Het Indonesische Yogyakarta is een van de leukste steden van het land. Het is een geliefde tussenstop voor reizigers en backpackers want je maakt er kennis met de bijzondere Javaanse cultuur. Yogyakarta is bovendien de ideale stad om wat langer te blijven hangen en te genieten van de vele bezienswaardigheden en de relaxte sfeer.
Yogyakarta wordt ook wel de culturele hoofdstad van Java genoemd vanwege de rijke Javaanse cultuur. Je bezoekt er poppenvoorstellingen en batik-markten, en kan een kijkje nemen in het paleis van de sultan. Daarnaast is Yogyakarta de uitvalsbasis voor een bezoek aan de magnifieke Borobodur en Prambanan tempelcomplexen, dus redenen genoeg om deze stad op te nemen in je reisschema.
Het politieke hart van Yogyakarta wordt gevormd door het Kraton, ofwel het paleis van de sultan. Yogyakarta kent een lange traditie als sultanaat en het paleis is nog steeds in gebruik door sultan Hamengkubuwono X. Als toerist kun je een kijkje nemen binnen de paleismuren, dat voor een groot deel is ingericht als museum. Je kunt er oude foto’s en gebruiksvoorwerpen bewonderen, maar let ook zeker op de architectuur die hier en daar Nederlandse invloeden heeft. Het Kraton is regelmatig het toneel van culturele voorstellingen, waaronder dans, zang en poëzie.
Ten zuidwesten van het Kraton vind je een van de mooiste plekjes van Yogyakarta: Taman Sari. Dit zogenoemde waterkasteel was ooit het badhuis van de sultan, compleet met prachtig gelegen zwembaden. Taman Sari is niet meer als zodanig in gebruik, maar een rondje over het complex geeft een goed beeld van hoe mooi het hier ooit moet zijn geweest.
Het koloniale verleden en de rol van Nederland hebben overduidelijk hun sporen achtergelaten in Yogyakarta. Komt de naam Vredeburg je bijvoorbeeld niet erg bekend voor? Dit fort werd in 1765 gebouwd door de VOC en diende ter bescherming van de gouverneur. Tegenwoordig huist het historische complex een museum over de onafhankelijkheid van Indonesië.
In Yogyakarta vind je tal van charmante hostels en leuke guesthouses, maar ook mooie hotels met fijne zwembaden waar je na een lange dag kan even kan afkoelen. Een van de beste plekken om een slaapplek te vinden is de straat Jalan Sosrowijayan, centraal gelegen nabij het treinstation van Yogyakarta. Hier vind je accommodatie, restaurants en toeristenbureautjes die excursies in de regio organiseren. Een andere plek waar je leuk kan overnachten is Jalan Prawirotaman, dat een stukje buiten het centrum ligt.
Op een paar kilometer buiten het centrum vind je de vogeltjesmarkt van Yogyakarta, een van de meest beruchte plekken van de stad. Hier worden allerlei soorten dieren tentoongesteld en verkocht, waaronder slangen, reptielen en zelfs bedreigde diersoorten. Dieren zitten veelal in kleine kooitjes te wachten op een nieuwe baas, dus wees je goed bewust van de omstandigheden.
Een van de hoogtepunten van een rondreis door Indonesië is een bezoek aan tempelcomplex Borobudur. Deze boeddhistische tempel is reusachtig groot en prachtig gelegen op ongeveer een uurtje rijden buiten Yogyakarta. De tempel bestaat uit negen terrassen en honderden kleine stupa’s, en moet de boeddhistische versie van de kosmos voorstellen. De Borobudur is met recht een van de mooiste tempels van heel Azië, zeker als je je bezoek vlak na zonsopgang plant. Hotels en toeristenbureau’s in Yogyakarta kunnen excursies voor je regelen waarbij je voor dag en dauw naar binnen mag en het rijk voor jezelf hebt. Een onvergetelijke ervaring.
