Angkor

Angkor

Ontdek de wonderen van Angkor

De mysterieuze tempels van Angkor zijn de overblijfselen van een verdwenen beschaving. Over het gebied van maar liefst 400 kilometer liggen meer dan honderd religieuze bouwwerken verspreid, met elk hun eigen verhalen.

Top reisorganisaties naar Cambodja

Top reisorganisaties naar Cambodja
Angkor

Angkor behoort tot de belangrijkste archeologische vondsten ter wereld en die mag je natuurlijk niet missen tijdens een bezoek aan Cambodja.

Het tempelcomplex van Angkor was van de negende tot de vijftiende eeuw het centrum van het Khmer-rijk, destijds één van de meest vooroplopende beschavingen ter wereld. In de eeuwen daarna werd het complex enkel nog bewoond door een groepje monniken en kreeg de natuur vrij spel. Pas in 1900 werden de overwoekerde heiligdommen herontdekt door Franse ontdekkingsreizigers, en kreeg de Angkor wereldwijde faam. Het prachtige complex staat sinds sinds 1992 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Angkor Wat

Het grootste en tegelijkertijd meest bekende bouwwerk van Angkor is de hindoeïstische tempel Angkor Wat. De namen Angkor Wat en Angkor worden regelmatig door elkaar gehaald, maar met Angkor wordt het gebied bedoeld waarvan Angkor Wat de  belangrijkste tempel was. Deze gigant beslaat een oppervlakte van 1 vierkante kilometer en is daarmee het grootste religieuze gebouw ter wereld. De tempel werd in de 12e eeuw gebouwd door koning Suryavarman II en is één van de belangrijkste overblijfselen uit het Khmer-rijk.

Angkor Wat
Angkor Wat

Angkor Wat
Angkor Wat

Niet voor niets dat het inmiddels is uitgegroeid tot hét symbool van Cambodja. De tempel prijkt zelfs op de vlag van het land! Omdat Angkor Wat altijd in zekere mate bewoond is geweest, is de tempel nooit volledig overgenomen door de natuur. Het is daardoor de best bewaarde plek van het hele Angkor complex. Verlaat Angkor dus niet zonder een bezoek te hebben gebracht aan deze beroemde tempel. Het beste moment om Angkor Wat te bezoeken is bij zonsopkomst. Je bent de grote toeristenstroom dan voor en de manier waarop het zachte ochtendlicht over de eeuwenoude stenen strijkt is adembenemend mooi.

Angkor Thom

Angkor Thom is geen tempel, maar de antieke hoofdstad van het Khmer-rijk. De stad ligt ook op het Angkor complex, op zo’n anderhalve kilometer van Angkor Wat. Om het gebied tegen veroveraars te beschermen werd een muur van zes meter hoog en acht meter dik rondom Angkor Thom gebouwd, en een gracht van maar liefst 100 meter breed gegraven. Op het enorme terrein binnen de stadsmuren liggen verschillende bouwwerken, waarvan de Bayon Tempel en het Olifantenterras de bekendste zijn. Angkor Thom is vrij groot, dus trek zeker een halve dag uit om de stad te verkennen.

Angkor Thom
Angkor Thom

Bayon tempel
Bayon tempel

Bayon Tempel

De Bayon Tempel ligt precies in het midden van Angkor Thom. Deze boeddhistische tempel werd in 1181 gebouwd op bevel van koning Jayavarman VII. De Bayon Tempel is een bijzonder plaatje, want het gebouw bestaat uit 54 torens die zijn versierd met in totaal 216 glimlachende hoofden van wat waarschijnlijk de boeddhistische figuur Avalokitésvara moet voorstellen. Net als vele andere bouwwerken is ook deze tempel al ruim een eeuw een groot raadsel voor onderzoekers. Zij zijn het er nog steeds niet over eens wat de precieze functie van dit bijzondere bouwwerk was.

