Hanoi

Hanoi

Levendige cultuur hoofdstad van Vietnam

Hanoi is het culturele centrum van Vietnam: Beroemd om haar koloniale hart, de kleurrijke markten, unieke theatervoorstellingen en talloze musea en tempels. In het levendige Hanoi valt altijd wel iets te beleven.

Top reisorganisaties naar Vietnam

Top reisorganisaties naar Vietnam
Hanoi

Hanoi is de hoofdstad van Vietnam, maar staat ook bekend om haar dorpse karakter. In het knusse oude centrum kun je heerlijk slenteren, shoppen en eten, en ook in de rest van deze aangename stad valt een hoop te zien en te doen. Neem bijvoorbeeld een duik in het luisterrijke verleden van Vietnam, bezoek een waterpoppenshow of ga een dagje de natuur in.

Old Quarter

Het oude centrum van Hanoi is een kleurrijk ratjetoe van koloniale huizen, smalle steegjes, scootertjes en straatverkopers. Dit ouderwetse stukje Hanoi is al meer dan 1000 jaar oud en was vroeger al een levendige plek waar kooplieden en handelaren samenkwamen om zaken te doen. Het is het meest sfeervolle stukje van de stad, en achter de kleurrijke gevels gaan gezellige guesthouses schuil waar je voor een klein prijsje kan logeren. Trek zeker een halve dag uit om dit gezellige stadsdeel te bekijken. Sla willekeurige zijstraatjes in, snuffel tussen de souvenirs en bestel een heerlijk Vietnamees maal bij een van de stalletjes op straat.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Temple of Literature

De Temple of Literature is de allereerste universiteit van Hanoi. Dit serene complex van tempels en tuinen werd gebouwd in het jaar 1070 en opgedragen aan de Chinese filosoof Confucius. In 1076 werden de tempels in gebruik genomen als universiteit, en door de jaren heen zijn er tal van bekende academici afgestudeerd. Inmiddels is de universiteit al ruim tweehonderd jaar gesloten, maar nog steeds komen studenten graag naar deze plek om er in alle rust te kunnen studeren.

Ho Chi Minh Mausoleum

De Vietnamese leider Ho Chi Minh had na zijn dood in 1969 niet veel veel in te brengen over zijn laatste rustplaats. De president wilde graag gecremeerd worden, maar er werd toch een enorm granieten mausoleum voor hem gebouwd. De glazen kist waarin zijn levenloze lichaam ligt opgebaard behoort al jaren tot de bekendste bezienswaardigheden van de stad. Sluit achter aan in de rij en schuifel voorzichtig langs de gebalsemde overblijfselen van de geliefde premier en president.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Hoan Kiem Meer

Het centraal gelegen Hoan Kiem Meer is een populaire plek om op een warme dag te ontvluchten aan de hitte. In het midden van het meer ligt een klein eilandje die door een voetbrug met de overkant wordt verbonden. Je vindt er de Ngoc Son tempel, een prachtige pagode waar de hectiek van de stad even heel erg ver weg voelt. Het lommerrijke eiland en de eindeloze rijen met bomen langs de rand van het meer zorgen voor genoeg schaduw en verkoelende plekjes.

Waterpoppenshow

Voor een bijzonder avondje vol Vietnamese cultuur moet je een bezoek brengen aan een waterpoppenshow. Deze show werd vroeger opgevoerd in een nat rijstveld, maar tegenwoordig volstaat ook een grote bak water. De poppen zelf zijn gemaakt van hout en kunnen wel 15 kg per stuk wegen. Ze beelden alledaagse verhalen uit, en worden begeleid door muziek en zang. De bekendste waterpoppenshow in Hanoi is ‘Thang Long Waterpuppet’, een voorstelling die meerdere keren per dag wordt opgevoerd in het Kim Dong theater.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Military History Museum

Vietnam kent een heftig oorlogsverleden, en in het Military History Museum worden veel overblijfselen uit die bloederige periodes tentoongesteld. Onder meer Amerikaanse wapens, vliegtuigen en ander materieel dat is geconfisqueerd tijdens de Vietnamoorlog, maar ook boeken, kleding en heel veel foto’s.

Ba Vi National Park

Behoefte aan een beetje groen? Op slechts 43 kilometer buiten Hanoi ligt het Ba Vi National Park. Dit prachtige gebied concentreert zich rond drie piekerige bergen, waarvan de hoogste bijna 1300 meter is. Hier adem je frisse berglucht in, wandel je door een tropisch regenwoud en loop je soms hele stukken met je hoofd in de wolken. Neem een dagje vrij van de hectiek in Hanoi en beklim de top van de Tan Vien-berg in het park. Bovenop vind je een eeuwenoud altaar voor de berggod, en heb je geweldige uitzichten over het bos en Hanoi in de verte.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Reizen naar Hanoi — Hoe kom je er?

