Phnom Penh

Phnom Penh

Parel van Azië

Phnom Penh is een plek met een bewogen historie. De stad staat bomvol rijkdommen uit de Khmer-periode en overblijfselen van de Franse kolonisten. Maar slechts enkele kilometers verderop verliest al dat moois zijn glans vanwege de gebeurtenissen tijdens het regime van Pol Pot. Ontdek waarom de stad de bijnaam ’Parel van Azië’ kreeg, maar ga ook zeker niet voorbij aan haar bloedige verleden.

Top reisorganisaties naar Cambodja

Top reisorganisaties naar Cambodja
Phnom Penh

Phnom Penh is de hoofdstad van Cambodja en ligt in het zuidoosten van het land. Met haar voorbijrazende tuktuk’s, toeterende motoren en straten vol schreeuwende marktkooplui, is het een echte Aziatische miljoenenstad. Maar Phnom Penh is ook een stad van tegenstellingen. De drukte op straat wordt afgewisseld met serene rust op de binnenplaatsen van de prachtige tempels. En terwijl je overdag een indrukwekkende bezoek aan de Killing Fields en het Tuol Sleng museum brengt, kun je je daarna tot in de vroege uurtjes vermaken op de levendige boulevard.

Royal Palace

Het majestueuze Royal Palace is al sinds 1866 het optrekje van de koninklijke familie. Het paleis is een goed voorbeeld van de eeuwenoude Khmer-architectuur en de absolute blikvanger van de stad. Het paleis is nog steeds in gebruik door de koning en daarom is het niet toegestaan om het hele complex te bekijken. Bezoekers kunnen wel de troonzaal, die regelmatig het decor is van officiële gelegenheden, en de naastgelegen Zilveren Pagode bewonderen. Vooral die laatste is met zijn zilveren vloer, gouden boeddha en Italiaanse marmer een plaatje om te zien. Ben je van plan om het Royal Palace te bezoeken? Houd dan wel rekening met de geldende kledingvoorschriften: knieën en ellebogen dienen bedekt te zijn.

Killing Fields

De Rode Khmer heerste van 1975 tot 1979 over Cambodja en onder het bewind van leider Pol Pot vonden bijna 2 miljoen burgers de dood. Een paar kilometer ten zuiden van de stad ligt het indrukwekkende Choeung Ek, één van de duizenden beruchte Killing Fields. Het is de gruwelijke erfenis van Cambodja’s inktzwarte verleden. Op deze plek werden bijna 17.000 mannen, vrouwen en kinderen op brute wijze vermoord en begraven in een massagraf. Vandaag de dag zijn nog steeds niet alle slachtoffers opgegraven en bij een hevige regenbui komen nog regelmatig botten en kledingstukken naar boven drijven. Een bezoek aan de Killing Fields is zeker niet het leukste onderdeel van een reis door Cambodja, maar wel verplichtte kost wanneer je in Phnom Penh bent. De toegangsprijs is inclusief een indringende audiotour, waarbij de levendige geschiedenisles wordt verteld aan de hand van verhalen van overlevenden.

Tuol Sleng
Tuol Sleng

Tuol Sleng

Ook het Tuol Sleng museum, ofwel het museum van volkerenmoord, is een stille getuige van de wreedheden van de Rode Khmer. In deze voormalige middelbare school werden mensen gevangen genomen en gemarteld voordat ze op de Killing Fields ter dood werden gebracht. Het gebouw hangt vol met duizenden foto’s van slachtoffers en documentatiemateriaal van alle wreedheden. Als bezoeker kun je een kijkje nemen in de cellen en martelkamers en ook dat zal ongetwijfeld veel indruk maken. Veel reizigers combineren Tuol Sleng met een bezoek aan de Killing Fields. Regel een chauffeur die je heen en weer kan rijden, of sluit aan bij een tourgroep voor een heftig uitstapje.

Wat Phnom

De eeuwenoude Wat Phnom staat bovenop de enige heuvel (Phnom) van de stad. Volgens de legende werd hier de eerste pagode gebouwd nadat een vrouw genaamd Penh vier boeddhabeelden uit de Mekong rivier had gehaald. De huidige Wat Phnom dateert uit 1926 en veel gelovigen komen er om te bidden voor geluk en succes. Ook voor niet gelovigen is de tempel het bezoeken waard, want bovenop de heuvel heb je een fantastisch uitzicht over Phnom Penh en kun je bovendien je toekomst laten voorspellen door een helderziende…

Central Market

Niets is zo leuk als een uitstapje naar een kleurrijke Aziatische markt. Ook in Phnom Penh zijn er genoeg markten te bezoeken, maar de Central Market in het oosten van de stad is de grootste. Het pand uit 1937 is volledig opgetrokken in Art Deco stijl en was lange tijd de grootste markt van heel Azië. De markt bestaat uit vier vleugels waar je vrijwel alles kunt vinden. Van textiel tot huishoudelijke producten, van zilveren sieraden tot antieke munten en van valse horloges tot heel erg veel eten. Schuif zeker aan bij een van de dametjes in het westelijke gedeelte van de hal voor een huisgemaakte curry of een kommetje noodles.

