieping van het Rockefeller Center. De rijen zijn hier niet alleen korter, je hebt ook nog eens een perfect uitzicht op het Empire State Building zelf én je kan ongehinderd over Central Park kijken.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Central Park

Central Park is misschien wel het beroemdste park ter wereld. Elk jaar komen hier maar liefst vijf keer meer bezoekers dan bij de Grand Canyon. Het park meet 1 bij 4 kilometer en vormt een enorme groene zone temidden van de wolkenkrabbers en stedelijke bebouwing van Manhattan.

Je hebt er kilometerslange fiets- en wandelpaden, groene ligweides, prachtige vijvers en overal springen eekhoorntjes in het rond. Langs de rand van het park vind je een aantal interessante musea, en in het park zelf is een dierentuin, een schaatsbaan en zelfs een kasteel. In het weekend en met mooi weer trekken New Yorkers in groten getale naar het park om er te sporten of te luieren, en je kunt maar beter een voorbeeld aan ze nemen. Geniet van alle rust en waan je even in de vrije natuur.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Times Square

Times Square is een bezienswaardigheid op zich. Het wereldberoemde plein wordt gedomineerd door enorme billboards, wolkenkrabbers, knipperende neonverlichting en voorbijrazende gele taxi’s. Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat is het hier een en al bedrijvigheid. Het plein wordt omringd door winkels van bekende modeketens, bioscopen, theaters en een heleboel hotels. Loop zeker even een rondje en vergaap je aan alle lichtjes en hectiek op het meest bekende stukje van New York.

Sportwedstrijd

Een Amerikaanse sportwedstrijd is niet te vergelijken met een Nederlandse. Hier wordt niet alleen een sportieve pot basketbal of honkbal gespeeld, er is ook een compleet spektakel eromheen. Denk aan cheerleaders die voor, tijdens en na de wedstrijd het publiek opzwepen, een malle mascotte en een flamboyante presentator die de wedstrijd aan elkaar praat. Ook het publiek krijgt de aandacht, en dat maakt de wedstrijd ook een feestje voor wie niet per sé van sport houdt.

Koop kaartjes voor bijvoorbeeld een honkbal, basketbal of American football wedstrijd en moedig vanaf de kant de mannen van de beroemde Yankees, Knicks of Giants aan.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Shoppen in New York

New York is een modestad pur sang en een waar paradijs op het gebied van winkelen. Je vindt hier niet alleen duizenden winkels, de prijzen zijn ook nog eens een stuk lager dan in Nederland. Van kleding tot keukenaccessoires, en van de nieuwste gadgets tot boeken of kunst, in New York ga je ongetwijfeld wat moois vinden. Waar je precies moet zijn? De bekende ketens hebben vrijwel allemaal een winkel op Broadway, voor de chique modehuizen moet je op Fifth Avenue zijn, in Soho, NoLita en het Meatpacking district vind je de leukste boetieks, en Williamsburg is dé plek voor unieke tweedehands kleding.

Broadway

De plek waar de straat Broadway kruist met Times Square is het epicentrum van de Amerikaanse theaterwereld. Hier vind je enorme schouwburgen, theaterzalen en kleine podia waar avond aan avond bekende toneelstukken en musicals worden opgevoerd. Voor menig acteur is een rol in één van die producties het hoogst haalbare binnen zijn carrière, en dus zul je hier bekende gezichten tegenkomen. Geniet van klassiekers als Les Miserables of The Phantom of the Opera, bekijk de toneeluitvoeringen van Disney's Aladdin en The Lion King, of ga op de voorste rij zitten bij een klein opgezette Off-Broadway voorstelling.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

One World Trade Center

Na de aanslag op de Twin Towers zat er jarenlang een pijnlijk gat in de skyline van New York. Hoewel dat gat nooit helemaal kan worden gedicht, wordt de skyline sinds enkele jaren toch weer als vanouds gedomineerd door het World Trade Center-complex. De gloednieuwe Freedom Tower (officieel: One World Trade Center) is 546 meter hoog en daarmee het hoogste gebouw van New York. Net als in de Twin Towers is er een observatorium op 387 meter hoogte. De snelste liften van Amerika nemen je in minder dan 60 seconden mee naar de honderdste verdieping, vanwaar je een panoramisch uitzicht hebt over de stad.