De stad Hanoi ligt in het noorden van Vietnam, op enkele uren reizen van het veelbezochte Halong Bay en de regio Sapa. Een bezoekje aan Hanoi is daarom een logische halte tijdens een reis door Noord-Vietnam.

Vanuit Nederland gaan echter geen directe vluchten en dus moet je ergens onderweg overstappen. Dat kan bijvoorbeeld met KLM via Parijs, of met Malaysian Airlines via Kuala Lumpur. De prijs voor een retourtje begint bij € 650, afhankelijk van de maatschappij waarmee je vliegt.

Eenmaal in Vietnam is het nog een klein stukje reizen van de luchthaven naar de stad. Het moderne vliegveld ligt 45 kilometer buiten het centrum, en lokale bussen rijden af en aan. Je doet er ongeveer een uur over om in de stad te komen.

In de stad kun je al lopend een eind komen, maar voor de langere stukken ben je aangewezen op  de taxi of fietsriksja (zogenoemde cyclo’s). Taxi’s zijn verreweg het meest comfortabel: De kosten zijn laag en je hebt geen last van alle uitlaatgassen en pruttelende scooters.

Beste reistijd Hanoi

Hanoi heeft niet een specifieke beste reistijd, want het weer kan tijdens iedere maand van het jaar aanzienlijk variëren. Zon en regen kan zich dan afwisselen. Hanoi heeft wel een duidelijk winter- en zomerseizoen. De winters (december tot februari) zijn doorgaans droog en fris. Het kan dan gerust 10 graden Celcius (of minder) zijn. En met de chill-factor van de wind en hoge luchtvochtigheid kan dat nog best koud uitvallen. Tijdens de lente is de temperatuur al een stuk aangenamer en kun je genieten van planten in bloei. Wel is de kans op regen dan al iets groter. De regen kan buiig zijn in Hanoi overigens. De zomer (juni, juli en augustus) is erg heet. De gemiddelde temperatuur ligt dan op ruim 30 graden Celcius, maar het kan ook al richting de 40 graden gaan! Daarnaast is het ook regenseizoen in deze periode. September is ook nog warm, maar oktober is dan alweer een stuk aangenamer.

Populaire reizen naar Hanoi

Blogs over Hanoi

· Suzanne van Duijn
De leukste wijk van Vietnam: Hanoi’s Old Quarter
Reizigers zijn het er over eens: Hanoi is de meest authentieke en leuke stad van Vietnam. En meer specifiek: de wijk Old Quarter!

Meer bezienswaardigheden in Vietnam

Alle bezienswaardigheden in Vietnam

Beoordelingen van Hanoi

De Hanoi ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl en gebaseerd op hun ervaringen tijdens hun rondreis Vietnam en bezoek aan Hanoi.
9,0

Megadrukke stad wel mooi autentiek met reusachtige bomen langs de weg

Vietnam
Hanoi
01-12-2018

zijn naar Maison centrale (voormalige gevangenis ) geweest hoogst intresant veel te zien ,ook naar het mausuleem
Geweest waar ho shi min licht opgebaard .
fietstocht door hanoi gewoon geweldig

T.van lierop en j. v lierop
Gereisd met partner
10

Wereldstad Hanoi

Vietnam
Hanoi
20-01-2016

Super gezellige stad met veel mogelijkheden! Heel veel gezellige eettentjes, vriendelijke mensen. Mooie musea en prachtige tempeltjes als de one pilar pagoda. Vanuit Hanoi vele uitstapjes te maken naar bijvoorbeel Halong bay en Tam Coc (aanrader!)

Niki
Gereisd met partner
9,0

Hanoi is een super leuke stad

Vietnam
Hanoi
02-11-2015

Hanoi is top..heel Vietnam is sowieso fantastisch!!!!!

Yvonne
Gereisd met vrienden
10

Leukste stad van Vietnam

Vietnam
Hanoi
02-11-2015

Hanoi is idd een super stad! Franse invloeden; levendig/hectisch en vriendelijke mensen. Wat je Niet moet minssen is " Borrel/Bier " tijd op straat rond 17.30...een super leuke ervaring!
Hanoi was gaaf maar eigenlijk we vonden Vietnam een fantastische land! Gaan zeker een keertje terug....

C. van der Zwan
Gereisd met partner

Wil je meer weten over reizen naar Vietnam? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Vietnam