Home
Blog
Algemeen
Op vakantie in Indonesië: dit wil je weten (5x tips!)

Op vakantie in Indonesië: dit wil je weten (5x tips!)

op 1 september 2022
6 minuten leestijd
Op vakantie in Indonesië: dit wil je weten (5x tips!)

Wil jij op vakantie naar Indonesië? Lees dan onze 5 ultieme tips! Ideaal ter voorbereiding van jouw Indonesië reis.

De planning van de vakantie is natuurlijk altijd al super, maar als je goed voorbereid op pad gaat, wordt je vakantie vaak vele malen beter. En dat betekent absoluut niet dat je alles van tevoren moet vastleggen. Met deze tips hopen we dat je vakantie in Indonesië helemaal geweldig wordt! 

Beste reistijd

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Zoals veel landen in Azië, heeft ook Indonesië te maken met een regenseizoen. Maar natuurlijk wil je niet dat je vakantie in het water valt! De maanden juni tot en met oktober gelden over het algemeen als beste reistijd, maar de prijzen liggen dan ook wat hoger. Vind je een plensbui af en toe geen probleem? Dan is het niet alleen goedkoper reizen, het is vaak ook een stuk rustiger in het laagseizoen. 

Het is nooit echt koud in Indonesië en de temperatuur ligt gemiddeld tussen de 25 en 30 graden. Een warme bui is dan ook geen enkel probleem! Het regenseizoen is tussen december en maart, en het kan dan soms flink hozen. Het grootste voordeel? Het land is schitterend groen en de watervallen zijn goed gevuld!

Tip: de ideale reistijd kan in Indonesië verschillen van eiland tot eiland. Je kunt je vakantie hier helemaal op aanpassen!

Ga eilandhoppen

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Indonesië is groot! En als je veel van het land wilt zien, dan is eilandhoppen een uitstekende optie. Wist je dat er ruim 17.000 eilanden te vinden zijn? En dat 6000 van deze eilanden bewoond zijn? Indonesië is zelfs de grootste eilandstaat ter wereld en je bent hier rustig een paar weken zoet! 

Bali is één van de meest bezochte eilanden, en ook hier kun je nog van het authentieke Indonesië genieten. Zo is het noorden van Bali relatief onontdekt en hier geniet je van uitgestrekte rijstvelden, bulderende watervallen en mooie stranden. Wil je toch genieten van de gezelligheid? Seminyak, Canggu, Uluwatu, Ubud en Nusa Penida zijn veelbezochte plaatsen.

Natuurliefhebbers zullen zich juist op Lombok uitstekend vermaken. En ook de Komodo eilanden zijn uniek want hier leven de reusachtige Komodo varanen! Java staat juist bekend om de cultuur en één van de mooiste tempels van Indonesië, de Borobudur. Andere veel bezochte eilanden zijn Sumatra, Kalimantan en Sulawesi.

Wil je juist een tropisch paradijsje voor jezelf hebben? Dan zijn er ontelbaar veel mini-eilandjes te ontdekken waar je het rijk vrijwel alleen hebt. Neem bijvoorbeeld Karimunjawa op twee uur varen van Java, het surfparadijs Sumbawa of de verborgen parel West Timor. De Togian eilanden, Raja Ampat en de Banda eilanden zijn niet zo makkelijk te bereiken, maar dat maakt je Indonesië avontuur natuurlijk wel een stuk spannender! Tip: reis met een backpack en neem niet al te veel mee. Zo kun je makkelijk, snel en goedkoop veel van het land zien!

Sportief op pad

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Indonesië is geliefd bij natuurliefhebbers, en tussen al deze pracht en praal zijn ontzettend veel actieve activiteiten te beleven. Zo is surfen enorm populair, met name op Bali, Lombok en Sumbawa. Je hebt de mogelijkheid surflessen te nemen en het materiaal is te huur zodat je niet alles zelf hoeft mee te nemen.

De natuur is net zo mooi als aan land en veel reizigers komen naar Indonesië om te snorkelen en te duiken om de onderwaterwereld te ontdekken. Bij de Nusa-eilanden kun je bijvoorbeeld tussen de reuzenmanta's duiken en het Karimunjawa Marine National Park is geliefd bij velen! Bij de Gili-eilanden is de kans groot dat je schildpadden gaat spotten en de koraalmuren bij Pulau Menjangan zijn een lust voor het oog.

Hou je het liever droog? Dan heeft Indonesië nog schitterende wandelroutes te ontdekken. Op Bali is de Campuhan Ridge Walk een populaire route en bij de Kelimutu-vulkaan op Flores heb je het uitzicht op twee azuurblauwe meren. Er zijn trouwens behoorlijk wat vulkanen in Indonesië en de op één na hoogste van het land is op Lombok te vinden. De top van de Gunung Rinjani is dan ook niet voor iedereen te bereiken, maar voor de ervaren hikers is deze klim een must! Een makkelijkere beklimming is de top van de Gunung Batur op Bali.

Culturele verschillen

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Natuurlijk is Indonesië een heel ander land dan Nederland, en zijn er een aantal culturele verschillen waar je rekening mee moet houden. Sommige gewoontes zijn we in Nederland totaal niet gewend, en als je je een beetje voorbereid, geniet je niet alleen van een fijnere vakantie, maar hou je ook rekening met de lokale bevolking. Bovendien is Indonesië een groot land en gewoontes, tradities en culturen verschillen per regio. Zo zijn er alleen al 200 etnische groepen te vinden!