9/11 memorial

De datum 11 september 2001 staat in ieders geheugen gegrift, en op verschillende plekken in de stad wordt wordt nog steeds even stilgestaan bij deze rampzalige dag. Het 9/11 memorial is de indrukwekkende gedenkplek voor de slachtoffers. Op de plaats waar ooit de Twin Towers stonden, zijn nu twee enorme waterbakken met rondom de namen alle 2700 slachtoffers. Het onder de grond gelegen museum moet de herinnering aan de ramp levend houden. In de verschillende ruimtes vindt je foto's, voicemails, wrakstukken van de vliegtuigen en bezittingen van slachtoffers.

Bezoek trouwens ook St. Paul's Chapel, vlakbij het memorial. Hier werden in de dagen na de aanslag uitgeputte brandweermannen opgevangen en verzorgd. In de kerk staan nog een paar veldbedden en zijn foto's en dankbrieven opgehangen. Een indrukwekkend eerbetoon.

Vrijheidsbeeld

Een bezoekje aan New York is natuurlijk niet compleet zonder een blik te hebben geworpen op het iconische Vrijheidsbeeld op Liberty Island. Niet alleen het symbool van New York, maar van heel de Verenigde Staten. Het nabijgelegen Ellis Island was in de 19e en 20e eeuw de toegangspoort tot Amerika, en het Vrijheidsbeeld was vrijwel het eerste dat migranten van het land te zien kregen.

Voor een bezoek aan het Vrijheidsbeeld moet je de ferry vanaf Lower Manhattan nemen. Het is aan te raden om vooraf kaartjes te kopen wanneer je ook daadwerkelijk het monument wilt betreden, ze zijn namelijk vaak uitverkocht. Geen zin, tijd of geld voor een uitgebreide tour? De ferry naar Staten Island is gratis en vaart er praktisch langs. Vanaf de boot heb je een mooi uitzicht op Liberty Island en de skyline van Manhattan. Heen en terug duurt ongeveer anderhalf uur.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Williamsburg

De laatste jaren is het hippe Williamsburg in Brooklyn een onmisbare halte geworden op een reis langs New York's leukste buurten. In deze bruisende wijk struikel je over de koffiebarretjes, kringloopwinkels en kleine cafeetjes. In het weekend kun je - samen met de rest van hip New York - op zoek naar vintage vondsten op de Brooklyn Flea, en proef je de experimentele creaties van lokale chefs op de nabijgelegen markt Smorgasburg. Ook leuk: Een rondleiding krijgen door de Brooklyn Brewery, Brooklyn's lokale bierbrouwerij.

Musea

In New York vind je honderden musea en culturele instituten. Enkele van de meest toonaangevende musea ter wereld bevinden zich in Manhattan, en daar moet je er zeker ééntje van hebben gezien. Wie van kunst houdt mag in ieder geval het Metropolitan Museum of Art niet overslaan. Hier vind je meer dan twee miljoen verschillende werken, waaronder schilderijen van Rembrand en Vermeer. Ook in het Museum of Modern Art en in het Guggenheim Museum is op kunstgebied genoeg te zien, al ligt hier meer de nadruk op de moderne en hedendaagse kunst. Ook leuk: Het American Museum of Natural History heeft een aantal fantastische tentoonstellingen over de prehistorie en het ontstaan van de aarde: je kunt er skeletten van dinosaurussen bekijken, de levensechte poppen van uitgestorven dieren bewonderen en het beroemde Hayden planetarium bezoeken.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

The High Line

Ten westen van het hippe Meatpacking District begint The High Line. Dit park is aangelegd op een voormalig treinviaduct en bevindt zich tien meter boven de grond. Het park loopt van Gansevoort Street tot West 34th Street, en is een heerlijke plek om op warme dagen te wandelen. In het zuiden zit je vlakbij het gezellige Chelsea Market. In deze voormalige koekjesfabriek zijn nu allemaal kleine, hippe restaurantjes gevestigd, en is dus een uitstekende plek om bij te tanken na de wandeling.

