Phnom Penh

Phnom Penh

Parel van Azië

Phnom Penh is een plek met een bewogen historie. De stad staat bomvol rijkdommen uit de Khmer-periode en overblijfselen van de Franse kolonisten. Maar slechts enkele kilometers verderop verliest al dat moois zijn glans vanwege de gebeurtenissen tijdens het regime van Pol Pot. Ontdek waarom de stad de bijnaam ’Parel van Azië’ kreeg, maar ga ook zeker niet voorbij aan haar bloedige verleden.

Phnom Penh

Phnom Penh is de hoofdstad van Cambodja en ligt in het zuidoosten van het land. Met haar voorbijrazende tuktuk’s, toeterende motoren en straten vol schreeuwende marktkooplui, is het een echte Aziatische miljoenenstad. Maar Phnom Penh is ook een stad van tegenstellingen. De drukte op straat wordt afgewisseld met serene rust op de binnenplaatsen van de prachtige tempels. En terwijl je overdag een indrukwekkende bezoek aan de Killing Fields en het Tuol Sleng museum brengt, kun je je daarna tot in de vroege uurtjes vermaken op de levendige boulevard.

Royal Palace

Het majestueuze Royal Palace is al sinds 1866 het optrekje van de koninklijke familie. Het paleis is een goed voorbeeld van de eeuwenoude Khmer-architectuur en de absolute blikvanger van de stad. Het paleis is nog steeds in gebruik door de koning en daarom is het niet toegestaan om het hele complex te bekijken. Bezoekers kunnen wel de troonzaal, die regelmatig het decor is van officiële gelegenheden, en de naastgelegen Zilveren Pagode bewonderen. Vooral die laatste is met zijn zilveren vloer, gouden boeddha en Italiaanse marmer een plaatje om te zien. Ben je van plan om het Royal Palace te bezoeken? Houd dan wel rekening met de geldende kledingvoorschriften: knieën en ellebogen dienen bedekt te zijn.

Killing Fields

De Rode Khmer heerste van 1975 tot 1979 over Cambodja en onder het bewind van leider Pol Pot vonden bijna 2 miljoen burgers de dood. Een paar kilometer ten zuiden van de stad ligt het indrukwekkende Choeung Ek, één van de duizenden beruchte Killing Fields. Het is de gruwelijke erfenis van Cambodja’s inktzwarte verleden. Op deze plek werden bijna 17.000 mannen, vrouwen en kinderen op brute wijze vermoord en begraven in een massagraf. Vandaag de dag zijn nog steeds niet alle slachtoffers opgegraven en bij een hevige regenbui komen nog regelmatig botten en kledingstukken naar boven drijven. Een bezoek aan de Killing Fields is zeker niet het leukste onderdeel van een reis door Cambodja, maar wel verplichtte kost wanneer je in Phnom Penh bent. De toegangsprijs is inclusief een indringende audiotour, waarbij de levendige geschiedenisles wordt verteld aan de hand van verhalen van overlevenden.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Tuol Sleng

Ook het Tuol Sleng museum, ofwel het museum van volkerenmoord, is een stille getuige van de wreedheden van de Rode Khmer. In deze voormalige middelbare school werden mensen gevangen genomen en gemarteld voordat ze op de Killing Fields ter dood werden gebracht. Het gebouw hangt vol met duizenden foto’s van slachtoffers en documentatiemateriaal van alle wreedheden. Als bezoeker kun je een kijkje nemen in de cellen en martelkamers en ook dat zal ongetwijfeld veel indruk maken. Veel reizigers combineren Tuol Sleng met een bezoek aan de Killing Fields. Regel een chauffeur die je heen en weer kan rijden, of sluit aan bij een tourgroep voor een heftig uitstapje.

Wat Phnom

De eeuwenoude Wat Phnom staat bovenop de enige heuvel (Phnom) van de stad. Volgens de legende werd hier de eerste pagode gebouwd nadat een vrouw genaamd Penh vier boeddhabeelden uit de Mekong rivier had gehaald. De huidige Wat Phnom dateert uit 1926 en veel gelovigen komen er om te bidden voor geluk en succes. Ook voor niet gelovigen is de tempel het bezoeken waard, want bovenop de heuvel heb je een fantastisch uitzicht over Phnom Penh en kun je bovendien je toekomst laten voorspellen door een helderziende…

Central Market

Niets is zo leuk als een uitstapje naar een kleurrijke Aziatische markt. Ook in Phnom Penh zijn er genoeg markten te bezoeken, maar de Central Market in het oosten van de stad is de grootste. Het pand uit 1937 is volledig opgetrokken in Art Deco stijl en was lange tijd de grootste markt van heel Azië. De markt bestaat uit vier vleugels waar je vrijwel alles kunt vinden. Van textiel tot huishoudelijke producten, van zilveren sieraden tot antieke munten en van valse horloges tot heel erg veel eten. Schuif zeker aan bij een van de dametjes in het westelijke gedeelte van de hal voor een huisgemaakte curry of een kommetje noodles.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Reizen naar Phnom Penh — Hoe kom je er?

