Home
Blog
Bestemmingen
The best of Laos: de ultieme route off the beaten track

The best of Laos: de ultieme route off the beaten track

op 20 september 2017
3 minuten leestijd
The best of Laos: de ultieme route off the beaten track

Tijdens de befaamde Zuidoost-Azië 'loop', mag Laos zeker niet op je reisplanning ontbreken. Maar naast populaire plekken als Luang Prabang, Vang Vieng en Vientiane heeft Laos een schat aan verborgen pareltjes die je gezien móet hebben.

Even afhankelijk van hoe je Laos binnen bent gekomen, starten we de off the beaten track route in het noorden van het land. Als je bij Huay Xai de grens over bent gekomen, kiezen veel toeristen voor de populaire tweedaagse boottrip naar Luang Prabang. Wij doen het even anders!

1. Luang Namtha

luang namtha
luang namtha

In het noorden van Laos ligt dit relaxte stadje waar je waarschijnlijk nét wat langer blijft hangen dan de bedoeling is. De avondmarkt is een echte ontmoetingsplek en je kunt er heerlijk eten en genieten van een ijskoud Beer Lao. Deze omgeving is een walhalla voor ecotoerisme en het nabijgelegen Nam Ha National Park is dé ideale plek voor trekkings en mountainbike tochten. Nog verder noordelijk, tegen de Chinese grens, ligt Muang Sing. Het stadje zelf is niet zo bijzonder, maar de route ernaar is adembenemend mooi.

2. Nong Khiaw

nong khiaw
nong khiaw

Een slaperig stadje aan de Nam Ou rivier, in een spectaculaire omgeving van karstgebergten. Al is er niet veel te doen, het is een heerlijke plek om te vertoeven. Verblijf in een guesthouse aan de rivier en geniet vanuit je hangmat van het niets doen. Wil je meer actie, dan kun je de prachtige Pathok Caves en authentieke H’Mong dorpjes in de omgeving gaan verkennen. Nong Khiaw is per bus vanuit Luang Prabang te bereiken, maar helemaal bijzonder is de tocht per boot.

3. Muang Ngoi

muang ngoi
muang ngoi

Op een uurtje varen van Nong Khiaw, ligt dit gehuchtje aan de rivier. Een afgelegen bestemming, waar je zeker geen massatoerisme tegen komt. Dé ideale plek om te onthaasten, een boek te lezen of te kajakken op de rivier. Voorheen was het dorpje alleen bereikbaar per boot en was er geen elektriciteit.

4. Vieng Xai

vieng xai
vieng xai

Een absolute must see zijn de grotten in Vieng Xai, gelegen in het noordoosten van Laos zo’n vijfenvijftig kilometer van de Vietnamese grens. Hier vind je de overblijfselen van de zogenaamde Secret War waardoor Laos het meest gebombardeerde land ter wereld is. In de kalkstenen grotten van Vieng Xai hebben de leden van de communistische partij Pathet Lao en ook Laotiaanse burgers zich negen (!) jaar lang verscholen. Een gids leidt je langs de verschillende schuilplaatsen en geeft zeer waardevolle achtergrondinformatie. Erg indrukwekkend.

5. Phonsavan

phonsavan
phonsavan

Ook in Phonsavan leer je meer over de heftige geschiedenis van dit prachtige land. Ten tijde van de Vietnam-oorlog dropten Amerikaanse bommenwerpers hier massaal hun bommen. Als gevolg daarvan vind je in Laos nog zo’n tachtig miljoen niet geëxplodeerde bommen, waardoor er jaarlijks nog veel slachtoffers vallen. Een bezoek aan Phonsavan is confronterend, maar ook erg de moeite waard. In het stadje kom je overal overblijfselen uit de oorlog tegen; vuurkorven van raketten en lepels van bomresten. In Bombie’s Bar of bij de Mines Advisory Group worden films vertoond over deze verschrikkelijke tijd. Daarnaast vind je hier ook de bekende Plain of Jars.

6. Thakhek

thakhek
thakhek

Het stadje zelf is niet eens zo bijzonder, maar dé reden om het in je planning op te nemen, is voor de befaamde Thakhek Loop. De ultieme manier om deze 450 kilometer lange route te doen, is met je eigen scooter die je op verschillende plaatsen in Thakhek kunt huren. Het is een prachtige trip door het authentieke Laotiaanse land, door dorpjes als Na Kai, Thalang en Laksao. Onderweg kom je bijvoorbeeld het Tha Falang meer tegen waar je een verfrissende duik kunt nemen, de Konglor grotten en verschillende watervallen. Trek minstens drie à vier dagen uit voor de loop.

7. Bolaven Plateau

bolaven plateau
bolaven plateau

Deze Laotiaanse hoogvlakte in de Mekong-Vallei bevindt zich op 1.500 meter hoogte en is goed te bereiken vanuit Pakse. Het is een omgeving van prachtige bosrijke natuur, rivieren en watervallen en je ervaart hier het échte Laotiaanse leven. Vanwege de vruchtbare grond, kom je hier ontzettend veel koffie- en theeplantages en bananenbomen tegen. Een must is een koffie tour, bijvoorbeeld met de Nederlandse expat Koffie. Ook de prachtige Tad Lo watervallen zijn een bezoek waard en in het gezellige dorpje vind je verschillende bijzondere guesthouses.

8. Four Thousand Islands

four thousand islands
four thousand islands

Na deze avontuurlijke trip off the beaten track, ben je waarschijnlijk toe aan wat ontspanning. Al heeft Laos geen tropische stranden waar je je dagen kunt slijten met hangmat-hangen en cocktails drinken, toch vind je er een ideale plek voor dergelijke activiteiten: de Four Thousand Islands. Si Pan Don is een verzameling eilandjes in het uiterste zuiden van Laos en het is een heerlijke bestemming om te relaxen en genieten van al het moois dat Laos te bieden heeft.

Top reizen naar Laos

Reisorganisaties met reizen naar Laos

Meer blogs over Laos

Beoordelingen van Laos

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
9
Cultuur
8.6
Stranden
n.v.t.
Steden
7.4
Eten & drinken
7.7
Activiteiten
8.4