Bandung

Bandung

Het Parijs van Java

Als je met de trein van Jakarta naar Yogyakarta reist dan kun je onderweg uitstappen in de stad Bandung. Bandung werd vroeger ook wel het Parijs van Java genoemd vanwege het rijke koloniale karakter, al is daar anno 2017 niet heel veel meer van te zien. Toch is het zeker de moeite waard om hier een paar dagen te verblijven, want in en rondom Bandung valt genoeg te beleven.

Bandung

Bandung is een van de vele Aziatische miljoenensteden, met veel verkeer, luchtvervuiling en vervuilde straten. Tegelijkertijd vind je hier de grootste concentratie van art deco architectuur ter wereld en wordt Bandung omringd door vele spectaculaire natuurlijke hoogtepunten. Bandung is daarom de ideale basis voor dagtripjes in de omgeving.

Art Deco

In Bandung vind je de grootste concentratie van art deco architectuur ter wereld. De prachtige gebouwen zijn een erfenis van het Nederlandse koloniale verleden en de vele bouwwerken ontdek je dan ook bij voorkeur op z’n Hollands: namelijk per fiets. Interessante gebouwen zijn Villa Isola, Grand Hotel Preanger en het Savoy Homann Hotel. Daarnaast vind je een heleboel mooie architectuur langs de Jalan Braga.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Museum Geologi

In het Museum Geologi krijg je een interessant inkijkje in de geologische geschiedenis van Indonesië, dat door vulkanische activiteit is ontstaan. In het museum vind je onder andere brokken lava, kristallen en meteorieten. Daarnaast zijn er tentoonstellingen met oude botten en fossielen, en kun je er het skelet van een Tyrannosaurus Rex en een mammoet bewonderen. Het museum ligt zo’n 3 kilometer ten noorden van het centrum en is te bereiken per angkot (minibusje).

Dago Hill

Ten noorden van de stad lag vroeger het beroemde Dago Theehuis, een plek waar de Nederlanders ten tijde van de koloniale overheersing kwamen om thee te drinken. Het theehuis werd gebouwd in 1910, maar heeft plaats moeten maken voor een restaurant en theater, en enkele andere hippe rooftopbars. Tegenwoordig kun je er dus nog steeds terecht voor een kopje koffie of een koud biertje met uitzicht over de stad.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Winkelen in Bandung

Bandung staat bekend als een waar winkelparadijs, met glinsterende winkelcentra en kleurrijke markten. Vanuit heel Azië komen mensen naar Bandung om er te winkelen, en daar kun je best een voorbeeld aan nemen. De Bandung Supermall biedt onderdak aan meer dan 200 winkels, waarvan enkele westerse ketens. Braga City Walk staat bekend om haar kleinere winkels met kleding en kust, en in Jalan Cihampelas vind je goedkope merkkleding. Veelal namaak, maar van verrassend goede kwaliteit.

Tangkuban Prahu

Bandung is een uitstekende uitvalsbasis om de hoogtepunten van West-Java te bezoeken, en neem daarom ook zeker de tijd voor een aantal dagtrips en excursies. Bijvoorbeeld naar de vulkaan Tangkuban Prahu, gelegen op 30 kilometer ten noorden van de stad. Je kan een mooie wandeling maken naar de krater van deze actieve vulkaan en genieten van het bijzondere uitzicht. Plan je bezoek in de ochtend, als het nog helder is. In de omgeving kun je ook diverse warmwaterbronnen bezoeken, voor een ontspannen afsluiting van je excursie.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Malabar Tea Estate

Altijd al eens een Aziatische theeplantage willen bezoeken? Malabar Tea Estate ligt ten zuiden van Bandung en je geniet er van frisse buitenlucht en prachtige uitzichten over de groene velden. Beneden je zijn mensen aan het werk en worden de theeblaadjes geplukt, in de fabriek zie je hoe de thee wordt gemaakt en kun je meteen het een en ander proeven. Er worden regelmatig rondleidingen georganiseerd en je kunt er zelfs overnachten in een koloniaal guesthouse met uitzicht op de theeplantage. Malabar Tea Estate is lastig te bereiken met het openbaar vervoer, dus je bent al snel aangewezen op een excursie vanuit Bandung.

