Tanjung Puting National Park

Tanjung Puting National Park

Oog in oog met orang oetans

Een ontmoeting met wilde orang oetans doet denken aan het Disney-sprookje The Jungle Book, maar in het Tanjung Puting National Park zijn dergelijke avonturen aan de orde van de dag. Dit Indonesische natuurpark biedt onderdak aan de grootste populatie van orang oetans wereldwijd en je maakt er schitterende tochten door de jungle.

Top reisorganisaties naar Indonesië

Top reisorganisaties naar Indonesië
Tanjung Puting National Park

Tanjung Puting National Park is gelegen op het eiland Kalimantan, het Indonesische deel van Borneo. Het park omvat ruim 300.000 hectare aan beschermd natuurgebied waar de zwaar bedreigde orang oetan zich in alle rust kan voortplanten. Per traditionele klotok kun je je door het park laten voeren en deze bijzondere dieren van dichtbij bewonderen.

Orang oetans

Er zijn nog maar weinig plekken op aarde waar je oog in oog staat met wilde orang oetans, en het eiland Kalimantan is daar één van. In het Tanjung Punting National Park wonen maar liefst 6000 wilde orang oetans en daarmee is het de grootste populatie ter wereld. De apen worden met uitsterven bedreigd, maar hier kunnen ze naar hartelust door het beschermde natuurgebied slingeren. Behalve orang oetans heb je ook kans om andere wilde dieren te spotten, zoals krokodillen, neushoornvogels, beren en andere soorten apen.

Tanjung Puting, Indonesie
Tanjung Puting, Indonesie

Tanjung Puting, Indonesie
Tanjung Puting, Indonesie

Opvangcentrum

Het park doet dienst als opvangcentrum voor mishandelde apen en orang oetans die als huisdier werden gehouden. Hier kunnen ze langzaam wennen aan de wildernis en worden ze op den duur weer terug in de natuur  gezet. De kans dat je in het park een exemplaar tegenkomt is groot, en dat maakt het Tanjung Puting National Park een van de populairste plekken van het eiland. In het park kun je een bezoek brengen aan drie verschillende voederstations: Tanjung Harapan, Pandok Tanggui en Camp Leakey. Hier kun je de dieren van dichtbij bekijken en leer je meer over het park en haar bewoners.

Boottochtje met klotok

Een van de leukste manieren om het Tanjung Puting National Park te verkennen is tijdens een boottochtje. Het park stikt van de waterwegen en in een traditionele klotok kun je op een ontspannen manier genieten van de jungle. Deze houten woonboot is namelijk verrassend ruim en comfortabel. Op het bovendek staan stoelen en het onderdek is ingericht als ruimte om te slapen. Sommige boten hebben zelfs een douche aan boord, maar je moet niet al te veel luxe verwachten. Het gaat hier om het avontuur en de connectie met de wildernis. Klotoks komen in allerlei vormen en maten en bieden plek voor ongeveer 4 tot 10 passagiers. Het is mogelijk om in één dag naar een voederstation te varen en weer terug, maar de meeste mensen blijven 2 nachten in het park en slapen aan boord van de klotok.

Tanjung Puting, Indonesie
Tanjung Puting, Indonesie

Tanjung Puting, Indonesie
Tanjung Puting, Indonesie

Camp Leakey

Het duurt in principe twee dagen om in Camp Leakey te geraken, een onderzoekscentrum midden in de jungle. Dit centrum werd in 1971 opgericht en vormt een belangrijke schakel in het onderzoek en behoud van de orang oetans. Samen met een gids kun je een bezoekje brengen aan het centrum en kijken hoe de dieren worden gevoerd. Elke dag om 14:00 uur krijgen de apen een grote hoeveelheid eten aangeboden en kun je ze van héél dichtbij bekijken. Er zijn speciale wandelpaden aangelegd die een goed uitzicht bieden over de jungle, maar waarbij je de natuur en dieren zo min mogelijk verstoord.

Trekkings

Het Tanjung Puting National Park is schitterend vanaf het water, maar de echte avonturiers maken een wandeltocht met gids. In het droge seizoen kun je bijvoorbeeld een nachtwandeling maken van Pondok Tanggui naar Pasalat. Tijdens deze trekking ga je in het donker met een gids op pad en heb je grote kans om wilde dieren te zien.

