Vientiane

Vientiane

Hoofdstad van Laos

Vientiane is de gemoedelijke hoofdstad van Laos. Een verademing in vergelijking met andere Aziatische steden, want een stuk minder hectisch en bedwelmend. Maak er een ronde langs de mooie tempels en duik in de geschiedenis van dit bijzondere land. Maar geniet vooral van de relaxte atmosfeer en het koude Beerlao bier op de nightmarket.

Top reisorganisaties naar Laos

Top reisorganisaties naar Laos
Vientiane

Met de groeiende stabiliteit en de komst van meer en meer toeristen wordt Vientiane steeds groter en moderner. Toch blijft de stad zijn eigen kleinschalige karakter houden en is het niet te vergelijken met steden in buurlanden. De stad zelf heb je in een dag wel gezien, maar blijf een paar dagen hangen om te genieten van de sfeer.

Wat Si Saket

Wat Si Saket of het Sisaket Museum omvat de oudste nog intact zijnde tempel van Vientiane. Ondanks burgeroorlogen en bombardementen ziet deze tempel in Thaise stijl er nog relatief goed uit. Het complex bestaat uit verschillende bouwwerken en ontelbaar veel boeddhabeelden. Van grote beelden in allerlei houdingen, stijlen en materialen tot piepkleine beeldjes die zijn te vinden in de kleine nissen van de kloostermuren. De tempel zelf is geïnspireerd op de tempels die je in ook wel in Thailand ziet, met een vijfdelig dak en vele details. Let bijvoorbeeld op de kleurrijke muurschilderingen en bloemmotieven op het plafond.

Wat Si Saket, Vientiane
Wat Si Saket, Vientiane

Si Saket, Vientiane
Si Saket, Vientiane

Cope Visitor Centre, Vientiane
Cope Visitor Centre, Vientiane

Cope Visitor Centre

Het COPE Visitor Centre is het indringende bezoekerscentrum van COPE, een organisatie voor slachtoffers van clusterbommen. Ten tijde van de Vietnamoorlog werd het land herhaaldelijk gebombardeerd door Amerikaanse troepen en nog wekelijks sterven mensen aan de gevolgen van niet ontplofte bommen. In het centrum krijg je een goed beeld van deze onbekende oorlog en welke gevolgen dit nog steeds heeft voor de lokale bevolking. Een must visit in Vientiane.

Lao National Museum

In het Lao National Museum leer je in sneltreinvaart over de geschiedenis van Laos. Het begint bij archeologische opgravingen uit de steentijd en neemt je via het Laotiaanse koninkrijk mee langs oorlogen met de Siamezen, de Fransen en de Amerikanen. De collectie bestaat uit enkele stoffige voorwerpen en vergeelde foto’s, maar als je een middag over hebt kun je je er makkelijk een paar uur vermaken.

Lao National Museum
Lao National Museum

Pha That Luang, Vientiane
Pha That Luang, Vientiane

Pha That Luang
Pha That Luang

Pha That Luang

Het meest opvallende bouwwerk van Vientiane is de blinkend gouden Pha That Luang. De boeddhistische stoepa werd gebouwd in de 16e eeuw, al gaat de geschiedenis van deze heilige plek terug tot de 3e eeuw. Het bijzondere complex is een van de bekendste landmarks van Laos en het belangrijkste religieuze monument van het land. Je kunt dagelijks een kijkje nemen binnen de muren van het complex. De tempel is ook te zien in het wapen van Laos en heeft een prominente plek op de lokale bankbiljetten.

Patuxai

Het Laotiaanse antwoord op de Parijse Arc de Triomphe staat in Vientiane. De niet te missen Patuxai is een rijk versierde triomfboog, vol bijzondere details en kleurrijk schilderwerk. Het bouwwerk is gemaakt van Amerikaans beton, dat was gedoneerd om een vliegveld aan te leggen. De lokale bewoners wilden liever een triomfboog, dus zo het geschiedde. Uiteindelijk kwam het vliegveld er ook, maar het blijft een mooi verhaal. Klim ook zeker naar boven en geniet van het uitzicht op Vientiane.

