Mekong Delta

Mekong Delta

De rijstschuur van Vietnam

De Mekongdelta is met zijn web van riviertjes, woonboten en drijvende markten een bijzonder gebied. Het leven speelt zich hier voornamelijk af op het water en vanuit een bootje zie je dorpjes, rijstvelden en het dagelijks leven van lokale families aan je voorbij trekken. Een bezoek aan de Mekongdelta is daarom het absolute hoogtepunt van een reis door Zuid-Vietnam.

Top reisorganisaties naar Vietnam

Top reisorganisaties naar Vietnam
Mekong Delta

De beroemde Mekongrivier begint in de bergen van Tibet en stroomt helemaal door tot het zuiden van Vietnam. De Mekongdelta omvat het gebied waar de rivier met een wirwar van vertakkingen in de Zuid-Chinese Zee uitmondt. Het is het meest dichtbevolkte gebied van Vietnam en er wordt volop landbouw gedreven op de rijstvelden die zich tussen de waterwegen bevinden. Meer dan de helft van alle rijst die in Vietnam wordt verkocht komt hier vandaan. De Mekongdelta wordt daarom ook wel het 'rijstschuur' van Vietnam genoemd.

Can Tho

Can Tho is de grootste stad in de Mekong Delta en voor veel reizigers is het 't startpunt van een tour door het gebied. Je vindt hier een paar kleine hotels en prima restaurants, en 's avonds komt het stadje tot leven op de gezellig night market en de terrasjes. Heel veel meer bezienswaardigheden zijn er niet, dus veel toeristen zullen het bij één overnachting houden. In Can Tho beginnen de meeste meerdaagse excursies, maar het is ook mogelijk om vanaf hier op eigen gelegenheid de Mekongdelta te bezoeken.

Can Tho, Mekong Delta
Can Tho, Mekong Delta

Mekong Delta
Mekong Delta

Drijvende markt, Mekong Delta
Drijvende markt, Mekong Delta

Drijvende mark

Een andere reden waarom veel toeristen naar Can Tho afreizen is de drijvende markt. Marktkooplui verzamelen zich bij het krieken van de dag met hun bootje vol waren op het water en slaan aan het handelen. Dat is een bijzonder schouwspel: Bananen, uien, ananassen en andere groenten en fruit gaan van hand tot hand, en er wordt volop onderhandeld over de beste prijs. Het is overigens niet de enige drijvende markt in de regio. Zie je door de andere reizigers de markt niet meer? Probeer het dan eens op het water bij Phoung Dien.

Maak een boottochtje

De meest gebruikelijke manier om de sfeer en het leven in de Mekongdelta te ervaren is per boot. Dat kan per gemotoriseerd bootje, maar ook per kajak. Onderweg zie je complete dorpjes die op palen boven het water uitsteken, eet je bij kraampjes en restaurants langs de oevers en misschien moet je tussendoor zelfs een keer tanken bij een tankstationnetje aan de waterkant. Boek een all inclusive bootexcursie in Ho Chi Minh City of Can Tho, of regel een privétochtje in een kleiner bootje door rond te vragen in Can Tho, of de plaatsjes My Tho, Ben Tre of Cai Be.

Mekong Delta tour
Mekong Delta tour

Mekong Delta sunset
Mekong Delta sunset

Mekong Delta homestay
Mekong Delta homestay

Mekong Delta homestay
Mekong Delta homestay

Home stay in de Mekongdelta

Wil je echt ervaren hoe het er bij een doorsnee familie in de Mekongdelta aan toe gaat? Boek dan een kamer bij een Vietnamees gezin thuis. Het slapen in zogenoemde home stays wordt in deze regio steeds populairder, en steeds meer gezinnen richten daarom een deel van hun huis in als slaapplek voor toeristen. De accommodaties zijn over het algemeen vrij simpel en zonder luxe: verwacht bijvoorbeeld geen Westers toilet of warm stromend water, en het is gebruikelijk om te helpen met bepaalde klusjes in het huishouden. Daar staat dan weer tegenover dat je 's avonds mag mee-eten met een authentieke Vietnamese maaltijd (vaak met lokaal geteelde producten) en dat je een uniek en onvergetelijk kijkje in het dagelijks leven van de bevolking krijgt.