Ta Phrom

De overwoekerde Ta Phrom behoort tot de mooiste tempels van Angkor. De ruïne is bedekt met klimplanten en lianen, en ziet er nog bijna exact hetzelfde uit als tijdens haar ontdekking in 1860. Die wetenschap prikkelt ongetwijfeld je fantasie en je waant je daardoor even in de voetsporen van de Europese ontdekkingsreizigers. Een bijzondere ervaring. Nergens op het complex heeft de natuur zo zijn gang mogen gaan als hier en dat spreekt blijkbaar niet alleen bij reizigers tot de verbeelding. De plek heeft ook zijn uitwerking op filmmakers gehad: grote delen van de film Tomb Raider werden hier opgenomen.

Ta Phrom
Ta Phrom

Ta Prohm tempel
Ta Prohm tempel

Phnom Bakheng

Phnom Bakheng is een piramidevormige tempel en ligt bovenop een heuvel. Het bouwwerk is opgedragen aan de Hindoeïstische god Shiva en is opgebouwd uit zes terrassen. Vanaf de top toren je meters boven de omgeving uit, en het uitzicht over Angkor – en met name op Angkor Wat – is daarom fantastisch. Phnom Bakheng is beroemd vanwege haar zonsondergangen en daarom kan het er aan het eind van de middag wel eens druk worden.

Reizen naar Angkor — Hoe kom je er?

Vanuit Nederland vertrekken geen directe vluchten naar Cambodja. Het land heeft wel goede verbindingen met de omliggende landen. Je kunt kiezen voor een overstap in bijvoorbeeld Kuala Lumpur, Bangkok of het Chinese Guangzhou. Vanaf daar kun je verder vliegen naar Siem Raep. De prijs voor een retourtje begint bij € 700, afhankelijk van je vertrekdatum en met welke maatschappij je vliegt.

Angkor ligt vervolgens vijf kilometer verderop. Om er te komen kunt je een dagtour boeken bij een toeristenbureautje in de stad, een chauffeur regelen of een fiets huren. Het complex is immens, dus het is niet aan te raden om het terrein lopend te verkennen. Tenzij je er echt vijf dagen voor uit wil trekken natuurlijk.

Populaire reizen naar Angkor

Blogs over Angkor

· Redactie
Google toont Angkor Wat in Street View
Google gaf ons al de mogelijkheid om door de Grand Canyon te lopen, naar de top van Mt. Fuji te klimmen en te duiken in het Great Barrier Reef, maar nu is het ook mogelijk om via Google Street View de Angkor Wat tempel in Cambodja te bekijken.
· Laurens Taekema
Foto van de dag - Angkor Wat close-up
Angkor Wat is voor iedereen die Cambodja bezoekt natuurlijk DE must-see. Angkor Wat bestaat niet alleen uit uit de Angkor Wat tempel zelf (zoals te zien op de vlag van Cambodja), maar ook een complete stad die om deze tempel heen ligt. Dat gebied bestaat uit meerdere tempels en ruïnes.
· Redactie
Angkor Wat naar India
In India wordt momenteel druk gebouwd aan een volledige replica van Angkor Wat, het tot nog toe grootste Hindoe tempelcomplex in Cambodja. In totaal zal de bouw van de Virat Angkor Wat Ram tempel zo’n tien jaar gaan duren en twintig miljoen dollar kosten.

Meer bezienswaardigheden in Cambodja

Alle bezienswaardigheden in Cambodja

Beoordelingen van Angkor

De Angkor ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl en gebaseerd op hun ervaringen tijdens hun rondreis Cambodja en bezoek aan Angkor.
9,0

Prachtige tempels

Cambodja
Angkor
09-01-2017

Ik ben met een groep naar de tempels van angkor wat geweest. Je bent een dag zoet en bezoek mooie tempels!
Wat je ook kan doen is met een tuk driver vroeg afspreken deze geeft je dan een rondleiding en kan je de zonsopgang bekijken.
Ik heb met vele andere de zonsondergang bekeken!

