Vientiane

Vientiane

Hoofdstad van Laos

Vientiane is de gemoedelijke hoofdstad van Laos. Een verademing in vergelijking met andere Aziatische steden, want een stuk minder hectisch en bedwelmend. Maak er een ronde langs de mooie tempels en duik in de geschiedenis van dit bijzondere land. Maar geniet vooral van de relaxte atmosfeer en het koude Beerlao bier op de nightmarket.

Vientiane

Met de groeiende stabiliteit en de komst van meer en meer toeristen wordt Vientiane steeds groter en moderner. Toch blijft de stad zijn eigen kleinschalige karakter houden en is het niet te vergelijken met steden in buurlanden. De stad zelf heb je in een dag wel gezien, maar blijf een paar dagen hangen om te genieten van de sfeer.

Wat Si Saket

Wat Si Saket of het Sisaket Museum omvat de oudste nog intact zijnde tempel van Vientiane. Ondanks burgeroorlogen en bombardementen ziet deze tempel in Thaise stijl er nog relatief goed uit. Het complex bestaat uit verschillende bouwwerken en ontelbaar veel boeddhabeelden. Van grote beelden in allerlei houdingen, stijlen en materialen tot piepkleine beeldjes die zijn te vinden in de kleine nissen van de kloostermuren. De tempel zelf is geïnspireerd op de tempels die je in ook wel in Thailand ziet, met een vijfdelig dak en vele details. Let bijvoorbeeld op de kleurrijke muurschilderingen en bloemmotieven op het plafond.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Cope Visitor Centre

Het COPE Visitor Centre is het indringende bezoekerscentrum van COPE, een organisatie voor slachtoffers van clusterbommen. Ten tijde van de Vietnamoorlog werd het land herhaaldelijk gebombardeerd door Amerikaanse troepen en nog wekelijks sterven mensen aan de gevolgen van niet ontplofte bommen. In het centrum krijg je een goed beeld van deze onbekende oorlog en welke gevolgen dit nog steeds heeft voor de lokale bevolking. Een must visit in Vientiane.

Lao National Museum

In het Lao National Museum leer je in sneltreinvaart over de geschiedenis van Laos. Het begint bij archeologische opgravingen uit de steentijd en neemt je via het Laotiaanse koninkrijk mee langs oorlogen met de Siamezen, de Fransen en de Amerikanen. De collectie bestaat uit enkele stoffige voorwerpen en vergeelde foto’s, maar als je een middag over hebt kun je je er makkelijk een paar uur vermaken.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Pha That Luang

Het meest opvallende bouwwerk van Vientiane is de blinkend gouden Pha That Luang. De boeddhistische stoepa werd gebouwd in de 16e eeuw, al gaat de geschiedenis van deze heilige plek terug tot de 3e eeuw. Het bijzondere complex is een van de bekendste landmarks van Laos en het belangrijkste religieuze monument van het land. Je kunt dagelijks een kijkje nemen binnen de muren van het complex. De tempel is ook te zien in het wapen van Laos en heeft een prominente plek op de lokale bankbiljetten.

Patuxai

Het Laotiaanse antwoord op de Parijse Arc de Triomphe staat in Vientiane. De niet te missen Patuxai is een rijk versierde triomfboog, vol bijzondere details en kleurrijk schilderwerk. Het bouwwerk is gemaakt van Amerikaans beton, dat was gedoneerd om een vliegveld aan te leggen. De lokale bewoners wilden liever een triomfboog, dus zo het geschiedde. Uiteindelijk kwam het vliegveld er ook, maar het blijft een mooi verhaal. Klim ook zeker naar boven en geniet van het uitzicht op Vientiane.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

That Dam

That Dam (vertaling: Zwarte Stoepa) is een eeuwenoude stoepa, gelegen in het centrum van Vientiane. Het kleurloze bouwwerk was ooit bedekt met een laagje goud, maar dat is er rond 1827 door de Siamezen vanaf geroofd. Volgens de verhalen wordt de stoepa bewoond door een zevenkoppige draak, die de lokale bevolking moest beschermen tijdens de oorlog met het Siamese leger. De That Dam heeft het in ieder geval maar op het nippertje overleefd.

Talat Sao

De meest interessante markt van Vientiane is Talat Sao, ofwel de ochtendmarkt. Wat je ook nodig hebt, hier ga je het ongetwijfeld vinden. Hier koop je zijden sjaals, kleding en goedkope souvenirs, al is alleen rondkijken in het labyrint van smalle steegjes ook erg leuk. Naast de markt zit de Talat Sao Mall, het enige winkelcentrum met airconditioning in heel Laos. Een dankbaar toevluchtsoord op een warme dag.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Buddha Park

Een stukje buiten de stad, bijna tegen de grens met Thailand, ligt het indrukwekkende Buddha Park, waar zo’n 200 verschillende hindoe- en boeddhabeelden zijn te bewonderen. De metershoge beelden hebben verschillende houdingen en zijn voorzien van bijzondere (en soms zelfs angstaanjagende) details. Vanaf het park heb je een mooi overzicht over de Mekong rivier en Thailand aan de overkant. Een leuke plek voor een dagtripje. Het Buddha Park is het best te bereiken met een fiets, scooter, tuktuk of bus.