Patuxai, Vientiane
Patuxai, Vientiane

Putaxai
Putaxai

That Dam, Vientiane
That Dam, Vientiane

That Dam

That Dam (vertaling: Zwarte Stoepa) is een eeuwenoude stoepa, gelegen in het centrum van Vientiane. Het kleurloze bouwwerk was ooit bedekt met een laagje goud, maar dat is er rond 1827 door de Siamezen vanaf geroofd. Volgens de verhalen wordt de stoepa bewoond door een zevenkoppige draak, die de lokale bevolking moest beschermen tijdens de oorlog met het Siamese leger. De That Dam heeft het in ieder geval maar op het nippertje overleefd.

Talat Sao

De meest interessante markt van Vientiane is Talat Sao, ofwel de ochtendmarkt. Wat je ook nodig hebt, hier ga je het ongetwijfeld vinden. Hier koop je zijden sjaals, kleding en goedkope souvenirs, al is alleen rondkijken in het labyrint van smalle steegjes ook erg leuk. Naast de markt zit de Talat Sao Mall, het enige winkelcentrum met airconditioning in heel Laos. Een dankbaar toevluchtsoord op een warme dag.

Talat Sao, Vientiane
Talat Sao, Vientiane

Buddha Park, Vientiane
Buddha Park, Vientiane

Buddha Park

Een stukje buiten de stad, bijna tegen de grens met Thailand, ligt het indrukwekkende Buddha Park, waar zo’n 200 verschillende hindoe- en boeddhabeelden zijn te bewonderen. De metershoge beelden hebben verschillende houdingen en zijn voorzien van bijzondere (en soms zelfs angstaanjagende) details. Vanaf het park heb je een mooi overzicht over de Mekong rivier en Thailand aan de overkant. Een leuke plek voor een dagtripje. Het Buddha Park is het best te bereiken met een fiets, scooter, tuktuk of bus.

Reizen naar Vientiane — Hoe kom je er?

Het internationale vliegveld van Vientiane ligt op slechts enkele kilometers buiten de stad, maar heeft gelimiteerde verbindingen met de rest van Azië. Vanuit Nederland zul je in ieder geval via Bangkok, Singapore of Kuala Lumpur moeten reizen, want er gaan geen directe vluchten naar Laos. Reis je eerst door Thailand dan kun je ook vrij makkelijk de oversteek over land maken via het grensstadje Nong Khai.

Eenmaal in Vientiane is het centrum vrij makkelijk te voet te verkennen, maar als je uitstapjes gaat maken zijn de fiets, bus of tuktuk een betere optie. Je moet echter niet opkijken als de chauffeur in dat laatste geval onderweg nog meer mensen oppikt, want zolang zijn wagentje niet vol zit kan er geld verdient worden.

