Ubud Monkey Forest

Ubud Monkey Forest

Aapjes kijken op Bali

Op steenworp afstand van het centrum van Ubud ligt het bosrijke Sacred Monkey Forest Sanctuary. Een prachtig stukje natuur en het thuis van honderden brutale apen. Op deze idyllische plek maak je schitterende wandelingen door het dichte bos, en ben je getuige van de streken van haar bewoners.

Top reisorganisaties naar Indonesië

Top reisorganisaties naar Indonesië
Ubud Monkey Forest

Het Sacred Monkey Forest Sanctuary is één van de bekendste bezienswaardigheden op het Indonesische eiland Bali. Het eiland kent meerdere van deze bossen waar de grijze makaken met hun lange staarten leven, maar dit monkey forest in het zuiden van Ubud is de bekendste.

Beschermd natuurgebied

Het Monkey Forest in Ubud omvat een beschermd natuurgebied, dat voornamelijk bestaat uit een dicht bos. Dit heuvelachtig oerwoud heeft een mysterieus en sprookjesachtig voorkomen, en veel bomen hebben een heilige status. Van die bomen is de Pule Bandak de belangrijkste: van deze boom worden steeds kleine stukjes hout gebruikt voor het maken van ceremoniële maskers.

Een toegangskaartje voor het bos kost je omgerekend ongeveer een euro, en om het park te ontdekken kun je de verschillende wandelpaden volgen. Deze lopen langs alle bezienswaardige plekken, maar houd er wel rekening mee dat het vooral op de stukken met veel apen vrij druk kan worden. Vaak is het verderop al een stuk rustiger, dus als je iets verder loopt heb je dit bijzondere stukje natuur (bijna) helemaal voor jezelf.

Ubud Monkey Forest
Ubud Monkey Forest

Ubud Monkey Forest
Ubud Monkey Forest

Apen

De bekendste bewoners van het Ubud Monkey Forest zijn natuurlijk de talloze tamme apen. Volgens de meest recente telling wordt het park bewoond door ruim 600 makaken, die in vijf verschillende groepen leven. De dieren zijn overdag het actiefst, en omdat ze niet bang zijn voor mensen kunnen ze schrikbarend dichtbij komen. Zeker wanneer je eten bij je hebt moet je goed op je spullen letten, want de apen zijn brutaal genoeg om je zakken af te tasten of er met je tas vandaar te gaan.

Behalve de apen heeft het park op het gebied van flora en fauna meer te bieden. Zo vind je hier maar liefst 115 verschillende soorten bomen en talloze planten en bloemen. Daarnaast is het bos het thuis van een aantal andere diersoorten, zoals het Javaanse hert en diverse tropische vogels.

Tempels

In het Monkey Forest liggen drie hindoeïstische tempels, want de apen en het bos spelen een belangrijke rol in het spirituele leven van de lokale bewoners. Binnen het hindoeïsme wordt gestreefd naar een harmonieuze relatie tussen mens en natuur, en de planten en dieren hebben daarom een religieuze functie.

In het zuidwesten van het park ligt de tempel Pura Dalem Agung: deze tempel is het meest interessant van de drie, en zou qua setting niet misstaan in een Indiana Jones film. In het noordwesten ligt de Pura Beiji en in het noordoosten de Pura  Prajapati. De tempels werden al in de 14e eeuw gebouwd, en worden nog dagelijks gebruikt door de lokale bewoners. Elke tempel heeft zijn eigen functies en rituelen, dus sommige delen zijn daarom niet toegankelijk voor toeristen.

Ubud Monkey Forest tempel
Ubud Monkey Forest tempel

Ubud Monkey Forest
Ubud Monkey Forest

Onderzoek

Behalve een spirituele en toeristische functie heeft het Ubud Monkey Forest ook een belangrijke functie als het gaat om onderzoek naar en het behoud van de dieren. Onderzoekers van over de hele wereld kunnen in dit park de apen in deze beschermde omgeving bestuderen. Ze doen onder andere onderzoek naar het gedrag en de sociale interacties tussen de apen.

Bezoek aan het Monkey Forest

De apen in het Sacred Monkey Forest Sanctuary hebben niet de beste reputatie als het gaat om vriendelijkheid. Voor de veiligheid van jezelf én van de apen is het daarom belangrijk om je tijdens je bezoek op een aantal dingen te letten. In principe kun je ervan uitgaan dat wanneer je de apen met rust laat, zij jou ook met rust zullen laten, maar het blijven natuurlijk wilde dieren.

Zo is het niet verstandig om etenswaren en plastic tasjes mee te nemen: de apen zijn brutaal genoeg om het af te pakken. Stop je belangrijke spullen (zonnebril, telefoon, portemonnee) dus goed weg in een stevige, afsluitbare rugzak en haal er tussendoor bijvoorbeeld ook geen flesjes met drinken uit. Daarnaast is het verboden om ze te voeren met pinda’s, brood of andere snacks. En hoewel bij de ingang bananen worden verkocht, wordt het afgeraden om deze aan de apen te voeren: het aantal apen met overgewicht is de laatste jaren flink toegenomen, en toeristen met bananen wekken regelmatig agressie bij de beestjes op.

