Home
Blog
Algemeen
17x Normale dingen thuis die je op reis écht kunt missen

17x Normale dingen thuis die je op reis écht kunt missen

3 minuten leestijd
17x Normale dingen thuis die je op reis écht kunt missen

Voor een langere tijd aan het backpacken of rondreizen? Dit kan je zeker weer waarderen als je thuiskomt na een lange backpacktrip!

Hoe graag we ook in het buitenland zijn, Nederland is toch zo slecht nog niet. Na elk reisje lijkt ons huis weer enorm luxe en kun je onderstaande zeventien dingen weer erg waarderen. Stiekem missen we dit wel een beetje tijdens het backpacken...toch?

1. Een warme douche

Een ‘hot water shower’ is in Azië geen vanzelfsprekendheid. Op sommige plekken betaal je meer voor een kamer met warm water, terwijl er op andere plekken niet eens warm water ís.

2. Een privéslaapkamer

Huisgenoten of niet: thuis heb je je eigen slaapkamer, helemaal voor jou alleen. Geen rommel van anderen, geen nachtbrakers of vroeger vogels, geen snurkende dikzak boven je in het stapelbed. Just you!

3. Drinkwater uit de kraan

God, wat is het Nederlandse kraanwater lekker zeg! Wie eens ging wildkamperen of in een homestay heeft geslapen vindt stromend water sowieso al een luxe, laat staan dat je het nog kan drinken ook. En wílt drinken. Nooit meer naar de supermarkt! 

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

4. Elektriciteit 24/7

In menig hotel in Azië en Afrika is er niet de hele dag elektriciteit. Zeker niet in de afgelegen gebieden. Goed plannen dus wanneer je je telefoon kunt opladen. Of geniet van een digitale detox op een tropisch eilandje!

5. Snelle wifi

Elektriciteit is natuurlijk fijn, maar eigenlijk vinden wij ook snelle wifi tegenwoordig een eerste levensbehoefte. Voor de ondernemers onder ons is het zelfs een múst. Wat zijn we in Nederland toch verwend geraakt hè?

6. Het Nederlandse brood

Pittige curry, verse springrolls, zalig streetfood… De meeste backpackers zullen niet snel de Nederlandse keuken missen. Maar onze broden zijn toch écht wel één van lekkerste van de wereld! Een stevige bruine boterham met kaas is heaven!

7. Mensen die gewoon op tijd zijn!

Nederlanders kunnen soms erg moeilijk doen, maar als je een tijdje in Azië bent geweest is het heerlijk om weer te kunnen rekenen op gemaakte afspraken. Tien uur is tien uur en geen half elf. Wel zo efficiënt.

Trein Nederland
Trein Nederland

8. Een vrijmibo met vrienden

Mensen ontmoeten is één van de leukste dingen aan (solo)reizen. Maar het zijn niet je echte vrienden. Als je op reis bent zijn die zo ver weg. Even een biertje doen is er helaas niet bij. Kon je soms maar even invliegen voor een vrijmibo!

9. Mensen die je écht kennen

Over vriendschap gesproken: al die sociale contacten op reis zijn hartstikke gezellig natuurlijk, je hebt altijd wat gemeen (reizen!) en sommige dingen begrijpen ze beter dan je echte vrienden (reizen!). Maar écht kennen ze je natuurlijk niet. Even een herinnering ophalen of inside joke? Nope…

10. Vaste prijzen

Nou, dat afdingen ga je ook zeker niet missen als je weer in Nederland bent. Na weken of misschien wel maanden reizen ben je dat onderhandelen meer dan zat. Ook bij de supermarkt zul je soms teveel betalen, maar in ieder geval niet drie keer zoveel als een andere toerist met meer ervaring in afdingen.

11. Goede koffie

Hoewel Starbucks inmiddels behoorlijk de wereld heeft veroverd, is goede koffie niet overal verkrijgbaar. Van oploskoffie tot mierzoete meuk: je krijgt op reis van alles voor je neus. Wel wat anders dan de gemiddelde koffietent in Nederland.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

12. Terrasje pakken

Alleen maar liefde voor Azië hoor, maar een lekker terrasje pakken is er niet altijd bij als je in Thailand, Vietnam of Indonesië bent. Zeker in de steden is het concept ‘terras’ niet echt ingeburgerd. Of je moet het met plastic kinderstoeltjes doen…

13. Service

Eveneens in de categorie horeca: eigenlijk is de service in Nederland verschrikkelijk goed. Het eten van jou en je tafelgenoten wordt bij ons tegelijkertijd gebracht en na het diner wordt jou netjes gevraagd of je misschien nog een dessert of koffie wilt. Dat is in Azië zelden het geval.

14. Europese architectuur

We gaan nog even door. Wist je dat we in Nederland (en Europa) maar wat boffen met onze architectuur? Gezellige dorpjes, Hollandse huisjes, prachtige oude steden met die typische Nederlandse stijl? Dat ga je pas waarderen als je in andere continenten bent geweest.

15. Fietsen

Lekker trappen in de buitenlucht. Op één van de Waddeneilanden door de duinen of over de grachten van Amsterdam! Wat een vrijheid, wat een schoonheid! Niet afhankelijk zijn van anderen wat betreft transport is zó heerlijk. Na een lange reis bekijk jij jouw provincie én stad voortaan door de ogen van een toerist.

Fiets Nederland
Fiets Nederland

16. Openbaar vervoer

Je gelooft het niet, maar zelfs de NS ga je dus echt waarderen als je lang op reis bent geweest. Waarom klaagde je voorheen zo over die vijf minuten vertraging? In Azië of Afrika is een uurtje meer of minder echt geen uitzondering.

17. Bitterballen

Oké vooruit. Niet alleen bruin brood met kaas is een gemis op reis. Ook bitterballen missen we natuurlijk ontzettend. En hagelslag. En een lekker, betaalbaar wijntje. En rookworst… *kwijlt*

Meer blogs