Populaire reizen naar Vientiane

29-Daagse rondreis Thailand, Laos en Cambodja

29-Daagse rondreis Thailand, Laos en Cambodja

29 dagen
Individuele rondreis
Als je niet zo vaak reist of wilt reizen, maar in een klap nu wel een heleboel van Azië wilt zien, als je zelf wilt meemaken wat die beroemde charme van de landen in dat werelddeel is, of als je nu gewoon (eindelijk) de tijd hebt om er eens een maand op uit te trekken, dan is '29-daagse rondreis Thailand, Laos en Cambodja' de naam van je droomreis. Dit is waarom:Deze reis trekt als een grote lus door de drie landen heen. Thailand is het meest ontwikkeld, dat zie je in Bangkok, maar heeft boeddhistische roots die nog altijd een interessante stempel op de hele samenleving drukken. Dat ga je ervaren bij Wat Pho in de Thaise hoofdstad en bij de unieke en opvallende Witte tempel in Chiang Rai. Je ziet niet alleen Kanchanaburi (Bridge on the river Kwai) en Chiang Mai (volgens velen de leukste stad van Thailand), maar maakt ook kennis met het leven op het platteland. Vanuit Noord-Thailand vaar je in twee dagen naar de parel van Laos, Luang Prabang. Hier ga je al het verschil met Thailand merken. Laos is kleiner, stiller, maar ook zeer charmant. Via pittoreske dorpjes, vergezichten, grotten, tempels, berglandschappen en watervallen kom je uit in hoofdstad Vientiane, die je per fiets gaat verkennen.Een stap in Cambodja is ook een stap in de geschiedenis. Dat merk je in Phnom Penh, waar de Franse kolonisatie een voetafdruk heeft achtergelaten, net als de verschrikkelijke periode dat Pol Pot onverbiddelijk over Cambodja regeerde. Maar Cambodja is ook een herinnering aan het Khmer-rijk waarvan het absolute wereldwonder Angkor Wat nog dagelijks de mond van nieuwe bezoekers doet openvallen. Je maakt de lus compleet met een paar ontspannen stranddagen op het Thaise eiland Koh Chang. Een mooie, lange, afwisselende en onvergetelijke droomreis. Als je het nu niet doet, wanneer dan wel?

Meer bezienswaardigheden in Laos

Alle bezienswaardigheden in Laos

Laos ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Vientiane ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Laos.
Natuur & omgeving
9
Cultuur
8.6
Stranden
n.v.t.
Steden
7.4
Eten & drinken
7.7
Activiteiten
8.4
9,6

Cultuur, natuur en heerlijk eten in het prachtige Laos!

Laos
Familiereis
18-03-2016

Mijn tijd in Laos is een combinatie van een vakantie en een familiebezoek :) Zelf ben ik in 2015 en in 2011 in het zuiden van Laos geweest en nog altijd wil ik weer terug nadat ik er ben geweest!

In 2011 verbleef ik in Paksong (nabij Pakse) op het Bolaven Plateau bij familie die o.a. koffietoers regelen voor toeristen. Het Bolaven Plateau staat bekend om zijn vruchtbare grond en klimaat waarbij koffieplanten erg goed kunnen groeien. Je zal dan ook heel veel koffieplantages tegenkomen (en her en der ook theeplantages). Daarnaast is dit een gebied met heel veel verschillende watervallen (Tad Fane, Tad Lo etc). Als je natuur zoekt dan ben je hier op het goede adres! En voor een heerlijk kopje koffie natuurlijk!

Aanrader: Als je van wat extra spanning houdt zou ik 2 of 3 dagen gaan voor de Tree Top Explorer. Je verblijft dan in een boomhut en maakt een route door de jungle waarbij je met een aantal guides op pad gaat en je verplaatst van boom tot boom via ziplines. Het meest prachtige uitzicht komt voorbij en er wordt voor heerlijk eten e.d. gezorgd door de organisatie. Je kan het kantoor vinden in Pakse en ze brengen je er met de bus heen. Het is nabij Paksong. Ik heb het zelf voor 2 dagen gedaan en moet zeggen dat het een geweldige ervaring was! 2 dagen was voor mij meer dan genoeg, omdat je heel veel wandelt maar als je het kan volhouden zou ik voor 3 dagen gaan.