Pak de fiets

Het landschap rond de Mekongdelta is net zo plat als in Nederland, en de wegen zijn goed onderhouden. Het is daarom de ideale plek om er met de fiets op uit te gaan. Fiets tussen de groene rijstvelden en bekijk hoe boeren 's avonds met hun waterbuffels weer naar huis lopen. Trek van dorpje naar dorpje, slaap 's nachts in kleine guesthouses of home stays en dompel je even onder in het Vietnamese boerenleven.

Fietsen in de Mekong Delta
Fietsen in de Mekong Delta

Mekong Delta rice field
Mekong Delta rice field

Reizen naar de Mekong Delta — Hoe kom je er?

De Mekongdelta ligt in het zuidwesten van Vietnam, en daarom moet je vliegen naar het  nabijgelegen Ho Chi Minh City. Vanaf daar vertrekken dagelijks tours naar het gebied.

Vanuit Nederland gaan geen directe vluchten naar Vietnam, en dus ontkom je er niet aan dat je ergens moet overstappen. Van Amsterdam naar Ho Chi Minh City ben je het goedkoopst uit bij de Russische maatschappij Aeroflot. Je hebt dan één overstap in Moskou, en betaalt 515 euro voor een retourtje.

Vanwege het gemak en de prijs boeken veel reizigers vervolgens een georganiseerde tour in Ho Chi Minh City. Het is de ideale manier om in korte tijd een indruk te krijgen van de Mekong Delta, maar aan de andere kant ook erg druk en toeristisch.

Wil je daarom liever zelf op ontdekking gaan en je eigen plan trekken, neem dan een van de groene express minibusjes bij het Mien Tay busstation in Ho Chi Minh City om je naar Can Tho te brengen. Vraag rond bij locals voor een plekje op een boot, of huur een fiets en regel ter plekke je overnachtingen bij mensen thuis.

Populaire reizen naar Mekong Delta

Blogs over Mekong Delta

· Suzanne van Duijn
Ben Tre: Tof plekje en ideale uitvalsbasis in Mekong Delta
Ho Chi Minhstad, Hanoi en Halong Bai zijn absolute must-sees tijdens je bezoek aan Vietnam. Maar buiten de gebaande paden is er nog zo veel meer moois te ontdekken. Wat dacht je van het prachtige, authentieke Ben Tre?
· Suzanne van Duijn
Must-visit in Vietnam: Can Tho (Mekong Delta)
Het ‘echte’ Vietnam beleef je in en rondom Can Tho, hoofdstad van de Mekong Delta.

Meer bezienswaardigheden in Vietnam

Alle bezienswaardigheden in Vietnam

Beoordelingen van Mekong Delta

De Mekong Delta ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl en gebaseerd op hun ervaringen tijdens hun rondreis Vietnam en bezoek aan Mekong Delta.
9,0

Erg mooi om te ervaren

Vietnam
Mekong Delta
17-05-2018

Dit is wel een must-see in Vietnam. De bootjes, het leven op de rivier. Prachtig! Eigenlijk staat het wel bij iedere rondreis door Vietnam op het schema. Maar dat is ook terecht! Wij hebben het ook erg gezellig gehad met onze groep.

Lianne
Gereisd met partner
9,0

Met een bootje de mekong delta verkennen

Vietnam
Mekong Delta
20-01-2016

Lees je goed in, en verbaas je over wat hier allemaal gebeurd is. Prachtige natuur en bruin water. Hebben hier wat lokale mensen bezocht. Erg leuk om.te zien wat ze hier allemaal doen.

Niki
Gereisd met partner
10

Geweldig leuke ervaring!

Vietnam
Mekong Delta
02-12-2015

De Mekong Delta is één van de absolute hoogtepunten qua bezienswaardigheden in Vietnam wat ons betreft. Wij zijn er in totaal 2 dagen gebleven. Eerst met een bootje de delta in en dan zie je alle bedrijvigheid op (en rondom) de Mekong rivier: super om te zien! De Vietnamezen zijn een mooi volk, dat zie je hier zeker. Daarna via smalle waterwegen (zij-riviertjes van de Mekong) richting een een homestay, waar we kookles hadden en veel plezier met lokale bewoners hebben gehad. De volgende dag verder over de Mekong richting Cambodja. Prachtig avontuur en een dikke aanrader voor iedereen die naar Vietnam gaat!

Silke
Gereisd met partner

Wil je meer weten over reizen naar Vietnam? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Vietnam