China Town

In Chinatown waan je je even in een willekeurig achterafbuurtje in Shanghai. Bejaarde Chinese mannetjes spelen buiten op straat Mahjong en het straatbeeld wordt gedomineerd door knusse eethuisjes en winkeltjes vol oosterse producten. Een bijzondere gewaarwording, en des te leuker is het om hier een rondje te lopen en een hapje te eten. Maar pas op, je kunt zomaar thuiskomen met een blikje Chinese thee of een immer zwaaiende gelukskat.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Reizen naar New York — Hoe kom je er?

Vanaf Amsterdam Schiphol is het ruim acht uur vliegen naar New York. Vliegmaatschappijen KLM, Delta Airlines en United Airlines hebben een directe verbinding met de Big Apple en de prijs voor een rechtstreeks retourtje begint bij € 500.

New York heeft drie internationale vliegvelden: Newark, John F. Kennedy en La Guardia. Allen liggen best een eindje buiten Manhattan, maar gelukkig rijden er pendelbussen en taxi’s vanaf Newark en La Guardia, en kun je vanaf JFK ook de airtrain nemen.

Eenmaal in Manhattan reis je het snelst met de metro. Het ondergrondse netwerk zit goed in elkaar, en hoewel de afstanden groot zijn, ben je relatief snel op je bestemming. Aan taxi’s natuurlijk ook geen gebrek in New York. Het enige wat je hoeft te doen is je hand op te steken voor een ritje in de bekende gele taxi’s.

ESTA

Tegenwoordig dien je in het bezit te zijn van een ESTA als je naar Amerika wilt reizen. Dit is een elektronische reistoestemming die gekoppeld wordt aan je paspoort(nummer). Een ESTA is twee jaar geldig, tenzij je paspoort vervalt in deze periode. Hiermee mag je 90 dagen achtereen verblijven, mits je kunt aantonen dat je Amerika weer gaat verlaten. Ook wanneer je alleen een tussenstop in Amerika hebt moet je (online) een ESTA aanvragen. Een ESTA vraag je tenminste 72 uur van te voren aan, gezien de Amerikaanse overheid zo lang kan doen over de beoordeling van je aanvraag. Het is aangeraden om het ESTA aan te vragen alvorens er een reis wordt geboekt. Mocht de aanvraag onverhoopt afgewezen worden, dan is het mogelijk om via de Amerikaanse ambassade een visum aanvragen. Houd er dan wel rekening mee dat hier enkele weken overheen gaan.

Wil je meer weten over reizen naar Amerika? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Amerika

Populaire Rondreizen naar New York

Blogs over New York

· Suzanne van Duijn
30 redenen waarom jij (weer) een stedenreis New York moet plannen
New York City is altijd een goed idee, maar als je een reden nodig hebt, hebben wij er 30 voor je!
· Suzanne van Duijn
10x De beste hotel tips voor New York City
New York, the city that never sleeps! Maar tijdens je verblijf in New York zul je ongetwijfeld zelf wel af en toe even lekker willen slapen. Gelukkig zijn er genoeg hotels om uit te kiezen in The Big Apple.
· Suzanne van Duijn
Filmpje: New York zoals je het nog niet eerder zag
Ontdek ‘the city that never sleeps’ vanuit verbluffende nieuwe oogpunten. New York, New York! 

Andere bezienswaardigheden in Amerika

Alle bezienswaardigheden in Amerika

Beoordelingen van New York

De New York ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl en gebaseerd op hun ervaringen tijdens hun rondreis Amerika en bezoek aan New York.
10

Geweldige stad

Amerika
New York
23-10-2015

New York, wat een absolute topstad!! Ik ben er nu 3 keer geweest, waarvan één keer voor de New York Marathon. Maar het blijft een stad waar je elke keer dat je er komt weer nieuwe dingen ontdekt. New York is met recht The City That Never Sleeps: er is altijd wat te beleven! En er is zo veel te zien dat je je er met gemak een tweetal weken kunt vermaken. Times Square blijft elke keer weer super om overheen te lopen..net als de Brooklyn Bridge. Ook de andere wijken (boroughs) zijn het bezoeken waard (Brooklyn en Queens). Geweldig!

