Home
Blog
Reisadviezen
Backpacken in Zuidoost-Azië: 15 dingen die je sowieso níet moet doen

Backpacken in Zuidoost-Azië: 15 dingen die je sowieso níet moet doen

3 minuten leestijd
Backpacken in Zuidoost-Azië: 15 dingen die je sowieso níet moet doen

Eindelijk is het zover: je gaat backpacken in Zuidoost-Azië. Dit wordt de tijd van je leven. Maar zorg er wel voor dat je de volgende 15 dingen écht niet doet.

Tijdens je reis door Zuidoost-Azië krijg je te maken met een hele andere cultuur, andere situaties en andere gewoonten dan je thuis gewend bent. Voor de allerleukste ervaring houd je rekening met deze tips.

1. Route plannen

Misschien begin je vol enthousiasme met het plannen van je hele route nog voordat je in het vliegtuig stapt. Onze tip: doe het niet. Uiteraard kun je wel een idee hebben van wat je allemaal wilt zien, maar in Zuidoost-Azië ga je gewoon lekker je neus achterna.

2. Volle backpack meenemen

Geloof ons, je hebt veel minder nodig dan je denkt. Dus stop nou niet je hele backpack vol met spullen. Mocht je écht iets nodig hebben, kun je dat ook in Zuidoost-Azië kopen. Daarnaast is kleding daar super goedkoop, dus houdt vooral genoeg ruimte over in je backpack! Hoef je dat ook niet allemaal mee te zeulen.

3. In ‘dure’ restaurantjes eten

Het is echt niet nodig om een duur restaurant op te zoeken. Op veel duurdere plekken is het eten juist op toeristen aangepast. Terwijl je in echte lokale restaurantjes juist het typische lokale eten krijgt. Ook streetfood is in Azië the best: super goedkoop en overheerlijk!

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

4. Dierenleed sponsoren

Voor sommigen mensen is de verleiding groot: een olifantenrit, dolfijnenshow of een bezoek aan de beruchte Tijger Tempel. Maar hiermee sponsor je het dierenleed dat op deze plekken plaatsvindt. De dieren worden vaak mishandeld, gedrogeerd en slecht verzorgd. Blijf dus vooral weg van dit soort attracties.

5. Accommodatie vooraf boeken

Backpacken doe je lekker spontaan. Boek dus ook niet vooraf je accommodatie. Misschien voor je eerste nacht na aankomst, zodat je meteen je jetlag kunt uitslapen in je guesthouse. Maar tijdens de rest van de trip vind je super eenvoudig accommodatie en is vooraf boeken echt niet nodig. Daarnaast is het ook vaak goedkoper om ter plekke iets te vinden én kun je onderhandelen, bijvoorbeeld in het laagseizoen of als je voor langere tijd wilt blijven.

6. Bang zijn voor het regenseizoen

Ja, in het regenseizoen kun je inderdaad wel eens te maken krijgen met een flinke bui. Maar vaak duurt deze niet lang, het zorgt voor verfrissing en je loopt alsnog in je korte broek rond. Op sommige plekken is het landschap eigenlijk veel mooier in het regenseizoen, omdat alles dan in bloei staat.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

7. Goede nachtrust verwachten in een party hostel

Boek je een goedkoop party hostel, verwacht dan niet dat je de hele nacht lekker door kunt slapen. Wil je een goede nachtrust, geef dan wat meer geld uit aan een goed hostel of een privé-kamer.

8. Dronken op een scooter stappen

Niets is leuker dan je eigen scooter huren en de omgeving verkennen. Maar bedenk wel dat het verkeer in Zuidoost-Azië chaotisch kan zijn en er andere regels gelden dan je gewend bent. Er gebeuren dan ook relatief veel ongelukken met onervaren rijders. En al kan de verleiding groot zijn om na een avondje uit dronken op je scooter te stappen: doe het niet! Een ongeluk in je korte broek en slippers kan vervelend aflopen.

9. Op de gebaande paden blijven

Niet alleen in de stad, maar ook daar buiten. Loop eens in een zijweggetje in en bezoek plekken waar de doorsnee toerist niet massaal naar toe gaat. Dat zijn dé manieren om de lokale cultuur écht te leren kennen.

10. Drugs gebruiken

Is nooit een goed idee, maar zéker niet in Zuidoost-Azië. Je weet nooit wat je precies neemt, dus het zou wel eens helemaal verkeerd uit kunnen pakken. Daarnaast is het streng verboden in Azië. En geloof ons, je wilt daar écht niet in de bajes komen te zitten.

11. Je niet aanpassen aan de cultuur

Pas je aan lokale gebruiken aan, jij bent immers te gast. Topless een tempel binnenlopen of naaktfoto’s maken op de top van een heilige berg is een no-go. Het is niet alleen beledigend voor locals, maar je wordt er ook echt niet populairder door op Instagram. Ook topless zonnen is op de meeste plekken not done.

12. Beknibbelen op uitstapjes

Uiteraard wil je zo lang mogelijk blijven reizen met je zuur verdiende spaarcentjes. Maar dat houdt niet in dat je wekenlang droge pasta of goedkope toasties bij de 7-Eleven hoeft te eten. En ook op sommige uitstapjes moet je echt niet besparen. Geen geld om Angkor Wat te bezoeken? Doe ons een lol en drink liever een biertje minder tijdens je zoveelste stapavondje. Sommige sights móet je nu eenmaal gezien hebben.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

13. Met je dure spullen te koop lopen

Camera, telefoon of dure juwelen. Loop er niet mee te koop. Zorg dat je waardevolle spullen goed opbergt en zakkenrollers niet de kans geeft. 

14. Tot op het belachelijke afdingen

Zuidoost-Azië is goedkoop om te bereizen. Maar ga nou niet tot op het belachelijke afdingen. Drie euro voor een broek of een paar slippers is écht niet duur. Afdingen kan een leuk spel zijn, maar altijd met een glimlach op je gezicht en met respect voor de verkoper.

15. Verwachten dat je vrij blijft van muggen, insecten en ongedierte

Je gaat backpacken in de tropen dus ja, daar krijg je gegarandeerd te maken met muggen, mieren, kakkerlakken en andere kleine (én grotere) insecten. Dat hoort er nu eenmaal bij. Kun je daar écht niet tegen, dan kun je beter thuisblijven.

Top reizen naar Thailand

Reisorganisaties met reizen naar Thailand

Meer blogs over Thailand

Beoordelingen van Thailand

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
8.8
Cultuur
8.8
Stranden
8.7
Steden
8.1
Eten & drinken
8.8
Activiteiten
8.8