Home
Blog
Algemeen
10 redenen om alleen op reis te gaan

10 redenen om alleen op reis te gaan

op 24 september 2015
4 minuten leestijd
10 redenen om alleen op reis te gaan

Alleen reizen. Het lijkt misschien eng, maar heb je ooit iemand gesproken die alleen op reis was geweest en daar spijt van had? In je eentje de wereld ontdekken is niet alleen heel gaaf, maar ook ontzettend leerzaam! Lees deze blog voor een duwtje in de rug.

Er zijn genoeg redenen te verzinnen om niet alleen op reis te gaan. Misschien vind je het leuker om met je vriend of vriendin te reizen. Of leer je niet gemakkelijk nieuwe mensen kennen. Maar dat zegt niet dat het niet geweldig is om eens alleen te reizen. En die andere solo-reizigers? Die komen vanzelf op je af! Tijd om je te focussen op de redenen om wél alleen op reis te gaan dus.

1. Ultieme vrijheid

Als je alleen op reis bent, hoef je met niemand rekening te houden. Alleen met jezelf. Heb je zin om uit te slapen? Dat kan! Liever vroeg op om een zonsopgang te kijken? Mag ook! Exclusief reizen of on a budget? De keuze is aan jou! Hetzelfde geldt voor gezelschap. Als je de hele dag tegen niemand wilt praten, dan is dat aan jou!

2. Onbekende mensen zie je als vrienden die je nog niet ontmoet hebt

"Alleen op reis? Dat is toch hartstikke saai?" Die uitspraak hoor je gegarandeerd als je vertelt dat je alleen op reis gaat. Maar wat blijkt? Wie alleen reist, is eigenlijk zelden alleen. Tenzij je daar zelf bewust voor kiest natuurlijk (zie punt 1). Over het algemeen ontmoet je reisgenoten in de bus, in het hostel, in een restaurant of bij een toeristische atttractie. Heel veel mensen gaan alleen op reis om nieuwe mensen te ontmoeten, dus een binnen no-time zit je met elkaar onder het genot van een biertje sterke verhalen te vertellen.

3. Je wordt socialer dan je ooit gedacht had

De één is assertiever dan de ander. Misschien zit jij liever in een hoekje af te wachten tot iemand naar jou toekomt, terwijl een andere backpacker als een overstromende spraakwaterval op zoek gaat naar een gesprekspartner. Bevind jij je tussen verlegen mensen? Aan jouw de taak om ze eens uit hun schulp te trekken. Dat is in het begin lastig (wat zeg je in hemelsnaam?), maar "gewoon doen" is het devies. "Waar kom je vandaan?" is een veelgebruikte openingszin, evenals "Hoelang ben jij hier al?" Praten over reizen is altijd goed. Dat heb je immers altijd gemeen! Na jouw solo-avontuur durf je voortaan iedereen aan te spreken en weet je altijd iets te zeggen.

4. Engels wordt je eerste taal

Niet alle reizigers die je ontmoet zullen (gelukkig) uit Nederland komen. Met andere woorden; je zult het grootste gedeelte van je reis Engels praten. En dat gaat helemaal vanzelf! Sta je de eerste dag nog naar woorden te zoeken? Aan het eind van je reis denk je zo ongeveer in het Engels en rollen de woorden uit je mond. Ook – juist – als je niet meer helemaal helder kan denken. Cheers mate!

5. Je verbreedt je horizon

Oké, je ontmoet dus veel mensen, praat met deze mensen, en vaak in een andere taal. Je zult dan ook veel leren over andere landen en culturen. Dit is heel leerzaam én handig. Denk maar eens aan internationaal zaken doen als je weer een baan hebt. Ook ga je door deze nieuwe inzichten anders naar je eigen land en cultuur kijken, en zul je beseffen dat Nederland niet heilig is. Waarom doen we dingen zoals we ze doen? Eentje voor de filosofische denker ;-)

6. Het is goed voor je zelfstandigheid

Door alleen te reizen leer je je eigen beslissingen te maken (zie wederom punt 1). Niet alleen de leuke beslissingen (Tempel of strand? Bier of wijn? Hotel of hostel?), maar ook de minder leuke beslissingen. Heb ik nog wel genoeg geld? Hoe vind ik werk in Australië? Hoe boek ik de bus naar het volgende stadje? En wat doe ik als ik beroofd word? Zelfstandig zijn en verantwoordelijheid nemen is voor jou voortaan een peulenschil!

7. Flexibel wordt je tweede naam

Het houdt niet op: van alleen reizen word je ook nog eens enorm flexibel. Wie elke keer met andere mensen optrekt, zal zich telkens (een beetje) moeten aanpassen. Bij een Haantje de Voorste moet je je misschien meer op de achtergrond houden, of juist wat tegengas geven. Terwijl een stil persoon betekent dat jij het voortouw zal moeten nemen, net als bij mensen die geen beslissingen kunnen nemen. Verschillende mensen vragen om verschillende benaderingen. En laat je nou héél veel verschillende mensen ontmoeten als je alleen op reis bent.

En dan hebben we het nog niet eens over het reizen zelf. Want dat gaat echt niet altijd van een leien dakje. Je geboekte hostel zit opeens vol, dat mini-busje komt maar niet opdagen of je rugtas blijkt opeens vol mieren te zitten. Naarmate de reis vordert zul je steeds makkelijker met onverwachte situaties en verschillende mensen leren omgaan.

8. Je zult ook genieten van je "me-time"

Vooruit, je bent ook heus wel eens écht alleen als je in je eentje reist. En dat is soms confronterend, saai of eng. Maar ook daar leer je weer van. Alleen zijn kan bovendien ook positief zijn. Na elke keer weer nieuwe vrienden maken, kan het juist heerlijk zijn om even niemand om je heen te hebben, te genieten van de rust en het leuk te hebben met niemand anders dan jezelf.

9. Je komt terug als een nieuw persoon

Na jouw solo-avontuur kun je de hele wereld aan. Je hebt het toch ook drie maanden alleen in Vietnam en Laos gered? Of die keer dat je in je eentje voor een dicht hostel stond in het holst van de nacht? Je kunt het blijkbaar heel erg leuk hebben met jezelf (en nieuwe vrienden) en dat is een heel fijne gedachte.

10. Streep maar af op je bucketlist

Mocht alleen reizen je tóch niet zo goed zijn bevallen, dan heb je het toch maar wel mooi gedaan. Je kan trots op jezelf zijn, ook al doe je het nooit meer. Veel mensen willen een keer in hun leven alleen op reis. Die wens heb jij nu vervuld! Met deze ervaring op zak kan je er eindelijk zelf over oordelen. En is je bucketlist weer net wat korter geworden.

Ben jij wel eens alleen op reis geweest? Hoe ging het?

En voor de nog-niet-alleen-reizigers: één van de leukste en meest toegankelijke landen om alleen te gaan rondreizen is Thailand. Thailand zit vol met solo-backpackers, het is er veilig en natuurlijk heel erg mooi!

Meer blogs