Java

Java

Megasteden, natuurlijke schoonheid en échte tradities

Met zijn vulkanische berglandschap, schitterende tempels en grote steden is Java een eiland dat alle zintuigen prikkelt. Maar Java is bovenal een plek met een verhaal. De sterke link met Nederland en de overblijfselen uit het koloniale tijdperk maken het een eiland dat je móet ontdekken.

Top reisorganisaties naar Indonesië

Top reisorganisaties naar Indonesië
Java

Java is ruim drie keer zo groot als Nederland en heeft meer dan 143 miljoen inwoners. Het is daarmee het dichtstbevolkte eiland van Indonesië, maar Java is ook het eiland van de indrukwekkende landschappen en overweldigende tempels. Het is daarom de ideale plek om de allure van een grote stad met bijzondere natuur en cultuur te combineren.

Metropool Jakarta

Jakarta is met ruim 9 miljoen inwoners de grootste stad van Indonesië en een echte metropool. Hier vind je talloze restaurants, enorme winkelcentra, grote parken en musea.  Omarm de hecktiek van de grote stad en ga shoppen in een overdekte mall, drink een cocktail in een trendy sky bar of maak er een culinaire wereldreis van in een internationaal restaurant.

Wat betreft sightseeing is met name de wijk Kota, ook wel bekend als Old Town, een interessante plek om te bezoeken. Hier zijn de overblijfselen van het Nederlandse verleden in Indonesië nog redelijk goed zichtbaar. Het plein Taman Fatahillah bijvoorbeeld, is omringd door koloniale gebouwen en de perfecte plek om de Indonesisch street food cultuur te leren kennen. Maar vergeet ook de musea en de straatjes rondom het plein niet, daar vind je nog veel architectuur uit de Nederlandse periode.

Jakarte Culture
Jakarte Culture

Vulkanen op Java

Indonesië kent een groot aantal vulkanen, en ook Java heeft niet achteraan gestaan bij het uitdelen daarvan. De bekendste actieve vulkaan van Java is de Bromo. De laatste keer dat deze tot uitbarsting kwam was in de zomer van 2004.

De Bromo vulkaan is 2392 meter hoog en uniek door haar ligging. Het omringende landschap doet je het meest denken aan een maanlandschap, en met name het bekijken van de zonsopkomst is een waanzinnige belevenis. Vanuit het nabijgelegen dorp Cemoro Lawang kun je in een uur naar de krater lopen. Om getuige te zijn van de zonsopkomst moet je midden in de nacht vertrekken, maar dat is het zeker waard. Het is ook mogelijk om je per paard naar de voet van de berg te laten brengen, maar het laatste stijle stukje omhoog zul je zelf moeten doen.

Tempelcomplexen Borobudur en Prambanan

De bekendste bezienswaardigheden van Java zijn de immense tempelcomplexen Borobudur en Prambanan. Vooral de Borobudur tempel, gelegen op zo’n 40 km van Yogyakarta, is met zijn piramidevormige constructie een ware verschijning. Het is de grootste boeddhistische tempel ter wereld en werd gebouwd in de periode 750 - 850. Toch het duurde het nog tot 1814 voordat de Borobudur werd herontdekt door ontdekkingsreizigers.

Inmiddels staat de tempel op de Werelderfgoedlijst en is het de populairste attractie van Indonesië. De beste tijd voor een bezoekje aan dit bijzondere bouwwerk is daarom in de ochtend of in de namiddag, omdat het dan vaak nog het rustigst is. Zorg in ieder geval altijd voor genoeg water en zonnebrand met een hoge factor, want er is weinig beschutting en warm wordt het sowieso.

Borobudur
Borobudur

Prambanan is het grootste Hindoestaanse tempelcomplex van Indonesië en staat net als de Borobudur op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het bouwwerk raakte in 2006 ernstig beschadigd door een aardbeving, maar inmiddels is een groot gedeelte van de tempels weer hersteld en open voor publiek. 

Cultuur snuiven in Yogyakarta

Yogyakarta wordt ook wel de culturele en spirituele hoofdstad van Java genoemd. Van concerten tot poppentheater en van batik-workshops tot exposities, in Yogyakarta moet je zijn voor de nodige dosis cultuur. Andere bezienswaardigheden zijn het het ommuurde paleis van de sultan, de vogeltjesmarkt en het waterpaleis.

Yogyakarta is daarnaast de ideale uitvalsbasis voor een bezoekje aan de Borobudur of de Prambanan. Beide complexen liggen op enkele kilometers rijden van de stad.

Reizen naar Java — Hoe kom je er?

Het eiland Java is voor veel reizigers het startpunt van een reis door de Indonesische archipel. Vanaf Amsterdam vliegt KLM (met overstap) tot tien keer per dag op hoofdstad Jakarta. De reis van Schiphol naar Jakarta duurt ongeveer 15 uur en de prijs voor een rechtstreeks retourtje begint bij € 820,-.

