Home
Blog
Bestemmingen
De 7 best bewaarde geheimen van Indonesië

De 7 best bewaarde geheimen van Indonesië

op 1 september 2017
3 minuten leestijd
De 7 best bewaarde geheimen van Indonesië

Indonesië is een prachtig land en een populaire vakantiebestemming. De gordel van smaragd is ’s werelds grootste archipel en met zo’n 15.000 eilanden komen je ogen én tijd te kort. Wij halen de krenten voor je uit de pap!

De meeste toeristen kiezen voor een vakantie naar Java, Bali of Lombok, waarbij de Gili’s natuurlijk niet mogen ontbreken. Maar Indonesië heeft nog een aantal andere bestemmingen die meer dan de moeite waard zijn. Wij noemen de zeven best bewaarde geheimen van Indonesië.

1. Raja Ampat

raja ampat
raja ampat

De eilandengroep Raja Ampat in West-Papoea bestaat uit vier grote en honderden kleinere eilanden met een ongekende biodiversiteit; je vindt hier maar liefst 75 procent van alle koraalriffen ter wereld. Het is de hemel op aarde voor snorkelaars en duikliefhebbers. Het binnenland van de eilanden is begroeid met weelderige jungle en de tropische stranden zijn spectaculair hagelwit met kraakhelder, azuurblauw water. Raja Ampat is niet gemakkelijk te bereiken; met een boot ben je vanuit Sorong een aantal uren onderweg. Maar oh my, wat is dit een paradijs.

2. Sulawesi

sulawesi
sulawesi

Sulawesi, ten oosten van Borneo, is het vroegere Celebes en is het derde grootste eiland van Indonesië. Het eiland heeft een grote verscheidenheid in natuur met prachtige berggebieden en vulkanen, schitterende rijstterrassen, woeste regenwouden en uiteraard prachtige tropische stranden. Sulawesi is nog waanzinnig puur en je vindt er de authentieke Indonesische sfeer en charme. Bij Manado, in het uiterste noordoosten van het eiland, liggen de Bunaken met koraalriffen die tot de mooiste van de wereld behoren.

3. Papoea

papoea nieuw guinea
papoea nieuw guinea

Een reis door bijvoorbeeld Bali is eigenlijk niet meer echt een avontuur te noemen, aangezien het al heel erg op toerisme is ingesteld. Wil je nog écht off the beaten track en back to basic, dan is Papoea een must. Dit westelijke, Indonesische deel van Nieuw-Guinea heeft een ongekende rijkdom aan natuur en cultuur. Een bonte verzameling van meer dan 1.000 inheemse stammen die nog op écht traditionele wijze leven, met hun eigen rituelen. Ongerepte koraalriffen, woeste vulkanen en onaangetaste regenwouden. Ook rondreizen op Papoea is een uitdaging, aangezien er vrijwel geen wegen zijn. Je gaat hier terug in de tijd, maar dat maakt het wel tot een onvergetelijk avontuur.

4. Kalimantan

kalimantan borneo
kalimantan borneo

Kalimantan, Indonesisch Borneo, is het grootste eiland van Indonesië, maar wordt eigenlijk helemaal niet vaak bezocht door toeristen. En dat is zonde, want het avontuur staat hier op je te wachten. Ongerepte jungle, indrukwekkende berglandschappen en een unieke verzameling flora en fauna. Als je orang-oetans en neusaapjes van dichtbij wilt bewonderen, is het Tanjung Puting National Park je beste kans. Ook wonen er nog verschillende traditionele stammen in indrukwekkende inheemse dorpjes. Uiteraard, zoals je van Indonesië gewend bent, zijn er ook pareltjes van stranden waar het prima vertoeven is. Absolute aanrader is de Derawan-archipel, één van de mooiste duikplekken ter wereld met reuzeschildpadden, manta’s en dolfijnen.

5. Flores

flores indonesia
flores indonesia

Flores is een prachtig en veelzijdig eiland en ook hier heeft het massatoerisme - gelukkig - nog niet toegeslagen. De eeuwenoude cultuur is nog intact, stammen leven nog op traditionele wijze en de natuur is spectaculair. Groene rijstvelden, imposante vulkanen en paradijselijke stranden. In het oosten vind je de Kelimutu vulkaan met haar drie gekleurde kratermeren. Vooral de zonsopkomst hier is priceless. Verder is Komodo National Park een must, vooral voor duikliefhebbers. Je vindt hier één van de beste duikplekken ter wereld met een adembenemend mooie onderwaterwereld en de reusachtige Komodo-varaan.

6. Belitung

belitung
belitung

Ten oosten van Sumatra ligt het Indonesische eiland Belitung dat zowel per vliegtuig als per boot te bereiken is. In de grootste stad van het eiland, Tanjung Pandan, vind je nog veel Nederlandse koloniale invloeden terug. Het noorden van het eiland wordt het meest bezocht, maar aan de zuidkust vind je nog ongerepte natuur. Prachtige hagelwitte stranden, een kraakheldere zee en spectaculaire rotsformaties. Vanuit Belitung kun je uitstapjes maken naar één van de honderden paradijselijke eilandjes in de omgeving.

7. Karimunjawa

Karimunjawa
Karimunjawa

Misschien wel het best bewaarde geheim van Indonesië is de Karimunjawa archipel, gelegen tussen Java en Borneo. De meeste van de 27 eilandjes zijn onbewoond, maar Karimunjawa en Kemujan kun je bezoeken, al gebeurt dat weinig omdat ze erg lastig te bereiken zijn. Maar oh my, wat is het hier mooi. Op Karimunjawa is het meeste te doen, al bestaat je dag natuurlijk voornamelijk uit relaxen op het strand, snorkelen en duiken. Heel vervelend. Kemujan is via een brug te bereiken en heb je zin in een dagtrip, dan kun je een boottocht maken naar de onbewoond eilandjes Mejangan Besar en Mejangan Kecil.

Top reizen naar Indonesië

Reisorganisaties met reizen naar Indonesië

Meer blogs over Indonesië

Beoordelingen van Indonesië

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
8.4
Cultuur
8.4
Stranden
7.6
Steden
7.2
Eten & drinken
8.4
Activiteiten
8.1