Home
Blog
Bestemmingen
Robbeneiland: stukje geschiedenis bij Kaapstad

Robbeneiland: stukje geschiedenis bij Kaapstad

Robbeneiland: stukje geschiedenis bij Kaapstad

Zuid-Afrika is zoveel meer dan alleen safari’s. Het is het land van kosmopool Kaapstad, inclusief Tafelberg, hipster-restaurantjes én Robbeneiland. Een eiland met een heftige geschiedenis. Lees maar!

San Francisco heeft Alcatraz, Kaapstad heeft Robbeneiland. Ook op dit eilandje werden jarenlang gevangen vastgehouden, onder wie natuurlijk Nelson Mandela. Robbeneiland kent een lange, heftige geschiedenis en is sinds 1999 aangemerkt als werelderfgoed. Hoogste tijd dus om je kennis over dit stukje Zuid-Afrika bij te spijkeren!

Stukje geschiedenis

De historie van Robbeneiland gaat terug naar de 17de eeuw, toen de VOC het kleine eilandje (vijf vierkante kilometer) al gebruikte om gevangenen op te bergen. Door het koude water rondom het eiland was ontsnappen van de strafkolonie vrijwel uitgesloten. Slechts drie ontsnapte gevangenen hebben hun vlucht overleefd.

Capetown Robben island
Capetown Robben island

 

Robben island
Robben island

Nelson Mandela cell
Nelson Mandela cell

Nelson Mandela

Later deed Robbeneiland dienst als ‘leprakolonie’, waar lepralijders geïsoleerd van anderen konden leven en de ziekte niet verder kon uitbreiden. Vanaf 1959 werd het eiland ingericht als (zwaarbeveiligde) gevangenis, gedurende het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime. De bekendste gevangene is zonder twijfel Nelson Mandela geweest, die van 1964 tot 1982 op Robbeneiland vastzat.

Sluiting en heden

Pas in 1991 werden de laatste politieke gevangenen vrijgelaten en in 1996 werd de gevangenis definitief gesloten. In 1999 plaatst Unesco het op de Werelderfgoedlijst. Vandaag de dag worden er rondleidingen gegeven door ex-gevangenen. Robbeneiland is te bereiken per boot vanaf het Victoria & Alfred Waterfront bij Kaapstad. Een must-do tijdens je rondreis door Zuid-Afrika!

Top reizen naar Zuid-Afrika

Reisorganisaties met reizen naar Zuid-Afrika

Meer blogs over Zuid-Afrika

Beoordelingen van Zuid-Afrika

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
9.1
Cultuur
8.1
Stranden
7.5
Steden
7.8
Eten & drinken
8.2
Activiteiten
8.8