Bromo vulkaan

Bromo vulkaan

Betoverende vulkaan op het eiland Java

De ochtenden bij de Bromo vulkaan, op het Indonesische eiland Java, behoren tot de mooisten ter wereld. De combinatie van het spectaculaire maanlandschap, de optrekkende mist en de gouden zonnestralen maken de zonsopkomst bij Bromo één van de meest bijzondere ervaringen van een reis over Java.

Top reisorganisaties naar Indonesië

Top reisorganisaties naar Indonesië
Bromo vulkaan

Indonesië werd gevormd door vulkanische activiteit, en logischerwijs wordt het uitzicht op veel plekken gedomineerd door vulkanen. Van de 129 actieve exemplaren in Indonesië is de Bromo op het eiland Java de meest bekende. Bromo ligt temidden van nog vier vulkanen en samen vormen zij een bijna buitenaards landschap. Een bezoek aan Bromo is een onvergetelijk hoogtepunt en mag niet op je reisschema ontbreken.

Mythisch maanlandschap

Bromo is in totaal 2393 meter hoog en de krater heeft een doorsnede van 10 kilometer. De vulkaan is zó enorm dat ze zelfs met haar grotendeels ingestorte top een indrukwekkend plaatje is. Dankzij haar toegankelijkheid behoort ze tot de populairste bezienswaardigheden van Indonesië, maar ook het omringende landschap is noemenswaardig. De omgeving laat zich het best omschrijven als een droog maanlandschap en uit de pruttelende krater komt steevast een flinke rookpluim omhoog. Niet voor niets dat de Tengger-bevolking, die al 500 jaar in dit gebied woont, goddelijke eigenschappen aan de vulkaan heeft toegeschreven. Tijdens de jaarlijkse Kasada viering is Bromo dan ook het toneel van rituelen en offers: Om respect te tonen worden dieren, bloemen en geld in de vulkaan gegooid.

Bromo vulkaan
Bromo vulkaan

Bromo gids
Bromo gids

Cemoro Lawang, Bromo
Cemoro Lawang, Bromo

Cemoro Lawang, Bromo
Cemoro Lawang, Bromo

Op Bromo overnachten

Op de rand van de krater ligt het pittoreske dorpje Cemoro Lawang. De huisjes zijn in felle kleuren geschilderd, en je vindt hier een aantal eenvoudige homestays en guesthouses. Zo zijn er kamers zonder raam, maar kun je voor iets meer geld ook in redelijk nette accommodaties met een mooi uitzicht overnachten. Vanaf het dorpje kun je vrij makkelijk bij de top van Bromo komen: Langs het pad staat duidelijke bewegwijzering en het laatste stukje kun je omhoog met een trap. Het stuk is drie kilometer lang en daar doe je ongeveer 45 minuten over. Het is ook mogelijk om vanaf het dorp op de rug van een paard omhoog gebracht te worden. Cemoro Lawang is de belangrijkste toegangspoort om de vulkaan te bezoeken, maar er lopen ook routes vanuit Tosari (in het noordwesten) en Ngadas (in het zuidwesten). Wie liever in iets degelijker accommodaties slaapt kan beter die plekken als uitvalsbasis nemen.

De zonsopgang bekijken

Bromo is het mooist tijdens zonsopgang, wanneer het bizarre maanlandschap langzaam in het licht wordt gezet. De mist trekt op en de zon kruipt steeds hoger aan de hemel. In het steeds fellere schijnsel kleuren de vulkanen van paars naar oranje naar groen, en dat is een waanzinnig mooi schouwspel. Je moet er vroeg voor je bed uit, maar het loont absoluut om de wekker te zetten. Over het algemeen komt de zon om 05:30 op, dus dat betekent dat je zeker om 03:30 uit bed moet, wil je op tijd zijn voor dit magische moment. De beste plek om de zonsopgang te bekijken is vanaf de naastgelegen Penanjakan vulkaan. Elke nacht trekken de jeeps in grote aantallen naar dit uitkijkpunt, dus houd er rekening mee dat het flink druk kan worden. Wees op tijd om het beste plekje te bemachtigen.