Mijn periode in 2015 was iets rustiger en stond meer in het kader van genieten van 4000 Islands, in dit geval het eiland Don Det in het zuiden van Laos, nabij de grens van Cambodja. Dit is een bekend deel voor toeristen / backpackers en vooral in het droge seizoen (december - april) erg druk en populair. Ik was er zelf in oktober en heb het in een rustige periode meegekregen maar dat maakte het er niet minder leuk om. Wij verbleven in een guesthouse Mama Leuah naast de Mekong rivier. Op dat moment stond er nog een stevige stroming en was het water bruin. Het regenseizoen was wel net voorbij dus het was al gauw meer dan 30 graden (heerlijk!).
In Don Det kan je een aantal dingen doen waaronder kajakken. Dit raad ik aan omdat je een hele dag op pad gaat met een groep mensen en 2 guides. Naast het kajakken maak je ook wandelingen naar diverse watervallen en ga je daarna weer verder kajakken. Tevens zwemmen daar ook zoetwaterdolfijnen en met een beetje geluk kom je ze ook tegen! In dit gebied zit je zowaar in Cambodja en hebben wij ook op Cambodjaanse grond geluncht. Je bent kapot na deze dag maar dat is het zeker waard! Dan zoek je lekker een van de restaurantjes op om heerlijk te eten en te genieten. Heb je geen zin in rijst dan heb je ook de gelegenheid om een hamburger te eten bijvoorbeeld. Don Det is hierop ingespeeld.

Als je van tempels houdt zou ik zeker een bezoek brengen aan de Wat Phu tempel... deze staat ook op de wereldlijst van Enesco. Ik vond het zelf een geweldige dag om dit te bezoeken. Vooral om de schoonheid van de natuur en de rust die het brengt. Deze tempel is eigenlijk van de Khmer voor wat ik begrepen heb uit Cambodja. Je ziet dat ook terug in hun architectuur.

Laos is voor mij een land van ontzettende vrijgevigheid, toegankelijkheid, respect, gastvrijheid... de mensen zijn ontzetten lief en ja je zwaait wat af! :) Vooral de kinderen vinden het leuk en roepen de hele tijd 'Sabai di'... ik doe graag mee :D

Voor wie niet in Laos is geweest raad ik het zeker aan om hier een bezoekje aan te brengen. Helaas ken ik het noorden en midden van het land nog niet, maar weet dat je dit kan verwachten in het zuiden van Laos.

Esther
Alleen gereisd in October 2015
7,0

Het land van de lachende, zwaaiende en vrolijke kinderen

Laos
Individuele rondreis
16-01-2016

Wij hebben iets meer dan 3 weken rondgereisd in Laos en veel mooie en indrukwekkende dingen gezien. Eén van de dingen die ons vooral is bijgebleven is de ongedwongenheid en vrolijkheid van de kinderen. Overal waar je komt zwaaien ze naar je, willen ze een highfive geven en roepen ze vrolijk gedag.

Wij hebben de standaard route gevolgd door Laos met een kleine afwijking naar het Noorden. We zijn gestart in Luang Prabang. Een prachtige stad met veel Franse invloeden maar wel erg toeristisch. Tip voor als je de aalmoesceremonie 's ochtends wilt meemaken: ga naar een achterafstraatje. Op de hoofdstraat is het onwijs toeristisch en mis je de schoonheid van de ceremonie een beetje.

Na Luang Prabang zijn wij doorgereisd naar Muang Ngoi, in het Noorden. Een heerlijke slaperig stadje waar je het ware Laos kunt zien. Alleen de boottrip over de Nam Ou rivier vanaf Nong Khiaw is al een traktatie. We zien onwijs veel waterbuffels en koeien aan de kant, bananenplanten tussen het oerwoud en karstgebergten die versierd zijn door de laaghangende bewolking, vissers op kleurrijke bootjes.. Prachtig! Je merkt hier alleen wel de impact van het toerisme want er wordt druk gebouwd aan wat wij denken (grote) guesthouses aan het water.

Via Luang Prabang zijn we vervolgens doorgereisd naar Vang Vieng. Een dorpje bekend om het tuben maar wat zoveel meer te bieden heeft! Je kan hier heerlijk in de omgeving verdwalen op je scooter, de lekkerste fruitsmoothies en banana pancakes eten en chillen onder het genot van non-stop afleveringen van de serie Friends. Wij hebben hier een ballonvaart gedaan tijdens de sunset, prachtig!

