Home
Blog
Bestemmingen
17 tips voor wie gaat reizen in Indonesië

17 tips voor wie gaat reizen in Indonesië

op 27 december 2019
4 minuten leestijd
17 tips voor wie gaat reizen in Indonesië

Maak jij binnenkort een reis naar Indonesië? Dan kan je deze tips goed gebruiken!

Indonesië is populair en dat is niet voor niets. De bekende eilanden Java en Bali zijn een Aziatische droom die uitkomt: rijstvelden, tempels en nasi goreng. Maar er is nog zoveel meer! Met onderstaande tips haal jij zeker weten het meeste uit jouw reis.

1. Maak een rondreis

Indonesië is veel te mooi (en te groot) om slechts een eiland te bezoeken. Toegegeven, alleen al op Java en Bali wil je drie weken blijven. Maar reis dan vooral rond op een van die eilanden. Blijf niet op een plek. Er is zoveel meer dan je resort!

2. Verblijf niet in een resort

Hoe schitterend sommige resorts ook zijn, het is niet het ‘echte’ Indonesië. Je leert het land pas echt kennen door een scooter te huren, langs rijstvelden te toeren en met handen en voeten een colate bestellen in een restaurantje langs de weg. En ja, dit kan je ook nog op Bali ervaren!

bali falls
bali falls

3. Ga van de gebaande paden

De truc is om niet alleen de highlights mee te pakken, maar ook eens spontaan off the beaten track te gaan. Zo stuit je opeens op een onontdekte waterval, spot je een verlaten tempel of ontmoet je liefste locals.

4. Leg niet alles al vast

Reizen in Indonesië kan nog lekker spontaan. Er is altijd wel een ho(s)tel vrij en niemand vind het gek als je voor diezelfde nacht nog een kamer zoekt. Wie niet teveel plant geeft zichzelf de ruimte om te doen wat goed voelt. Dat kan je vanuit Nederland niet voorspellen. Geloof ons maar.

5. Laat witte kleding maar thuis

Wie witte kleding draagt in Indonesië zal met flink verkleurde shirts thuiskomen. Een ritje op de scooter en het is gedaan met je blanke look! Ook door de treinramen komt veel oranje stof naar binnen. Beter draag je meer donkere kleuren. Zie je die vlekken toch minder.

witte kleding
witte kleding

6. Betaal geen westerse prijzen

Natuurlijk, je kunt in Indonesië geld uitgeven als water en in chique beachclubs eten en drinken. Maar eigenlijk ben je gek ook! Waarom veel geld uitgeven als je voor een euro een heerlijke nasi goreng kunt scoren? Ga naar een warung en kies uitde lekkerste Indonesische specialiteiten. Rijsttafel 2.0!

7. Skip olifantenritjes

Tien jaar geleden deed iedereen het, maar nu is het toch echt not done. Laten we het erop houden dat we toen nog niet wisten wat we nu weten. Olifantenritjes = dierenleed. Gewoon niet aan meedoen!

8. Leave nothing but footprints

Om even in de duurzame sferen te blijven: laat geen plastic slingeren. Sterker nog, gebruik zo min mogelijk plastic tijdens jouw reis in Indonesië. Probeer niet elke dag kleine waterflesjes te kopen, maar koop 1 grote fles en hervul je kleine (hervulbare) fles. En weiger rietjes, voor zover die nog aangeboden worden.

nusa dua
nusa dua

9. Check je reistijd

Tussen mei en september heb je het beste weer in Indonesië, althans op eilanden als Bali. Het klimaat van Indonesië verschilt per eiland, dus kijk even goed waar en wanneer je gaat. Al valt het regenseizoen best mee hoor. Indonesië is nu eenmaal tropisch en ook in de ‘goede’ maanden kan er af en toe een buitje vallen. Wie niet bang is voor een beetje water overleeft het wel!

10. Heb respect

Respecteer de locals. Het is hun land, dus gedraag je als een gast. Pas je aan aan lokale gebruiken, zoals het bedekken van de schouders als je een tempel bezoekt. Heb ook respect voor de natuur, dus laat geen rotzooi slingeren en ruim je troep op.

11. Afdingen

In Indonesië is het heel normaal om af te dingen. Althans, bij souvenirshops en dergelijke. In een restaurant wordt afdingen niet gewaardeerd. Ding ook niet af tot in het treurige. Die mensen moeten ook hun boterham verdienen.

bali scooter
bali scooter

12. Huur een scooter

Je hebt Indonesië niet echt gezien als je geen scooter hebt gereden. Huur dus een scooter en ontdek de regio. Check vooraf wel goed of er ook een helm bij zit en of de remmen en lichten het doen. Niet alles gaat altijd even netjes in Indonesië, maar dat is doorgaans niet kwaad bedoeld.

13. Neem muggenspray mee

Indonesië is een tropisch land. Aan muggen zal je dus niet ontkomen. Je hoeft heus niet meteen bang voor malaria te zijn, tenzij je diep de jungle in gaat. Op Java en Bali zit je goed met muggenspray. Ga je naar Lombok of de onbekendere eilanden als Sumatra, Sulawesi, Borneo of de oostelijke eilanden? Dan moet je waarschijnlijk meer maatregelen nemen. Check vooral even de GGD voor advies.

14. Check je inentingen

In principe heb je voor een reis naar Indonesië alleen inentingen tegen DTP en Hepetitis A nodig. Houd de site van de GGD in de gaten voor updates. Wie voor langere tijd in Indonesië verblijft kan het beste nog meer inentingen vragen.

scuba diving indonesia
scuba diving indonesia

15. Ontdek de onderwaterwereld

Indonesië is minstens zo mooi onder water! Ga snorkelen of haal je PADI om de onderwaterwereld al duikend te kunnen ontdekken. Bij Nusa Lembongan kan je prachtige mantaroggen spotten. De Gili-eilanden staan bekend om de hoeveelheid schildpadden. De gevorderde duiker gaat naar Raja Ampat

16. Go solo

Indonesië is een ideaal land om in je eentje te ontdekken. Er reizen hier namelijk heel veel mensen alleen, dus contact is zo gelegd. Vind je het eng om echt helemaal in je uppie te vertrekken? Dan is een groepsreis wellicht iets voor jou. En natuurlijk is het met een vriend of vriendin ook hartstikke tof!

17. Geniet

Cliché, maar vergeet vooral niet te genieten op reis. Je komt niet elke dag in Indonesië! Misschien heb je een keer vertraging, wellicht regent het een dag, of misschien vind je het er niet altijd even fris. Let it go! Dat is ook een beetje de charme van Azië. Je gaat het waarderen!

Top reizen naar Indonesië

Reisorganisaties met reizen naar Indonesië

Meer blogs over Indonesië

Beoordelingen van Indonesië

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
8.4
Cultuur
8.4
Stranden
7.6
Steden
7.2
Eten & drinken
8.4
Activiteiten
8.1