My Son

My Son

Een uniek tempelcomplex

Op steenworp afstand van de Vietnamese steden Da nang en Hoi An vind je My Son, een uniek tempelcomplex uit het Champa-tijdperk. Deze oude keizerlijke stad vormt het decor van een boeiende dagtrip en je kan er dwalen door de ruïnes van eeuwenoude tempels.

Top reisorganisaties naar Vietnam

Top reisorganisaties naar Vietnam
My Son

My Son werd verwoest ten tijde van de Vietnamoorlog, maar prijkt tegenwoordig op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het tempelcomplex is van grote waarde en vormt het erfgoed van een verdwenen beschaving. De My Son tempels zijn een populaire bezienswaardigheid, maar dat is geen reden om het complex over te slaan. Plan je bezoek aan het eind van de middag en neem een kijkje op deze bijzondere plek.

De geschiedenis van My Son

My Son was een keizerlijke stad ten tijde van het Champa koninkrijk, dat vanaf de tweede eeuw na Christus het zuiden van Vietnam besloeg. Het tempelcomplex vormde het religieuze en culturele centrum van het koninkrijk, en werd bestuurd door koning Bhadravarman. Onder zijn bewind werd gestart met de bouw van de tempels, en tussen de vierde en de twaalfde eeuw verrezen hier maar liefst 71 religieuze gebouwen. De tempels moesten de belangrijkste hindoegoden vereren en dan met name hindoegod Shiva. Na de 15de eeuw werd het complex verlaten en raakte het in verval.

My Son, Vietnam
My Son, Vietnam

My Son, Vietnam
My Son, Vietnam

Het hedendaagse My Son

Tegenwoordig staat nog maar een fractie van de originele tempels van My Son overeind, want ten tijde van de Vietnamoorlog werd het overwoekerde complex grotendeels vernietigd. Gelukkig wordt er nu alles aan gedaan om deze bijzondere plek in ere te herstellen en staat My Son sinds 1999 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Je kunt er nog zo’n 20 gebouwen bewonderen die zijn gemaakt van de iconische rode bakstenen. Ze doen denken aan de tempels van Angkor, maar de echte kenner weet dat My Son uniek is in zijn soort. Nergens in Azië vind je deze bouwstijl terug. Ondanks dat de bouwwerken grotendeels zijn overwoekerd door planten, kun je je redelijk een voorstelling maken van hoe het er hier vroeger heeft uitgezien.

De belangrijkste tempels van My Son

Het overgrote deel van de tempels van My Son is kapot, maar men is druk bezig met reparatiewerkzaamheden. De tempels zijn onderverdeeld in verschillende groepen die elk een letter hebben gekregen. De belangrijkste gebouwen op het terrein vind je bij letter B. Hier staat een tempel die was gewijd aan zowel koning Bhadravarman als hindoegod Shiva. In dit deel van het complex kun je nog enkele details ontdekken die kenmerkend zijn voor de Cham-cultuur. Hier werd ook een linga opgegraven, een fallussymbool uit het Hindoegeloof.

My Son, Vietnam
My Son, Vietnam

My Son, Vietnam
My Son, Vietnam

Champa Museum

Vlakbij de ingang en de kaartverkoop kun je een kijkje nemen in het Champa Museum. Dit museum is gewijd aan de geschiedenis van de My Son tempels en het is een goed idee om hier je bezoek te starten. Je kunt er goed bewaarde voorwerpen bekijken die in het tempelcomplex zijn gevonden, maar leert er ook meer over hoe deze plek er vroeger moet hebben uitgezien. Wedden dat je met heel andere ogen naar het tempelcomplex zult kijken? Elders op het terrein vind je overigens nóg een museum waar je soortgelijke voorwerpen kan bekijken.

Dansvoorstellingen

Bezoek je My Son met een tourgroep, dan heb je grote kans dat je bij binnenkomst wordt getrakteerd op een ‘traditionele dansshow’. Mannen en vrouwen in schaarse kostuums maken elke ochtend hun opwachting en geven een korte show voordat je de tempels kan gaan bekijken. Stel je er niet teveel van voor, want een authentieke ervaring is het allerminst. De show wordt elke dag (behalve maandag) om 09:45 opgevoerd.