Phnom Penh
Phnom Penh

Reizen naar Phnom Penh — Hoe kom je er?

Vanuit Nederland gaan geen directe vluchten naar Cambodja, maar het vliegveld van hoofdstad  Phnom Penh heeft wel een flink aantal directe verbindingen met grote steden in de nabijgelegen landen. Vlieg bijvoorbeeld met China Southern Airlines via de Chinese stad Guangzhou of maak een overstap in Bangkok of Kuala Lumpur. De prijs voor een retour begint bij € 700. Op het vliegveld kun je vervolgens een taxi, motors, tuktuk of een bus nemen om in het centrum te komen.

Populaire reizen naar Phnom Penh

Meer bezienswaardigheden in Cambodja

Alle bezienswaardigheden in Cambodja

Cambodja ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Phnom Penh ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Cambodja.
Natuur & omgeving
8.4
Cultuur
8.7
Stranden
7.1
Steden
7.8
Eten & drinken
8.2
Activiteiten
8.2
7,8

Siem Reap - Topverblijf

Cambodja
Individuele rondreis met Vliegtickets.nl
03-01-2024

Siem Reap is top vanwege het tempelcomplex, unieke cultuur, zeer betaalbare restaurantjes en massages, kleding en kapper. Die vliegreis haal je er zo uit.

Mijn verblijf was bij Siem Reap rental rooms Ban Sokluy, zeer gastvrij en weer zeer betaalbaar!

Richard Esselaar
Gereisd met partner
8,4

Groepsrondreis: Een aantal dagen Cambodja

Cambodja
Singlereis met FOX Vakanties
15-01-2017

Tijdens de single groepsrondreis van Fox zijn we een aantal dagen in Cambodja geweest.
Allereerst Battambang, niet zo'n toeristische plek, maar toch een bezoekje waard! De bamboetrein was echt een unieke belevenis!
Daarna hebben we een paar dagen in Siem Riep doorgebracht. Wat een prachtige stad! Er is veel te doen, zoals het prachtige Angkor met haar vele tempels. Maar ook de stad zelf is leuk. Ik voelde me er veilig, ook 's avonds. De Night Market en de Pubstreet zijn heerlijk om overheen te lopen, winkels te kijken en lekker te eten! Zowel nationaal als internationaal hebben ze een goede keuken!
Als laatste hebben we de hoofdstad Phnom Penh bezocht. Een bezoek aan de gevangenis of de Killing Fields is zeker de moeite waard! De stad zelf vond ik helaas wat tegen vallen. Chaotisch, druk en ik voelde me er iets minder veilig.

Amber
in November 2016
5,2

Cultuur, Natuur en super lieve mensen

Cambodja
Individuele rondreis met TUI
22-01-2016

Cambodja was het beste vakantie die ik ooit heb meegemaakt, super lieve mensen, je zit midden in hun cultuur en natuur. Als je van tempels en rond lopende appen houd moet je het zeker een keer doen!

Eglantina
Gereisd met partner in February 2015
7,8

Phnom penh, Angkor wat en the killing fields

Cambodja
Individuele rondreis
22-01-2016

Wij hebben uiteraard de hoofdstad bezocht maar onze hoogtepunten waren bij vere weg het Angkor wat, dit was zo mooi en zoveel geschiedenis zit hierin. Wij hebben hier 2 volle dagen voor nodig gehad om alles te zien. Ons andere hoogte punt waren de killing fields. Dit heeft zoveel in druk op ons gemaakt dat het een paar uur heeft geduurd voordat we hierna weer met elkaar konden praten. Het was in eerste instantie niet de planning om naar Cambodja te gaan (wij waren in Thailand) maar zijn erg blij dat we dit toch gedaan hebben. We hadden het niet willen missen

Linda
Gereisd met vrienden in October 2011
7,7

Backpacken door Cambodja

Cambodja
Individuele rondreis
20-01-2016

Ik kwam aan met het vliegtuig in Siem Raep. Ik overnachtte in het Siem Raep Hostel, waar ik de volgende dag met andere backpackers een tuktuk huurde om de legendarische Ankor Wat tempels te gaan bezichtigen. Dit was een hele beleving, een tempel complex, te groot om met de voet te bewandelen! Zoveel te zien. Ik vervolgde mijn reis naar Battambang, waar ik naar toe ging met de boot: we zagen drijvende dorpjes, indrukwekkend, maar ook triest door de armoede. In Phnom Pehn bezocht ik de indrukwekkende Killing fields en de gevangenis, niet heel vrolijk maar wel een belangrijk deel van de geschiedenis van het land, om een compleet beeld te krijgen bij het land. Ongelofelijk hoe wreed mensen kunnen zijn. Ik sloot af met een strandbestemming: Sihanoukville en Koh Rong. Koh Rong vond ik zelf leuker dan Sihanoukville, Koh Rong heel echt een hippie feeling (soms niet eens wifi) en leuke strandtentjes, allemaal lekker basic.

Joyce van Veldhuizen
Alleen gereisd in September 2015

Wil je meer weten over reizen naar Cambodja? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Cambodja