Home
Blog
Algemeen
23 Must-do’s tijdens je eerste Zuidoost-Azië reis

23 Must-do’s tijdens je eerste Zuidoost-Azië reis

5 minuten leestijd
23 Must-do’s tijdens je eerste Zuidoost-Azië reis

Zuidoost-Azië is een waar backpackersparadijs vanwege haar tropische klimaat, verrukkelijke eten en ongelooflijk lage prijzen. Maar wat moet je nu écht doen tijdens je allereerste Zuidoost-Azië reis?

Er zijn veel clichés over wat je tijdens je eerste reis écht moet doen. Minstens één keer te diep in de bucket kijken, feesten tot de zon weer op komt en beste vrienden worden met de 7-Eleven. Maar wij geven je dé 23 must-do’s voor je allereerste avontuur in het Verre Oosten.

1. Start je avontuur in Bangkok, Thailand

Veel reizigers starten hun eerste Zuidoost-Azië reis in Bangkok, your gateway to South East Asia. Deze hectische stad kan even een cultuurshock zijn, maar binnen no time zie je ook haar charme. Cultuur proeven, shoppen en op lokale marktjes genieten van Thaise specialiteiten.

2. Ontdek de mysterieuze tempels van Bagan, Myanmar

Ooit stonden er zo’n 13.000 tempels in Bagan, waarvan er inmiddels nog ‘maar’ een paar duizend over zijn. Nog steeds is dit de grootste verzameling Boeddhistische tempels, pagodes en stupas ter wereld. De onwaarschijnlijk mooie zonsopkomst en -ondergang wil je hier zeker niet missen.

bagan
bagan

3. Fietstocht door Angkor Wat, Cambodja

Angkor Wat is een gebied van 400 vierkante kilometer met een bonte verzameling architectonische hoogstandjes. Zoals het een echte Hollander betaamt, pak je natuurlijk de fiets om dit prachtige gebied te verkennen.

4. Culinair genieten in Penang, Maleisië

Op één van de grootste eilanden van Maleisië vind je een unieke mix van Maleisische, Indiase en Chinese cultuur. In dit culinaire walhalla kun je heerlijk genieten van de lekkerste curry’s, laksas en satay’s. Little India wil je zeker niet missen voor Indiase culinaire hoogstandjes.

penang maleisië
penang maleisië

5. Boottocht in Halong Bay, Vietnam

Deze werkelijk prachtige omgeving van blauwgroene zee en talloze piekerige rotsformaties móet je gezien hebben. Misschien wel het meest iconische stukje natuur van Vietnam. De beste manier om Halong Bay echt goed te zien is tijdens een boottrip.

6. Slenter door Luang Prabang, Laos

Luang Prabang is UNESCO Werelderfgoed met prachtige, authentieke gebouwen en tempels. Deze relaxte en sfeervolle stad kun je uitstekend te voet verkennen. ’s Avonds is er een gezellige night market waar je heerlijk kunt eten en shoppen. Pik ook de Kuang Si watervallen meteen even mee.

luang prabang
luang prabang

7. Beklim Mount Kinabalu, Maleisië

Op Maleisisch Borneo ligt de hoogste berg van Maleisië. Mount Kinabalu’s Summit Trail is geen gemakkelijke klim, maar zeker de moeite waard. Het uitzicht is adembenemend mooi en de zonsopgang hier is misschien wel één van de spectaculairste die je ooit zult zien.

8. Beleef veelzijdig Bali, Indonesië

Bali is schitterend en ongelooflijk veelzijdig. In Ubud hangt een artistieke sfeer met veel lokale kunstenaars en muzikanten. Tevens is dit dé plek voor een kookcursus of yogaworkshop. Verder is het eiland bezaaid met rijstterrassen, schitterende Hindu tempels en prachtige watervallen. Ook kun je hier surfen en een vulkaan beklimmen.

bali
bali

9. Bewonder de Ifugao rijstterrassen, Filipijnen

Door heel Azië vind je rijstterrassen, maar nergens zijn ze zo indrukwekkend als bij Ifugao op het eiland Luzon. Deze rijstterrassen zijn zo’n 2.000 jaar geleden met de hand aangelegd en worden niet voor niets ‘De trappen naar de hemel’ genoemd.

10. Eilandhoppen in Zuid-Thailand

Eilandhoppen kan nergens beter dan in Zuid-Thailand. Je eigen hutje op het strand en de hele dag chillen in je hangmat. Genoeg eilandjes om uit te kiezen en elke plek heeft weer z’n eigen charme. Voor duiken ga je bijvoorbeeld naar Koh Tao en wil je nu eindelijk wel eens een Full Moon Party meemaken, dan is Koh Phangan the place to be.

south thailand
south thailand

11. Trekking in Sapa, Vietnam

Sapa ligt in het noorden van Vietnam, in een prachtige omgeving van hoge bergen en rijstterrassen in vijftig tinten groen. Een populaire plek voor een trekking en een bezoek aan traditionele dorpen.