Tanjung Puting, Indonesie
Tanjung Puting, Indonesie

Tanjung Puting, Indonesie
Tanjung Puting, Indonesie

Overnachten in het park

Een nachtje slapen op een klotok is onderdeel van het avontuur, maar misschien niet voor iedereen weggelegd. Wil je graag een paar dagen in het park blijven, maar liever niet op een klotok overnachten? In het park vind je enkele simpele lodges waar je de nacht kan doorbrengen. De meesten liggen in Sekonyer Village, een klein dorpje met enkele hutjes. Als je buiten het park blijft overnachten, dan kan dat in enkele lodges aan de rand van de jungle.

Reizen naar het Tanjung Puting National Park — Hoe kom je er?

Het Tanjung Puting National Park ligt in het zuiden van Kalimantan, het Indonesische deel van Borneo. Toegangspoort is de luchthaven van Pangkalan-Bun, dat verbindingen heeft met verschillende Indonesische bestemmingen. Zo kun je er rechtstreeks naartoe vliegen vanaf onder andere Jakarta en Semarang. Eenmaal aangekomen op Borneo moet je bij het politiebureau een permit regelen voor het park, voordat je verder reist. Vanaf de luchthaven is het vervolgens 20 minuten rijden naar het stadje Kumai, dat aan de rand van het park is gelegen. Je kunt er bij het kantoor van het nationale park eenvoudig een boottochtje in een Klotok regelen en een goede gids vinden.

Populaire reizen naar Tanjung Puting National Park

Meer bezienswaardigheden in Indonesië

Alle bezienswaardigheden in Indonesië

Indonesië ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Tanjung Puting National Park ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Indonesië.
Natuur & omgeving
8.4
Cultuur
8.4
Stranden
7.6
Steden
7.2
Eten & drinken
8.4
Activiteiten
8.1
8,0

Fijne vakantie Sanur Bali

Indonesië
Familiereis met Kras Reizen
13-02-2017

Sativa Sanur cottages erg heerlijk om daar te vertoeven. Ubud vind ik is een plek die je gezien moet hebben leuke restaurants, kraampjes, yoga, massages. Kuta is erg levendig, anders maar zeker ook erg leuk, zeker leuk voor de jeugd of als je van surfen houdt. De gehele kustlijn tot aan Seminyak vind ik tof. Sanur zelf is ook een goede plek maar toen wij er waren te rustig. Monkey forest in Ubud is leuk om doorheen te lopen, downhill fietsen door de dorpjes, surfles Maar het leuke aan Bali vind ik eigenlijk het onverwachte het gewoon te laten gebeuren wat er op je pad komt. Aardige mensen.

Jolanda
Gereisd met gezin in September 2015
10

Het paradijs op aarde

Indonesië
Familiereis met Kras Reizen
12-02-2017

Prachtig land met een prachtige cultuur en natuur, bijzonder lieve mensen en vooral het superheerlijke eten.

Wim Vermeulen
Gereisd met gezin in January 2016
8,3

Prachtig land met een bijzondere cultuur

Indonesië
Individuele rondreis met FOX Vakanties
10-02-2017

Op iedere hoek van de straat zijn er prachtige tempels te bewonderen. We hebben een thee en koffie proeverij gehad met een adembenemend uitzicht. Ook konden we tussen de apen rondlopen in het apenwoud. De traditionele dansen zijn een absolute must-see. En nog als laatste tip: begin niet meteen met het eten van het hete voedsel, maar bouw dit langzaam op!

Nelisa de Bruin
Gereisd met vrienden in August 2016
9,2

Geweldige reis door Bali, Lombok en de Gili eilanden!

Indonesië
Individuele rondreis met KILROY travels
09-02-2017

Veel gaan surfen op Bali. Daarna de Rinjani vulkaan gaan beklimmen op Lombok en heerlijk tot rust gekomen op de Gili eilanden. Ik zou iedereen deze reis aanraden. Ik kan ook niet wachten om weer terug te kunnen zodat ik meer van dit prachtige land kan zien. Indonesië heeft een speciaal plekje in mijn hart gekregen en ik heb nog maar een klein gedeelte ervan gezien!

Denise van der Mark
Gereisd met vrienden in July 2016
8,0

12 daagse vakantie Bali

Indonesië
Individuele rondreis met D-reizen
09-02-2017

Veel van de top attracties gezien!
Monkey Town! Een echt must see!
Ubud mooiste dorp van het eiland!
alles is prachtig

Marina
Gereisd met partner in September 2016

Wil je meer weten over reizen naar Indonesië? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Indonesië