Femke
Alleen gereisd
10

Te mooi en indrukwekkend om niet één keer in je leven te bezichtigen

Cambodja
Angkor
21-01-2016

De tempels van Angkor. Wie kent ze niet? We hebben er waarschijnlijk allemaal wel ooit een plaatje van gezien. Maar alle picture-perfect images verbleken bij de werkelijkheid. Het is jaw-dropping, zoals de Engelsen zeggen. En is het niet alleen de tempels die je hart veroveren: het is het hele dorp, en het land. Het stadje is, hoewel erg toeristisch, sfeervol met talloze leuke kroegjes (en voor ieder wat wils), fijne restaurantjes met heerlijk en erg betaalbaar eten, en goede hostels en hotels waar de klanttevredenheid nog hoog in het vaandel staat (wat jammer genoeg niet in iedere toeristische trekpleister meer het geval is). De lach van de Cambodjanen zal je hart verwarmen: een van de meest lieve volkeren ter wereld, die duidelijk trots zijn op hun land, hun cultuur, en je er graag alles over vertellen. De geur van de Cambodjaanse keuken doet je mond wateren: denk aan typisch Aziatische gerechten met de geur van kokos, citroengras, gember en noten. Je ruikt het op straat, als je langs een leuke eettoko loopt, je staat ermee op en gaat ermee naar bed. En Angkor geeft je tal van betaalbare opties om de Cambodjaanse keuken uit te proberen. Uiteindelijk ben je er natuurlijk voor de tempels: het hoogtepunt van iedere Azië reis (naar mijn mening). Duizenden jaren geschiedenis verspreidt over enkele kilometers waar een goedlachse riksja chauffeur jou graag van de ene prachtige tempel naar de andere sjoeft. Mis de zonsopgang bij een van de tempels niet (heel romantisch ook, ook al zijn er met jou tientallen anderen), neem de tijd om de meeste tempels te bezoeken (ook die net ietsje verder liggen, dan kom je wat meer buiten de typische toeristen zone en kom je meer in aanraking met de bevolking, erg leuk!), en val van de ene verbazing in de andere. Want de tempels zijn allemaal, stuk voor stuk, prachtig. De meesten kun je echt in, en de prachtige steenbewerkingen (van dieren tot gezichten van goden) van dichtbij en in detail zien. Raak ze aan, ruik de Cambodjaanse lucht, geniet van de prachtige natuur in Angkor, loop over de oude tempel ruïnes..en je weet: this is a must-go place!

Ineke Litjens
Gereisd met partner
9,0

Prachtige tempels en zonsopkomst

Cambodja
Angkor
08-01-2016

Prachtig landgoed met een oneindige hoeveelheid tempels. De zonsopkomst bij ankor wat mag echt niet gemist worden! Er is een keuze tussen een 1 dag en 3 dagen toegangspas, maar om voldoende gezien te hebben zijn minimaal 2 dagen nodig. De 3e dag kun je je ook prima vermaken.

Diana
Alleen gereisd
10

Ochtendglorie in Siem Reap

Cambodja
Angkor
07-01-2016

De ochtendtour in Angkor Wat was ongelofelijk.. om 04:30 op, maar dan heb je ook wat! Met een schitterende gids naar de Tempels van Angkor voordat het kwiek al 40 graden bereikt en voordat de massa Chinezen de tempels bereiken. Zonsopgang, Cambodjaanse Koffie, Opstijgende vleermuizen en het meest unieke historische uitzicht..
Geweldig!

Darren
Gereisd met vrienden
10

Voor oud èn jong

Cambodja
Angkor
04-01-2016

Prachtig cultuur erfgoed. En de kinderen vinden het geweldig! Hun fantasie sloeg volledig op hol bij het zien van de prachtig uitgehouwen afbeeldingen. Dit was de meest prachtige plaats waar we ooit verstoppertje hebben gespeeld.

Wendy de Jonge
Gereisd met gezin

Wil je meer weten over reizen naar Cambodja? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Cambodja