Na Luang Prabang zijn we via Vientiane doorgereisd naar Thakhek en Pakse. In beide plaatsen hebben we de loops gedaan op de scooter. Erg mooi en zeker een aanrader. Als je van grotten houdt is de Thakhek loop echt iets voor jou. Zijn watervallen meer jouw ding, dan is de Pakse loop onwijs gaaf. Heb je genoeg tijd, is het ook zeker de moeite waard om beide te doen.

Na de vele kilometers op de scooter zijn we via bus en boot naar Don Det gegaan, onderdeel van de 4.000 islands. Hier hebben we de zoetwaterdolfijnen gezien, heerlijk in ons hangmatje gehangen, een beetje rondgefietst en genoten van al onze herinneringen aan onze mooie reis door Laos aangezien dit onze eindhalte voor Laos was.

Marije Mulder
Gereisd met partner in December 2015
9,2

Veelzijdig laos

Laos
Individuele rondreis met TUI
11-01-2016

Ik zou deze bestemming zeker aanraden. Het is een klein en mooi landje. Je reist er doorheen met de slowboat over de mooie mekong waar je veel andere mensen leert kennen.de tweede stop brengt je bij luang prabang waar je de mooie watervallen kunt bezichtigen,de stop erna brengt je naar vang vieng waar je kunt tuben over de mooie meking. Hierbij geniet je van het uitzicht en word je ondertussen een paar keer aan de kant getrokken omdat er overal barretjes staan. Daar drink je een paar drankjes en probeer je op tijd terug te zijn. Maar dat lukt niemand want het is veel te gezellig! Als het regent kijkt iedereen Friends in de super toffe hostels die je overal kunt vinden.
Na dit geweldige stadje reis je door naar de hoofdstad vientiane. Daar kun je genieten van een lekker frans ontbijtje. En wat cultuur snuiven. Wij zijn naar een museum geweest over de vietnam oorlog wat heel erg interessant was. En bij het budhapark. Maar die viel een beetje tegen. Het was niet echt een park maar meer een grasveld. Laos is al met al een mooi en veelzijdig land!!

Maxime
Alleen gereisd in January 2015
8,2

Tuben voordat het veranderde

Laos
Individuele rondreis met KILROY travels
09-01-2016

2012 was denk ik het een na laatste jaar waarin tuben nog toegang gaf tot alle vatten aan de rivier. Een 'paar dagen' naar Laos zetten de meeste backpackers dan ook uit hun hoofd op het moment dat ze aankomen bij de tubing plaats; Vang Vieng! Een dag werd 3 dagen, en drie dagen werd al gauw een week met een nieuwe vriendengroep, die samen net mij een een vriendin doorreisden. Ben je in Laos of dichtbij, dan is dit zeker de moeite waard. In Luang Prabang huurde ik een fiets en waren de tempels makkelijk op die manier te bezoeken; een stukje van thuis in een compleet ander land.
In Laos zijn er voldoende activiteiten, waarvan een enorm deel in de Lonely planet te vinden is. Denk hierbij aan kookcursussen, sauna's, massages en alle culturele bezienswaardigheden die zeker de moeite waard zijn.
Reizen vanaf Cambodja of Thailand is makkelijk te doen. Let wel: er zijn soms plekken waar ze je nep VISA proberen te verkopen! Mits je je gezonde verstand gebuikt, zal dit niet voor veel mensen een obstakel vormen.

Nicole van Steijn
Gereisd met vrienden in April 2012
9,4

Het fan-tas-tische Laos!

Laos
Familiereis
07-01-2016

Laos is werkelijk fantastisch! Wat ik in dit land allemaal heb gedaan? Wat niet! Eigenlijk te veel om op te noemen. Ik ben met mijn backpack het hele land rondgereisd en heb daar zoveel gezien en gedaan: van natuur tot cultuur en van steden tot stranden. Laos is écht een aanrader!

Maaike
Gereisd met gezin in August 2010

Wil je meer weten over reizen naar Laos? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Laos