Hang Son Doong

Hang Son Doong

De grootste grot ter wereld

Het is moeilijk voor te stellen, maar de grootste grot ter wereld werd pas kort geleden ontdekt. De Hang Son Doong in Vietnam is een indrukwekkend natuurfenomeen en groot genoeg om een wolkenkrabber in te bouwen.

Top reisorganisaties naar Vietnam

Top reisorganisaties naar Vietnam
Hang Son Doong

Het kost flink wat tijd, geld en moeite, maar een expeditie door de Hang Son Doong is een van de vetste avonturen die je ooit zal beleven. Deze reusachtige grot in Vietnam is de plek voor echte avonturiers en zal al je verwachtingen moeiteloos overtreffen.

De ontdekking van Hang Son Doong

Dat er op onze aarde nog heel wat valt te ontdekken wordt bewezen door Hang Son Doong. Deze grootste grot op aarde bleek verrassend makkelijk om over het hoofd te zien en het bestaan ervan werd pas in 1991 ontdekt door een lokale houthakker. Hij stuitte tijdens zijn werkzaamheden bij toeval op de grot, maar durfde niet naar binnen. Het duurde vervolgens nog tot 2009 voordat de eerste groep met onderzoekers naar Vietnam kwamen om de grot in kaart te brengen. Een grappig detail: de grot bleek in de eerste instantie onvindbaar en de zoektocht werd opgeschort. Een tijdje later werd de grot uiteindelijk opnieuw gevonden door wederom dezelfde houthakker, die dit keer wel meteen contact opnam met de onderzoekers.

Hang Son Doong
Hang Son Doong

Hang Son Doong
Hang Son Doong

De cijfers

Hang Son Doong is tot op heden de grootste grot op aarde en de cijfers zijn indrukwekkend. De grot werd 2,5 miljoen jaar geleden gevormd door een ondergrondse rivier. Het zachte kalksteen werd stukje bij beetje door het stromende water uitgesleten, en dat resulteerde in dit bijzondere natuurfenomeen. Hang Son Doong is meer dan 5 kilometer lang, 200 meter hoog en 150 meter breed. Om je een idee te geven, dat is groot genoeg om er een met Boeing 747 doorheen te vliegen. Sluit je aan bij een expeditie door de grot, dan moet je in ieder geval een jungletrekking van 25 kilometer maken, 40 keer een rivier oversteken, 7 kilometer rotsklimmen en hoogtes van 400 meter overbruggen. Je bent dus gewaarschuwd.

Stalagmieten en een regenwoud

In de loop der eeuwen heeft zich in de grot een bijzonder landschap gevormd. Je kunt er reusachtige stalagmieten en stalactieten bewonderen, sommigen zijn maar liefst 70 meter hoog. Je moet je hoofd in je nek leggen om alles te kunnen zien. Maar de grot heeft bezienswaardigheden. Op verschillende plekken is namelijk het plafond van de grot ingestort en schijnt het licht van buiten naar binnen. Daardoor heeft de natuur de kans gekregen om zich in de grot te nestelen, met een ondergronds regenwoud als resultaat.

Hang Son Doong
Hang Son Doong

Hang Son Doong
Hang Son Doong

Op expeditie in de grot

Nadat de gehele grot in kaart werd gebracht, kwamen ook de eerste nieuwsgierige toeristen naar Hang Son Doong. Het is namelijk mogelijk om samen met een lokale gids op expeditie gaan en de reusachtige grot te verkennen. Dat is niet goedkoop: voor een expeditie van 4 dagen en 3 nachten, betaal je 3000 dollar. Daar krijg je natuurlijk wel een onvergetelijke ervaring voor terug. Tijdens een expeditie maak je een trekking door de reusachtige grot, klim je met een touw naar de ingang en slaap je ’s nachts in de grot. Niet geschikt voor angsthazen, want je moet flink veel klimmen en steile afdalingen maken. Tussendoor moet je rivieren oversteken en op je buik door smalle spelonken kruipen. Maar het is de moeite waard, want aan het eind van de dag mag je je kamp opzetten op een van de minst bezochte plekken op aarde. Let wel op: het expeditieseizoen loopt van februari tot augustus, en er mogen slechts 10 toeristen per week naar binnen. Daarna stijgt het waterpeil in de rivier en wordt de grot afgesloten door het water.

Phong Nha-Ke Bang National Park

De grot Hang Son Doong is onderdeel van het Phong Nha-Ke Bang National Park. Een groot natuurpark waar je nog veel meer hoogtepunten kan bezoeken. Het park omvat een schitterend landschap van karstbergen en je vindt er naast de Hang Song Doong nog kilometers aan indrukwekkende grotten en ondergrondse gangenstelsels. De grot Hang En is bijvoorbeeld de op twee na grootste grot op aarde en tijdens een excursie combineer je een bezoek aan kleine dorpjes met een nachtje slapen tussen de stalagmieten en andere rotsformaties.