12. Snorkelen en duiken op de Perhentian Islands, Maleisië

Op de Perhentian’s vind je de mooiste stranden van Maleisië. Helderblauw water, prachtige lange parelwitte stranden en palmbomen. Dit is dé plek om te snorkelen of duiken en de tropische onderwaterwereld te ontdekken.

perhentian islands
perhentian islands

13. Vietnamees eten in Hanoi, Vietnam

In het drukke en chaotische Hanoi vind je de charme van het oude Vietnam gecombineerd met veel moderne invloeden. Deze stad bruist van het leven. Ook vind je hier ontzettend veel heerlijke eettentjes met typische Vietnamese specialiteiten. Vooral de Hot Pot en Pho noedelsoep wil je écht een keer geprobeerd hebben.

14. Ontdek de schitterende natuur rondom Vang Vieng, Laos

Vang Vieng is berucht vanwege het tuben, maar dit is wat ons betreft niet de reden om deze plek te bezoeken. In de omgeving vind je prachtige lagunes, grotten en een fenomenaal landschap.

van vieng
van vieng

15. Chillen op de Gili’s, Indonesië

Op deze drie waanzinnig mooie eilanden aan de kust van Lombok vind je bounty stranden zoals bounty stranden bedoeld zijn. Er zit hier dan ook maar één ding op: chillen. Het grotere Gili Trawangan staat bekend om zijn partyscene. Op Gili Air vind je ontzettend veel duikscholen en voor de romantiek is Gili Meno een aanrader.

16. Ontdek de Cambodjaanse geschiedenis in Phnom Penh, Cambodja

Als je écht iets wilt leren over de Cambodjaanse geschiedenis dan is Phnom Penh een must. In het Tuol Sleng Museum en op de Killing Fields ontdek je aan welke gruwelijkheden de Cambodjaanse bevolking is blootgesteld.

phnom penh
phnom penh

17. Thaise nieuwjaar vieren in Chiang Mai, Thailand

Chiang Mai is een heerlijke stad in het noorden van Thailand waar ontzettend veel te beleven is. Een absolute aanrader is om hier Songkran te vieren, het Thaise nieuwjaar. Waterpret gegarandeerd.

18. Boottochtje op het Inle Lake, Myanmar

Een van de meest iconische bestemmingen van Myanmar is het Inle Lake. Dit 22 kilometer lange meer is omringd door hoge bergen en authentieke vissersdorpjes. Tijdens een boottochtje kun je het schouwspel van de lokale vissers van dichtbij zien.

Myanmar
Myanmar

19. Jungletrekking op Borneo, Maleisië

Borneo is de beste plek voor een jungle-avontuur. Borneo’s tropische regenwoud kent een unieke biodiversiteit en een waanzinnige verzameling plant- en diersoorten. Ook kun je hier oog in oog komen te staan met bosolifanten, neusapen en orang-oetans.

20. Duiken in Komodo National Park, Indonesië

Komodo National Park is niet alleen dé plek om de komodovaraan te zien, maar ook één van de mooiste plekken van de wereld om te duiken. In deze Indonesische archipel vind je de meest bijzondere koraalriffen en verzameling tropische vissen ter wereld.

komodo
komodo

21. Bezoek de Borobudur tempel, Indonesië

Als je op Java bent, dan bezoek je uiteraard ook de grootste en meest bekende Boeddhistische tempel ter wereld: Borobudur. De tempel is gelegen nabij de Merapi, de meest actieve vulkaan van Indonesië.

22. Rijd de Mae Hong Son loop, Noord-Thailand

Als je avontuurlijk bent ingesteld, dan wil je absoluut de 1.864 bochten van de Mae Hong Son loop ervaren. En dan het liefst natuurlijk op je eigen motor. Not for the faint hearted, maar dit is dé ultieme manier om deze prachtige omgeving te verkennen.

23. Ontdek Yangon, Myanmar

Yangon is de grootste stad van Myanmar en dit is de plek waar de meeste backpackers hun reis door het land beginnen. Een indrukwekkende stad vol tempels, marktjes en de Yangon rivier.

Top reizen naar Maleisië

Rondreis Hoogtepunten West-Maleisië

Rondreis Hoogtepunten West-Maleisië

19 dagen
Individuele rondreis

Reisorganisaties met reizen naar Maleisië

Meer blogs over Maleisië

Beoordelingen van Maleisië

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
8.7
Cultuur
7.9
Stranden
8.4
Steden
7.4
Eten & drinken
8.1
Activiteiten
8.2