Home
Blog
Bestemmingen
Bo-Kaap, een kleurrijke buurt in Kaapstad

Bo-Kaap, een kleurrijke buurt in Kaapstad

op 21 juli 2015
1 minuut leestijd
Bo-Kaap, een kleurrijke buurt in Kaapstad

Het is een schilderachtig deel van Kaapstad in Zuid-Afrika, en stond vroeger bekend als de Maleisische buurt: de kleurrijke wijk B-Kaap.

Bo-Kaap licht op de hellingen van de Seinheuvel boven het centrum van de stad en is een van de oudste en meest fascinerende woonwijken in de Zuid-Afrikaanse stad Kaapstad. De buurt wordt gekenmerkt door felgekleurde huizen en romantisch geplaveide straatjes die dateren uit de 18e eeuw.

De bewoners zijn afstammelingen van slaven die door de Nederlanders uit Maleisië, Indonesië, India, Sri Lanka en diverse Afrikaanse landen werden ingevoerd tijdens de 16e en 17e eeuw. Deze slaven werden Kaapse Maleisiërs genoemd, hoewel slechts een klein deel afkomstig was uit Maleisië. Nadat de Britten Kaapstad in beslag hadden genomen van de Nederlanders in 1795, volgde er een periode van vier decennia waarin er positieve veranderingen plaatsvonden, zoals de vrijheid van godsdienst, de afschaffing van slavenhandel en uiteindelijk het einde van de slavernij. De geëmancipeerde slaven vormden een nieuwe gemeenschap in Bo-Kaap, die zelfs vandaag de dag, wordt aangeduid als de Maleisische buurt. Er wonen zo'n 6.000 mensen van wie ongeveer 90% moslim is.

De felgekleurde huizen aan weerszijden van de straat is een recente innovatie die de islamitische identiteit van de wijk viert. Vroeger waren alle huizen in Kaapstad wit geschilderd, maar de inwoners van Bo-Kaap begonnen hun huizen in levendige kleuren te schilderen in de voorbereiding van de Eid viering. Buren zouden vaak overleggen met elkaar welke kleuren ze hun huizen zouden schilderen, zodat er geen botsing van tinten zou ontstaan.

Top reizen naar Kaapstad

Reisorganisaties met reizen naar Kaapstad

Meer blogs over Kaapstad

Beoordelingen van Zuid-Afrika

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
9.1
Cultuur
8.1
Stranden
7.5
Steden
7.8
Eten & drinken
8.2
Activiteiten
8.8