Ubud Monkey Forest
Ubud Monkey Forest

Ubud Monkey Forest
Ubud Monkey Forest

Ubud Monkey Forrest — Hoe kom je er?

Het plaatsje Ubud is gelegen tussen de felgroene rijstvelden en in het hart van het Indonesische eiland Bali. In het zuiden van het dorpje vind je het Sacred Monkey Forest Sanctuary, dat aan het eind van Monkey Forest Road ligt. Het park is daarom makkelijk te voet te bereiken: vanaf de hoofdstraat Jalan Raya Ubud is het ongeveer twintig minuten lopen naar de hoofdingang van het park. Maak je een dagtrip naar Ubud en heb je een auto gehuurd? Het park heeft een parkeerterrein waar je je auto kwijt kan.

Populaire reizen naar Ubud Monkey Forest

23-daagse rondreis Java, Bali, Flores en Komodo

Meer bezienswaardigheden in Indonesië

Alle bezienswaardigheden in Indonesië

Indonesië ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Ubud Monkey Forest ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Indonesië.
Natuur & omgeving
8.4
Cultuur
8.4
Stranden
7.6
Steden
7.2
Eten & drinken
8.4
Activiteiten
8.1
7,4

Heel mooie rondreis met variatie, veel gezien maar toch nog veel vrije tijd.

Indonesië
Groepsrondreis met NRV
28-06-2024

De rondreis naar Sumatra, Java en Bali. 3 totaal verschillende eilanden.
Van authentiek en heel mooi (Sumatra) maar arm naar rijker (Java) en Westers (Bali).
De vorige reviews gaven aan dat er heel weinig vrije tijd was. Maar dat is totaal niet waar. We waren heel dikwijls al tamelijk vroeg in het hotel en nog tijd over (soms zelfs nog veel). Het was een rustige reis. Veel op de bus. Soms te veel. Voor ons mogen de dagen zelfs meer gevuld zijn met nog bezoeken. Al die vrije tijd in hotels is echt niet nodig, er is ofwel geen zwembad of het hotel ligt ergens waar je nergens terecht kan voor een avondwandeling of een stadsbezoek.
Umud was zeker de moeite niet om om te rijden. Misschien beter iets anders bezocht in Bali. (mogelijkheden genoeg)
Bromo vulkaan was heel vroeg opstaan maar het was meer dan de moeite!!

Hotels waren allemaal goed. Alle lunches inbegrepen, wat een heel goed concept is. Echt goed georganiseerd.

.

Freddy en Dorine
Gereisd met partner
8,0

Fijne vakantie Sanur Bali

Indonesië
Familiereis met Kras Reizen
13-02-2017

Sativa Sanur cottages erg heerlijk om daar te vertoeven. Ubud vind ik is een plek die je gezien moet hebben leuke restaurants, kraampjes, yoga, massages. Kuta is erg levendig, anders maar zeker ook erg leuk, zeker leuk voor de jeugd of als je van surfen houdt. De gehele kustlijn tot aan Seminyak vind ik tof. Sanur zelf is ook een goede plek maar toen wij er waren te rustig. Monkey forest in Ubud is leuk om doorheen te lopen, downhill fietsen door de dorpjes, surfles Maar het leuke aan Bali vind ik eigenlijk het onverwachte het gewoon te laten gebeuren wat er op je pad komt. Aardige mensen.

Jolanda
Gereisd met gezin in September 2015
10

Het paradijs op aarde

Indonesië
Familiereis met Kras Reizen
12-02-2017

Prachtig land met een prachtige cultuur en natuur, bijzonder lieve mensen en vooral het superheerlijke eten.

Wim Vermeulen
Gereisd met gezin in January 2016
8,3

Prachtig land met een bijzondere cultuur

Indonesië
Individuele rondreis met FOX Vakanties
10-02-2017

Op iedere hoek van de straat zijn er prachtige tempels te bewonderen. We hebben een thee en koffie proeverij gehad met een adembenemend uitzicht. Ook konden we tussen de apen rondlopen in het apenwoud. De traditionele dansen zijn een absolute must-see. En nog als laatste tip: begin niet meteen met het eten van het hete voedsel, maar bouw dit langzaam op!

Nelisa de Bruin
Gereisd met vrienden in August 2016
9,2

Geweldige reis door Bali, Lombok en de Gili eilanden!

Indonesië
Individuele rondreis met KILROY travels
09-02-2017

Veel gaan surfen op Bali. Daarna de Rinjani vulkaan gaan beklimmen op Lombok en heerlijk tot rust gekomen op de Gili eilanden. Ik zou iedereen deze reis aanraden. Ik kan ook niet wachten om weer terug te kunnen zodat ik meer van dit prachtige land kan zien. Indonesië heeft een speciaal plekje in mijn hart gekregen en ik heb nog maar een klein gedeelte ervan gezien!

Denise van der Mark
Gereisd met vrienden in July 2016

Wil je meer weten over reizen naar Indonesië? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Indonesië