Bromo vulkaan met zonsopkomst
Bromo vulkaan met zonsopkomst

Bromo reizen
Bromo reizen

Bromo beklimmen
Bromo beklimmen

De Bromo beklimmen

Wanneer de zon hoog aan de hemel staat is het tijd om de Bromo zelf te beklimmen. De wandeling van Penanjakan naar Bromo duurt ongeveer twee uur en onderweg doorkruis je het bijna serene vulkanische landschap. Er is hier geen beplanting te zien, en het pad bestaat uit kale rotsen en vulkanische as. Het uitzicht valt misschien nog het best te omschrijven als buitenaards, en dat maakt deze tocht juist zo bijzonder. En ook wel fijn: De wandeling is niet heel erg zwaar, waardoor ook de niet-geoefende wandelaars dit stuk makkelijk kunnen afleggen.

Reizen naar de Bromo vulkaan — Hoe kom je er?

De Bromo vulkaan ligt in het oosten van het Indonesische eiland Java, op ruim drie uur rijden van het vliegveld van Surabaya. Vanuit Nederland gaan geen directe vluchten naar Surabaya, en dus is het even puzzelen om er te komen.

De reis van Schiphol naar hoofdstad Jakarta duurt ruim 15 uur (inclusief tussenstop) en de prijs voor een retourtje met KLM begint bij € 820,-. De snelste manier om vervolgens bij Bromo te komen, is door in Jakarta een binnenlandse vlucht naar Surabaya te nemen, daar de bus te pakken naar het stadje Probolinggo en vervolgens met een minibus naar Cemoro Lawang af te reizen.

De meeste reizigers reizen echter via Yogyakarta of komen vanuit Bali, en regelen daarom liever een busje dat rechtstreeks naar Bromo rijdt. Hostels en tourbureautjes bieden meerdaagse excursies aan waarbij het vervoer en de overnachtingen al zijn geregeld. Houd er in dat geval wel rekening mee dat de afstanden enorm zijn en dat ritjes meer dan 12 uur kunnen duren. Een alternatief is om vanuit Yogyakarta de trein naar Surabaya te nemen en vanaf daar verder te reizen.

Bromo vulkaan, Indonesië
Bromo vulkaan, Indonesië

De beste reistijd om de Bromo vulkaan te zien

Het droge seizoen loopt in dit deel van Indonesië van mei tot oktober. De beste periode om de Bromo vulkaan te zien zijn echter de maanden mei of september. Dan heb je niet te maken met de regen tijdens het regenseizoen en ontloop je ook de ergste drukte tijdens de piekmaanden juni, juli en augustus.

Populaire reizen naar Bromo vulkaan

19-Daagse rondreis Java, Sulawesi en Bali

19-Daagse rondreis Java, Sulawesi en Bali

19 dagen
Individuele rondreis
Sulawesi is waarschijnlijk de grote onbekende in deze prachtige 19-daagse rondreis naar Java, Sulawesi en Bali. SULAWESI is een rustig eiland, maar niet klein. Van Makassar, in de zuidelijke punt naar het noordelijk gelegen Manado is hemelsbreed ongeveer 1.000 kilometer en over de weg bijna 1.800 kilometer. Je bent daarom ook alleen in Zuid-Sulawesi, dat een in historie gedrenkte sterke eigen cultuur heeft, een ruig bosrijk berggebied is met vulkanen en hot springs, en fantastische stranden heeft waar het goed snorkelen (en duiken) is tussen grote koraalriffen en tropische vissen. Maar je maakt hier ook kennis met de Toraja, een opvallende en authentieke minderheid met rijke (en soms ietwat macabere) tradities...JAVA. Het kloppend hart van de natie, maar ook het eiland van de vulkanen, de ogenschijnlijk eeuwig groene rijstvelden en twee van de beroemdste tempelcomplexen ter wereld: de Borobudur en Prambanan. En Mount Bromo! Deze ligt met nog 4 vulkanen in een krater die de 'zee van zand' wordt genoemd, een vreemd ondefinieerbaar landschap, dat net zo goed op de maan zou kunnen zijn.BALI. Een Indonesisch buitenbeentje. Het is hindoeïstisch en dat geeft het eiland een originele eigen cultuur en sfeer. De kleurrijke feesten en ceremonies, de opvallende tempels, de traditionele ambachten, de dans en gamelan muziek, en de Balinese keuken, zijn de fundamenten van dit bijzondere eiland.Wij hebben er 19 geweldige dagen van gemaakt, een reis om nooit te vergeten. Maar wil je langer op Bali blijven, bijvoorbeeld, of je reis op een andere manier uitbreiden, laat het ons weten. Wij maken je reis helemaal op maat voor je!
Bali, Java, Borobudur, Bromo vulkaan, Sulawesi, Prambanan, Makassar, Manado, Zuid-Sulawesi, Toraja, Mount Bromo
23-daagse rondreis Java, Bali, Flores en Komodo

