Mount Rushmore

Mount Rushmore

Een monument van formaat

Een van de indrukwekkendste iconen van de Verenigde Staten is zonder twijfel Mount Rushmore. Dit nationale monument is gelegen in de Black Hills in South Dakota en omvat een reusachtig granieten kunstwerk met de portretten van vier Amerikaanse presidenten: George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt en Abraham Lincoln.

Top reisorganisaties naar Amerika

Top reisorganisaties naar Amerika
Mount Rushmore

Je hebt vast wel eens foto’s gezien van het bijzondere monument Mount Rushmore. Vier reusachtige portretten die met veel geduld uit een enorme bergwand zijn gehakt. Het is een van de hoogtepunten van de staat South Dakota en als je een béétje in de buurt bent, mag je deze plek niet overslaan.

Geschiedenis

De geschiedenis van Mount Rushmore gaat terug tot het jaar 1923, toen men het toerisme in de staat South Dakota wilde stimuleren met een nieuwe attractie. Het plan was om grote portretten uit een rotswand te hakken en het kunstwerk moest symbool staan voor de Verenigde Staten. Gevierd beeldhouwer Gutzon Borlum kwam met het idee om vier (voormalige) Amerikaanse presidenten te portretteren en koos voor de populaire George Washington en Abraham Lincoln en voegde daar later Thomas Jefferson en de toenmalig regerend president Theodore Roosevelt aan toe. Hun rol in de geschiedenis van Amerika was doorslaggevend in zijn keuze. Mount Rushmore trekt tegenwoordig miljoenen bezoekers per jaar, dus het doel om meer mensen naar South Dakota te trekken is zeker bereikt.

Mount Rushmore, Verenigde Staten, USA
Mount Rushmore, Verenigde Staten, USA

Mount Rushmore, Verenigde Staten, USA
Mount Rushmore, Verenigde Staten, USA

Constructie van Mount Rushmore

Het duurde jaren om het reusachtige monument te construeren. Van 4 oktober 1927 tot 31 oktober 1941 werd met man en macht gewerkt aan het kunstwerk. Zo’n 400 arbeiders waren 14 jaar in de weer met dynamiet, drilboren en beitels om in totaal zo’n 400 ton graniet van de berg halen. In het begin werd vooral dynamiet gebruikt, maar voor de details moest er handwerk aan te pas komen. Een loodzware taak, want werknemers moesten elke dag 700 trappen beklimmen en extreme weersomstandigheden doorstaan. Al bungelend aan de granieten rotswanden kregen ze te maken met verzengende hitte, harde wind en ijzige kou. Na zeven jaar werd het eerste sculptuur onthuld en in 1941 was het monument voltooid. Beeldhouwer Borlum heeft daar overigens niets meer van meegekregen, hij overleed een half jaar voor de oplevering.

Het monument

Het resultaat van de jarenlange inspanning mag er zijn, want Mount Rushmore wordt gerekend tot een van de grootste iconen binnen de Amerikaanse cultuur. En dat mag je vrij letterlijk nemen, want het monument is reusachtig groot. Elk hoofd heeft een hoogte van zo’n 182 meter en die overweldigende afmetingen dringen pas echt goed tot je door als je er recht voor staat. Vanaf het Grand View Terrace kun je alles perfect zien. George Washington heeft de meest prominente plek op de berg, vanwege zijn rol als grondlegger van de Amerikaanse democratie. Rechts van hem bevindt zich Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt ligt wat dieper in de berg en het rijtje wordt afgesloten met Abraham Lincoln. Als je meer wilt weten over de achtergrond van het monument dan kun je een audiotour huren bij het informatiecentrum.

Mount Rushmore, Verenigde Staten, USA
Mount Rushmore, Verenigde Staten, USA

Mount Rushmore, Verenigde Staten, USA
Mount Rushmore, Verenigde Staten, USA

Mount Rushmore, Verenigde Staten, USA
Mount Rushmore, Verenigde Staten, USA

Lincoln Borglum Visitor Centre

Het Lincoln Borglum Visitor Centre is gelegen beneden het Grand View Terrace uitkijkpunt en huist twee theaters, een museum en boekwinkel. Als je klaar bent met het bewonderen van het monument is het de moeite waard om hier een bezoekje aan te brengen. In het museum kom je namelijk meer te weten over de missie van Gutzon Borglum en met welke middelen het monument precies tot stand is gekomen. Er wordt elke 20 minuten een film vertoond die de geschiedenis perfect samenvat.

Sculptor’s Studio

De Sculptor’s Studio was de plek waar beeldhouwer Guzton Borglum van 1939 tot 1941 aan het werk was. Tegenwoordig kun je er luisteren naar de verhalen van parkrangers, die veelal zijn toegespitst op de werkzaamheden op de berg. Hier leer je over de technieken en instrumenten die zijn gebruikt om dit bijzondere kunstwerk te construeren. Daarnaast kun je er ook een schaalmodel (1:12) van Mount Rushmore bewonderen.