Kawah Putih

Kawah Putih is het fenomenaal mooie kratermeer van de Patuha vulkaan en gelegen op 50 kilometer ten zuiden van Bandung. Het water is fel turquoise van kleur en de witte zwaveldampen zorgen voor een bijna buitenaardse aanblik. Hoewel de vulkaan al sinds de 17e eeuw in diepe slaap is, is een bezoekje niet zonder risico’s. De indringende zwavelgeur is hier zo sterk aanwezig dat wordt aangeraden om niet langer dan een kwartier in de krater te blijven. Op de parkeerplaats kun je mondkapjes kopen en er is EHBO aanwezig voor het geval je last krijgt van misselijkheid en hoofdpijn.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Reizen naar Bandung — Hoe kom je er?

Bandung is gelegen in West-Java, en is een geliefde stop op de lijn Jakarta - Yogyakarta. Veruit de meest comfortabele manier om er te komen is per trein. Met de trein reis je eenvoudig en in relatieve luxe naar het centrum van de stad en onderweg trekken de mooiste Javaanse landschappen langs je raam. Bandung heeft daarnaast een vliegveld met zowel Indonesische als internationale bestemmingen en de echte slow traveller kan ook altijd nog de bus pakken. In Bandung zelf kun je met de bus, angkot en taxi een heel eind komen, maar het is ook zeker de moeite waard om per fiets de oude koloniale wijk te ontdekken.

Wil je meer weten over reizen naar Indonesië? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Indonesië

Populaire Rondreizen naar Bandung

Andere bezienswaardigheden in Indonesië

Alle bezienswaardigheden in Indonesië

Indonesië ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Bandung ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Indonesië.
Natuur & omgeving
8.4
Cultuur
8.4
Stranden
7.6
Steden
7.2
Eten & drinken
8.4
Activiteiten
8.1
10

Bali het godeneiland...ik begrijp waarom !!,

Indonesië
17-02-2015

Bali is prachtig, de rijstvelden de stranden, het overheerlijke eten, noem maar op. Alles is echt perfect. Daar heb ik best een paar uurtjes in het vliegtuig voor over. Vooral Ubud is een geweldig stadje midden in de prachtige natuur.

Carla kuil
Gereisd met partner in May 2021
8,0

Indrukwekkend Indonesië!

Indonesië
18-02-2015

De eilanden Sumatra, Java en Bali zijn prachtige eilanden, ze bieden allemaal weer net even wat anders. Deze volgorde van bezoek is ook echt een aanrader, van natuur & puurheid, naar cultuur en naar strand. De perfecte combinatie voor een zeer gevarieerde reis.

Stephanie Ketting
in May 2021
8,0

Duiken, monkeyforrest, sawa's, tempels

Indonesië
18-02-2015

Een maand op bali met natuur cultuur eten temoels religie en duiken

Eliza
Gereisd met partner in May 2021
8,0

Bali en Lombok, twee werelden

Indonesië
03-03-2015

Met de backpacks op hebben we gereisd op Bali en Lombok, en verbleven in gezellige guesthouses. Omdat het eiland niet al te groot is, is het prima te bereizen met een taxi. De oversteek naar Lombok voor een prikkie ging ook prima en daar hebben we de meer onbekende zuidelijke Gili eilanden bezocht.

Suzanne
Gereisd met partner in May 2021
9,0

Vakantie met vele excursies en bezoeken van een school en lokale bevolking

Indonesië
08-03-2015

Hoe ze daar omgaan met elkaar en zich nergens druk om maken dat beetje watvze hebben zullen ze nog met je delen. Geweldige mensen in een mooi land met lekker eten w wil men nog meer.

Harèl Tieks
Gereisd met partner in May 2021