Bryce Canyon

Bryce Canyon

Unieke geologische rotsformaties

Het Bryce Canyon National Park is een bijzondere geologische verschijning. De omgeving is gevuld met duizenden roestbruine rotsformaties en de uitzichten zijn fenomenaal. Bryce Canyon is absoluut uniek in zijn soort en behoort tot de hoogtepunten van een reis door de Verenigde Staten.

Top reisorganisaties naar Amerika

Top reisorganisaties naar Amerika
Bryce Canyon

Ondanks zijn naam is Bryce Canyon geen ’echte’ canyon. Het grillige landschap met zijn bijzondere hoodoos werd niet uitgesleten door regenval en water, maar is ontstaan door een combinatie van winderosie, watererosie en ijserosie. De voornamelijk uit kalk- en zandsteen bestaande formatie wordt daardoor langzaam omgetoverd tot een uniek landschap vol zogenaamde aardpiramides (hoodoos) in tal van kleurschakeringen. Bryce Canyon is hierdoor dan ook een heel ander park dan de Grand Canyon.

Route 63

Bryce Canyon heeft één toegangspunt, aan de noordzijde van het park. Vanaf daar loopt de hoofdweg UT-63, Route 63, helemaal door tot het zuidelijkste uitzichtpunt bij Rainbow Point. Op dit stuk van 18 mijl ligt een vijftiental uitzichtpunten vanwaar je prachtig kunt uitkijken over het kleurrijke amfitheater, de valleien en de duizenden hoodoos. Let wel op: Alle uitzichtpunten liggen aan de oostkant van de weg. Vanwege het drukke verkeer is het daarom het handigst om helemaal door te rijden naar Rainbow Point, daar om te keren, en dan pas van uitzichtpunt naar uitzichtpunt te rijden.

Bryce Canyon
Bryce Canyon

Bryce Canyon
Bryce Canyon

Bryce Canyon
Bryce Canyon

Navajo Loop Trail

De Navajo Loop Trail is een korte, maar zeer intense wandelroute. Het is de beste manier om de hoodoos van dichtbij te bekijken. Het pad begint aan de rand van het amfitheater bij Sunset Point, loopt zigzaggend naar beneden en gaat iets verderop weer omhoog. Tijdens de wandeling door het roestbruine landschap heb je een geweldig uitzicht op de indrukwekkende rotsformaties. Zo kom je onderweg langs de ’Two Bridges’, twee natuurlijk gevormde bruggen die een smalle sleuf overspannen, en Thor’s Hammer.

Mossy Cave Trail

Een makkelijke, doch schilderachtige wandelroute is de Mossy Cave Trail. De route volgt de loop van het riviertje Tropic Ditch tot deze zich in tweeën splitst. Eén deel loopt naar een kleine waterval, de ander loopt naar de Mossy Cave. Een ondiepe grot waar het mos wordt gevoed door sijpelend water. Heen en terug duurt ongeveer een uur.

Mossy Cave Trail, Bryce Canyon
Mossy Cave Trail, Bryce Canyon

Amfitheater, Bryce Canyon
Amfitheater, Bryce Canyon

Amfitheater

Het amfitheater is het meestbezochte punt van Bryce Canyon. Dit door erosie gevormde amfitheater bestaat uit duizenden hoodoos in evenveel kleuren: van okergeel tot koraalrood. Vanaf het uitzichtpunt Bryce Point heb je een prachtig wijds uitzicht over deze surrealistische verzameling van torentjes.

Rainbow Point en Yovimpa Point

Aan het eind van Route 63 ligt het meest spectaculaire uitzichtpunt van het park: het hooggelegen Rainbow Point. Vanaf hier kun je bijna het hele park overzien, en deze plek kun je dus maar beter niet overslaan. En wanneer je dan toch bezig bent, rijd dan ook gelijk langs het nabijgelegen Yovimpa Point. Vanaf daar heb je juist weer een heel mooi overzicht over de omgeving buiten het park. Op een heldere dag kun je zelfs tot in de staat Arizona kijken, zo’n 100 mijl verderop. Yovimpa Point is daarnaast een prima plek om te picknicken en er starten twee wandelingen: De eenvoudige Bristlecone Loop Trail en de langere Riggs Spring Loop Trail.

Bryce Canyon
Bryce Canyon

Bryce Canyon stars
Bryce Canyon stars

Night Sky Program

Zo midden in de natuur is het ’s nachts makkelijk sterren kijken, en dus kun je van mei tot september deelnemen aan het gratis Night Sky Program. De avond begint met een leuke lezing over sterren en wordt afgesloten met een kijkje door een telescoop. Daarnaast wordt elke maand een nachtelijke wandeltocht gehouden tijdens volle maan. De tocht duurt twee à drie uur en in het schijnsel van de maan krijgen de hoodoos een bijna spookachtig voorkomen.