Hang Son Doong
Hang Son Doong

Hang Son Doong
Hang Son Doong

Reizen naar Hang Son Doong — Hoe kom je er?

Hang Son Doong is gelegen in het Phong Nha-Ke Ban National Park, dat halverwege Vietnam ligt en vlakbij de grens met Laos. Toegangspoort tot het park is het plaatsje Dong Hoi, vanwaar je per bus, taxi of scooter naar het park kan rijden. Een excursie in het park zelf kun je overal in de omgeving wel boeken, maar wil je de Hang Son Doong bezoeken, dan ben je aangewezen op één reisorganisatie. Oxalis Adventure Tours is de enige partij die expedities door de grot organiseert.

Populaire reizen naar Hang Son Doong

Meer bezienswaardigheden in Vietnam

Alle bezienswaardigheden in Vietnam

Vietnam ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Hang Son Doong ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Vietnam.
Natuur & omgeving
8.9
Cultuur
8.8
Stranden
7.6
Steden
8.2
Eten & drinken
8.4
Activiteiten
8.5
9,7

Een geweldige ervaring

Vietnam
Groepsrondreis met FOX Vakanties
13-04-2018

Ik ben weinig avontuurlijk en zag erg op tegen deze reis. Het was in één woord geweldig. De reisleiding, de groep waarmee we optrokken, de hotels waar we verbleven, de bus die we gedurende de hele reis tot onze beschikking hadden. Zo'n luxe. En dan alle indrukken. Wat een mooi land, en wat geweldig om te zien hoe zoveel anders het leven kan zijn. Ik heb ontzettend veel foto's gemaakt, heel veel geleerd van onze enthousiaste gidsen, enorm genoten en ik was ook nog eens volkomen uitgerust en ontspannen toen ik weer ik thuis kwam.

Ariane
Gereisd met partner in October 2017
8,0

Een onvergetelijke rondreis door vietnam en cambodja

Vietnam
Groepsrondreis met FOX Vakanties
11-02-2017

wij vonden heel de reis mooi maar vooral indrukwekkend omdat er van de oorlog bij zit zoals de chu-chi tunnels- killing fields kippenvel momenten ook de ankor watt was schitterend en halong bay voor mij was dit echt de meest onvergetelijke reis.

Els schrauwen
Gereisd met partner in November 2010
9,7

Veelzijdige rondreis.

Vietnam
Groepsrondreis met Kras Reizen
11-02-2017

We hebben alle highlights van Vietnam gezien. Twee binnenlandse vluchten maakte dat we dit in 17 dagen konden doen. 3 Fietstochtjes, zodat je heel dicht bij de bevolking komt. Vele boottochtjes en de steden zijn Hanoi en Ho Chi MinCity zijn een belevenis.

Marjon Bleeker
Gereisd met partner in March 2016
9,7

Hoogepunten van Vietnam

Vietnam
Groepsrondreis met NRV
10-02-2017

Eerste keer met Kras, 17 jaar geleden. Erg goed bevallen alleen Kras ging niet met de feestdagen in december naar Vietnam vandaar NRC. Schitterend land en lieve mensen.

Mieke van Deij;
Gereisd met partner in December 2016
8,8

Super rondreis door Vietnam

Vietnam
Groepsrondreis met Kras Reizen
10-02-2017

De rondreis door Vietnam metr Kras was echt een fantastische ervaring! We hebben veel leuke activiteiten gedaan zoals boottochten over mooie rivieren, bananenplantages en door grotten, en fietstochtjes door rijstvelden en dorpjes. Echt een leuke manier om het landschap ter verkennen. Hoi An was echt een aanrader, daar zaten we in een mooi hotel dichtbij het mooie oude centrum. Ook het Vietnamese eten is een pluspunt. Maar wat ik ook heel mooi vond en wat niet veel organisaties doen is naar Sa Pa in de noordelijke bergstreek. Met de nachttrein heen, en dan prachtige wandelingen maken door de rijstvelden en bergen. Onvergetelijk! Ik vond het persoonlijk ook een aanrader om de reis van Zuid naar Noord te doen: eerst rustig aan beginnen in Ho Chi Minh, daarna steeds drukker en cultureler met als eindpunt het knotsgekke Hanoi!

Maartje Mulder
Gereisd met partner in May 2015

Wil je meer weten over reizen naar Vietnam? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Vietnam