Home
Blog
Bestemmingen
De ultieme route voor 3 weken rondreizen in Zuid-Afrika

De ultieme route voor 3 weken rondreizen in Zuid-Afrika

4 minuten leestijd
De ultieme route voor 3 weken rondreizen in Zuid-Afrika

Africa, here we come! Deze plekken wie je zien als je een roadtrip gaat maken door Zuid-Afrika.

Een roadtrip maken door Zuid-Afrika staat hoog op menig bucketlist. Komt het door de bruisende stad Kaapstad, de eindeloze wegen door schitterende natuur, het blauwe zeewater of de avontuurlijke safariparken? Zuid-Afrika heeft het allemaal. Dat vraagt om een rondreis langs de mooiste plekken! Deze rondreis telt ongeveer 3.000 kilometer. Trek er dus zeker drie weken voor uit!

1. Johannesburg

Grote kans dat je je rondreis Zuid-Afrika in Johannesburg of Kaapstad begint. De meeste mensen rijden van oost naar west of van west naar oost. Ondertussen kom je de mooiste plekken tegen. Wij raden aan om in Johannesburg te beginnen en in Kaapstad te eindigen. Kaapstad is geweldig om meerdere dagen te blijven, en zo bij te kunnen komen van je reis. Johannesburg is vooral leuk voor een nachtje. Verblijf in de toffe wijk Maboneng. Hier is het veilig!

Johannesburg
Johannesburg

2. Panorama Route

De Panorama Route start tussen Johannesburg en het Krugerpark en is dus een ideale ‘tussenstop’ tijdens jouw rondreis Zuid-Afrika. De journey is the destination! Onderweg schiet je de mooiste plaatjes bij de Blyde River Canyon de op twee grootste canyon ter wereld. Deze canyon is een stuk groener dan de Grand Canyon! Ook Lone Creek Falls en Mac Mac Falls mag je niet missen. Overnachten doe je in het leuke Graskop.

panorama route
panorama route

3. Krugerpark

Je kan natuurlijk niet naar Zuid-Afrika gaan zonder op safari te gaan! Het Krugerpark is het bekendste safaripark van Zuid-Afrika en zeker een van de mooiste. Het leuke is dat je hier zelf kan rijden, terwijl je onderweg wilde dieren spot. Als je mazzel hebt zie je in het Krugerpark de Big Five! Het park is de helft zo groot als Nederland, dus zorg dat je een volle tank hebt en neem genoeg water mee. Overnachten doe je in een prachige safari lodge, maar je kan het ook betaalbaarder houden. Buiten het park verblijven is uiteraard voordeliger.

krugerpark
krugerpark

4. Swaziland (Eswatini)

Rijd je van het Krugerpark naar St. Lucia? Dan kan je het snelste door Swaziland gaan! Meteen leuk om dit land mee te pakken tijdens jouw roadtrip Zuid-Afrika. Swaziland veranderde haar naam in 2018 trouwens officieel naar eSwatini. Wil je ook een nachtje blijven slapen? Dan is Mlilwane de beste optie; de oudste beschermde park van Swaziland. Of nou ja, Eswatini dus.

swaziland
swaziland

5. St. Lucia

St. Lucia staat hoog op de lijst van chilste plekken van Zuid-Afrika. Dit stadje vraagt dan ook om een langer verblijf. Ideaal om bij te komen van de roadtrip die je tot nu toe hebt gemaakt. Het rustige stadje is avontuurlijke dan je denkt, omdat je er ‘s avonds nijlpaarden kunt spotten. Jep, in de stad - als je mazzel hebt. Blijf zeker op gepaste afstand en pak liever de auto. Nijlpaarden zijn de meest agressieve beesten van het continent! Om er nog een schepje bovenop te doen, kan je in St. Lucia ook krokodillen spotten. De rest van de tijd kan je ontspannen!

St Lucia
St Lucia

6. Durban

Durban is een van de zonnigste steden van Zuid-Afrika. Als je wilt kan je hier lekker op het strand liggen. Sommige mensen pakken vanaf Durban het vliegtuig naar Kaapstad. Doe dit vooral als je bijvoorbeeld maar twee weken de tijd hebt voor een rondreis. Heb je meer tijd? Dan rijd je natuurlijk liever de Gardenroute.

Durban
Durban

7. Garden Route

De Garden Route (ook wel Tuinroute) is een 300 kilometer lange route en loopt van Storms River in het oosten tot Mosselbaai in het westen. Precies tussen Port Elizabeth en Kaapstad dus. Er is enorm veel te zien en te doen op dit stukje Zuid-Afrika, dus trek zeker een week voor de Garden Route uit. Wat je precies doet ligt helemaal aan jouw wensen. Van snorkelen met zeehonden, hiken in natuurparken, olifanten spotten in Addo Elephant Park of bungeeujumpen van de hoogste brug. Plettenbergbaai is zeker een ideale uitvalsbasis voor meerdere dagen. Vanuit dit plaatsje kan je meerdere hoogtepunten van de Garden Route verkennen.

Garden route
Garden route

8. Kaapstad

Eigenlijk kan je in Kaapstad ook al een week blijven. De wereldstad telt zoveel bezienswaardigheden dat je je niet snel zal vervelen. Ook leent Kaapstad zich zeker goed om vanuit de stad uitstapjes te maken, zoals naar Kaap de Goede Hoop, wijnparadijs Stellenbosch of Cederberg. Wie meer tijd hebt kan ook een heel weekend weg blijven. In Kaapstad zelf wil je natuurlijk naar de Tafelberg, Lion’s Head en Robbeneiland. Vergeet ook de kleurrijke wijk Bo Kaap niet. Surfen doe je bij Muizenberg. Op Boulder’s Beach kan je talloze pinquins spotten. Camp’s Bay en Clifton zijn sowieso de mooiste stranden van Kaapstad. Daar moet je eens genieten van een zonsondergang. Wie nog meer tijd heeft kan gaan paragliden of een helikoptervlucht maken boven de stad. Tot slot is botanische tuin Kirstenbosch ook zeker de moeite waard.

Kaapstad chapman drive
Kaapstad chapman drive

Auto huren in Zuid-Afrika

Om deze roadtrip te maken, is het sterk aan te raden om een auto te huren. Met je eigen huurauto ben je toch het meest vrij en flexibel. Je bepaalt zelf waar en hoelang je stopt en waar je overnacht. Dat is toch anders met een busreis. Bovendien kan je met een eigen huurauto geld besparen ten op zichte van een georganiseerde safari. Het is veilig om zelf te rijden in Zuid-Afrika, mits je je aan bepaalde ‘common sense’ regels houdt. Houd je deuren op slot, neem geen lifters mee, en houd de auto aan de linkerkant. Ja, in Zuid-Afrika rijdt men links! De wegen zijn doorgaans goed, met uitzondering van wat potholes hier en daar. Geef wat fooi als ervoor je getankt wordt, en vergeet in Kaapstad niet dat je vaak moet betalen als je ergens parkeert. En verder: hup, on the road again!

Top reizen naar Zuid-Afrika

Reisorganisaties met reizen naar Zuid-Afrika

Meer blogs over Zuid-Afrika

Beoordelingen van Zuid-Afrika

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
9.1
Cultuur
8.1
Stranden
7.5
Steden
7.8
Eten & drinken
8.2
Activiteiten
8.8