Ergens onderweg overstappen is doorgaans stukken goedkoper, maar duurt ook langer. Reistijden kunnen daardoor flink oplopen. Toch is het zeker slim om de prijzen te vergelijken, een vlucht met overstap in bijvoorbeeld Istanbul of Dubai kan zo honderden euro’s goedkoper zijn.

Eenmaal op de luchthaven van Jakarta is het nog maar een klein eindje naar de stad. Met de bus of taxi sta je binnen een uur in het centrum van Jakarta. De leukste en goedkoopste manier om je vervolgens tussen de verschillende plaatsen op Java te verplaatsen is per trein. Java kent een goed spoorwegnetwerk en het uitzicht vanuit de trein is fenomenaal.

Foto's van Java

Java beach
Java beach

Bedrijvigheid op het strand

Monkeys on Java
Monkeys on Java

Javaanse aapjes

Markt op Java
Markt op Java

Markt op Java

Populaire reizen naar Java

Java Adventure

Java Adventure

15 dagen
Individuele rondreis
Java, Borobudur, Jakarta, Yogyakarta, Bandung, Pelabuhan Ratu, Tangkuban Perahu volcano, Merapi volcano, Bromo-volcano, Sukamade, Ijen volcano

Blogs over Java

· Suzanne van Duijn
VIDEO: Dit is waarom je naar Java (Indonesië) wilt reizen
Bali kennen we allemaal wel, maar wist je dat Java minstens zo mooi is? Check dit filmpje maar!
· Suzanne van Duijn
Dit zijn de 5 mooiste plekken op Java, Indonesië
Indonesië bestaat uit duizenden eilanden waarvan Bali waarschijnlijk het meest toeristische is. Java is echter het grootste eiland, er wonen maar liefst 145 miljoen mensen! En tussen al die mensen zijn er veel mooie plekken te ontdekken.
· Redactie
Goedkope rondreis Indonesië - Java & Bali bij Stip Reizen!
Bij STIP reizen boek je nu supervoordelig een rondreis Indonesië (Java & Bali) vanaf 1098 euro!Deze 16-daagse rondreis kun je maken met vertrek van November tot en met Maart en is inclusief vliegtickets, rondreis met een bus, overnachtingen, een dagelijks ontbijt en een Nederlandstalige reisbegeleider.

Meer bezienswaardigheden in Indonesië

Alle bezienswaardigheden in Indonesië

Beoordelingen van Java

De Java ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl en gebaseerd op hun ervaringen tijdens hun rondreis Indonesië en bezoek aan Java.
9,0

Oma is er geboren!

Indonesië
Java
06-08-2019

Ooit zullen we nog wel eens Java bezoeken, want oma is er geboren. Ze had het zelf nog wel eens willen zien, maar helaas. Inmiddels kan dat niet meer, omdat ze al een beetje is overleden.
Groeten van Han

Han
Gereisd met partner
10

Afwisselend Java

Indonesië
Java
20-01-2016

Prachtige tenpels bezocht als de Prambanan en de Borobodur. Ontzettend aardig volk en sommige met mooie klederdracht. Mooie groene natuur en ook erg leuk om musea te bezoeken. Ziet hier veel terug van wat je bij de geschiedenis lessen op school geleerd hebt. Heerlijk eten in Java!

Niki
Gereisd met partner
9,0

Topweek met hoogtepunten in Java

Indonesië
Java
07-01-2016

Java is een aanrader om te beleven! Wij zijn hier een week geweest. De mensen zijn vriendelijk, het eten is heerlijk, er zijn nog relatief weinig toeristen dus het is ook goedkoper dan bijvoorbeeld Bali. De highlights op Java zijn afwisselend: indrukwekkende tempelcomplexen Borobudur en Prambanan, de welbekende Bromovulkaan waar je zelf net zulke mooie foto's kunt maken als in de reisboekjes, maar ook de minder bekende Ijen vulkaan. De Ijen vulkaan beklim je midden in de nacht om het blauwe vuur in de vulkaankrater te zien. Erg bijzonder. Vervolgens klim je naar de top om de zonsopkomst te zien en te ontdekken hoe prachtig de omgeving is (vooral het blauwgroene kratermeer). En dat is nu nog zonder de mensenmassa die je bij Bromo hebt! Tot slot zijn er ook prachtige plantages waar je uitleg krijgt over de productie van onder andere koffie, verschillende specerijen, rubber. Leuk om te zien wat er allemaal voorafgaat aan de potjes met kruiden die wij in de kast hebben staan!

Sandra
Gereisd met partner
10

Mooiste eiland van Indonesië

Indonesië
Java
19-11-2015

Wij vonden Java het mooiste eiland van Indonesië. Vooral vanwege de mooie natuur, de prachtige Bromo vulkaan en ook zeker de Borobudur en Prambanan tempels die een bezienswaardigheid op zich zijn.

Sjaak
Gereisd met partner

Wil je meer weten over reizen naar Indonesië? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Indonesië