Accommodatie

Wie wil blijven logeren heeft vier mogelijkheden om in (de buurt van) het park te verblijven. Het knusse Bryce Canyon Lodge ligt vlakbij Sunrise Point. Je hebt de keus uit een kamer of een houten huisje, er is een restaurant en je kunt er paarden huren. Daarnaast zijn er twee simpele campings op het terrein, namelijk North Campground en Sunset Campground, maar alleen North Campground is het gehele jaar open. Bij de ingang van het park vind je vervolgens nog de oudste accommodatie van Bryce Canyon: het motel Ruby’s Inn.

Bryce Canyon lodge
Bryce Canyon lodge

Bryce Canyon national park
Bryce Canyon national park

Reizen naar Bryce Canyon — Hoe kom je er?

Bryce Canyon National Park ligt in de Amerikaanse staat Utah en wordt vaak gecombineerd met een bezoek aan het nabijgelegen Zion National Park. Je kunt er het makkelijkst komen door te vliegen op de steden Las Vegas of Salt Lake City. Vanuit Nederland gaan er geen directe vluchten, dus zul je onderweg ergens moeten overstappen. Boek je via KLM, dan betaal je vanaf € 800 voor een retourtje Amsterdam - Las Vegas met overstap in Atlanta of Detroit. Voor een retourtje naar Salt Lake City betaal je met een overstap in Philadelphia vanaf € 600 bij US Airways en British Airways. Eenmaal op de plek van bestemming kun je op het vliegveld een auto huren en naar Bryce Canyon National Park rijden. Vanaf beide steden ben je nog ongeveer vier uur onderweg.

Populaire reizen naar Bryce Canyon

Blogs over Bryce Canyon

· Suzanne van Duijn
Deze film van Bryce Canyon is magisch mooi
Bryce Canyon is een ongekend mooi natuurpark in het zuidwesten van Utah. Het spectaculaire park is in dit filmpje wel heel mooi in beeld gebracht.

Meer bezienswaardigheden in Amerika

Alle bezienswaardigheden in Amerika

Beoordelingen van Bryce Canyon

De Bryce Canyon ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl en gebaseerd op hun ervaringen tijdens hun rondreis Amerika en bezoek aan Bryce Canyon.
8,0

Heel mooi

Amerika
Bryce Canyon
02-02-2017

Bryce Canyon, erg mooi. Wel erg warm overdag, eigenlijk te warm om lekker te wandelen. Ga dan ook lekker aan het einde van de middag wandelen. Zonsondergang is leuk om mee te maken

Japke Nijholt
Gereisd met partner
10

Overtreft je verwachtingen

Amerika
Bryce Canyon
22-01-2017

Prachtige kleuren in de rotsformaties. Maak een lekkere wandeling of geniet gewoon van het uitzicht.
Ik vond het hier mooier dan de grand Canyon.

Marieke
Gereisd met partner
9,0

Mensen in stenen pilaren veranderd

Amerika
Bryce Canyon
16-10-2016

Als je met kids reist, zijn de legendes zo gaaf! Over de hoodoos in dit park vertelde een gids dat dit kwam door de coyote: die irriteerde zich zo aan de mensen, dat ie ze veranderde in deze stenen pilaren, hilarisch als je dan in Death Valley coyotes tegenkomt (duiken jongens!) ;-) Bryce is uniek prachtig! Reis je verder (naar bv Arches of Capitol Reef), pak dan Scenic Byway 12, geweldige route!

Nathalie
Gereisd met gezin
10

One of the best! Bryce canyon

Amerika
Bryce Canyon
20-01-2016

De prachtige kleure van de aparte rotsformaties. Erg indrukwekkend om te zien! Brengzeker ook een bezoek met zonsondergang, prachtig om te zien vanaf je pick nick kleedje met n flesje wijn erbij.

Niki
Gereisd met partner
9,0

Sprookjesachtige rotsen

Amerika
Bryce Canyon
04-01-2016

We zijn twee keer in Bryce Canyon geweest en hebben de rim gelopen (dat rand). Je kijkt uit op een enorm gebied met prachtig gekleurde oranjerode rotsen. En als er dan aan de ene kant een onweersbui hangt en verderop de zon schijnt wordt het onbeschrijfelijk mooi.

A. Rommers-Jong
Gereisd met partner

Wil je meer weten over reizen naar Amerika? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Amerika