Je bent natuurlijk de gast in het land en je wordt overal verwelkomt met een grote lach. De Indonesische bevolking is ontzettend vriendelijk en iedereen lijkt ontzettend blij te zijn. De Nederlandse directheid is hier dan ook ver te zoeken, en je hoort niet vaak nee als antwoord. Weten ze een antwoord niet? Dan hoor je wellicht misschien, of toch gewoon ja, terwijl het antwoord eigenlijk nee is. De bevolking is soms ook nieuwsgierig en mensen willen van alles van je weten. Dit is pure interesse en dit kan fantastische gesprekken opleveren. Sta er dus niet van te kijken dat je zomaar aangesproken wordt. De omgangsvormen zijn over het algemeen beleefd en hiërarchie naar ouderen is belangrijk.

Een ander belangrijk punt is dat je linkerhand voor veel dingen niet bedoelt is! In Indonesië gebruik je namelijk je linkerhand voor een toiletbezoek, en niet om iemands hand te schudden, eten aan te geven of dingen te pakken. Als je het hurktoilet hebt bezocht in Indonesië, dan begrijp je precies waarom. Er wordt geen toiletpapier gebruikt, maar juist water om de boel weer schoon te spoelen. Geef of neem dus niets aan met je linkerhand, want die is onrein. Ook het aanraken van een hoofd wordt als onbeleefd beschouwd, en dat is inclusief kinderen. 

Bij aankomst in Indonesië merk je al snel dat het tempo wat lager ligt. Geniet hier van! Je bent immers op vakantie! De bevolking leeft meer in het 'hier en nu', en te laat of juist te vroeg komen, hoort daar nou eenmaal bij.

Schoenen dien je vaak uit te trekken en je wijst nooit met de zool van je schoen naar een ander. Dit is gebruikelijk is iemands huis, een museum en helemaal in een moskee. Kleed je hier ook netjes en toon respect. Neem niet zomaar foto’s van biddende mensen of verstoor het gebed door rond te wandelen. Bij Balinese tempel dien je vaak een tempelsjerp te dragen die bij de tempels beschikbaar zijn.

Vervoer

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Maar hoe kom je op al deze mooie plekken? En kun je tijd besparen om zoveel mogelijk van Indonesië tijdens je vakantie? Sommige eilanden liggen behoorlijk ver bij elkaar vandaan. De enige optie is dan om te vliegen. Natuurlijk is dat niet de beste optie voor het milieu, en gelukkig zijn er veel boten tussen de eilanden en bussen op het vaste land. Afhankelijk van je budget en tijd, kun je makkelijk een mooie route uitstippelen. 

Busreizen zijn vaak goedkoop en het is een unieke manier van reizen. Er zijn verschillende klassen voor bustickets en de goedkoopste bussen stoppen echt overal! Je reis kan dan best lang duren. Als je op één eiland verblijft, is het vaak wel de makkelijkste manier om van A naar B te komen. De minibus is ook een populaire manier van reizen, en deze zogenaamde bemo’s, taksi’s of travel busjes zijn behoorlijk goedkoop. Ze stoppen echter ook vaak onderweg en er is amper plek voor je bagage. De Express bussen stoppen onderweg niet en je komt dan ook wat sneller aan op de plek van bestemming. Ook geniet je van de verkoelende airconditioning, gratis WiFi en kun je een plekje reserveren. 

Om op de eilanden te komen, kun je makkelijk de boot pakken. Tussen de grotere eilanden varen regelmatig veerboten en de kleinere eilanden zijn vaak met een fast boat of long boat te bereiken.

Lees ook: Dé ideale route voor 3 weken rondreizen in Indonesië

Ben je avontuurlijk ingesteld? Dan is het fantastisch een auto of brommer te huren. Met name brommers zijn geliefd en je komt zo op de meest verscholen plekjes. De huur van een brommer is goedkoop, maar het verkeer in de grotere plaatsen kan natuurlijk best chaotisch zijn. Als je een auto huurt, is het een aanrader een 4X4 te huren. Je kunt ook makkelijk taxi’s boeken en apps zoals Uber en Grab en Bluebird zijn inmiddels niet meer weg te denken. Het voordeel is dat je precies weet aan welke prijs je toe bent en je hoeft niet meer af te dingen of van tevoren een prijsafspraak te maken. Het geven van een fooi is wel zo netjes zodat de taxichauffeurs hun percentage aan de app aanbieders kunnen betalen. Het is gebruikelijk om 5% of 10% extra te geven.

Binnenlandse vluchten zijn ook volop beschikbaar en zijn vaak relatief goedkoop. Als je minder tijd hebt, om je reist ver, dan is dit je beste optie. Garuda Indonesia is de nationale luchtvaartmaatschappij en AirAsia en Lion Air vliegen ook naar alle mooie plekjes.

Heb je al zin om jouw reis naar Indonesië te boeken? Wellicht helpen deze 17 tips voor jouw Indonesië rondreis je dan nog een handje op weg! Fijne vakantie!

Top reizen naar Indonesië

Reisorganisaties met reizen naar Indonesië

Meer blogs over Indonesië

Beoordelingen van Indonesië

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
8.4
Cultuur
8.4
Stranden
7.6
Steden
7.2
Eten & drinken
8.4
Activiteiten
8.1