Vanuit Nederland gaan geen directe vluchten naar Cambodja, maar het vliegveld van hoofdstad  Phnom Penh heeft wel een flink aantal directe verbindingen met grote steden in de nabijgelegen landen. Vlieg bijvoorbeeld met China Southern Airlines via de Chinese stad Guangzhou of maak een overstap in Bangkok of Kuala Lumpur. De prijs voor een retour begint bij € 700. Op het vliegveld kun je vervolgens een taxi, motors, tuktuk of een bus nemen om in het centrum te komen.

Wil je meer weten over reizen naar Cambodja? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Cambodja

Populaire Rondreizen naar Phnom Penh

Andere bezienswaardigheden in Cambodja

Alle bezienswaardigheden in Cambodja

Cambodja ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Phnom Penh ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Cambodja.
Natuur & omgeving
8.4
Cultuur
8.8
Stranden
7.1
Steden
7.8
Eten & drinken
8.3
Activiteiten
8.2
10

Aziatisch land wat nog alles heeft

Cambodja
25-02-2015

De geschiedenis, de cultuur, de bezichtigingen, stranden, de mensen, het eten -> Cambodja heeft mijn inziens alles!! En het is er fantastisch!!

Sanne
Alleen gereisd in May 2021
8,0

Angor watt en the Killingdfields

Cambodja
02-04-2015

Er zijn 2 hele goede redenen om naa4 Cambodja te gaan, Angor Watt en Phenom Phenn (Killing Fields).

Angor is prachtig bij zonsopkomst. Het park is zo groot dat je minimaal 3 dagen nodig hebt hier alles te kunnen bekijke .

Bij Phenom Phenn draait alles om de Killingfields. Je loopt over de velde waar op sommige plekken kleren if zelfs botten nog uit de grond steken. Er is een oude school wat ze als gevangenis hebben gebruikt wat je een inzich geeft van de gruwelheden die zich daar hebben afgespeeld.

Cambodja zelf heb ik ervaren als arm. Criminaliteit is hoog en veel mensen zijn verminkt door de mijnen welke nog steeds overal in het land liggen.

Ivo
Alleen gereisd in May 2021
9,4

Indrukwekkende reis

Cambodja
30-09-2015

De fantastische tempelcomplexen moet je gewoon gezien hebben. De mensen zijn arm en toch zo vriendelijk ondanks alle ellende van de oorlog. Indrukwekkend gewoon!

Monica Drohm
Gereisd met partner in May 2021
8,8

Cambodja~Betoverende Tempels van Angkor Wat

Cambodja
30-09-2015

Het is zo mooi om tussen deze oude tempels te mogen rondlopen.
Ze zijn gebouwd tussen 1113 en 1145
De Toegangspoorten zijn al mooi.
En al wandelend tussen de tempels heb je het idee dat je zelf een ontdekkingsreiziger bent!

Gonny
in May 2021
8,7

Cambodja: een land met een geschiedenis

Cambodja
Groepsrondreis met Koning Aap
19-11-2015

Al enkele jaren stond Cambodja op mn bucket-list en toen was het zover 2012 toen ging ik er daadwerkelijk ook echt heen...Phnom penh: prachtig via het water met een boot eerst langs de douane/grenspost > via een gammele houten loopplank in een simpel hutje.... Om vervolgens door te varen naar de hoofdstad (na eerst nog bootpech, wat ff ophield). Wat een mooie stad, hele gezellige boulevard en op 1 dag meer lexusen gezien dan dat ik er ooit in NL gezien heb in een maand... (Nu begreep ik dus ook de bijnaam: lexus-city). Via daar excursie's gemaakt naar o.a. de killing-fields, zo indrukwekkend... Heeft echt heel veel impact gehad op me, een herinering die me echt bij is gebleven. Daarnaast die dag ook een excursie gemaakt naar 1 van de gevangenissen in het land, waar o.a. helaas ook vele onschuldige mensen gezeten hebben... Hadden ze een prachtige tentoonstelling met o.a. diverse getuigschriften en op het eind tekeningen ed uit de hele wereld met mooie + leuke dingen zoals het is over nu de oorlog, bouw het land weer op en wees mensen-lievend voor elkaar... En dat hebben ze ook gedaan (op de echte leiders na) hebben ze het de mensen die gedwongen mee moesten vechten het vergeven en hebben ze zo samen het land weer weten op te bouwen... (Kunnen we in net westen misschien nog wel van leren!) erg indrukwekkend allemaal dus! Om vervolgens te eindigen in Siem Reap, bij de tempels van Angkor Watt. Prachtig!

Maritza Frazer
Alleen gereisd in May 2021