Mount Rushmore, Verenigde Staten, USA
Mount Rushmore, Verenigde Staten, USA

Mount Rushmore, Verenigde Staten, USA
Mount Rushmore, Verenigde Staten, USA

Keystone

Uitvalsbasis voor een bezoek aan Mount Rushmore is het nabijgelegen stadje Keystone. Hier vind je enkele bekende hotelketens en betaalbare motels waar je de nacht kan doorbrengen. Mount Rushmore is de belangrijkste bestaansreden van het stadje, dus je vindt er genoeg voorzieningen voor toeristen. Karakter mist deze plek echter wel, dus als je op zoek bent naar een iets levendigere uitvalsbasis kun je beter een slaapplaats zoeken in Rapid City, een half uur verderop.

Reizen naar Mount Rushmore — Hoe kom je er?

Het indrukwekkende Mount Rushmore is gelegen in de Amerikaanse staat South Dakota en de snelste manier om er te komen is via Rapid City Regional Airport. Deze luchthaven heeft dagelijks verbindingen met enkele grote steden in de Verenigde Staten, waaronder Denver, Chicago en Las Vegas. Aldaar kun je een auto huren en via Route 16 in drie kwartier naar Mount Rushmore rijden.

Ben je van plan om langere tijd in dit gebied te blijven, dan kun je overnachten in een hotel in de buurt. Toegangspoort tot het monument is het kleine stadje Keystone, dat zo’n tien minuten verderop ligt.

Populaire reizen naar Mount Rushmore

Meer bezienswaardigheden in Amerika

Alle bezienswaardigheden in Amerika

Amerika ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Mount Rushmore ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Amerika.
Natuur & omgeving
8.9
Cultuur
7.8
Stranden
7.5
Steden
8.7
Eten & drinken
8
Activiteiten
8.8
8,4

Geweldig land

Nederland
Camperreis
07-09-2022

Wij maakten een camperrondreis door Amerika van 5 weken. Onvergetelijk! Wat een fantastische landschappen en we hebben zo veel leuke mensen ontmoet. Las Vegas leuk om eens meegemaakt te hebben, maar de natuurgebieden hebben ons het meeste kunnen bekoren. Fantastische reis gehad en een ervaring om nooit te vergeten!

Mary en Ed
Gereisd met partner
8,7

Adembenemende rondreis door West-Amerika!

Amerika
12-02-2017

Wow wat een reis! Wij hebben 3,5 week echt onze ogen uitgekeken tijdens die rondreis per camper!
De helicoptervlucht boven de Grand canyon was super indrukwekkend, ook al die mooie natuurparken als Bryce, Sedona en Sequioa waren ontzettend gaaf. De zon die rond het middaguur in de antilope canyon naar binnen komt vallen was een adembenemend gezicht. Verder de steden San Francisco is een wereldstad waar alles kan en ontzettend mooi is!
Los Angeles is ook heel erg de moeite waard met de mooie stranden en de fantastische omgeving.

Karin van Hameren
Gereisd met partner in June 2016
7,8

Ruwe,mooie natuur , vooral de canyons en de woestijn. Daarnaast de luxe van Las Vegas en Hollywood en niet te vergeten San Francisco, San Diego en Los Angeles

Amerika
Groepsrondreis met Kras Reizen
11-02-2017

Rondreis per bus met toch veel vrije tijd om de dag zelf in te vullen.
Veel gewandeld in de canyons en de grote steden bezocht waar op elke straathoek wel iets te beleven valt.
Ook Las Vegas was de moeite waard. Echt een aanrader ( ik had dit niet zo verwacht).
Kortom, het was echt de moeite waard.

Angèle Cleeren
Gereisd met partner in May 2021
8,7

Schitterende rondreis door zuid-west amerika

Amerika
Fly-drive met TUI
11-02-2017

Zuid-West amerika is de perfecte combinatie tussen natuur en steden. Extreem mooie national parken en geweldige steden zoals LA ( vooral de kust) en San Francisco. Aanraders zijn de panorama trail in Yosemite, Angels Landig in Zion, Queens garden in Bryce en Rim to Rim (Bright angel - South Kaibab) bij de Grand Canyon

Niels
Gereisd met partner in September 2015
9,6

Washington - New York

Amerika
Individuele rondreis met TUI
07-02-2017

Prachtige eerste kennismaking met Amerika. Twee totaal verschillende maar minstens even boeiende steden bezocht. Allebei bruisende steden waar op elk plein of elke straathoek wel iets te beleven valt en dat naast het rijke aanbod aan monumentale bezienswaardigheden. Door deze reis heb ik zin gekregen om meer steden / landen te gaan ontdekken. Voor ons geen all-in zwembadvakanties meer, deze steden hebben mij overweldigd!

Everaert
Gereisd met gezin in April 2014

Wil je meer weten over reizen naar Amerika? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Amerika