Home
Blog
Reisadviezen
17 dingen die je leert als je voor het eerst in Zuidoost-Azië gaat rondreizen

17 dingen die je leert als je voor het eerst in Zuidoost-Azië gaat rondreizen

op 23 november 2015
3 minuten leestijd
17 dingen die je leert als je voor het eerst in Zuidoost-Azië gaat rondreizen

Zuidoost-Azië is zoveel meer dan chaotische steden, bountystranden, fullmoonparties, en rijst. Maak jij voor het eerst een reis door dit backpack-walhalla? Dan ga je een héle leerzame tijd tegemoet. Deze 17 leermomentjes zul je sowieso hebben!

Door te reizen in Zuidoost-Azië leer je niet alleen dat de vooroordelen over deze regio niet allemaal kloppen, maar leer je ook veel over jezelf. De dingen die je gegarandeerd zult opsteken zijn hebben we alvast voor je verzameld.

1. De drukte van de steden went. Écht.

Ervaren Azië-reizigers zullen het beamen: die eerste dag in BangkokHanoi of Ho Chi Minh City is overweldigend. Wát een drukte, wat een stank, wat een mensen, wat een scooters… Maar na een tijdje kun je die drukte steeds beter aan. En zullen sommigen het zelfs gaan waarderen (of niet meer merken).

2. Er zijn genoeg rustige plekken

Hoe druk je Zuidoost-Azië ook in gedachten had: het valt eigenlijk best mee. Het is geen China, waar meer dan een miljard mensen in een land wonen. Zelfs een land als Thailand kent genoeg rustige plekjes. Wie van de gebaande paden afwijkt, zal zich soms de enige Westerling voelen.

3. Een longtailboot is magisch

Vergeet de bus (en het bijbehorende kattengejank, de kitscherige gordijntjes en actiekomedies op TV)! Beter neem je een longtailboot. Dit zijn langwerpige bootjes waarmee je over de prachtige rivieren en Aziatische wateren vaart (denk palmbomen en olifanten aan de oever)... of hét ultieme ik-ben-chill-gevoel: in een longtailbootje naar een bountyeiland varen!

4. Op tijd komen is iets Westers

Als men in Zuidoost-Azië zegt dat je om 10:00 uur wordt opgehaald bij je hostel, dan kan dat ook 10:30 uur zijn. Of 11:00 uur. Of de bus vertrekt alleen als de chauffeur meerdere backpackers heeft kunnen ‘regelen’. Anders wordt het dubbel betalen als je nog wilt gaan. Hoort er gewoon bij.

5. Een gecko is niet eng

Wen er maar aan: in Zuidoost-Azië zie je overal gecko’s (salamanders). De eerste keer durf je misschien geen oog dicht te doen, maar bij de tiende gecko zul je wel moeten. Je kan er niet omheen, en dat maakt niets uit. Er zijn ergere beesten om tegen te komen…

6. Je geld is veel meer waard dan je dacht

Dat Azië goedkoper is dan Nederland, dat wist je waarschijnlijk wel. Maar dat je voor één euro een complete maaltijd kunt krijgen? En voor vijf euro in een hostel kunt slapen? Dát zijn de betere deals!

7. Vooraf boeken is niet nodig

Hoezo vooraf boeken? Je ziet wel waar je heengaat en waar je die nacht zult slapen. Er is altijd wel ergens een bedje vrij. Heel normaal in Azië!

8. Een dorm is best oké

Als je voor dat bed van vijf euro wilt gaan, en niet vooraf wilt boeken, zul je af en toe genoegen moeten nemen met een dorm. Slapen in een slaapzaal dus. Hartstikke gezellig!

9. Starbucks is je beste vriend

Goede koffie en gratis WiFi! Want als het gemiddelde restaurant iets niet kan, dan is het wel lekkere (Westerse) koffie maken. De ideale plek om even bij te komen (hallo airco!).

10. Wie moeilijke bestellingen plaatst vraagt om moeilijkheden

Pad thai met biefstuk in plaats van kip? Oei, dat wordt lastig. Dat soort bestellingen gaan gegarandeerd fout en/of worden niet begrepen in Zuidoost-Azië. Aan de andere kant: ook weer spannend natuurlijk!

11. Niet moelijk doen als het makkelijk kan

In navolging van punt 10: waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Doe vooral geen bijzondere verzoekjes en vraag niet om speciale behandelingen. Die krijg je toch niet!

12. Scooters (én tuktuks) zijn de beste vervoersmiddelen ooit

In Nederland vroeg je je nog af waarom ze bestaan en zie je jezelf absoluut nooit op een scooter of tuktuk springen. Maar in Azië ontkom je er niet aan. Na 3 ritjes weet je trouwens ook al niet beter. En hey: wat zijn die dingen eigenlijk handig! En geloof het of niet: leuk ook vooral!

13. Je paspoortnummer

In werkelijk ieder hostel en bij elke touroperator word je in Azië om je paspoortnummer gevraagd. Na drie frustrerende momenten, waarop je het ding wéér uit je tas moet toveren, weet je het nummer de volgende keer wél uit je hoofd.

14. YOLO

Oftewel: you only live once! Yolo’en leer je hier wel, of dat nu gaat over die avond keihard feesten, dat vieze ‘toilet’ langs de weg, die gevaarijke zijspan waar je gratis in mee mocht rijden, of die sprinkhaan die je wordt aangeboden.

15. Vrienden maken is supereasy

Alleen reizen is misschien wel nergens zo makkelijk als in Zuidoost-Azië. Westerlingen onder elkaar, dat schept een band. Maar ook de locals staan altijd open voor een praatje.

16. Opgelicht worden hoort erbij

Iedere reiziger wordt opgelicht. Of je nu teveel betaalt voor die hotelkamer of excursie, of dat een taxi-chauffeur zijn trukendoos open trekt: laat je vakantie er niet te veel door verpesten. Koppie derbij houden is vaak al voldoende, waardoor je in feite nergens last van hoeft te hebben!

17. Aziatisch eten is verukkelijk. Ook ’s morgens!

Aziatisch eten is echt niet allemaal mega spicy. En het heeft ook niets te maken met de plaatselijke afhaalchinees waar je al twintig jaar komt. Pad Thai, Maleisische laksa, Vietnamese pho, het is allemaal heerlijk. Ook als ontbijt.

Top reizen naar Thailand

Reisorganisaties met reizen naar Thailand

Meer blogs over Thailand

Beoordelingen van Thailand

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
8.8
Cultuur
8.8
Stranden
8.7
Steden
8.1
Eten & drinken
8.8
Activiteiten
8.8