Laurens
Gereisd met partner
10

Heimwee

Amerika
New York
04-01-2016

Afgelopen april naar new york geweest en nog iedere dag heimwee gehad, een zeer bijzondere reis waar ik ook ten huwelijk ben gevraagd! We zitten nu al 3 dagen te zoeken naar de ultieme huwelijksreis en komen er maar niet uit!

Nikki Pigmans
Gereisd met partner
10

7 Dagen New York

Amerika
New York
04-01-2016

New York is een heel bijzondere stad. Zoals je het op t.v. in diverse films ziet, zo is het ook.
De bezienswaardigheden zijn indrukwekkend, en alles is hoog, groot en bijzonder.
Indrukwekkend is het 9/11 memorial en het uitzicht vanaf het Empire State building.
Leuk is het om een fietstocht door Central park te maken. Times Square is heerlijk om naar al die mensen te kijken.
Met de hop on /hop of bus zie je een groot gedeelte van Manhattan.En een honkbalwedstrijd meemaken van de NY Yankees ,dat mag je eigenlijk niet missen.
De stad heeft een geweldige sfeer.
Velma Kloos
Gereisd met partner
9,0

9 dagen New York

Amerika
New York
04-01-2016

Mijn partner en ik zijn in september 9 dagen naar New York City geweest.
Dit was echt een droomreis, echt een aanrader voor iedereen!
Als je alle bezienswaardigheden en de stad op je gemak wilt zien dan zijn 9 dagen lang genoeg.
Hotel Wolcott is een aanrader qua budget, top locatie nabij Empire state building en is een van de weinige hotels waarbij je in de ochtend koffie/thee en een muffin kunt pakken.
Wij hebben alle dagen alles gelopen wel af en toe de hop on hop off bus gepakt, maar het lopen is een aanrader omdat je zo het meeste van de stad mee krijgt. Ik zou wel aantal paar schoenen mee nemen!
Wij hebben van te voren al kaartjes gekocht voor de hop on hop off bus, helikoptervlucht en New York City Pass.
Dit was zoiezo ideaal om al in huis te hebben en het was veel voordeliger dan het daar te kopen.
De New York City Pass is een aanrader omdat je in 9 dagen op je gemak 6 attracties kunt doen o.a.:
Top of the rock, Empire state building op, American museum of national history, Moma, 9/11 museum en boottocht langs Vrijheidsbeeld en Ellis Island. Ik zou u aanraden om dit alles ook echt te gaan zien en te beleven, vooral het 9/11 museum zal u echt gaan raken. Maar ook niet te vergeten zijn Central Park, Times Square en de Brooklyn Bridge.
De helikoptervlucht was wel een mooie ervaring, maar ik vond het achteraf best veel geld voor de snelle rit.
Als u ook in de avond een keer bij een bekend restaurant wilt eten dan is het een aanrader om voor uw vakantie al een dag en tijd vast te zetten, dit moesten wij ook namelijk doen bij het Hard Rock Café.
Ik heb eigenlijk niet veel nadelen te noemen, want er waren zoveel voordelen :)
Als u twijfelt om te gaan, gewoon doen je krijgt er geen spijt van!

Chantal van Dongen
Gereisd met partner
10

Citytrip New York

Amerika
New York
05-01-2016

Samen met een vriendin ben ik 5 dagen in New York geweest in mei 2015. Het weer was in deze periode erg aangenaam en bijna zomers te noemen. New York zelf is een indrukwekkende stad waar je je ogen uitkijkt. De meeste bekende attracties zijn lopend te bezoeken, maar wil je iets verder naar bijvoorbeeld de Brooklyn Bridge, dan is de metro hiervoor een uitstekend transportmiddel. Bezoek Times Square en Rockefeller Center, maar vergeet ook zeker een middag wandelen en relaxen in Central Park niet. Neem een reisgids mee voor wat extra informatie. De Lonely Planet Pocket Guide had ik mee en heb ik tijdens deze week ook veel gebruikt. Na een week heb je de meeste bekende highlights wel gezien van de stad, dus een vervolg bezoek voor de minder bekende delen van de stad staat zeker op mijn verlanglijstje.

Esther Berden
Gereisd met vrienden