Home
Blog
Algemeen
10x Ideeën voor je eerste backpack-reis

10x Ideeën voor je eerste backpack-reis

3 minuten leestijd
10x Ideeën voor je eerste backpack-reis

Huis en haard achter laten en met enkel het noodzakelijke de wijde wereld in, wie wil dat nou niet?! Met de volgende tien ideeën wordt je eerste expeditie een groot succes.

De eerste keer op pad met slechts een handje vol kleding en een paspoort dat vraagt om rigoureus gestempeld te worden, is een droom van velen. Je laat het veilige thuisfront achter en gaat een nieuw avontuur tegemoet. Grenzen worden verlegd en je leert jezelf opnieuw kennen. De wereld ligt letterlijk aan je voeten. Neem deze tien ideeën mee in je rugzak voor een te gekke eerste reiservaring.

1. Around the world

Als je overal heen kan, waar begin je dan? Misschien heb je onbewust een voorkeur voor een bepaald werelddeel. Pak anders de wereldkaart erbij en doe een ezeltje-prikje. Boek een retourtje, reserveer je eerste overnachting en gáán. Wanneer je meerdere continenten aandoet, check dan de zogeheten ‘go round the world tickets’ voor meer flexibiliteit en prijsvoordeel.

travel plan
travel plan

2. Help locals 

Een uitstekende manier om een land en zijn lokale bevolking beter te leren kennen, is het doen van vrijwilligerswerk op lokatie. Wanneer je low-budget reist, is dit tevens een ideale vorm om kosten te besparen. In ruil voor kost en inwoning werk je bijvoorbeeld op een boerderij, koffie-finca of in een hostel. Je bent onderdeel van het alledaagse leven en gaat volledig op in de plaatselijke gebruiken. Check Workaway! 

charity travel
charity travel

3. Soloreizen 

Alleen erop uit trekken kan wat beangstigend klinken. Het is echter het meest verrijkende cadeau ever. Zelfstandigheid en zelfredzaamheid krijgen een diepere betekenis en in uitdagende situaties ontdek je kwaliteiten waarvan je nu misschien nog niet weet dat je ze in je hebt. Wanneer je je eigen beste maatje wordt, ben je nooit alleen. In je uppie reizen, staat garant voor de snelste aanspraak met anderen. Binnen no-time heb je een nieuwe vriendenkring om je heen.

scuba diving
scuba diving

4. Waanzinnige wandeling

Een activiteit waar je thuis misschien niet zo snel voor warmloopt, is hiken. Op reis echter is een toffe wandeltour een niet te missen dagbesteding. Pak dus dat stevig schoeisel in en bereid je voor op een serieuze been-workout. Je kan natuurlijk ook kiezen om je hele reis al lopend te doen. De mogelijkheden zijn eindeloos met een rugzak op je rug. Santiago de Compostella, iemand?

hiking
hiking

5. Gas op die lollie: roadtrip!

Afhankelijk van je bestemming is rondtrekken met een auto ook een gave manier om een gebied te ontdekken. Landen als Australië, Nieuw Zeeland en de Verenigde Staten lenen zich perfect voor een roadtrip. Bij aankomst investeer je in een campervan, die je aan het einde van je reis - als alles het nog doet - weer doorverkoopt. In de tussentijd cross je op eigen houtje door de meest bijzondere en uitgestrekte landschappen.

roadtrip
roadtrip

6. Slow-motion op reis: slow travel

Het mooie aan reizen, is dat je alles op je eigen tempo kan doen. Je hoeft niet perse continu te verplaatsen naar een andere plek. Juist het langer op één lokatie blijven, of kiezen voor een langzamer vervoermiddel dan auto, bus of vliegtuig, kan je reiservaring naar een hoger plan tillen. Ga te fiets of paard van A naar B of race met een riksja door India bijvoorbeeld.

riksja india
riksja india

7. Fervent foodie

Houd je van lekker eten en ben je benieuwd naar lokale specialiteiten? Snuif dan de geuren op op lokale markten en probeer bizarre gerechten als sprinkhanen en geroosterde cavia uit. Verwonder je over de diversiteit aan ingrediënten en laat het water je in de mond lopen. Of volg een kookcursus!

cooking class
cooking class

8. Innerlijke reis

Of je dit nu heel bewust merkt of niet, elke backpacker maakt een innerlijke reis. Door dingen te doen die je nog nooit eerder gedaan hebt, groei je als mens. Nieuwe skills maak je je eigen en perspectieven worden verbreedt. Spoiler: familie en vrienden moeten soms even wennen aan de nieuwe ‘jij’. Een innerlijke reis kan ook het doel van je trip zijn. Verblijf bijvoorbeeld in een ashram of ga op yoga-retreat!

yoga travel
yoga travel

9. You are in charge: go with your flow

Er bestaat niet zoiets als een ‘backpack-standaard’. Zodra je vertrekt, is het allemaal aan jou. Hoelang je weg gaat, waar je zoal verblijft en welke hotspots je bezichtigt. Doe wat je leuk vindt en wat goed voelt. Het is geen wedstrijd. Er is altijd wel iemand die meer gezien heeft dan jij. Boeiend! Ga voor je eigen flow, wijk van het gebaande pad en bepaal je eigen route.

running travel
running travel

10. The plan is: there is no plan

Het is goed om een idee te hebben waar je naartoe gaat. Je weet echter nooit wat of wie er op je pad komt. Blijf daarom flexibel, want hoe leuk is het om je reisschema eenvoudig aan te kunnen passen en nog even met die gezellige leukerd op te kunnen trekken?!

BUCKET LIST
BUCKET LIST

Meer blogs