Reizen naar Vientiane — Hoe kom je er?

Het internationale vliegveld van Vientiane ligt op slechts enkele kilometers buiten de stad, maar heeft gelimiteerde verbindingen met de rest van Azië. Vanuit Nederland zul je in ieder geval via Bangkok, Singapore of Kuala Lumpur moeten reizen, want er gaan geen directe vluchten naar Laos. Reis je eerst door Thailand dan kun je ook vrij makkelijk de oversteek over land maken via het grensstadje Nong Khai.

Eenmaal in Vientiane is het centrum vrij makkelijk te voet te verkennen, maar als je uitstapjes gaat maken zijn de fiets, bus of tuktuk een betere optie. Je moet echter niet opkijken als de chauffeur in dat laatste geval onderweg nog meer mensen oppikt, want zolang zijn wagentje niet vol zit kan er geld verdient worden.

Wil je meer weten over reizen naar Laos? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Laos

Populaire Rondreizen naar Vientiane

Andere bezienswaardigheden in Laos

Alle bezienswaardigheden in Laos

Laos ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Vientiane ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Laos.
Natuur & omgeving
9
Cultuur
8.6
Stranden
n.v.t.
Steden
7.4
Eten & drinken
7.7
Activiteiten
8.4
8,2

Lovely Laos!

Laos
30-09-2015

Ik moet eerlijk bekennen dat voordat ik besloot door Azië te backpacken, ik niet veel van Laos afwist. Het was meer op advies van medereizigers dat ik uiteindelijk besloot Laos 'ook mee te pakken'.
En wat een goede beslissing was dat!
Laos is klein, maar de mogelijkheden zijn eindeloos! Ik had niet veel tijd, dus heb de meeste tijd in en om Luang Prabang doorgebracht. Het is duidelijk dat het toerisme hier groeiende is, met als grote voorbeeld buurland Thailand. Nightmarkets, streetfoods, tuk tuks op elke straathoek, en moordende concurrentie tussen de travelagencies en ho(s)tels. Dagtrips zijn goedkoop, en de beste manier om de omgeving te verkennen. Doe een boottocht over de mooie Mekong en bezoek grotten en kleine dorpjes. Ga gerust naar een olifantenpark, hier is de liefde voor deze prachtige dieren oprechter dan menig toeristisch buurland. Ook de mooie jungles met de beroemde watervallen zijn zeer de moeite waard.
Ik verbleef onder andere in een hotel waar ik elke dag zoveel verse jus kreeg als ik maar wilde, verse bananen uit de achtertuin, en met enige opstart/aansluitproblemen onbeperkt van de Wifi gebruik mocht maken (snellere Wifi dan populairdere landen!)
Laos heeft in twee weken tijd mijn hart veroverd met zijn eenvoudige charme, lieve bewoners, en werkelijk schitterende natuurlandschappen. Een land dat zijn plekje heeft verdiend tussen de goedkope reisbestemmingen en op den duur steeds populairder zal worden.

Angelique

Angelique Iking
Alleen gereisd in May 2021
7,8

Pak je backpack en trek de jungle in

Laos
30-09-2015

De stad luang prabang is fantastisch. Blijf er een paar dagen hangen en huur een fiets. Geniet van de uitzichten over de Mekong rivier, vanaf de tempels en bezoek de (legubere) lokale markt. Maak kennis met locals en vraag naar een avontuurlijke trekking in de jungle. Dan kan je die krijgen ook! We gingen op pad met 3 locals, 1 wist de weg in de jungle, 1 jager en 1 vertaler. We kapten zelf onze paden, bouwden onze eigen hut van bladeren en gaarden de geschoten dieren op het vuur. Een avontuur om nooit te vergeten. Voor meer ontspanning reis je af naar het zuiden, de 4000 islands.

Lotte aalders
Gereisd met vrienden in May 2021
7,2

Stop in Laos tijdens een backpacktrip

Laos
30-09-2015

Tijdens een backpacktrip Thailand-Laos-Vietnam was de natuur van Laos zeker de meest indrukwekkende. Zoals vele mensen was ik erg enthousiast om naar Thailand en Vietnam te gaan en had ik niet echt verwachtingen bij Laos. Achteraf gezien vond ik Laos echt mooier dan Vietnam en ook minder toeristisch!

Robin
Gereisd met vrienden in May 2021
7,4

Laos je moet er eens geweest zijn.

Laos
30-09-2015

Laos super stukje op aarde de monnikken de mooie boedha beelden tempels en vriendelijke mensen prachtige natuur gewoon n bizonder land

Leonie de vries
Gereisd met vrienden in May 2021
9,4

Het fan-tas-tische Laos!

Laos
Familiereis
07-01-2016

Laos is werkelijk fantastisch! Wat ik in dit land allemaal heb gedaan? Wat niet! Eigenlijk te veel om op te noemen. Ik ben met mijn backpack het hele land rondgereisd en heb daar zoveel gezien en gedaan: van natuur tot cultuur en van steden tot stranden. Laos is écht een aanrader!

Maaike
Gereisd met gezin in August 2010