My Son, Vietnam
My Son, Vietnam

My Son, Vietnam
My Son, Vietnam

My Son Lake

Er zijn niet veel mensen die doorhebben dat de beekjes op het terrein van My Son leiden naar een verderop gelegen meertje. Het is een ongerept stukje waar maar weinig toeristen komen, en de ideale plek om met een kajak eropuit te gaan. Het meer is drie kilometer lang en daarmee heb je alle ruimte om op je gemak over het kalme water te peddelen. Op weg naar My Son en in de buurt van de ingang vind je genoeg plekken waar je een kano of kajak kan huren. Een leuke activiteit om te combineren met je bezoek aan de My Son tempels.

Reizen naar My Son — Hoe kom je er?

My Son ligt op een uur rijden van de steden Hoi An en Da nang. Om er te komen kun je aansluiten bij een georganiseerde excursie, maar het tempelcomplex is ook prima te bereiken op eigen gelegenheid. Je kunt een motor huren om het complex te bereiken, maar de taxi is ook een optie. Omdat de meeste tourgroepen in de ochtend komen, kun je je bezoek het best in de namiddag plannen. Vanaf 15:00 is het bovendien niet alleen minder druk in het park, het is dan ook niet zo warm.

Populaire reizen naar My Son

Meer bezienswaardigheden in Vietnam

Alle bezienswaardigheden in Vietnam

Vietnam ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg My Son ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Vietnam.
Natuur & omgeving
8.9
Cultuur
8.8
Stranden
7.6
Steden
8.2
Eten & drinken
8.4
Activiteiten
8.5
9,7

Een geweldige ervaring

Vietnam
Groepsrondreis met FOX Vakanties
13-04-2018

Ik ben weinig avontuurlijk en zag erg op tegen deze reis. Het was in één woord geweldig. De reisleiding, de groep waarmee we optrokken, de hotels waar we verbleven, de bus die we gedurende de hele reis tot onze beschikking hadden. Zo'n luxe. En dan alle indrukken. Wat een mooi land, en wat geweldig om te zien hoe zoveel anders het leven kan zijn. Ik heb ontzettend veel foto's gemaakt, heel veel geleerd van onze enthousiaste gidsen, enorm genoten en ik was ook nog eens volkomen uitgerust en ontspannen toen ik weer ik thuis kwam.

Ariane
Gereisd met partner in October 2017
8,0

Een onvergetelijke rondreis door vietnam en cambodja

Vietnam
Groepsrondreis met FOX Vakanties
11-02-2017

wij vonden heel de reis mooi maar vooral indrukwekkend omdat er van de oorlog bij zit zoals de chu-chi tunnels- killing fields kippenvel momenten ook de ankor watt was schitterend en halong bay voor mij was dit echt de meest onvergetelijke reis.

Els schrauwen
Gereisd met partner in November 2010
9,7

Veelzijdige rondreis.

Vietnam
Groepsrondreis met Kras Reizen
11-02-2017

We hebben alle highlights van Vietnam gezien. Twee binnenlandse vluchten maakte dat we dit in 17 dagen konden doen. 3 Fietstochtjes, zodat je heel dicht bij de bevolking komt. Vele boottochtjes en de steden zijn Hanoi en Ho Chi MinCity zijn een belevenis.

Marjon Bleeker
Gereisd met partner in March 2016
9,7

Hoogepunten van Vietnam

Vietnam
Groepsrondreis met NRV
10-02-2017

Eerste keer met Kras, 17 jaar geleden. Erg goed bevallen alleen Kras ging niet met de feestdagen in december naar Vietnam vandaar NRC. Schitterend land en lieve mensen.

Mieke van Deij;
Gereisd met partner in December 2016
8,8

Super rondreis door Vietnam

Vietnam
Groepsrondreis met Kras Reizen
10-02-2017

De rondreis door Vietnam metr Kras was echt een fantastische ervaring! We hebben veel leuke activiteiten gedaan zoals boottochten over mooie rivieren, bananenplantages en door grotten, en fietstochtjes door rijstvelden en dorpjes. Echt een leuke manier om het landschap ter verkennen. Hoi An was echt een aanrader, daar zaten we in een mooi hotel dichtbij het mooie oude centrum. Ook het Vietnamese eten is een pluspunt. Maar wat ik ook heel mooi vond en wat niet veel organisaties doen is naar Sa Pa in de noordelijke bergstreek. Met de nachttrein heen, en dan prachtige wandelingen maken door de rijstvelden en bergen. Onvergetelijk! Ik vond het persoonlijk ook een aanrader om de reis van Zuid naar Noord te doen: eerst rustig aan beginnen in Ho Chi Minh, daarna steeds drukker en cultureler met als eindpunt het knotsgekke Hanoi!

Maartje Mulder
Gereisd met partner in May 2015

Wil je meer weten over reizen naar Vietnam? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Vietnam