Net iets minder bekend dan de Borobudur, maar minstens zo indrukwekkend is het Hindoeïstische tempelcomplex Prambanan. Dit complex bestaat uit verschillende bouwwerken en tempels, waarvan de drie hoofdtempels het meest indrukwekkend zijn. De rijkversierde bouwwerken zijn opgedragen aan de goden Shiva, Vishnu en Brahma, en de knappe details vertellen het verhaal van liefdesepos Ramayana. De Prambanan ligt redelijk dicht bij de stad en is daarom goed te combineren met een mooie fietstocht door de groene rijstvelden en kleine dorpjes in de omgeving. Ook leuk: ’s avonds komt het verhaal van de Prambanan tot leven tijdens het Ramayana-ballet. Met de tempels als decor wordt je meegenomen op een cultureel spektakel van dans en muziek.
Yogyakarta is gelegen op het Indonesische eiland Java en wordt bediend door een internationaal vliegveld net buiten de stad. Het vliegveld van Yogyakarta heeft verbindingen met Singapore, Kuala Lumpur, Jakarta en vele andere binnenlandse bestemmingen, waaronder Denpasar op Bali. Daarnaast is de stad ook goed te bereiken met de trein. Vanuit Jakarta is het 8 uur reizen per comfortabele sneltrein en heb je onderweg prachtig uitzicht op de vele bijzondere landschappen.
Eenmaal in Yogyakarta moet je rekening houden met de afstanden. Slaap je op Jalan Sosrowijayan, dan zit je redelijk centraal, maar de stad is groot en in de warmte ben je snel een tijdje onderweg. De meest comfortabale manier om je in Yogyakarta is per bus of becak (fietsriksja), maar je kunt ook de taxi pakken of een fiets huren.
De rondreis naar Sumatra, Java en Bali. 3 totaal verschillende eilanden.
Van authentiek en heel mooi (Sumatra) maar arm naar rijker (Java) en Westers (Bali).
De vorige reviews gaven aan dat er heel weinig vrije tijd was. Maar dat is totaal niet waar. We waren heel dikwijls al tamelijk vroeg in het hotel en nog tijd over (soms zelfs nog veel). Het was een rustige reis. Veel op de bus. Soms te veel. Voor ons mogen de dagen zelfs meer gevuld zijn met nog bezoeken. Al die vrije tijd in hotels is echt niet nodig, er is ofwel geen zwembad of het hotel ligt ergens waar je nergens terecht kan voor een avondwandeling of een stadsbezoek.
Umud was zeker de moeite niet om om te rijden. Misschien beter iets anders bezocht in Bali. (mogelijkheden genoeg)
Bromo vulkaan was heel vroeg opstaan maar het was meer dan de moeite!!
Hotels waren allemaal goed. Alle lunches inbegrepen, wat een heel goed concept is. Echt goed georganiseerd.
.
Sativa Sanur cottages erg heerlijk om daar te vertoeven. Ubud vind ik is een plek die je gezien moet hebben leuke restaurants, kraampjes, yoga, massages. Kuta is erg levendig, anders maar zeker ook erg leuk, zeker leuk voor de jeugd of als je van surfen houdt. De gehele kustlijn tot aan Seminyak vind ik tof. Sanur zelf is ook een goede plek maar toen wij er waren te rustig. Monkey forest in Ubud is leuk om doorheen te lopen, downhill fietsen door de dorpjes, surfles Maar het leuke aan Bali vind ik eigenlijk het onverwachte het gewoon te laten gebeuren wat er op je pad komt. Aardige mensen.
Prachtig land met een prachtige cultuur en natuur, bijzonder lieve mensen en vooral het superheerlijke eten.
Op iedere hoek van de straat zijn er prachtige tempels te bewonderen. We hebben een thee en koffie proeverij gehad met een adembenemend uitzicht. Ook konden we tussen de apen rondlopen in het apenwoud. De traditionele dansen zijn een absolute must-see. En nog als laatste tip: begin niet meteen met het eten van het hete voedsel, maar bouw dit langzaam op!
Veel gaan surfen op Bali. Daarna de Rinjani vulkaan gaan beklimmen op Lombok en heerlijk tot rust gekomen op de Gili eilanden. Ik zou iedereen deze reis aanraden. Ik kan ook niet wachten om weer terug te kunnen zodat ik meer van dit prachtige land kan zien. Indonesië heeft een speciaal plekje in mijn hart gekregen en ik heb nog maar een klein gedeelte ervan gezien!
Deel je ervaring en help andere reizigers!
Wil je meer weten over reizen naar Indonesië? Bekijk tips & ervaringen.
Rondreizen naar Indonesië