Meer bezienswaardigheden in Indonesië

Alle bezienswaardigheden in Indonesië

Beoordelingen van Bromo vulkaan

De Bromo vulkaan ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl en gebaseerd op hun ervaringen tijdens hun rondreis Indonesië en bezoek aan Bromo vulkaan.
10

Vanuit de groepsrondreis de bromovulkaan bezocht.

Indonesië
Bromo vulkaan
Groepsrondreis
01-07-2021

Met een gedeelte van de groep een hele vroege ochtendexcursie gedaan. Eerst met de bus daarna met een jeep, eerst de zonsopgang gezien wat al prachtig was en daarna lopend naar de top incl. de trap. Wat je dan ziet is overweldigend zo mooi. Ik kan het iedereen aan raden ook al was het zwaar maar als je een redelijke conditie hebt is het goed te doen. Je kan eventueel met een ezel/ paard gaan. Mooiste excursie tot nog toe.

Tineke
Gereisd met partner
9,0

Uitstapje naar de Bromo vulkaan

Indonesië
Bromo vulkaan
11-01-2017

Excursie geboekt naar de Bromo vulkaan, Wel vroeg opstaan maar het is zeer zeker de moeite waard, dit mag je gewoon niet niet missen.
Je kunt te voet of je huurt een paard om naar boven te gaan, te voet is best pittig maar goed te doen. Boven kun je genieten van een prachtig uitzicht en als je wil kun je nog verder de trappen op (dit zijn er wel heeeeel veel) dan kom je aan de rand van de krater.
De Bromo vulkaan is nog actief en af en toe kon je een vonkje zien, terug in het hotel is het wel handig om te douchen... alles zit onder de as van de vulkaan.
Maar dat mag de pret niet drukken, we hebben een heerlijke dag gehad

Karin van riel-wagenaar
Gereisd met partner
9,0

Rondreis

Indonesië
Bromo vulkaan
11-08-2016

Bromo Vulkaan bezocht, helaas nevelige opkomst van de zon maar toch geweldig gezicht. De beklimming van de Bromo was moeilijk omdat de trap bezaaid was met zand van eerdere eruptie. Maar bovenop was het alle moeite waard, een brulboei die even stopt met geluid en dan weer verder gaat. Je hart staat dan wel even stil.
Advies: als je de gelegenheid hebt om zelf ( 2-4 personen) de reis naar de Bromo te boeken (inclusief ter plaatse jeepvervoer) is dat prijstechnisch aan te bevelen. Er wordt voor de losse excursie veel geld per persoon gevraagd. Varieert van 65 tot 85 dollar. En met zijn vieren/zessen kun je het goedkoper regelen.

Joop
10

Zonsopkomst

Indonesië
Bromo vulkaan
22-01-2016

Een prachtige ervaring! Om middernacht vertrokken met een jeep de bergen in om om 5u s'ochtends de zon zien op te komen bij de bromo vulkaan. Het was prachtig! De verschillende kleuren die de lucht kleurde van de zon..de mooie natuur, de stilte. Een bijzondere ervaring! Daarna de bromo beklommen. Even doorstappen maar geweldig om te doen.

D van der Wulp
Gereisd met partner
10

Bromo vulkaan bij zonsopgang

Indonesië
Bromo vulkaan
20-01-2016

Midden in de nacht naar een uitzichtspunt waar het erg druk en koud is. Wachten tot de zon op komt waarna je een geweldig uitzicht hebt op de Bromo. Als de zon eenmaal op is met de jeeps weer naar beneden om een klim op de Bromo te maken. In de jeeps mee rijden is al n hele ervaring

Niki
Gereisd met partner

Wil je meer weten over reizen naar Indonesië? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Indonesië